Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Και πάλι για τα Νοσοκομεία

Στην επιστολή του Κώστα Πλιακοστάμου που δημοσιεύτηκε εδώ http://viotia.blogspot.gr/2015/05/blog-post_69.html απαντά ο Κυριάκος Μαλτέζης, Επιμελητής Α' Ε.Σ.Υ - Γενικός Ιατρός. Δείτε.

Αγαπητέ Κύριε Πλιακοστάμο ,
     Διάβασα την ανάρτησή σας και επιτρέψτε μου να σχολιάσω κάποια «μελανά» σημεία της..
           «..Μέχρι πότε οι τοπικές κοινωνίες θα αντιδρούν και με ποια παράλογα επιχειρήματα θα απαιτούν ύπαρξη φαντασμάτων στις περιοχές τους με μηδαμινή προσφορά υπηρεσιών υγείας..…!!!!!Ας έχουν επιτέλους για μία μόνη φορά το λόγο οι ειδήμονες της υγείας..»..!!!!!

      Αναφέροντας ένα τελευταίο περιστατικό χθες όπου ασθενής επέζησε εξαιτίας της λειτουργίας μιας από τις πιθανές δομές «φάντασμα» που αναφέρετε (γνήσια οξεία αναφυλακτική αντίδραση σε δήγμα μέλισσας με κατέρριψη) σας παραθέτω τα παρακάτω «παράλογα» στοιχεία για επεξεργασία ως «μηδαμινή προσφορά» από τους «ειδήμονες» της μη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , την οποία πολλοί έτερων επιπέδων Φροντίδας (Δευτερό-Τριτοβάθμιας) θέλουν εσκεμμένα ή από παντελή άγνοια να υποβαθμίζουν / μηδενίζουν.

      Μια από τις πιθανές δομές-«φάντασμα» κατά την άποψη κάποιων, το ΠΕΔΥ-Κέντρο Υγείας Αλιάρτου, για το προηγούμενο έτος 2014 σύμφωνα με ενδεικτικά μα απολύτως έγκυρα στοιχεία  προσέφερε Υπηρεσίες Υγείας σε 22.500 περίπου χρήστες της ευρύτερης περιοχής
(Τακτικά περιστατικά: 7100 Επείγοντα: 10000 Βραχεία Νοσηλεία 900 Συνταγογράφηση: 4500, υποσημείωση και σε αρκετά Τακτικά περιστατικά στο τέλος της επίσκεψης διενεργείται  συνταγογράφηση) ενώ οι ο αριθμός υπερδιπλασιάζεται (περίπου 55000 χρήστες Υπηρεσιών Υγείας ) αν προστεθούν και οι χρήστες Υπηρεσιών Υγείας στα Περιφερειακά Ιατρεία του.
      Από αυτούς τους 10000 χρήστες Επειγόντων Υπηρεσιών , μόνο 80 περιστατικά διακομίστηκαν με ΕΚΑΒ προς Δευτεροβάθμια Δομή Υγείας ενώ οι παραπομπές με ίδιον μέσο αντιστοιχούν κατά προσέγγιση στο 8-10% (850-1000 περιστατικά ).
        Σημειωτέο ότι σημαντικό μέρος αυτών των παραπομπών γίνεται λόγω έλλειψης στοιχειώδους εξοπλισμού (ΗΚΓγράφου-ανεφοδιασμένων φιαλών Οξυγόνου- ενδοφλέβιων φαρμάκων-ραμμάτων νεφελοποιητών –οξυμέτρου- αναλωσίμων εργαστηριακών εξετάσεων για το μικροβιολογικό εργαστήριο – φιλμ ακτινολογικού μηχανήματος )
τον οποίο οι Δευτεροβάθμιες Δομές περιέκοπταν διαρκώς τα προηγούμενα χρόνια (ακόμα και προ Κρίσης, όταν τα Κέντρα Υγείας ανήκαν διοικητικά σε αυτές) με τη «στερεότυπη αρτηριοσκληρωτική» άποψη των «ειδημόνων» τους για «μηδαμινή» προσφορά.., για να μην αναφέρω το θεσμό της  περιοδικής παρουσίας διαφόρων ειδικοτήτων ειδικών σε τακτική βάση στο Κέντρο Υγείας , το οποίο με συνευθύνη και των δύο επιπέδων Δομών Φροντίδας, σταμάτησε ή υπολειτουργεί..
       Άλλωστε οι ομιλίες σε σχολεία ή στη κοινότητα για Αγωγή /Προαγωγή Υγείας ώστε οι νέοι μας , οι γονείς ,τα παιδιά μας να βελτιώσουν τις στάσεις και συμπεριφορές υγείας τους (για να μη φτάσουν στην ανάγκη χρήσης Δευτεροβάθμιας ή Τριτοβάθμιας Φροντίδας > μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου, παχυσαρκίας, καπνίσματος και άρα καρδιαγγειακών συμβαμάτων, πνευμονοπαθειών, διαβήτη , χρήσης ουσιών, τροχαίων ατυχημάτων) , οι μαζικοί εμβολιασμοί , το να έχει ο γηράσκων πληθυσμός ευθύνης την ευχέρεια να εξετάζεται , να  διαχειρίζεται κοντά στο τόπο διαμονής του τα χρόνια προβλήματα υγείας του καθώς και  να επανεκτιμάται και να συνταγογραφείται από ειδικό Πρωτοβάθμιας Φροντίδας η χρονίως λαμβάνουσα αγωγή και Φροντίδα  υγείας του  είναι για τους «ειδήμονες της Υγείας» .. «μη υπαρκτή-μηδενική» προσφορά στην Ποιότητα Φροντίδας Υγείας και Ζωής του.. Ποιότητα Φροντίδας Υγείας προσφέρουν ίσως κατ’ αυτούς τους «Ειδήμονες»,  μόνο οι τράπεζες του Χειρουργικού  ή οποιουδήποτε άλλου Νοσοκομειακού Τομέα.. (κανένας δεν αρνήθηκε την ανάγκη ύπαρξης και ενίσχυσής τους με προσωπικό αλλά ο μηδενισμός και οι αφορισμοί είναι επιεικώς απαράδεκτοι).

        Επειδή λοιπόν θεωρώ απαράδεκτο από οποιονδήποτε να αυτοαποκαλείται Ειδήμων ή Ειδικός στην Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσιών Υγείας ( το άκουσα στην Πρόσφατη Γενική Συνέλευση που αναφέρετε) χωρίς τα «ελάχιστα» προσόντα γι’ αυτό, παρά μόνο τη θεώρηση των πραγμάτων από τη σκοπιά του και τα βιώματά του, σας παραθέτω το κάτωθι άρθρο, ένα από τα πάμπολλα έγκυρα και εμπεριστατωμένα:
Scientifica

Volume 2012 (2012),ArticleID 432892,22pages

http://dx.doi.org/10.6064/2012/432892
Review Article

The Impact of Primary Care: A Focused Review

Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, 624 North Broadway, Baltimore, MD 21205, USA
Received 27 September 2012; Accepted 8 November 2012
Academic Editors: K. Eriksson, A. P. Giardino, G. Mastrangelo, and P. J. Schluter

         Αξίζει να το διαβαστεί από πολλούς πλήρως μήπως και τα «παράλογα επιχειρήματα τοπικών κοινωνιών» αλλά και η στρεβλή εικόνα για την προσφορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας , ιδίως «ειδικών» του χώρου της Υγείας, αποσαφηνιστεί καλύτερα και αναθεωρήσουν.

      Σε αυτή λοιπόν την ανασκόπηση αναφέρεται ..
«..It has been estimated that 75% to 85% of people in a general population require only primary care services in a given year; 10% to 12% require referrals to short-term secondary care services; 5% to 10% use tertiary care specialists [21]…»
     «…Έχει υπολογιστεί ότι το 75% έως 85% των ανθρώπων σε ένα γενικό πληθυσμό απαιτούν υπηρεσίες μόνο πρωτοβάθμια φροντίδα σε ένα δεδομένο έτος. 10% έως 12% απαιτούν παραπομπή  στις βραχυπρόθεσμες υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης. 5% έως 10% τη χρήση ειδικών τριτοβάθμιας περίθαλψης. …»
     Φυσικά θα πείτε «που ζει» ο Professor..!..
     Ενώ οι δικοί μας «ειδήμονες» εθελοτυφλώντας μόνο στην αξία της νοσοκομειοκεντρικής αντίληψης της Υγείας και Περίθαλψης , πλήρως αντισυναδελφικοί , αρνούνται τα στοιχειώδη για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.. και την ουσιαστική προσφορά Ποιότητας Φροντίδας στον Χρήστη των Υπηρεσιών Υγείας , υπέρμαχοι της παύσης λειτουργίας και ύπαρξης αυτών των δομών αντί της ουσιαστικής ανασυγκρότησης , ενίσχυσης και ποιοτικής υποστήριξης της  λειτουργίας τους.

      Να μην αναφερθώ στη στροφή προηγμένων Yγειονομικά Συστημάτων στο «Patient Centered Medical Home»..
      Για όποιους ενδιαφέρονται για τα παραπάνω συνιστώ επιπροσθέτως :
                      -      http://www.pcmh.ahrq.gov ,

-          J Ambulatory Care Manage Vol. 32, No. 2, pp. 150–171 Copyright c 2009 Wolters Kluwer Health | Lippincott Williams & Wilkins
 «The Impact of Primary Healthcare on Population Health in Low- and Middle-Income Countries»

      Και επομένως , αν αυτές οι Δομές κλείσουν , το πόσοι δυνητικά θα χάσουν τη δουλειά τους, με τι όρους εργασίας θα επαναπροσληφθούν συν το γεγονός πως δεν είναι δεδομένο ακόμα και αν δεν απολυθούν πως θα στελεχώσουν τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα (όπως επιθυμείτε) αφού τα κενά και οι ανάγκες στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα ανά τη Περιφέρεια είναι τεράστια, ποσώς ενδιαφέρει, αν ο στόχος και το μοναδικό σημαίνον είναι η «Χειρουργική Τράπεζα»..
     
       Επιπροσθέτως , για την αντικειμενική ενημέρωση όλων η Γενική Συνέλευση ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΣΕ πέραν όσων αναφέρετε το ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ (δυνητικά και πιο αποτελεσματικό κατ’ εμέ στην επίλυση του προβλήματος, στις μέρες που διανύουμε) την οργάνωση και διενέργεια κινητοποιήσεων με στόχο τόσο την ενημέρωση των πολιτών όσο και την ανάδειξη του προβλήματος αλλά - με την αθρόα συμμετοχή τους- και την «άσκηση πίεσης» για εξεύρεση άμεσης και λειτουργικής λύσης στο φλέγον θέμα που θίγετε.
       Τέλος , απλώς να αναφέρω πως η δυνητικά «Δομή -Φάντασμα με μηδενική προσφορά στις υπηρεσίες υγείας» επί δέκα και πλέον έτη στηρίζει τη λειτουργία του Νοσοκομείου Λιβαδειάς με μετακίνηση Ειδικών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Αγροτικών ιατρών ανάλογα με τις ανάγκες , ακόμα και στα όρια της νομιμότητας , αν όχι ξεπερνώντας τα . Αναρωτηθήκατε μήπως αυτή η πολιτική (της οποίας εμφανίζεστε θερμός υποστηρικτής ) της «προσωρινής κάλυψης με ημίμετρα» συνετέλεσε σημαντικά στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα..?

Με εκτίμηση ,
Κυριάκος Μαλτέζης , 
Επιμελητής Α' Ε.Σ.Υ - Γενικός Ιατρός,
Msc in Health Care Management & Primary Care Research
(1st European Global Montegutt Scholar by the
American Board of Family Medicine)
Κέντρο Υγείας Αλιάρτου Βοιωτίας -Π.Ι.Ακραιφνίου
Συνεργάτης της Παθολογικής / Νεφρολογικής Κλινικής -
Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Νοσοκομείου Λιβαδειάς

Υ.Γ. : Οι Ειδικευόμενοι –Έλληνες και μη- νιώθω , στρέφονται προς το εξωτερικό,  όχι λόγω «αξιοπρεπούς καριέρας εκπαίδευσης» μα γιατί τα Ελληνικά Νοσοκομεία αδυνατούν να τους προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση ουσίας σε συνδυασμό με βιοποριστικό μισθό επιβίωσης και γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο η Οικονομική Κρίση



Δεν υπάρχουν σχόλια: