Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Το Πανηγυράκι στην Αράχωβα και 100 φωτογραφίες


Με λαμπρότητα και κατάνυξη και με την παρουσία χιλιάδων πιστών έγινε χθες το βράδυ η έναρξη της τριήμερης εορτής του πολιούχου της Αράχωβας Αγίου Γεωργίου.
Το περίφημο ανά την υφήλιο Πανηγυράκι εκτυλίχθηκε από τις 18.00 το απόγευμα με τους καθιερωμένους κανονιοβολισμούς ενώ η εορταστική κωδωνοκρουσία  ηχούσε ακατάπαυστα συνοδεύοντας την επίσης ακατάπαυστη ροή των πιστών που κατακλύζουν τον χώρο του Αϊ Γιώργη επιβεβαιώνοντας κάθε χρόνο τον διαχρονικά υποβλητικό στίχο του δημοτικού τραγουδιστή που από πολύ παλιά αποφαίνεται ότι  «Το Πανηγύρι ήταν πολύ κι ο τόπος ήταν λίγος». Ο συγκινητικός «χορός των γερόντων» στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου με τους καταπληκτικούς μουσικούς και με συμμετέχοντες  τον δήμαρχο ΔΑΑ κ. Πατσαντάρα, τον κ. Οικονομάκη, τον κ. Κομνά και φυσικά πολλούς ακόμη ολοκληρώθηκε γύρω στις 19.30.

Ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του εορτάζοντος επίσης Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου  και η περιφορά της εικόνας με φιλαρμονικές, με επισήμους και με χιλιάδες πιστούς «ντυμένους» ή όχι καθώς και οι χοροί που ακολούθησαν στην πλατεία Παπαϊωάννου απετέλεσε  και φέτος εντυπωσιακό δρώμενο πολλώ μάλλον που μια θαυμάσια ανοιξιάτικη μέρα αγκάλιαζε την όμορφη Αράχωβα.

Πολλοί στέκονται στους πολυάριθμους επισκέπτες που κατακλύζουν την Αράχωβα τις μέρες του Αι Γιωργιού, πολλοί από τους οποίους έρχονται κάθε χρόνο ακόμη και από το εξωτερικό. Προσωπικά με εντυπωσίαζε πάντοτε η ευφρόσυνη συμμετοχή όλων των Αραχωβιτών, από τα μωρά μέχρι τους παππούδες και τις γιαγιάδες στη γιορτή και στη χάρη του Αι Γιωργιού.

Για ένα έμπειρο παρατηρητή είναι φανερό ότι οι Αραχωβίτες ζουν, βιώνουν το  Πανηγυράκι τους. Δεν το αντιμετωπίζουν ως φολκλορική ή τουριστική εκδήλωση ούτε ως υποχρέωση ούτε καν ως αφορμή για κραιπάλη και για εκτονωτικούς πανηγυρισμούς. Οι Αραχωβίτες βιώνουν τη γιορτή του Αφέντη Αι Γιώργη, εσωτερικεύουν το πολλαπλό μήνυμα της μεγάλης ημέρας και προσέρχονται στη χαρά απομακρύνοντας το φόβο, επενδύουν στην αλληλεγγύη απομακρύνοντας τη μοναξιά. Αυτό το σπάνιο στις μέρες μας χαρακτηριστικό, η ομόθυμη συμμετοχή των Αραχωβιτών στο Πανηγυράκι και η προσέγγισή του στην ιμιτασιόν εποχή μας με έναν αρχαϊκό, old fashion, - ---γι΄αυτό και γνήσιο- τρόπο νομίζω ότι καθιστούν τη γιορτή ξεχωριστή, τόσο ώστε να προσελκύει πιστούς από ολόκληρο τον κόσμο.

Δείτε το φωτορεπορτάζ.
http://viotiarecords.blogspot.com/2012/04/100.html


  

2 σχόλια:

ροζαλια είπε...

"οσοι λευκοφοροι εννοητωσαν"
ωραιοτατες!

Ανώνυμος είπε...

ΠΗΡΑΤΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΠΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΩΤΗΡΩΝ ΜΑΣ ?ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΠΕΛΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ !!!!ΟΥΣΤ ΡΕ ΠΑΛΙΟ ΡΕΖΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ . ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ . !!!