Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ποιοι κερδίζουν τις 4 έδρες στη Βοιωτία

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/Εκδότης περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ

Παρακάθισα χθες βράδυ με εκλεκτή συντροφιά νεοδημοκρατών σε γνωστό κεντρικό στέκι της Λιβαδειάς και φυσικά  η ενδιαφέρουσα συζήτηση ακολούθησε αμιγώς πολιτικές ατραπούς. Με την παρουσία πολύπειρων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας περάσαμε γρήγορα από τα αλληλοπειράγματα, τους αστεϊσμούς και τις προβλέψεις στην ουσία της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου που αφορά (και) στην  κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων, κατανομή που με τη σειρά της θα καθορίσει τους νέους συσχετισμούς ισχύος στο κοινοβούλιο και επομένως την πιθανότητα αλλά και τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βουλή που θα προκύψει μετά τις βουλευτικές εκλογές. Ασφαλώς η κατανομή των εδρών και τα πρόσωπα που θα τις καταλάβουν διαδραματίζουν τον πλέον σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία και οι συζητήσεις για το θέμα αυτό μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα "πολιτικά τραπέζια" στις καφέτεριες και τις ταβέρνες της βοιωτικής πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Εξέφρασα προσωπικά την εκτίμηση ότι και τις 4 έδρες στη Βοιωτία υπάρχει υψηλή πιθανότητα (όχι όμως απόλυτη βεβαιότητα) να τις κερδίσει το πρώτο κόμμα (όπως και στις άλλες 4εδρικές) εφόσον το 2ο κόμμα δεν επιτύχει το εκλογικό μέτρο -που είναι 25% . Πρώτο κόμμα όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία πιθανόν να κερδίσει και τις έδρες στη Βοιωτία ακόμη κι αν δεν επιτύχει το εκλογικό μέτρο του 25%, λόγω του μπόνους του εκλογικού νόμου! Ερευνώντας διαπίστωσα ότι την ίδια άποψη έχει εκφράσει και ο γνωστός εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος που γράφει στις 25 Απριλίου 2012 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για τον εκλογικό νόμο και την κατανομή των εδρών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:

"Οι κρίσιμοι πάντως χώροι του εκλογικού ανταγωνισμού δεν θα είναι οι δύο μονοεδρικές περιφέρειες (Φωκίδα και Ευρυτανία), αλλά οι υπόλοιπες τρεις, όπου ανάλογα με τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει (τοπικά) το δεύτερο πανελλαδικά κόμμα η κατανομή των εδρών μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά στρεβλή. Αυτό αφορά κυρίως τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα, ενώ αντίθετα στην Εύβοια είναι πιθανόν να εκπροσωπηθούν και μικρότερα κόμματα, κυρίως το ΚΚΕ που διατηρεί μια έδρα από το 2007 αλλά και ο ΛΑΟΣ που κέρδισε έδρα το 2009".

Σε προηγούμενη ανάλυσή του ο κ. Νικολακόπουλος δίνει μια πιο εναργή εικόνα της έννοιας της "εξαιρετικά στρεβλής εκπροσώπησης" στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα, υποστηρίζει δηλαδή ότι το 2ο κόμμα εάν δεν πιάσει το μέτρο μπορεί να μην εκπροσωπηθεί με βουλευτή ενώ δύσκολα θα καταλάβουν έδρα τα μικρότερα κόμματα:
" Πράγματι, ο Ν. 3231/2004, που δεν έχει αλλάξει σε αυτό το σημείο, προβλέπει ένα σύστημα προστασίας για τις 26 ολιγοεδρικές περιφέρειες (1-3 έδρες), ώστε η ανάδειξη των βουλευτών σε αυτές να συμβαδίζει με το τοπικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ετσι, το δεύτερο πανελλαδικά κόμμα, ακόμη και αν δεν κερδίσει καμία από τις 8 μονοεδρικές, θα εξασφαλίσει σχεδόν σίγουρα 18 έδρες από τις 6 διεδρικές και τις 12 τριεδρικές περιφέρειες. Τελείως διαφορετική είναι όμως η εικόνα στις 16 αμέσως μεγαλύτερου μεγέθους εκλογικές περιφέρειες (τετραεδρικές και πενταεδρικές), ιδιαίτερα αν το δεύτερο κόμμα βρεθεί πανελλαδικά περί το 20% των ψήφων, αφού μόνον σε λίγες από αυτές θα έχει ξεπεράσει το αντίστοιχο εκλογικό μέτρο. Στις περιφέρειες αυτές μάλιστα μόνο κατ' εξαίρεση θα μπορεί να επανέλθει κατά την τελευταία φάση κατανομής των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων. Γιατί οι έδρες που θα έχει συγκεντρώσει, με βάση το εκλογικό μέτρο, στις 14 μεσαίες και μεγάλες περιφέρειες, μαζί με τις έδρες των ολιγοεδρικών περιφερειών και τις έδρες Επικρατείας, φυσιολογικά συμπληρώνουν τον αριθμό των βουλευτικών εδρών που δικαιούται ένα κόμμα περί το 20% (51 έως 55).

Η ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ. Από την προηγούμενη παρατήρηση προκύπτει όμως και ένα άλλο βασικό συμπέρασμα. Λόγω του υψηλού εκλογικού μέτρου στις τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες και του σχετικά περιορισμένου αριθμού ψηφοφόρων, τα μικρότερα κόμματα δύσκολα μπορούν να αποσπάσουν έδρα, με βάση είτε το εκλογικό μέτρο είτε τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα. Ετσι, στις δύο προηγούμενες εκλογές (με το πριμ μάλιστα στις 40 έδρες) κέρδισαν μόνο 2 έδρες το 2009 (στη Μαγνησία το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ) και 3 έδρες το 2007 (το ΚΚΕ σε Μαγνησία, Τρίκαλα και Γιάννινα). Επομένως, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η εκλογική άνοδος των μικρότερων κομμάτων οδηγήσει σε διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των εδρών που θα καταλάβουν σε αυτές τις περιφέρειες, και πάλι η μερίδα του λέοντος (τουλάχιστον οι 55 από τις 72 συνολικά έδρες) θα κατακυρωθεί στο πρώτο πανελλαδικά κόμμα".  
Με ενδιαφέρον αναμένω, υπό το φως των νέων αναλύσεων του Ηλία Νικολακόπουλου, την επί του θέματος γνώμη του έγκριτου νομικού και υποψηφίου βουλευτή στη Βοιωτία, του κ. Γιώργου Δ. Ανδρέου. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Ανδρέου έχει αρθρογραφήσει και εχει έκφράσει διαφορετική άποψη για την κατανομή των εδρών στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου με βάση τον 3231/2004 (νόμος Σκανδαλίδη) και τον Ν. 3636/2008, (γνωστό και ως νόμος Παυλόπουλου). Δείτε:
   


21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιμένεις ότι υπάρχουν ακόμη εκλεκτοί νεοδημοκράτες;

Ανώνυμος είπε...

Απο που προκύπτει οτι το εκλογικό μέτρο είναι 25% όταν δεν γνωρίζουμε πόσοι ψήφισαν;

Μέτοικος είπε...

Αυτή η (καθόλου απίθανη) περίπτωση, δηλαδή το πρώτο κόμμα του ~25% να κερδίσει όλες τις έδρες αντανακλά όλη τη στρέβλωση του εκλογικού συστήματος που πριμοδοτεί με 50 ολόκληρες έδρες το πρώτο κόμμα. Δηλαδή, αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει 20% (αν και η ΝΔ νομίζω θα περάσει αρκετά το ποσοστό αυτό) παίρνει 50 έδρες από την κατανομή των εδρών κι άλλες τόσες από το μπόνους! Φανταστείτε τώρα το καθόλου απίθανο σενάριο να βρει πρώτη η ΝΔ με 22%, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 20%, και η μεν ΝΔ να έχει 105 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 50!

Ανώνυμος είπε...

1:03
Ο λογαριασμός έχει ως εξής:
100% :4=25% έκαστη έδρα.

βοιωτός είπε...

8.55
Αν υπήρχαν παλαιότερα, υπάρχουν και τώρα.
Μου φαίνεται ότι διαφωνείς για παλιότερα...

βοιωτός είπε...

@Μέτοικος
τω ωραίο είναι ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί λόγου χάριν η ΝΔ να μην είναι πρώτο κόμμα σε ένα 4εδρικό νομό και να είναι 20 ή 3ο αλλά να είναι πρώτο στην Επικράτεια. Τότε είναι επίσης πιθανόν να να πάρει όλες τις έδρες στον συγκεκριμένο νομό λόγω μπόνους.

βοιωτός είπε...

H viotia επικοινώνησε με τον κ. Γιώργο Ανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι θα επανέλθει γραπτώς στο πολύ σοβαρό θέμα της κατανομής των βουλευτικών εδρών στη Βοιωτία.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Ανδρέου να μην συνεχίσει να εκτίθεται.
Ο Νικολακόπουλος είναι 40 χρόνια φούρναρης.
Η ΔΗΣΥ και να μπει στην Βουλή, θα πάρει έδρες στο Επικρατείας, στις μεγάλες περιφέρειες και στην Κρήτη.
Όταν η κατανομή φτάσει στις τετραεδρικές, η ΔΗΣΥ θα έχει καλύψει τις ελάχιστες έδρες που θα πάρει με το 3%.

Ανώνυμος είπε...

θα εκπλαγείς αγαπητέ Βοιωτέ όταν δεις άνετότατα το πασοκ να ξεπερνά το 34% στην Βοιωτία και την νδ να παθαίνει συντριβή ειδικά στην Επαρχία Λιβαδειάς.!!!!!!!!!!γύρω στο 17-18.5%


πρώην και νυν και επί προθεσμία Νεοδημοκράτης(λόγω ειδικών συνθηκών)

βοιωτός είπε...

6.59
Στη δική μας Βοιωτία ή της Αμερικής;
Ας είμαστε λίγο σοβαροί.

Ανώνυμος είπε...

@6.59
Ίσως χρειάζεσαι την βοήθεια κάποιου ειδικού...

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις αγαπητέ Βοιωτέ τα μεγάλα ποσοστά του πασοκ στην Βοιωτία αλλά το βασικότερο οι υψηλοί δείκτες συσπείρωσης που είχε το πασοκ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις δεν οφειλόταν βέβαια στο μεγάλο έργο των κυβερνήσεων του, στον τόπο μας(να λέμε και κανένα αστείο), ούτε ήταν προιόν κάποιων σοβαρών ή μη καταστάσεων αλλά ήταν ένα θέμα που απασχολούσε πάντα τον κομματικό μηχανισμό της νδ. Καο ποτέ δεν κατάφερε ουσιαστική νίκη(αναλογικά με τα παραπάνω)στην συσπείρωση του πασοκ, το επιτελείο της νδ!!...απλά γιατί είναι τέτοια τα πλοκάμια της πασοκικής διαπλοκής τόσα χρόνια στο νομό μας που συναγωνοζόμαστε νομούς της κρήτης...άνευ προηγουμένου καταστάσεις βολέματος που σίγουρα θα τις βρούμε μπροστά μας και σε αυτές τις εκλογές...είμαστε κυριολεκτικά άξιοι της μοίρας μας ως Βοιωτικός λαός που θα μείνουμε στην ιστορία ώς ένας απο τους κραταιούς νομούς που στηρίξαμε το τάδε κόμμα επι 'μνημονίου'...πόσο θα χαρώ να πέσω έξω στις πληροφορίες μου(μέσα απο τη νδ η εκτίμηση!!!) και να έχεις δίκιο Βοιωτέ!!!

Ανώνυμος είπε...

6:59.
Παίρνεις χάπια?

Ανώνυμος είπε...

@6.59
Το σύνδρομο καταδίωξης ελαφράς μορφής, μπορεί να ξεπεραστεί με λίγες συνεδρίες, χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Καλό είναι να μην αγχώνεσαι, να προσέχεις την διατροφή σου και να περιορίσεις το αλκοόλ. Ελαφράς μορφής άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί επίσης να βοηθήσει την έκκριση ορμονών που προάγουν την ευεξία.

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφοι νεοδημοκρατούληδες χαίρομαι όταν σας βλέπω προσβλητικούς και είρωνες...τότε περισεύουν τα παραπάνω...στον τελευταίο σπασμό!!!

Ανώνυμος είπε...

Έχω να πω ότι η ειρωνεία είναι καλή, όταν ξέρεις όμως να την χρησιμοποιείς. Διαφορετικά ακούγεσαι γελοίος.

Έλεος.

DimSyrmos είπε...

Κάποτε, επί Παπασπύρου και Κονίτσα, λέγανε την Βοιωτία άντρο της Δεξιάς. Μετά έγινε Πράσινο Κάστρο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Βοιωτία υστερεί σημαντικά στο σύνολο. Μπορεί οι κομματικοί μηχανισμοί να υστερούν, αλλά και αυτοί με τη σειρά τους αντιτείνουν ότι είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν με όποιους θέτουν υποψηφιότητα βουλευτική. Μέτριοι ή κακοί, αυτοί είναι. Οι "καλοί" προτιμούν να μένουν σπίτι τους και να ασκούν κριτική. Τώρα αν θα είναι 4-0 ή 3-1 ή 2-1-1, η επόμενη μέρα αναμένεται ¨φτωχή¨ για τη Βοιωτία, στριμωγμένη μεταξύ Αττικής, Φθιώτιδας και Εύβοιας.

Ανώνυμος είπε...

"Παράνοια είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις να έχεις διαφορετικά αποτελέσματα".
Albert Einstein

Ανώνυμος είπε...

Το Πασόκ πανελλαδικά θα καταρρεύσει αλλά στον νομό μας θα πάει καλά. Δε θα απέχουν πολύ τα ποσοστά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, και του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό μας και εδώ θα είμαστε να δούμε αν θα επιβεβαιωθώ. Ο Σύριζα πανελλαδικά ενδέχεται να βγει δεύτερο κόμμα πίσω από τη ΝΔ. Θα είναι η έκπληξη των εκλογών.

DimSyrmos είπε...

Φίλε Ανώνυμε,
αυτή είναι μία από τις βασικές ενδείξεις της ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ.
Όπως φαίνεται χαρακτηρίζει την μικρή μας κοινωνία.

Αριμνητος είπε...

"ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ"
.... Κι αυτόν τον τύραννο δεν χρειάζεται να τον πολεμήσεις, να τον πατάξεις' έχει νικηθεί από μόνος του, αρκεί η χώρα να μην συναινέσει στην υποδούλωσή της' δεν πρέπει να του αφαιρέσεις κάτι, απλώς να μην του δώσεις τίποτα' δεν υπάρχει λόγος να καταπιαστεί η χώρα με το να κάνει κάτι υπέρ του εαυτού της, αρκεί να μην κάνει τίποτε εναντίον του εαυτού της.
Etienne de La Boetie. Discours de la servitude volontaire. (1549)