Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ο Αγιος Νικόλαος ο Αποδημητής στο Στείρι και 40 φωτογραφίες


Την Τετάρτη 11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν στο Στείρι οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος "Αγιος Νικόλαος ο Αποδημητής ο Στειριώτης" προς τιμήν του Νικολάου του Αποδημητή, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί Αγιος από την Καθολική Εκκλησία, είναι πολιούχος της ιταλικής πόλης Trani και είχε γεννηθεί στο Στείρι.

Οι εκδηλώσεις που έγιναν στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Στειρίου ενώπιον πολυπληθούς κοινού άνοιξαν με τον χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου "Αγιος Νικόλαος ο Αποδημητής ο Στεριώτης" Αθανασίου Βέλλιου και με την παρουσίαση της διαδρομής του από την αντιπρόεδρο κ. Δήμητρα Πρέντζα-Συργιάννη.

Ακολούθησε προβολή βίντεο με τίτλο "San Nicola Il Pellegrino Lo Stiriota: Στο Χθες και Στο Σήμερα".
Διαφωτιστική υπήρξε η ομιλία με θέμα: "Ο Βίος και η Πολιτεία του Νικολάου του Αποδομητού, Ιστορική και Αρχαιολογική Ανάλυση", του ιστορικού και αρχαιολόγου κ. Ιωάννη Κασέν-Συράκου που ανέπτυξε όλες τις πτυχές και τις διαστάσεις της ενδιαφέρουσας βιογραφίας του Αγίου Νικολάου.
Ενα ακόμη βίντεο στη συνέχεια της βραδιάς προέβαλε την φιλανθρωπική δράση της Ορθόδοξης Επισκοπής της Μαδαγασκάρης στα παίσια της προπάθειας του Συλλόγου να ευαισθητοποιήσει και να συγκεντρώσει είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους του αφρικανικού νησιού.

Με έντεχνο λαϊκό πρόγραμμα συνεχίστηκε η βραδιά από τους καλλιτέχνες Μιχάλη Κλεάνθη και Νίκο Καραδημητρίου, οι οποίοι ενθουσίασαν το κοινό, μικρούς και μεγάλους.
Η εκδήλωση ήταν άψογα οργανωμένη, με ποικιλία θεμάτων και κεντρική θεματική. Σύμφωνα με τους διοργανωτές στόχος ήταν η εδραίωση και εμβάθυνση του θρησκευτικού συναισθήματος μεά από την παρουσίαση της διαδρομής και της μαρτυρίας του Αγίου Νικολάου στη βάση των ιστορικών πηγών, των διηγήσεων και των βίων που αναφέρονται στον Στειριώτη Αγιο.
Πρόθεση του Συλλόγου "Αγιος Νικόλαος ο Αποδημητής ο Στειριώτης" είναι, στο βαθμό που η ιστορική έρευνα αποδείξει την ορθόδοξη πίστη του Αγίου Νικολάου του Αποδημητή, να θέσει αυτή την παράμετρο υπ' όψιν της Ορθόδοξης Ελλαδικής Εκκλησίας με στόχο την κατάταξη του Στειριώτη μάρτυρα και στο ορθόδοξο αγιολόγιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του Συλλόγου που οι κάτοικοι του Στειρίου και όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τα γεγονότα από την ιδιόμορφη περίπτωση μαρτυρίας και αγιοποίησης του Νικολάου, συστηματικά και ιστορικά τεκμηριωμένα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου "Αγιος Νικόλαος ο Αποδημητής ο Στειριώτης" αποτελείται από τους Αθανάσιο Βέλλιο, Δήμητρα Πρέντζα-Συργιάννη, Ευσταθία Λύκαρη, Βασίλη Λουκά και Σπύρο Μπακούρο.
Δείτε το φωτορεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: