Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου ζητεί ο Σαμαράς

«Αυτό που μου ζήτησε ο πρωθυπουργός να κάνω, το κάνω ήδη. Η λύση όμως θα προέλθει από δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου». Αυτό είναι το περιεχόμενο της δήλωσης που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς μιάμιση ώρα μετά την ωριαία συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με τον Γ.Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής.

«Ο πρωθυπουργός με ενημέρωσε για την πρόθεσή του να θέσει το θέμα της διαχείρισης του χρέους», είπε ο αρχηγός της ΝΔ, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος στήριξε και στηρίζει την ελληνική προσπάθεια σε όλες τις επαφές που έχει με ευρωπαίους αξιωματούχους (τους κυρίους Γιούνκερ, Τρισέ, Μπαρόζο, Ρεν, Μαρτένς), καθώς και στην πρόσφατη παρέμβασή του στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι. Ζητά, δηλαδή, την έκδοση ευρωομολόγου και αναπτυξιακού ευρωομολόγου, την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου, την μείωση των επιτοκίων και την επαναγορά κρατικών ομολόγων.Κατά τον κ. Σαμαρά, αυτή η εθνική στάση του έχει κι ένα «όμως», κι αυτό αφορά στη λήψη νέων μέτρων εις βάρος των κοινωνικά ασθενών στρωμάτων, με την οποία δεν θα συμφωνήσει η ΝΔ.
Ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ευοδωθεί η ελληνική προσπάθεια «ακόμη κι αν εξασφαλίσουμε ευνοϊκή ευρωπαϊκή απόφαση», έθεσε την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου -την «δραστική αλλαγή των όρων του», όπως είπε.
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε και επισήμως στον κ.Παπανδρέου το αίτημα αυτό το οποίο θα αποτελεί στο εξής την κύρια προϋπόθεση για οποιαδήποτε συναινετική στάση του, ακόμη κι αν οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες είναι οι χειρότερες για τη χώρα.

Για τον λόγο αυτό συναντήθηκε κατ΄ιδίαν την Παρασκευή με τον νέο πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Εντα Κένυ, ο οποίος πέτυχε σαρωτική νίκη στις πρόσφατες εκλογές στη χώρα του με τη δέσμευση να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα το ιρλανδικό Μνημόνιο.

Μαρίνα Μάνη
Πηγή:www.capital.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστές θέσεις.
Αλλά θα πληρώσει ποτέ κανείς για το πως φτάσαμε εδώ; Και ο πρωθυπουργός και ο σαμαράς μας υποσχέθηκαν κάθαρση.Κι ας ματώσουν δεν έλεγαν; Τι έγινε τώρα;

Σ. είπε...

Η πιο σωστή πρόταση που διαβάζω ότι την επανέφερε ο Σαμαράς είναι να ελεγχθεί ουσιαστικά και όχι τυπικά το "πόθεν έσχες" όλων των πολιτικών προσώπων από το 1974 και μετά. Νομίζω ότι είναι ό,τι απαιτούν οι πολίτες και ότι πρέπει να υιοθετηθεί ομόφωνα από όλα τα κόμματα. Αν τους έχει μείνει η ελάχιστη αξιοπιστία .
Χωρίς συγκαλύψεις χωρίς εξαιρέσεις. Οριζόντια και διακομματικά. Έτσι μόνο θα γίνει η περιβόητη κάθαρση που χρόνια ακούμε και ποτέ δεν βλέπουμε. Φυσικά όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περιουσίες τους να αναλάβει η δικαστική εξουσία και να εφαρμοστούν οι νόμοι.