Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Απόσυρση τώρα για τους βλαχοδημάρχους



Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ

















Μεγάλη συζήτηση προκαλούν οι διαρκείς αναφορές του υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται ασφαλώς για μια ακόμα άστοχη και ανούσια μεταρρύθμιση που επιχειρεί να μεταθέσει το πρόβλημα της διαφθοράς και της ανεπάρκειας που μαστίζει τους ΟΤΑ από τους «βλαχοδημάρχους» στους θεσμούς. Φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα θέμα προσώπων, είναι η διαφθορά των φορέων που έχει χρεοκοπήσει τους Δήμους και όχι των θεσμών.

Είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς ότι στην προηγμένη Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ποικιλία εκλογικών συστημάτων και θεσμικών πλαισίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Ομως δεν εμφανίζονται οι παθογένειες των ελληνικών ΟΤΑ, στους οποίους  η ιδεολογικοποιημένη λαμογιά και η νομιμοποιημένη αλητεία ορίζουν τις συντεταγμένες των παρεμβάσεων και της πολιτικής τους πρακτικής. Επομένως το πρόβλημα των ΟΤΑ στην Ελλάδα δεν μπορεί και δεν είναι είναι θεσμικό  Η λειτουργικότητα των θεσμών προϋποθέτει ικανούς και έντιμους φορείς πράγμα που στην Ελλάδα του 2013 ακούγεται ακόμα σαν ανέκδοτο. 

Από την άποψη αυτή οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού των ΟΤΑ είναι ορθό να επικεντρωθούν στην απόσυρση του παλαιού πολιτικού προσωπικού που φέρει ακέραια την ευθύνη για την κατάντια των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Αυτή την κρίσιμη ώρα  μόνη σωτηρία  αποτελεί η αλλαγή έξεων δεκαετιών και η συνακόλουθη μεταβολή νοοτροπίας που θα επανασυνδέσουν στο μέτρο του δυνατού την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την τοπική κοινωνία με όρους σύγχρονου κράτους και όχι τοπικής μαφίας.

Οι προτάσεις για τις ενδεδειγμένες αλλαγές μπορούν να είναι πολλές και έχουν ευρύ φάσμα εφαρμογής και δημιουργίας νέων δυνατοτήτων. Μια από αυτές, η δική μας, αφορά στην  απόσυρση του παλαιού πολιτικού προσωπικού των ΟΤΑ: όσοι έχουν υπηρετήσει (σε κομβικές θέσεις που έχουν ταμιακή ευθύνη, δηλαδή νομάρχες, δήμαρχοι ,περιφερειάρχες) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επί 8 ή περισσότερα  έτη αποσύρονται αυτοδικαίως και δεν έχουν δικαίωμα νέας υποψηφιότητας. Και οι νέοι που από εδώ και στο εξής θα εκλεγούν και στους ΟΤΑ και στη Βουλή δεν μπορούν να υπηρετούν τον λαό για περισσότερα από 8 έτη.

Μια τέτοια μεταρρύθμιση θα επιτάχυνε την ανανέωση τους πολιτικού προσωπικού επιλύοντας μια σειρά από ζητήματα και θέτοντας σε μια νέα υγιέστερη βάση το περιεχόμενο της απαραίτητης αλλαγής στην τοπική διοίκηση.  
Οι παλαιοί και επί χρόνια σιτιζόμενοι από το πρυτανείο τοπικοί άρχοντες, οι βλαχοδήμαρχοι με την  ευρεία έννοια, είναι επιτακτική ανάγκη να αποσυρθούν παίρονοντας μαζί τους την άρρωστη νοοτροπία και πρακτική της μεταπολίτευσης.

Και αυτό για πολλούς λόγους: Πρώτα από όλα είναι γνωστό ότι οι ΟΤΑ είναι άντρα διαφθοράς, ρουσφετιού, συναλλαγής και ύποπτων συμβάσεων. Οι αιρετοί των προηγούμενων ετών είτε συμμετείχαν στο πάρτι της διαφθοράς είτε το ανέχθηκαν. Και στις δύο περιπτώσεις είναι ανεπαρκείς και επικίνδυνοι. Και από αυτή την άποψη οι τοπικοί άρχοντες είναι υπόλογοι στις κοινωνίες τις οποίες κλήθηκαν να υπηρετήσουν. Είναι απλό και κοινότοπο: οι ίδιοι οι βλαχοδήμαρχοι, εκείνοι που έχουν αναγάγει σε τέχνη την κλοπή του δημοσίου χρήματος, δεν μπορούν να βγάλουν από το βαθύ τέλμα, την υπερχρέωση και την ανυποληψία τους ΟΤΑ.


Δεύτερον και ιδιαίτερα σημαντικό: το μέτρο της απόσυρσης των βλαχοδημάρχων θα ικανοποιήσει το πάνδημο λαϊκό αίτημα για την απομάκρυνση από τις θέσεις εξουσίας  όσων με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους έφεραν την Ελλάδα στη χρεοκοπία και την υποδούλωση. Η λαϊκή αυτή απαίτηση ούτως ή άλλως θα εκφραστεί εκλογικά όμως η πολιτική καταδίκη των υπευθύνων της απαξίωσης των ΟΤΑ μέσω της απόσυρσής τους έχει διαφορετική και σημαίνουσα βαρύτητα. Στους υπεύθυνους της κατάντιας της χώρας  κατατάσσονται υψηλά οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλοι αυτοί που υπερχρέωσαν και χρεοκόπησαν τους Δήμους σπαταλώντας τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τις κρατικές ενισχύσεις, από τα δημοτικά τέλη και ασφαλώς από δάνεια (που όλοι εμείς θα αποπληρώσουμε) σε έργα βιτρίνας, σε άχρηστες και παράνομες παροχές. Και οι πολίτες, οι δικαίως οργισμένοι και νουνεχείς πολίτες, ζητούν -και το δείχνουν σε όλες τις μαζικές εκδηλώσεις- την απόσυρσή τους.

Το τρίτο έχει να κάνει με την τεχνολογική επανάσταση και τις νέες ιδέες που αυτή ενσωματώνει και στις οποίες οι αργοκίνητοι αυτοδιοικητικοί της περασμένης δεκαετίας επέδειξαν αξιοσημείωτη δυασανεξία με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία του πολίτη από τις υπηρεσίες -του πολίτη ο οποίος τελικά έχει άθλιες υπηρεσίες ενώ έχει πληρώσει και έχει χρεωθεί τεράστια ποσά. Οι βλαχοδήμαρχοι αποτελούν ανασχετικό παράγοντα και στην ηλεκτρονική εποχή μόνο και μόνο επειδή δεν την ελέγχουν. Η ανεπάρκεια και η αδυναμία παρακολούθησης των τεχνολογικών εξελίξεων από τους παλαιούς αιρετούς για όσους παρακολουθούν λίγο τα πράγματα είναι αυταπόδεικτη. Αλλά το κυριότερο είναι ότι πρέπει το κακό να σταματήσει εδώ. 

Θα αντιτείνει κάποιος καλοπροαίρετος. "Εμείς δεν τους εκλέγουμε όλους αυτούς τους τοπικούς άρχοντες; Εμείς τους εκλέγουμε, άρα καλά να πάθουμε". Δεν τους εκλέγουμε εμείς. Τους εκλέγουν οι εξαγορασμένες ψήφοι. Αυτή είναι η κατάντια της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Με ρουσφέτια και παροχές, με εκβιασμούς και διαβολές, με δικά μας χρήματα εν τέλει κάθε βλαχοδήμαρχος επιδοτεί Συλλόγους, χρηματοδοτεί εκδηλώσεις, διορίζει υπαλλήλους, παραλείπει το καθήκον του στις καφετέριες, δεν βλέπει τις περιβαλλοντικές καταστροφές του Χ εργοστασίου. Όλα αυτά μεταφράζονται σε ψήφους –πιθανόν και σε άλλα. Οι ωφελημένοι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, τα παράσιτα που διαβιώνουν απομυζώντας το δημόσιο χρήμα, αυτοί εκλέγουν τους τοπικούς άρχοντες. Από την άποψη αυτή η θηριώδης προπαγανδιστική επιχείρηση να ενοχοποιηθεί ο απλός πολίτης για τα εγκλήματα που έχουν  συντελεστεί τα τελευταία χρόνια -όπως κάθε ψέμα- έχει καταρρεύσει στη συνείδηση του λαού που γνωρίζει καλά τους υπευθύνους της παρακμής.


Συνελόντι ειπείν μια πραγματική τομή στις εκλογικές διαδικασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αποτελούσε η εξής πρόταση: Να αποσυρθούν οι υπεύθυνοι της χρεοκοπίας των ΟΤΑ, όλοι αυτοί που διοίκησαν τα τελευταία χρόνια με τα άθλια αποτελέσματα, οικονομικά, πολιτκά και θεσμικά που βιώνουμε και που μας επιφυλάσσουν ένα ακόμη πιο εφιαλτικό μέλλον. Οσοι έχουν υπηρετήσει σε κορυφαία θέση (δήμαρχοι, νομάρχες) 8 ή περισσότερα χρόνια να αποσυρθούν αυτοδικαίως χωρίς δικαίωμα νέας υποψηφιότητας τώρα ή στο μέλλον. Και οι νέοι που θα εκλεγούν να έχουν ορίζοντα 8 ετών. Αλλωστε η Ελλάδα έχει πλέον χιλιάδες καταρτισμένους και μορφωμένους νέους που αποκλείεται μαθηματικά να αποδειχθούν χειρότεροι από τους προηγούμενους.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί μόνο τους δήμαρχους; Ολοι μια τετραετια και σπιτι. Ο)χι άλλο επαγγελματίες πολιτικοί μας κατέστρεψαν.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

βοιωτός είπε...

6.38
Ακριβώς.

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ ΦΙΛΕ ΒΟΙΩΤΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΝΑ Σ' ΑΚΟΥΣΕΙ ;

βοιωτός είπε...

11.58
Χιλιάδες αναγνώστες καθημερινά. Επιπλέον η viotia διαβάζεται σε όλα τα πολιτικά γραφεία. Και στα Μέγαρα.
Τα άρθρα γνώμης δε αποτελούν σημείο αναφοράς μετά από χρόνια. Εχω υπόψιν μου τον Οκτώβριο να επιχειρήσω μια αναδρομή σε παλαιότερα άρθρα πολιτικού σχολιασμού. Θα διαπιστώσετε κι εσείς αγαπητέ φίλε ότι η viotia παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρη έχοντας προβλέψει όλες τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι κεραίας.

Ανώνυμος είπε...

Στα Μέγαρα ή στα μέγαρα;

βοιωτός είπε...

Σκοπίμως διφορούμενο αλλά και ευκολάκι...

Ανώνυμος είπε...

Τα Μέγαρα όταν έρχομαι τα λέω Ελευσίνα...

Ανώνυμος είπε...

Τα Μέγαρα όταν έρχομαι τα λέω Ελευσίνα...

Ανώνυμος είπε...

Απόσυρση τώρα!!!1
Βλαχοδήμαρχοι – Βλαχοπολιτικοί – Βλαχοδημοσιογράφοι

Ανώνυμος είπε...

Να σε δω Δημήτρη να αποκαλέσεις προεκλογικά βλαχουποψήφιο τον Καράμπελα, και τίποτα στον κόσμο.

βοιωτός είπε...

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έκανε λόγο στη ΔΕΘ για αρπακτικά που υπάρχουν σε πολλούς δήμους.