Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η Τασούλα του Κίτσου και τα ψηφοδέλτια της Βοιωτίας

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ







Τι θα έλεγε η Τασούλα του Κίτσου αν μελετούσε τα ψηφοδέλτια (δείτε τα εδώΤα ψηφοδέλτια των κομμάτων στη ΒΟΙΩΤΙΑ) που κατάρτισαν τα πολιτικά κόμματα, μέσα από τα οποία θα εκλεγούν οι βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη Βοιωτία στο Κοινοβούλιο; Θα αποφαινόταν –όπως οι περισσότεροι φαντάζεστε-  με τον χαρακτηριστικό και πειστικό της τρόπο: «Τράτζικ». Αν δε η Τασούλα μάθαινε το παρασκήνιο που εξελίχθηκε στη Λιβαδειά, στη Θήβα και στην Αθήνα για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, και σε άλλα κόμματα, είναι βέβαιο ότι θα αναφωνούσε: «Εειτε ξεφύγj»…

Στην πραγματικότητα -και καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε μια μακρά διαδικασία συστημικής αστάθειας που διαμορφώνει όρους πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αποσύνθεσης- όσα αυτές τις μέρες έλαβαν χώρα σχετικά με τη συμπλήρωση των συνδυασμών αλλά και τα ίδια τα ψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων δεν θα μπορούσαν να βρουν ακριβέστερη αναλογία από ένα κακοστημένο τσίρκο. Όπως σε κάθε τσίρκο υπάρχουν κι εδώ κονφερασιέ, ακροβάτες, ισορροπιστές, «μάγοι», θηριοδαμαστές και σαλτιμπάγκοι. Υπάρχουν βέβαια -σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλοτε- αρκετοί κλόουν. Δεν είναι δύσκολο να αντιστοιχίσετε τους περισσότερους υποψηφίους –φυσικά τους ευρύτερα γνωστούς- σε μια από τις κατηγορίες των επαγγελματιών που κάνουν καριέρα στο τσίρκο για να διαπιστώσετε την εμφανή ομοιότητα.

Και σ’ αυτές τις εκλογές δεν αποτελεί φυσικά έκπληξη η χαμηλή ποιότητα του πολιτικού προσωπικού, που άλλωστε αναπαράγεται και διαιωνίζει την κυριαρχία του τα τελευταία 30 χρόνια αντλώντας εφεδρείες ίδιων ή και μικρότερων δυνατοτήτων ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση και τις πραγματικές προσπάθειες πολιτιστικής ανάτασης και επιδοτεί ποικιλοτρόπως το αίσχος της ΕΡΤ και της ιδιωτικής τηλεόρασης. Παράγονται μ’ αυτήν τη διαδικασία πολιτικοί εκπρόσωποι σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας που είναι οπωσδήποτε μειωμένων προσόντων και ευφυΐας αλλά επιπλέον ήδη διαβρωμένοι, ήδη παλαιοκομματικοί και ιδιοτελείς.

Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί σ' αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη συγκυρία επιμένουν όλοι αυτοί, παλαιοί και νέοι υποψήφιοι, να μας σώσουν; Σίγουρα ειδικά για συγκεκριμένους πρόκειται για ένα απύθμενο θράσος, θράσος που την τελευταία 30ετία έχει αναχθεί –όπως είναι φυσικό σε περιβάλλον ανομίας- σε τρόπο ζωής και επιβολής. Στην περίπτωση, όμως, των εκλογών του 2012 πίσω από το περιτύλιγμα του θράσους κρύβεται και μια κολοσσιαία άγνοια για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Εκείνοι που στήριξαν τις πολιτικές της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης και της υιοθέτησης αδιακρίτως όλων των κοινωνικών αιτημάτων, της διόγκωσης του Δημοσίου, της μίζας και της ρεμούλας δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν τον φορέα της αλλαγής. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θέλουν δεν μπορούν, δεν έχουν τα προσόντα, τις δυνατότητες και το ηθικό μεγαλείο να διαχειριστούν -ακόμη λιγότερο να αναστρέψουν- την ταχύτατη κατάδυση της ελληνικής κοινωνίας σε βαλκανικές ορίζουσες.

Η πρόγνωση δεν είναι καλή. Το τσίρκο της μεταπολίτευσης φαίνεται πώς με την πτώση του θα συμπαρασύρει και τη χώρα. Οι εκλογές της 6ης Μαίου όπως καθίσταται εμφανές μετά και την ανακοίνωση των συνδυασμών των κομμάτων δεν θα επιλύσουν το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας αλλά θα το επιτείνουν. Η αβελτηρία, η ανικανότητα, η άγνοια, η ιδιοτέλεια, η ανηθικότητα θα είναι παρούσες και την επαύριο των γενικών εκλογών ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Κι εκείνο που μένει αφήνοντας μια στυφή γεύση στο στόμα είναι η συνειδητοποίηση ότι και αυτή ευκαιρία χάνεται παρότι υπάρχει τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό από Ελληνίδες και από Ελληνες που μπορούσαν να δώσουν την άνιση μάχη για την Πατρίδα.   

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ, εύλογες (και εύκολες) οι διαπιστώσεις. Λύση υπάρχει ή απλώς περιμένουμε το μοιραίο, σαν τους τεθλιμμένους συγγενείς πέριξ του ετοιμοθάνατου?

rozalia είπε...

εξαιρετικο αρθρο με υψηλης ευ-αισθησιας προσεγγιση αλλα Μαυρισαμε πια bro!

αισωπου είπε...

το κειμενο σας με βρισκει απολυτως συμφωνη και χαιρομαι που μπορουμε να διαβαζουμε εξυπνες και ειλικρινεις αναλυσεις.Συνεχιστε μας δινετε κουραγιο. Η αβελτηρια και των πνευματικων ανθρωπων μας εφτασε εδω.

Ανώνυμος είπε...

Χαρίλαος Τρικούπης: Στις εκλογές της 16ης Απριλίου 1895 το κόμμα του παθαίνει πανωλεθρία και ο ίδιος αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής Μεσολογγίου. Χάνει την έδρα για τέσσερις ψήφους από τον άσημο Γουλιμή. Αποχωρεί από την πολιτική γεμάτος πίκρα, με την κλασσική φράση «Ανθ' ημών Γουλιμής… Καληνύχτα σας!»

Άραγε μας λέει τίποτα αυτό σήμερα ????

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Βοιωτέ. Αν η Βοιωτία είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα όλης της χώρας, πράγματι η επόμενη μέρα φαντάζει τρομακτική με τα σούργελα που θα μπουν στη βουλή. Χάθηκαν οι επιτυχημένοι υποψήφιοι; Ένας με μια δυναμική επιχείρηση, ένας καινοτόμος και δραστήριος αγρότης, ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, ένας γιατρός με κοινωνικό έργο, ακόμη κι ένας σαν εσένα που έχεις αποδείξει ότι τόσα χρόνια νοιάζεσαι τον τόπο σου κι αγωνίζεσαι γι αυτόν; Πόσο μαλάκες είμαστε τελικά που θα στείλουμε κάποιους από δαύτους στη βουλή;; Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ή μάλλον του ανύπαρκτου μορφωτικού επιπέδου μας. Ζώα όπως μας αποκαλούσε κάποτε ο γραφικός Λεβέντης. Χειροκροτείστε τους ζώα! Ψηφίστε τους! Τράτζικ!!!!!!!!!!

βοιωτός είπε...

11.11
Θα προτιμούσα εδώ να συζητήσουμε για τους υποψηφίους ή για τις εξαιρέσεις μεταξύ των υποψηφίων για εκείνους δηλαδή που ίσως αξίζει να ψηφιστούν.
Οι λύσεις θεωρητικά υπάρχουν αλλά είναι ζήτημα άλλου άρθρου.

βοιωτός είπε...

Ρόζι,
δεν έχουμε μαυρίσιε ακόμη, πίστεψέ με...

βοιωτός είπε...

@αισωπου
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Οι ευθύνες πρέπει να μοιραστούν ορθά...

αι. είπε...

'Το της πολεως ηθος ισουται της αρχουσι'αγαπητε βοιωτε. Αυτο πως θα το αλλαξουμε?

αι είπε...

'Το της πολεως ηθος ισουται τοις αρχουσι' αγαπητε βοιωτε Αυτο πως θα το αλλαξουμε?

Ανώνυμος είπε...

Ο καθε Λαος εχει(αφου την επιλεγει)την ηγεσια που του αξιζει.Οσο για τους σοβαρους,επιτυχημενους κλπ,κλπ,επιστημονες,επιχειρηματιες,αγροτες και διαφορους αλλους οσο καθονται στον καναπε τους με τις παντοφλες τους και κριτικαρουν τους αλλους,λυση δε βρισκεται.Και κατι αλλο:Επειδη εχω βαρεθει να ακουω οτι φταινε παντα οι αλλοι και ποτε εμεις, για πειτε μου:Τον τεμπελη απο τη Λιβαδεια ποιος τον ψηφισε πρωτο στη Νομαρχια και στη Περιφερεια;Οι Γερμανοι;Τον κολοτουμπα ,αναστολεα,ποιος τον εκανε Βουλευτη,οι Γαλλοι;Τα κοριτσια του Ακριβακη ποιος;Οι Ολλανδοι;Τον ουισκακια του ΠΑΣΟΚ,οι Σουηδοι;Για να κοιταχτουμε λιγο στον καθρεφτη μας και μετα να αρχισουμε την κριτικη και τα αναθεματα.

βοιωτός είπε...

αι.
νομίζω ότι προέχει να σωθεί το πλαίσιο. Διότι αυτό κινδύνευει και μάλιστα θανάσιμα.
Οι εκπρόσωποί μας είναι χαμηλού επιπέδου διότι αυτό είναι το ύψος ή το βάθος καλύτερα της πνευματικής μεταπολίτευσης.
Υπάρχουν βέβαια θύλακες αντίστασης αλλά ο τόνος δίνεται από την παρακμιακό κρατικισμό σε συνδυασμό με ανώδυνο αλλά διαλυτικό "προοδευτισμό"...

Οι άρχοντες δεν ηγούνται αλλά απλώς ληστεύουν στηριγμένοι πάνω στη πιο κίβδηλη συνενοχή...

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 12:47
επειδη με μπερδεψες,σε αυτες τις εκλογες ποιον παρομοιαζεις με τον Τρικουπη;Τον Τογια ή τη Τσονογλου;

βοιωτός είπε...

1.42
Δεν μας τα λες καλά.
Οι πολίτες φταίνε σε πολλά αλλά δεν νομοθετούν ούτε αποφασίζουν ούτε φπροκηρύσσουν φωτογραφικούς διαγωνισμούς.
Αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώσει.

βοιωτός είπε...

1.54
Καλό.

Ανώνυμος είπε...

Για να πολιτευτεί κάποιος εργαζόμενος και επιτυχημένος πολίτης οφείλει:
1. Να προσκυνήσει την κομματοκρατία και να ανακατευτεί με τα κομματόσκυλα (τα οποία και θα τον πολεμήσουν).
2. Να παρατήσει τις δραστηριότητές του και να αρχίσει να γυρνάει στα καφενεία, τα πανηγύρια και τα μνημόσυνα.

Το πρώτο βήμα προς την λύση:
Αναλογικό σύστημα - Μικρές περιφέρειες - Εκλογή βουλευτών από ενιαία λίστα (στην οποία συμμετέχει ελεύθερα όποιος επιθυμεί) - Ασυμβίβαστο βουλευτή/υπουργού - Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Δεν μπορείς να κερδίσεις ένα στημένο παιχνίδι. Πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο και πάλι μπράβο για την ειλικρίνεια και το επίπεδο της ανάλυσης. Ερώτημα κρίσεως: πού είναι οι άξιοι και οι έντιμοι πολίτες να ρίξουν την θλιβερή μεταπολίτευση στον γκρεμό;
Τι περιμένουμε όλοι... συναθροισμένοι παρακολουθώντας το τσίρκο αυτό που μας χρεοκόπησε οικονομικά ,πνευματικά ,ηθικά και κοινωνικά;
Από τη μια άκρη της Βουλής ως την άλλη είναι υπαίτιοι, ο καθένας με το μικρό ή μεγάλο "μαγαζί" του. Δεν θα εξαιρέσουμε κανέναν γιατί είναι συνυπέυθυνοι , αναλογικά.
Γιατί και σήμερα ακόμη μας κοροιδεύουν εν ψυχρώ με τα καταγέλαστα ψηφοδέλτια όπου συναγωνίζονται οι τηλεπερσόνες , οι ηθοποιοί , οι ποδοσφαιριστές οι φίλοι , οι κολλητοί των αρχηγών και των παρεών, τα "γραμμάτια", οι επαγγελματίες πολιτικάντηδες που δεν έχουν ένα ένσημο στην ζωή τους και δεν έχει τέλος το χάλι αυτό...Όλους αυτούς τους πληρώσαμε πολύ και πολύ ακριβά 35 χρόνια.
Ως πότε;

Ανώνυμος είπε...

Την Ελλάδα μόνο η δικαστική εξουσία μπορεί να την σώσει. Έλεγχος σε όλους , διατελέσαντες και νυν κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους.
Από πρωθυπουργούς ,υπουργούς και βουλευτές μέχρι δημάρχους, λοιπούς αιρετούς και διορισμένους, διοικητές κλπ. Ανεξαιρέτως.
Να δούμε τις καταθέσεις, τις περιουσίες τους , την απόκτησή τους και την παραγματική δικαιολόγησή τους (και όχι με την κοροϊδία του "πόθεν έσχες" και τις εξεταστικές επιτροπές -"πλυντήρια")
Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη θεσμική λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΙΩΤΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.... ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ,ΓΙΑΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΟΡΓΗ, ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ
Πολύ καλά τα πολιτικά σου άρθρα αυτές τις μέρες αλλά αναφέρεις συνεχώς διαπιστώσεις για την πολιτική κατάσταση. Είναι αδύνατο να μην συμφωνήσει μαζί σου κάποιος. Η χώρα μας όμως είναι οικονομικά άρρωστη και μας αναφέρεις το ιατρικό της ιστορικό και την διάγνωση της αρρώστιας. Το οικονομικό όμως πρόβλημα θα λυθεί με θεραπεία και δεν αναφέρεις απολύτως τίποτα.
Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην έχει τουλάχιστον μία λύση. Δυστυχώς κανείς δεν μας προτείνει μια λύση ορθολογική για να ξεπεράσουμε το οικονομικό πρόβλημα. Αυτή τη λύση ζητά ο κόσμος. Τα κόμματα δεν πείθουν με αυτά που προτείνουν.
Όλα τα άλλα δεν έχουν νόημα. Τα γνωρίζουμε, τα βλέπουμε, τα νιώθουμε στο πετσί μας.
Το δίλλημα είναι να ακολουθήσουμε τις απόψεις της ευρωπαικής ένωσης που αυτοσχεδιάζει είτε τις απόψεις των αντιπάλων παρατάξεων που και αυτοί αυτοσχεδιάζουν όταν και οι μεν και οι δε δεν μας πείθουν. Να το παίξουμε κορώνα γράμματα και μετά να διαπιστώσουμε ότι θύμωσε ο καλόγερος και έκοψε τα τέτοια του;
Το ερώτημα που δεν απευθύνω μόνο σε εσένα είναι τι κάνουμε. Υπάρχει απάντηση;

Ανώνυμος είπε...

Αντί για μια Βουλή των Αρίστων ετοιμάζεται η Βουλή των Αχρήστων.

βοιωτός είπε...

9.06
Ενδιαφέροντα όσα καταθέτεις. Πάντως το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα από άκρη σε άκρη πρέπει να γκρεμιστεί και όχι να αναμορφωθεί.
Η οικονομική ισχύς που έχει συγκεντρώσει μέσω της διαπλοκής είναι πολύ μεγάλη για να επιδέχεται νομικές διευθετήσεις...

βοιωτός είπε...

9.26
Το παλιό δεν έχει πεθάνει και το νέο δεν έχει γεννηθεί, για να χρησιμοποιήσω μια διάσημη φράση του οξυδερκέστερου αναλυτή της αριστεράς.
Οι ωδίνες του τοκετού είναι αυτό που ζούμε που μόλις αρχίσαμε να ζούμε. Ο πόνος θα είναι πολύ μεγαλύτερος αλλά αυτή τη φορά με τη βοήθεια του διαδικτύου όλα θα είναι διαφορετικά.

βοιωτός είπε...

9.50
Είναι σωστό. Είναι δίκαιο. Είναι μια από τις προϋποθέσεις της ανάκαμψης. Έίναι και το θέμα του επόμενου άρθρου μου...

βοιωτός είπε...

12.18
είναι λάθος να πιστεύεις ότι υπάρχουν στην εποχή μας αυτονόητα. Επίσης έχεις λάθος να προβάλεις την προσωπική οσυ γνώμη ως γενικώς αποδεκτή. Αν συνομιλήσιες λίγο με τον κόσμο θα διαπιστώσεις με έκπληξη ότι οι περισσότεροι είναι από αδαείς έως αφελείς ακόμη και τώρα.
Από την άλλη πλευρά την απογοήτευση του κόσμου που εισπράττω για τα ψηφοδέλτια που παρουσίασαν τα κόμματα στη Βοιωτία είμαι υποχρέωμενος να τη φέρω στην επιφάνεια.
Οσο για τις λύσεις έχω προτείνει πολλά και εδώ είμαστε να προτείνουμε και άλλα.

εωσφόρος είπε...

Αυτά τα γερόντια που βάζουν για ντεκόρ - κοινό στις ομιλίες του Βενιζέλου και του Σαμαρά ή από μνημόσυνα παν και τους μαζεύουν ή τους τάζουν ότι θα τους αναστήσουν. Δεν εξηγείται αλλιώς το φαινόμενο.

Ανώνυμος είπε...

και οι συντάξεις θα ξανακοπούν , και οι μισθοί και συγχωνεύσεις - απολύσεις στο δημόσιο θα γίνουν και όλα όσα έχουν υπογράψει και τα λέει η Τρόικα, ο Μπαρόζο και εδώ για 15 μέρες κάνουν σαν να μην υπάρχουν...
εν τω μεταξύ πετάνε τόσα εκατομμύρια από λεφτά δικά μας σε σποτ και διαφημίσεις στα κανάλια, μην και τους ξεχάσουμε...τους αλησμόνητους σωτήρες!

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ.Παρτε τα πραγματα απο την αρχη

Ανώνυμος είπε...

Oλα ξεκινουν απο την παιδεια που εχουμε ως πολιτες.Αν δεν αλλαξει αυτο ολα τα αλλα ειναι...αλαμπουρνεζικα δυστυχως!Επισης η ψηφος ενος ηλιθιου εχει ακριβως την ιδια ισχυ,βαρυτητα και αποτελεσμα με μια ψηφο ενος οποιουδηποτε σκεπτομενου ανθρωπου...και οπως ειχε πει και ο Αινσταιν δυο πραγματα δεν εχουν ορια,το συμπαν και η ανθρωπινη ηλιθιοτητα!