Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Διάσημα Πρόσωπα στη Λιβαδειά και 30 φωτογραφίες




Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ




















Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κοινού στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Διάσημα Πρόσωπα», που έγινε την Παρασκευή το βράδυ στο ισόγειο του Νερόμυλου στη Λιβαδειά. Οπως στον τίτλο της αναφέρεται, η έκθεση συγκεντρώνει τα περίπου 150 πορτραίτα «Διάσημων Προσώπων» που δημιούργησαν μαθητές της Σχολής Ζωγραφικής «Καλλιτεχνική Φωλιά». Ο θεατής με την είσοδό του στην αίθουσα μπαίνει σε ένα πραγματικό μουσείο διάσημων προσώπων που συνθέτουν δεκάδες οικείες φυσιογνωμίες από τις πλέον διαφορετικές και για τούτο ενδιαφέρουσες αφετηρίες. Ανθρωποι της Τέχνης, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί, σκηνοθέτες, ζωγράφοι. Ηρωες και επαναστάτες, συγγραφείς, δικτάτορες και πολιτικοί, επιστήμονες και ποιητές. Χαρακτήρες από τον κινηματογράφο και από κόμιξ, ποδοσφαιριστές, σελέμπριτις και σκοτεινές φιγούρες της Ιστορίας. Όλα πρόσωπα γνωστά, αλλά ταυτόχρονα ιδωμένα με φρέσκια ματιά, δοσμένα με τον τρόπο των παιδιών. Οι μαθητές της «Καλλιτεχνικής Φωλιάς» άντλησαν την έμπνευσή τους από τις προσωπικές τους προτιμήσεις, οι οποίες μορφοποιήθηκαν μέσα από τη μελέτη της ζωής και της δράσης των εικονιζομένων.




Όπως έχουμε σημειώσει και εδώ, Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης "Διάσημα Πρόσωπα" από την Καλλιτεχνική Φωλιά, το αποτέλεσμα της έκθεσης έχει σημαντικό ενδιαφέρον. Εικαστικά ο καταιγισμός χρωμάτων και σχεδίων, διηθημένος στο φίλτρο της προσωπικής σύλληψης, αποτελεί έναν ακαταμάχητο συνδυασμό, ο οποίος επιπλέον συνιστά μια αξιοπρόσεκτη ανάγνωση της έννοιας «πορτραίτο» από μια σύγχρονη οπτική γωνία. Η δυνατότητα ενός διαλόγου του θεατή με το εικονιζόμενο πρόσωπο που κι αυτός αναγνωρίζει, θαυμάζει ή μισεί είναι ικανή αλλά όχι και αναγκαία συνθήκη για να απολαύσει την επίσκεψή του στην έκθεση. Η φαινομενικά άτακτη ανάρτηση των πινάκων υπακούει κι αυτή σε μια εσωτερική λογική που έχει την ιδιαίτερη σημασία της, καθώς επιλέγει την αισθητική αρμονία από μια εργαλειακή κατάταξη σε κατηγορίες – η οποία εν τούτοις δεν απουσιάζει εντελώς.

Από την κοινωνιολογική σκοπιά, η έκθεση «Διάσημα Πρόσωπα» είναι ενδεικτική της αφομοίωσης -και της παράλληλης προσωποποίησής τους- των εκατομμυρίων ερεθισμάτων που τα παιδιά δέχονται σε μια εποχή που επικαθορίζεται από την απίστευτη ποσότητα της πληροφορίας με την ταυτόχρονη και λογικά επόμενη έξαρση του φαινομένου της «διασημότητας», των «επωνύμων». Από την πλευρά αυτή, αξιοσημείωτη είναι η επιβεβαίωση της αίσθησης ότι υπάρχει ένας κατακερματισμός ιδεών και προτύπων στο κοινωνικό σώμα, του οποίου αντανάκλαση είναι οι προσωπικές προτιμήσεις για διάσημα πρόσωπα αλλά και η ζωγραφική απόδοσή τους.

Η έκθεση «Διάσημα Πρόσωπα», που διοργανώνεται από τη Σχολή Ζωγραφικής «Καλλιτεχνική Φωλιά» και αναρτήθηκε στο πλαίσιο των Τροφωνίων 2013, διαρκεί έως και σήμερα 8 Σεπτεμβρίου. Οι ώρες λειτουργίας της είναι 11:00-14:00 και 19:00-23:00.

 
































Δεν υπάρχουν σχόλια: