Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Πάσχα στη Λιβαδειά

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/ 
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ


















«Απόκριες στην Αθήνα και Πάσχα στη Λιβαδειά», έλεγε ο λαός μας, παραδίδει ο Τάκης Λάππας. Φοβούμαι ότι δεν το λέει πια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς, ως εορταστική εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Δήμο Λεβαδέων, διανύει περίοδο βαθιάς παρακμής. Τα δρώμενα, που κοστίζουν- κόστιζαν τουλάχιστον- ακριβά σε χρήμα, δεν αφορούν παρά ελάχιστους. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις είναι μικρού βεληνεκούς, η συμμετοχή των δημοτών και των επισκεπτών περιορισμένη ή ανύπαρκτη, η οργανωτική ανεπάρκεια πανταχού παρούσα. Το ίδιο και η έλλειψη φαντασίας, πρωτοτυπίας και σχεδιασμού εκ μέρους των οργανωτών.



Φυσικά ούτε για αστείο δεν μπορεί να γίνεται λόγος για συνεισφορά στον λαϊκό πολιτισμό μέσω της αναβίωσης των τοπικών εθίμων και της λιβαδείτικης παράδοσης. Πιο κοντά στην αλήθεια είναι ότι πρόκειται για περιορισμένης εμβέλειας πολιτιστική διοργάνωση που απευθύνεται σε κοινό χαμηλών απαιτήσεων, σε ένα κοινό «που δεν θα ήθελε να βρίσκεται εκεί», όπως το έθεσε πολύπειρος καλλιτέχνης.


Συνολικά το ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς είτε το δούμε ως ευκαιρία αναβάπτισης στα νάματα της εθνικής μας κληρονομιάς είτε ως τουριστικό προϊόν είτε ως συνδυασμό και των δύο δεν αποτελεί πλέον ελκυστική προοπτική και προτεραιότητα ούτε για τους Λιβαδείτες ούτε για τους επισκέπτες. Επιπλέον η οικονομική κρίση και η περιστολή των δημοσίων δαπανών δεν προοιωνίζεται τίποτε θετικό για το ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς


Ολα αυτά δείχνουν προς μια κατεύθυνση: Το ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς ως οργανωτική δομή και ως πολιτιστική πρόταση πρέπει να αλλάξει. Το ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς πρέπει να αναπροσανατολιστεί δίνοντας απαντήσεις σε σύγχρονες ανάγκες ψυχαγωγίας και ταυτόχρονα εμβαθύνοντας στην τοπική παράδοση. Με λίγα λόγια το ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς πρέπει να ξαναβρεί το χαμένο νήμα της δημιουργικότητας, της παραγωγής πολιτισμού και γεγονότων.


Από την άποψη αυτή επιβάλλεται ένας επαναπροσδιορισμός της στάσης της όλης Λιβαδειάς απέναντι στο ΠΑΣΧΑ. Κυρίως επιβάλλεται να δοθεί μια τεκμηριωμένη, σύγχρονη, καλαίσθητη και λιτή απάντηση στην επανερχόμενη διαρκώς ερώτηση:

Ποιοι οι στόχοι της διοργάνωσης εκδηλώσεων για το ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς; Τί θέλουμε να επιτύχουμε; Σε ποιους απευθυνόμαστε;

Οταν απαντήσουμε σε αυτά εύκολα μπορούμε να βρούμε λύσεις για την ανανέωση του εορτασμού. Και να ξαναδώσουμε στο ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς τη χαμένη του αίγλη, να διοργανώσουμε μια γιορτή αντάξια της παλαιάς φήμης της, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους της.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πολύ πολύ να συνδιοργανώσουν και μια "κόκκινη νύχτα" για το Πάσχα αντίστοιχα με την "λευκή νύχτα" του χειμώνα και έτσι να κλείσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις (;) για φέτος!

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ !

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν μεταλαμπαδευσουμε το πνευμα των παλιων στους νεους, καποια στιγμη,ολο το σκηνικο θα υπαρχει σε αναφορα μονο σε παλιες ταινιες που θα υπαρχουν ,ως αρχειακο υλικο για πολυ λιγους.Το Ρουμελιωτικο Πασχα ειμαστε ΕΜΕΙΣ και αν δεν φροντισουμε να κανουμε κατι γι αυτο τοτε ας το σταματησουμε εδω , για να μην το εκφυλλισουμε κιολας...