Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

TripAdvisor:25 σημαντικά αξιοθέατα του Κόσμου

Μια λίστα με τα καλύτερα τουριστικά αξιοθέατα, συνέταξε το ταξιδιωτικό σάιτ TripAdvisor, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε.
Αν και το να καταλήξουν στα 25 καλύτερα είναι αρκετά δύσκολο, το αποτέλεσμα δικαιώνει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.
Δείτε παρακάτω
1) Άνγκορ Βατ
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Buddhist_monks_in_front_of_the_Angkor_Wat.jpg
Η Άνγκορ Βατ είναι ναός που βρίσκεται στην περιοχή Άνγκορ της Καμπότζης και χτίστηκε για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν 2ο κατά τον 12ο αιώνα ως ο κύριος ναός και πρωτεύουσα του κράτους του. Ήταν ιερός τόπος πολλών θρησκειών, όπως του Ινδουισμού, καθώς ήταν αφιερωμένος στον Βισνού, όσο και του Βουδισμού. Ο ναός αυτός αποτελεί σύμβολο για την Καμπότζη, αφού εμφανίζεται στη σημαία της χώρας από το 1863 καθώς και το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας. Αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό, οποιασδήποτε θρησκείας, στον κόσμο.
2) Μάτσου Πίτσου
http://farm5.staticflickr.com/4113/4839595952_4f213d1b8b_b.jpg
Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου βρίσκεται στο νότιο Περού και αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα, που χάθηκε με απότομο τρόπο. Η πρόσβαση στην πόλη δεν είναι εύκολη, καθώς η πορεία μέχρι το υψόμετρο των 2.350 μέτρων γίνεται μόνο με τρένο, ενώ το υπόλοιπο τμήμα ο επισκέπτης το πραγματοποιεί πεζός.
3) Ταζ Μαχάλ
http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/zoomed-out-landscapes-4-1.jpg
Το Ταζ Μαχάλ βρίσκεται κοντά στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας, στις όχθες του ποταμού Γιούμα. Κατασκευάστηκε από τον Μογγόλο αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α', τον 17ο αιώνα, στη μνήμη της συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ και έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «το όγδοο θαύμα του κόσμου».
4) Τζαμί του Σεΐχη Ζάιντ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKkCw_6Qf7kWvvsixvZRIyetlkmfvaZiOaekBOf7_4vNAtbksp3RIKff9-5ccWwfBdRfyKMk4aD4OabfQbS6Zbg47s6KgN81I_XMYkVmwNtZkWmgENcS14ymnPjEQAV4RVFJfIGPNneNr-/s1600/Amazing-Places+of-Worship-07.jpg
Το Τζαμί του Σεΐχη Ζάιντ είναι το μεγαλύτερο τζαμί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το όγδοο μεγαλύτερο στον κόσμο. Ιδρύθηκε από τον πρώτο πρόεδρο της χώρας, τον Ζάιντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν, ο οποίος είναι θαμμένος στην αριστερή πλευρά του τζαμιού. Άνοιξε τις πύλες του τον Δεκέμβρη του 2007 και πρόκειται για ένα κτίσμα όπου αραβική και μαυριτανική αρχιτεκτονική έχουν συνδυαστεί άψογα, ενώ είναι εμπνευσμένο από το Badshahi τζαμί που βρίσκεται στη Λαχώρη.
5) Ναός της Sagrada Familia
http://www.tripandrate.com/content/images/barcelona/places/gaudi/sagrada-familia.sq.jpg
Η La Sagrada Familia είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του Γκαουντί στη Βαρκελώνη. Πρόκειται για μια γιγαντιαία Βασιλική που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 1882 και δεν αναμένεται να τελειώσει τουλάχιστον πριν το 2026. Η κατασκευή χαρακτηρίζεται από δεκάδες συμβολισμούς με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κεντρικό πύργο που ονομάζεται «πύργος του Χριστού» και με τα 170 μέτρα του είναι κατά 1 μέτρο μικρότερος από των λόφο Montjuïc (έναν από τους βασικούς λόφους της πόλης), καθώς ο Gaudí πίστευε ότι η δημιουργία του δεν πρέπει να ξεπεράσει τη δημιουργία του θεού.
6) Βασιλική του Αγίου Πέτρου
http://www.romeingreek.eu/wp-content/uploads/2012/05/IMG_2768.jpg
H βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο και αντιπροσωπεύει τον θρίαμβο του ρωμαϊκού μπαρόκ. Είναι κτισμένη στην αρένα του Καΐου Καλιγούλα (παλάτιουμ Νέρονις), γιού της Αγρυπίνας (σε εκείνο το σημείο βρίσκονταν οι περίφημοι κήποι της), όπου κατά τον Τάκιτο, επί βασιλείας του Νέρωνα πραγματοποιούνταν μαρτύρια χριστιανών. Εκεί λοίπον μαρτύρισε, σταυρώθηκε και θάφτηκε ο Απόστολος Πέτρος, (εξ'ού και το όνομα της βασιλικής) το 67 μ.χ., ο οποίος είχε διατελέσει πρώτος επίσκοπος στην Αντιόχεια και στη Ρώμη.
7) Καθεδρικός ναός του Μιλάνο
http://www.travelkiki.com/files/1/Photos/blog/Church/Milan1.jpg
Ο εντυπωσιακός καθεδρικός του Μιλάνο είναι η σημαντικότερη εκκλησία και έδρα του αρχιεπίσκοπου της πόλης, ενώ θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες παγκοσμίως. Χρειάστηκε πέντε αιώνες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του και ακόμα και σήμερα είναι η 4η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο. Το πόσο σημαντικό είναι το σημείο για την πόλη του Μιλάνου είναι εμφανές από τη ρυμοτομία του κέντρου της πόλης, με τους δρόμους είτε να ξεκινούν από το σημείο, είτε να το περικυκλώνουν.
8) Αλκατράζ
http://www.enikos.gr/images/resized/590_ba543704c112001054a54aa4b3f2bd66.jpg
Η φυλακή του Αλκατράζ έκλεισε στις 21 Μαρτίου του 1963. Το κόστος συντήρησης της ήταν τόσο υψηλό, που προτιμήθηκε η κατασκευή μιας νέας στην ηπειρωτική χώρα. Μετά το κλείσιμό της, το νησάκι εγκαταλείφθηκε, παρότι υπήρξαν διάφορες ιδέες για την αξιοποίησή του. Μεταξύ άλλων, προτάθηκε να συμπεριληφθεί στα μνημεία των Ηνωμένων Εθνών ως ένα άλλο Άγαλμα της Ελευθερίας, ή να μετατραπεί σε ξενοδοχειακό συγκρότημα και εμπορικό κέντρο.
9) Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή
http://www.newsbeast.gr/files/1/2014/06/24/travel/the-giant-christ.jpg
Το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο 32 μέτρων, που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό με απλωμένα τα χέρια και βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Κορκοβάντο, πάνω από την πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο. Δεσπόζει σε ύψος 710 μέτρων και έχει γίνει το σύμβολο της πόλης και ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα.
10) Γέφυρα Golden Gate
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Golden_Gate_1.jpg
Η γέφυρα Golden Gate είναι κρεμαστή γέφυρα που εκτείνεται στη Χρυσή Πύλη, το άνοιγμα δηλαδή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στον Ειρηνικό Ωκεανό και συνδέει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο, το βόρειο άκρο της χερσονήσου του Σαν Φρανσίσκο με την κομητεία του Μαρίν. Η κατασκευή της γέφυρας διήρκησε πέντε χρόνια και έχει γίνει ένα από τα πιο διεθνώς αναγνωρισμένα σύμβολα του Σαν Φρανσίσκο, της Καλιφόρνιας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα κυρίως στα ανοίγματά της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη γέφυρα Verrazano-Narrows στη Νέα Υόρκη.
11) Πύργος του Άιφελ
http://www.worldfortravel.com/wp-content/uploads/2015/02/Eiffel-Tower-Paris.jpg
Κάποτε η υψηλότερη κατασκευή του κόσμου, ο Πύργος του Άιφελ είναι ίσως το πιο γνωστό ορόσημο της Ευρώπης και πιο διάσημο σύμβολο του Παρισιού. Εγκαινιάστηκε την 31η Μαρτίου του 1889 και χτίστηκε με αφορμή την Διεθνή Έκθεση ενώ ήταν η ψηλότερη κατασκευή του κόσμου μέχρι την ολοκλήρωση του Chrysler Building το 1930.
12) Ναός του «χυμένου αίματος»
http://www.7imeres.gr/wp-content/uploads/2014/06/mnimeio-ximeno-aima.jpg
Ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης είναι ο Ναός του «χυμένου αίματος». Πρόκειται για μια επιβλητική Ορθόδοξη εκκλησία μεγάλων διαστάσεων, γεμάτη πολύχρωμα μωσαϊκά και τοιχογραφίες, με χαρακτηριστικούς πύργους σε σχήμα κρεμμυδιού, η οποία χτίστηκε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Τσάρος Αλέξανδρος Β΄. Οι εργασίες κατασκευής του ναού ξεκίνησαν το 1883 και ολοκληρώθηκαν το 1907.
13) Παναγία των Παρισίων
http://images.forwallpaper.com/files/thumbs/preview/37/373478__notre-dame_p.jpg
Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ (Notre Dame), είναι ο μητροπολιτικός χριστιανικός ναός, και ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού.
Αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ (lle de la Cite) του ποταμού Σηκουάνα. - See more at: http://www.parisi-info.com/2014/10/notre-dame.html#sthash.gR3PrsXA.dpuf
14) Αλάμπρα
http://www.travelstyle.gr/portal/photos/articles/thumbs_large/2344_13_7_Seville--Spain-.jpg
Η Αλάμπρα (Το κόκκινο φρούριο) είναι παλάτι και φρούριο των Μαυριτανών μοναρχών στην Γρανάδα, στα νότια της Ισπανίας, όπως ήταν γνωστή κατά τη διάρκεια της κατασκευής του φρουρίου, το οποίο καταλαμβάνει ένα λόφο στο νοτιοανατολικό όριο της πόλης. Πρόκειται για ένα τουριστικό αξιοθέατο εξαιρετικής Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, παρ'όλο που πολλές από τις εμφανείς διακοσμήσεις και οι κήποι είναι πρόσφατες αποκαταστάσεις των παλαιότερων, και μαζί με τη Χενεραλίφε (Generalife) και το Αλμπαϊσίν (Albaicín) αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
15) Αγιά Σοφιά
http://www.kairatos.com.gr/agsofia.files/sofia3.jpg
Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτίσμα ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Στο ίδιο σημείο, επί του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης και σε κοντινή απόσταση από το Μέγα Παλάτιον και τον Ιππόδρομο της πόλης, είχαν χτιστεί παλαιότερα δύο ακόμα ναοί που καταστράφηκαν από πυρκαγιά.
16) Γέφυρα του Καρόλου
http://frapress.gr/wp-content/uploads/2015/04/Charles-bridge.jpg
Μια από της διασημότερες γέφυρες της Ευρώπης, η γέφυρα του Charles ήταν μέχρι και το 1841, το μοναδικό πέρασμα του ποταμού Vltava συνδέοντας την παλιά πόλη με το κάστρο της Πράγας. Η γέφυρα του Καρόλου αποτελεί μια πραγματικά στερεά σύνδεση πάνω από την οποία για χρόνια περνούσαν άμαξες με άλογα και ανέδειξε την πόλη ως σημαντικό εμπορικό κέντρο μεταξύ της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης. Στις αρχές του 20ου αιώνα η κίνηση έγινε μεγαλύτερη, το 1905 εγκαταστάθηκε ένα ηλεκτρικό τραμ και αργότερα το 1908 λεωφορεία.
17) Σινικό τείχος
http://www.thetoc.gr/images/articles/0/article_17368/articleGal_17368_19940.w_hr.jpg
Το Σινικό τείχος, είναι μια κινεζική οχύρωση που χτίστηκε από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές από τις μογγολικές και τουρκικές φυλές. Το τείχος εκτείνεται σε μήκος 8.851,8 χλμ, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, αποτελώντας το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα.
18) Μνημείο του Λίνκολν
http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/3f/0b/36/lincoln-memorial.jpg
Το Μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσιγκτον χτίστηκε για να τιμήσει τον 16o Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αβραάμ Λίνκολν. Αρχιτέκτων ήταν ο Χένρυ Μπέικον. Το κτήριο έχει τη μορφή ελληνικού δωρικού περιπτέρου ναού με 36 κίονες (8Χ12), όσες και οι Πολιτείες της Ομοσπονδίας κατά τον χρόνο θανάτου του Λίνκολν. Ως πρότυπα χρησιμοποιήθηκαν ο Παρθενών (8 κίονες στις στενές πλευρές) και ο ναός του Διός στη Νεμέα (12 κίονες στις μακριές πλευρές). Η μεγάλου πλάτους είσοδός του είναι στη μακριά πλευρά.
19) Αρχαία πόλη Εφέσου
http://zervonikolakis.lastros.net/efesose.files/image003.jpg
Η Έφεσος ήταν μια από τις μεγάλες πόλεις του αρχαίου κόσμου,σύμφωνα με τον μύθο, ιδρύθηκε από τον Άνδροκλο, γιο του βασιλιά της Αθήνας Κόδρου, επικεφαλής μεικτού πληθυσμού Αθηναίων, Σαμίων και Αιτωλών. Βρισκόταν πάντα σε καλές σχέσεις με τις Σάρδεις γιατί από εκεί εξαρτιόταν το διακομιστικό εμπόριο που της άφηνε τόσα πλούτη. Η πόλη καταστράφηκε το 650 π.Χ. από τους Κιμμέριους.
20) Μνημείο Πολέμου
http://www.7imeres.gr/wp-content/uploads/2014/06/mnimeio-mnimeio-polemou.jpg
Το Μνημείο Πολέμου της Αυστραλίας είναι εθνικό μνημείο για τα μέλη όλων των ενόπλων δυνάμεων και την υποστήριξη των οργανώσεων που έχουν συμμετάσχει στους πολέμους της κοινοπολιτείας της Αυστραλίας. Το μνημείο περιλαμβάνει και το εθνικό πολεμικό μουσείο.
21) Καθεδρικός Ναός της Σιένα
http://www.digital-camera.gr/photos/image_3185185.jpg
Ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της πόλης, ο υποβλητικός Καθεδρικός Ναός της Σιένα (Duomo di Siena) είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Χτίστηκε μεταξύ 1215 και 1263 στη θέση ενός παλιότερου ναού, όπου σύμφωνα με το θρύλο, υπήρχε από τον 9ο αιώνα η εκκλησία και το παλάτι του επισκόπου της πόλης. Η αρχιτεκτονική του είναι λατινικού σταυρού, με ένα ελαφρώς προεξέχον εγκάρσιο κλίτος, τρούλο και καμπαναριό. Ο τρούλος υψώνεται από μία εξαγωγική βάση που υποστηρίζεται σε στήλες.
22) Mνημείο και Μουσείο για την 11η Σεπτεμβρίου
http://www.911memorial.org/sites/all/files/articles/Museum%20Pavillion%20Night.jpg
Ως "Σημείο Μηδέν" έχει οριστεί το σημείο όπου βρίσκονταν το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου ή αλλιώς Δίδυμοι Πύργοι, το οποίο δέχτηκε επίθεση την 11η Σεπεμβρίου 2001, με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 3.000 ανθρώπων. Πρόκεται για ένα πολύ εντυπωσιακό μνημείο το οποίο αποτελείται από δυο τεράστιες δεξαμενές τοποθετημένες ακριβώς στα θεμέλια των αλλοτινών Δίδυμων Πύργων. Η κάθε μία δεξαμενή είναι πλαισιωμένη από μία μεταλλική περίφραξη, όπου επάνω της είναι χαραγμένα τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους δημιουργώντας έτσι μία έντονη συναισθηματική φόρτιση στους επισκέπτες. Στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου βρίσκεται το 10.000 τμ αντίστοιχο μουσείο, που περιλαμβάνει εκτεταμένες εκθέσεις αποτελούμενες από διάφορα οπτικο-ακουστικά μέσα.
23) Όπερα του Σίδνεϊ
http://i.toau-media.com/contentFiles/image/sydney/venues/theatre/sydney-opera-house-2-636x393.jpg
Η Όπερα του Σίδνεϊ αποτελεί από άποψη αρχιτεκτονικής το σήμα κατατεθέν όχι μόνο της πόλης, αλλά και ολόκληρης της Αυστραλίας. Είναι ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του 20ού αιώνα, και ένας από τους διασημότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσμο. Τοποθετημένο στο σημείο Bennelong στο λιμάνι του Σίδνεϊ και κοντά στην εξίσου διάσημη γέφυρα του Σίδνεϊ, το κτήριο και τα περίχωρά του διαμορφώνουν μια εικονική αυστραλιανή εικόνα.
24) Χρυσός Ναός
http://www.clipsters.gr/wp-content/uploads/2014/11/golden-temple-%CE%99%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1.jpg
Ο Χρυσός Ναός είναι ο κύριος ναός λατρείας (γκουντβάρα) των Σιχιτών και βρίσκεται στο Αμριτσάρ, στην περιοχή Παντζάμπ βορειοδυτικά στην Ινδία. Ο Ναός ιδρύθηκε τέλους 16ου αιώνα από τον Γκουρού Ραμ Ντας και ολοκληρώθηκε από τον νεότερο υιό του Γκουρού Αρτζάν Ντεβ το 1604.
25) Διώρυγα Παναμά
http://spoons.gr/wp-content/uploads/2014/08/H-%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CF%81%CF%85%CE%B3%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%AC.jpg
Η θαλάσσια οδός μήκους 82 χλμ., που διασχίζεται με πλοίο σε 8-10 ώρες, είναι μία από τις σημαντικότερες Διώρυγες του κόσμου. Συντομεύει τη διαδρομή από την Ευρώπη προς τη δυτική ακτή της αμερικανικής ηπείρου κατά 8.000 ναυτικά μίλια (περίπου 15.000 χλμ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: