Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ιδιωτική έρευνα στο Κάστρο της Λιβαδειάς για το Τροφώνιο Μαντείο!



Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ/
Διευθυντής ViotiaBusinessRadio

Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της ιδιωτικής έρευνας-μελέτης γεωφυσικών διασκοπήσεων στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λιβαδειάς για την εύρεση του περίφημου Τροφώνιου Μαντείου στη Λιβαδειά. Την έρευνα -περί τα μέσα Μαΐου 2012- διεξήγαγε η συγγραφεύς, ερευνήτρια και λάτρις της Λιβαδειάς   Γιάννα Βαρουξή-Μπαδύλα
-που έχει ασχοληθεί επισταμένως με τον Τροφώνιο και έχει συγγράψει σχετικό ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο: «Εκ Τροφωνίου Αρξασθαι» και- που είχε λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες αρχές και είχε προβεί σε όλες τις απαιτούμενες γνωστοποιήσεις.

 Η έρευνα περιελάμβανε ολόκληρο το εσωτερικό του Μεσαιωνικού Κάστρου της Λιβαδειάς, όπου όπως έχει υποστηρίξει από παλαιά η Γιάννα Βαρουξή-Μπαδύλα -συνδυάζοντας την αρχαία ελληνική γραμματεία με τους μύθους τους σχετικούς με τον Τροφώνιο- υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι βρίσκεται ένα από τα περιφημότερα Μαντεία της αρχαιότητας, το Τροφώνιο Μαντείο.


Η ειδικευμένη εταιρεία GEO-ANALYSIS ανέλαβε τη διενέργεια της έρευνας-μελέτης γεωφυσικών διασκοπήσεων εντός του Μεσαιωνικού Κάστρου. Το κόστος που ήταν ιδιαίτερα υψηλό επωμίστηκε ιδιώτης, λάτρης κι αυτός της Λιβαδειάς και των πανάρχαιων θρύλων που συνοδεύουν -και κοσμούν- τη βοιωτική πρωτεύουσα αφηγούμενοι τη συναρπαστική ιστορία της μέσα στους αιώνες.

 Στις 3 ημέρες που διήρκεσε η έρευνα τα εκπαιδευμένα στελέχη της εταιρείας GEO-ANALYSIS με τον εξελιγμένο εξοπλισμό τους εξερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή το Κάστρο της Λιβαδειάς.
Χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του υπεδάφιου Radar (Ground Penetrating Radar - G.P.R.) που παρουσιάζει την ίδια αρχή λειτουργίας με την μέθοδο της σεισμικής ανάκλασης.Οπως οι ίδοι αναφέρουν πρόκειται για μία ηλεκτρομαγνητική γεωφυσική τεχνική που βρίσκει εφαρμογή στην χαρτογράφηση των στρωμάτων σε εδάφη και πετρώματα και στον εντοπισμό υπόγειων δομών, στηριζόμενη στις διαφορές των ηλεκτρικών ιδιοτήτων των υλικών. Η εφαρμογή της μεθόδου ξεκίνησε αρχικά το 1956, αλλά η μεγάλη ώθηση της μεθόδου δόθηκε μετά το 1970 κυρίως λόγω της αλματώδους εξέλιξης των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960.

Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία σειρά από εφαρμογές όπως είναι η χαρτογράφηση του βάθους του υποβάθρου, ο καθορισμός του πάχους των στρωμάτων
και το βάθος του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ο εντοπισμός φυσικών και τεχνητών
εγκοίλων στο υπέδαφος, η ανίχνευση των αλλαγών της σύστασης των πετρωμάτων, ο
εντοπισμός ρωγμών του υποβάθρου. Ιδιαίτερη εφαρμογή της μεθόδου πραγματοποιείται
στην Αρχαιομετρία για τον εντοπισμό θαμμένων αρχαιοτήτων και αρχαιολογικών
λειψάνων.
Η βασική αρχή της μεθόδου στηρίζεται στην εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής
ακτινοβολίας, υψηλής συχνότητας, στο υπέδαφος από την κεραία και στην καταγραφή
των επιστρεφομένων κυμάτων χωρίς την παραμικρή παρέμβαση στον χώρο έρευνας. Η
ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που διαδίδεται στο υπέδαφος εξαρτάται από τις ηλεκτρικές
ιδιότητές του, δηλαδή την διηλεκτρική σταθερά και την αγωγιμότητα. Βασικά, η
μέθοδος στηρίζεται κυρίως στην καταγραφή των ανακλωμένων κυμάτων σε επιφάνειες
που παρουσιάζουν διαφορετικές ηλεκτρικές ιδιότητες και ανήκει στις μη καταστροφικές
μεθόδους έρευνας.

Περισσότερα για τη μέθοδο διασκόπησης θα αναφερθούν κάποια άλλη στιγμή.
Εδώ προέχει να πούμε ότι η viotia ανέβηκε με τη συντροφιά της τολμηρής ερευνήτριας  Γιάννας Βαρουξή-Μπαδύλα στο Κάστρο της Λιβαδειάς και ενημερώθηκε πλήρως και λεπτομερώς για τις έρευνες. Στην «μεγάλη» συζήτηση που ακολούθησε διασαφηνίστηκαν πολλά σημεία και δόθηκαν όλες οι πληροφορίες που θα αποτελέσουν το εντυπωσιακό υλικό μιας εκτεταμένης δημοσίευσης που θα ακολουθήσει.

 Είναι περιττό να τονιστεί ότι η συγκίνηση ήταν και είναι μεγάλη για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία που ανοίγει εκ νέου το κεφάλαιο της αναζήτησης του Τροφώνιου Μαντείου από την επιμονή και τη θέληση μιας γυναίκας που έχει αφιερώσει πολλά χρόνια από τη ζωή της στην αποκρυπτογράφηση του μύθου αλλά και της πραγματικότητας που κρύβεται πίσω από τον «Κύκλο» του Τροφώνιου.

Το θρυλικό Τροφώνιο Μαντείο έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να εντοπίσουν πολλοί σημαντικοί αρχαιολόγοι και αρχαιολάτρες και... άλλοι. Μεταξύ αυτών ο Ελγιν αλλά και ο Ερρίκος Σλήμαν και πολλοί άλλοι στηριζόμενοι κυρίως στην περιγραφή του σπουδαίου περιηγητή Παυσανία (δείτε εδώ Ο Παυσανίας στο Τροφώνιο Μαντείο) και σε άλλες αναφορές.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διασκόπησης και των πιθανών επακολουθημάτων αν η προσπάθεια της Γιάννας Βαρουξή-Μπαδύλα θα στεφθεί από μια επιτυχία τόσο μεγάλη, που θα αλλάξει για πάντα την πορεία της Λιβαδειάς.  Όμως σίγουρα της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια καθώς αποδεικνύει ότι η ακλόνητη επιμονή και η αγάπη για τη γενέθλια γη μπορεί να υπερβεί οποιοδήποτε εμπόδιο και πως η ιδιωτική πρωτοβουλία τολμά εκεί που η Πολιτεία απουσιάζει…

Φυσικά θα επανέλθουμε…

Η εικονική αναπαράσταση του Τροφώνιου Μαντείου έχει ληφθεί από το βιβλίο "Εκ Τροφωνίου Αρξaσθαι" της Γιάννας Βαρουξή-Μπαδύλα.



13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο στην κυρια Μπανδυλα. Αυτες οι ενεργειες δειχνουν οτι υπαρχουν πολιτες σε αυτη την πολη που νοιαζονται περισσοτερο απο τους διορισμενους καρεκλοκενταυρους που εχουν σαν στοχο να αρπαξουν και οχι να δωσουν στην πολη .Και που ειστε παλληκαρακια συμβουλοι αντιδημαρχοι δημαρχοι και λοιποι αυλοκολακες !!!!!μακρια απο εδω τα ξεραδια σας γιατι σας πηρε και σας σηκωσε . οχι αλλα καπελωματα .!!!!Μηδιανοηθειτε να μιλησετε για πρωτοβουλια του δημου !!!!ουτε καφε δεν εχετε μουτρα να πληρωσετε !μακρια !!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν βρειτε λιρες, παρακαλω ενημερωστε.

Ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΘΑΜΕΝΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ . ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΚΑΠΙΟΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒLOK ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΘΑΥΤΕΣ . !!!

Ανώνυμος είπε...

Οι υποδείξεις του κύριου Βάλλα για την τοποθέτηση του Μαντείου στον λόφο του Προφήτη Ηλία τι έγιναν? Πήγε κανείς εκεί? Βρέθηκε τίποτα? Ας ελπίσουμε να έχει αποτέλεσμα η έρευνα της κυρίας Βαρουξή-Μπανδύλα Συγχέρουμε τέτοιες ενέργειες!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΩΡΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ήμουνα σίγουρη ότι αυτό το όνειρο ζωής θα γινόταν κάποτε πραγματικότητα. Όλη η Ελλάδα (και όχι μόνο)πρέπει να σας το αναγνωρίσει. Γιάννα Καβαλαγιού.

Ανώνυμος είπε...

Ήμουνα σίγουρη ότι αυτό το όνειρο ζωής θα γινόταν κάποτε πραγματικότητα. Όλη η Ελλάδα (και όχι μόνο)πρέπει να σας το αναγνωρίσει. Γιάννα Καβαλαγιού.

Ανώνυμος είπε...

yparxoyn alles proteriothtes ston nomo . eksaloy h edra ths arxaiologikhs yphresias den briskete sthn libadeia .

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο και στον ιδιώτη που επωμίστηκε το κόστος.

Ανώνυμος είπε...

ΥΣΤΗΧΩΣ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ !!!ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΞΥΛΙΝΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΠΟΥ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΑ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ . ΚΥΡΙΑ ΜΠΑΝΔΥΛΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΡΕΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΜΟΝΗ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΣΚΑΨΕΙΣ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙΣ ΝΑ ΘΑΨΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΔΥΣΤΗΧΩΣ Η ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΛΕΥΕΤΑΙ !!!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗΤΗ ΓΙΑΝΝΑ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΗΝΗΜΕΝΟΥΣ !!!

Ανώνυμος είπε...

40 παλληκαρια και 1 ερευνητρια. Αρξασθαι. Μπραβο και στον ιδιωτη.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στήν Γιάννα την Μπανδύλα καί τούς συνεργάτες της πού η αγάπη γιά την πόλη καί τήν λαμπρή ιστορία της υπερνικά την αδιαφορία καί τήν ανικανότητα τής δημοτικής αρχής γιά την ανάδειξη τής ιστορίας καί τού πολιτισμού μας .

Ανώνυμος είπε...

Πολλά συγχαρητήρια στην κα Μπανδύλα και στον ιδιώτη που επωμίστηκε το κόστος για αυτήν την τεραστίας σημασίας έρευνα.Είναι πραγματικά τεράστια ανακούφιση ότι υπάρχουν ακόμα φωτισμένοι άνθρωποι που μας υπενθυμίζουν την πραγματική μας ιστορία και προσπαθούν να φέρουν στο φως γιγαντιαία - ηθικά και πνευματικά- ευρήματα των προγόνων μας.

Έχουμε κάποιο νεότερο ή ακόμα και αποτελέσματα της έρευνας?