Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Προμηθευτήκατε τη ΒΟΙΩΤΙΑ;

Τα βασιλικά ταξίδια του Οθωνα και της Αμαλίας στη Βοιωτία, όπως τα περιγράφει ο Λουδοβίκος Ρος, αποτελούν τον κορμό του τεύχους. Όπως όλα τα αφηγήματα της εποχής, το ταξίδι του 1834 καθώς και εκείνο του 1845 μοιάζουν συναρπαστικά στα μάτια του σύγχρονου αναγνώστη και πιθανόν να είναι. Η ΒΟΙΩΤΙΑ, πέρα από τις περιγραφές της Λιβαδειάς, την υποδοχή της Αμαλίας στη Αράχωβα και του Οθωνα στη Δαύλεια, στέκεται και ερευνά δύο περιστατικά που σημάδεψαν τις βασιλικές περιοδείες: την εμφάνιση του ληστή Χονδρογιάννη μπροστά στον Οθωνα το 1834 στο Μάζι και το πρόβλημα για τη βασίλισσα Αμαλία το 1845, όταν κατά την άφιξή της στον Οσιο Σεραφείμ της Δομβούς διαπίστωσαν ότι υπάρχει άβατο για τις γυναίκες!
ΣΕΛ. 4-14

Η μεγάλη εκδήλωση που το περιοδικό μας διοργάνωσε για το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς (ΣΕΛ. 15-18) στις 31 Ιανουαρίου 2011, στο Συνεδριακό Κέντρο της βοιωτικής πρωτεύουσας, όχι μόνο σημείωσε τεράστια επιτυχία αλλά έγινε απαρχή εξελίξεων για την τοποθέτηση του ζητήματος του τουριστικού περιπτέρου στο κέντρο της πολιτικής ζωής στη Βοιωτία. Μια πρώτη θετική συνέπεια, η ίδρυση Πολιτιστικού Συλλόγου με την επωνυμία Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς (ΣΕΛ. 31). Επονται κι άλλα.

Ο βιολόγος Παναγιώτης Περγαντάς, με αφορμή το άρθρο μας για τη μαλάρια στη Βοιωτία (ΒΟΙΩΤΙΑ τεύχος 3), καταθέτει πρόταση δημιουργίας Κέντρου Αναφοράς για την ελονοσία στην Αλίαρτο, στις ήδη υπάρχουσες κτηριακές εγκαταστάσεις.
ΣΕΛ. 20-23

Ο περίφημος Γάλλος λογοτέχνης Γκυστάβ Φλωμπέρ επισκέπτεται στη δύση του 1850 και αρχές 1851 την Ελλάδα και μαζί τη Βοιωτία. Ο Ειδικός Συνεργάτης μας μεταφέρει αποσπάσματα από το ημερολόγιο που κράτησε ο Φλωμπέρ με πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις του Γάλλου συγγραφέα για τη Λιβαδειά και την περιφέρειά της.
ΣΕΛ. 24-27

Οι εκλογικοί κατάλογοι του 1890 για τα χωριά της Βοιωτίας Αγιος Γεώργιος και Κορώνεια συνεχίζουν τη δημοσίευση των αρχειακών πηγών που η ΒΟΙΩΤΙΑ ξεκίνησε στο προηγούμενο τεύχος.
ΣΕΛ. 28-30
>

Δεν υπάρχουν σχόλια: