Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Ομιλος Μυτιληναίος



 Eπίσημη ημερίδα με θέμα την κοινωνική εταιρική ευθύνη διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 11:30 στο αμφιθέατρο του εργοστασίου στον Αγιο Νικόλαο.Είχε προηγηθεί στον ίδιο χώρο μια εβδομάδα πριν, στις 5 Δεκεμβρίου, αντίστοιχη εκδήλωση (από την οποία και οι φωτό) της θυγατρικής του Ομίλου Μυτιληναίος Protergia, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση της 5ης Δεκεμβρίου ο Γενικός Διευθυντής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή υπογράμμισε ότι " Ο σεβασμός στη φύση, η διατήρηση καλών σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες, αυτά είναι η ουσία της εταιρικής κοινωνικης ευθύνης: καλές σχέσεις με τις κοινωνίες, εθελοντική προσφορά απ’ τις εταιρείες πέρα από τα νόμιμα και αειφόρος ανάπτυξη".
Για την ανάπτυξη του Ομίλου Μυτιληναίος ο κ. Μπενρουμπή έδωσε μια εικόνα της επέκτασης αλλά και των φιλοδοξιών της εταιρείας Protergia στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας:
"Εμείς είμαστε μια ηλεκτρική εταιρεία, είμαστε πλέον σχεδόν μια μικρή ΔΕΗ και μπορούμε να δείξουμε ότι κάτι καλό έχουμε κάνει και στο κομμάτι των ανανεωσιμων πηγών" σημείωσε και συνέχισε: " Εκτός από την παραγωγή, είμαστε και στην εμπορία του ρεύματος, είμαστε από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς εισαγωγείς- εξαγωγείς ρεύματος και φιλοδοξούμε σύντομα να μπούμε και στη λιανική αγορά. Ο Ομιλος Μυτιληναίου με αυτοχρηματοδότηση  στο σύνολο έχει επενδύσει περίπου 1 δισ. στην ενέργεια".
Το όραμα του Ομίλου Μυτιληναίος αφορά φυσικά την πρωτιά στο επιχειρηματικό τμήμα αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία, το αίσθημα ευθύνης έναντι της κοινωνίας τόνισε ο κ. Μπενρουμπή: 
"Το όραμά μας, -εκτός από το επιχειρηματικό κομμάτι που στοχεύει στο να είμαστε οι μεγαλύτεροι ανεξάρτητοι παραγωγοί – και είμαστε- αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία, το αίσθημα ευθύνης στην κοινωνία. Σ’ αυτό που κάνουμε μας ενδιαφέρει το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Δεν έχουν οι επενδύσεις μας μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, για να είμαι σαφής. Εταιρική κοινωνική ευθύνη δεν σημαίνει ότι δεν κάνω τίποτα. Δεν είναι έτσι. Το θέμα είναι αυτό που κάνει κανείς να το κάνει σωστά και πέρα από το σωστά, πέρα από το "υποχρεωτικό", και έτσι που να είναι αποδεκτό από την τοπική κοινωνία".
Η πολιτική της Protergia για το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας ο Γενικός Διευθυντής της Protergia τόνισε ότι η τοπική αγορά έχει την προτεραιότητα: "Κοιτάζουμε και έμμεσα και άμεσα οι άνθρωποι που εργάζονται σε εμάς, είτε στη φάση της κατασκευής κάποιου έργου είτε στη φάση της λειτουργίας να είναι απ’ την τοπική κοινωνία. το τηρούμε απαρέγκλιτα και είναι για μένα το σημαντικότερο. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στα εργοστάσια και στα έργα ΑΠΕ, από το σύνολο των εργαζομένων, οι 57 είναι από τη γύρω περιοχή και μόνο οι 29 είναι από λίγο μακρύτερα. Οι 57 από τους 86 είναι από την άμεση περιοχή των εργοστασίων. Το ίδιο και οι εργολάβοι. Οπου μπορούμε να φτιάξουμε μια ομάδα κατάλληλων  εργολάβων το κάνουμε. Δεν είναι πάντα εύκολο στην ενέργεια, γιατί είναι πολύ εξειδικευμένος τομέας, αλλά το προσπαθούμε πάντα.
Είμαστε μια αμιγώς ελληνική εταιρεία. Μιλάμε ελληνικά, καταλαβαίνουμε ελληνικά, χαιρόμαστε που δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα, καταλαβαίνουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, καταλαβαίνουμε την ελληνική τοπική κοινωνία. δεν παίρνουμε οδηγίες απρόσωπα από την Ισπανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, η οποία δυσκολεύεται να καταλάβει  αυτούς τους δύσκολους και μπερδεμένους Ελληνες πώς λειτουργούν".

Ο κ. Μπερδεμπές, τεχνικός διευθυντής της Protergia, παρουσίασε δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται στον χώρο του εργοστασίου της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, τη μονάδα συνδυασμένου τύπου, ισχύος 444 μεγαβάτ, η οποία είναι στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου και τη μονάδα συμπαραγωγής.
"Η μονάδα του συνδυασμένου τύπου έχει κατασκευαστεί μέσα στο βιομηχανικό χώρο του εργοστασίου της αλουμίνας αλουμινίου. Η μελέτη, η προμήθεια, η κατασκευή έχει γίνει από τη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου, τη ΜΕΤΚΑ, και του υποσταθμού, ο οποίος είναι ένας κλειστού τύπου υποσταθμός, η ισχύς είναι 444 μεγαβάτ και ο λόγος που επιλέξαμε την κατασκευή στο χώρο αυτό ήταν για να μπορέσουμε να έχουμε την υποστήριξη των συνεργειών με την Αλουμίνιο και να τις αναπτύξουμε αυτές τις συνέργειες και ταυτόχρονα να μεγιστοποιήσουμε τις ωφέλειες τις οποίες παρείχε η περιοχή με τις κατάλληλες υποδομές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί: οδικό δίκτυο, φυσικό αέριο, επεξεργασία υγρών αποβλήτων. Αυτοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην κατασκευή της μονάδας στο χώρο αυτό. Σε ό,τι αφορά τις μονάδες φυσικού αερίου, μια μονάδα συνδυασμένου τύπου είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή"

είπε ο κ. Μπερδεμπές και συνέχισε με την μονάδα συμπαραγωγής:
Η δεύτερη μονάδα του Ομίλου στο ενεργειακό κέντρο είναι μια μονάδα συμπαραγωγής. Εδώ έχουμε δύο προϊόντα : ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα.και ο λόγος που δημιουργήθηκε δίπλα στο Αλουμίνιο είναι ότι το αλουμίνιο χρειάζεται θερμική ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες. Η καταναλισκόμενη θερμική ενέργεια του αλουμινίου είναι περίπου 150 μεγαβάτ θερμικά. Γινόταν μέχρι πρότινος με την καύση μαζούτ σε λέβητες οι οποίοι υπάρχουν ακόμη στο χώρο του Αλουμινίου αλλά δεν λειτουργούν. Η μονάδα αυτή παράγει τη θερμότητα την οποία χρειάζεται το Αλουμίνιο υπό μορφή ατμού, αλλά ταυτόχρονα παράγει και ηλεκτρική ενέργεια. Είναι συνδεδεμένη με το σύστημα και υπολογίζουμε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια περίπου στα 2,5 εκατ μεγαβατόρες το χρόνο. Το πρώτο μέρος της ισχύος αυτής της μονάδας είναι μια μονάδα συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης, όπως είπε ο κ. Μπενρουμπή, το θέμα δεν είναι μόνο να παράγουμε αλλά και να εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια. Εάν συγκρίνουμε τη θερμότητα που παράγει αυτή η μονάδα και την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ταυτόχρονα, εάν τη συγκρίνουμε με δύο μονάδες που θα την παρήγαγαν χωριστά, θα βλέπαμε ότι η μονάδα αυτή την παράγει με την κατανάλωση τουλάχιστον 10% λιγότερης ενέργειας φυσικού αερίου. Είναι μια μονάδα συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης. Και μια από τις μεγαλύτερες μονάδες συμπαραγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε και αυτή από τη ΜΕΤΚΑ και εντάχθηκε στο ενεργειακό σύστημα της χώρας τον Μάιο του 2008".

Στη συνέχεια ο λόγος πέρασε στον Κώστα Πάσσο Διευθυντή Υγιεινής, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Protergia , ο οποίος τόνισε ότι οι τομείς της Υγιεινής, της Ασφάλειας και του Περιβάλλοντος απετέλεσαν από την πρώτη στιγμή θέμα υψηλής προτεραιότητας της εταιρείας. Η κα Σπυριδούλα Μεγαλοκονόμου, Διευθύντρια Νομικής Υπηρεσίας της Protergia, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η διαρκής ενημέρωση των εργαζομένων της Protergia στοχεύει στο να συνδυαστεί το οικονομικά επιθυμητό αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας με την υπεύθυνη ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει υστέρηση σε περιβαλλοντική συμμόρφωση και προάγοντας ένα εργασικό περιβάλλον ασφαλείας για τους εργαζομένους. 

Η Διευθύντρια Αδειοδότησης ΑΠΕ κα Μαρία Μπέσκου υποστήριξε ότι "η κοινωνική πολιτική της Protergia στηρίζεται στις αξίες και στο όραμα της εταιρείας και στοχεύει στην επέκταση και ενίσχυση του ρόλου της ως ενεργού κοινωνικού εταίρου σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, όπου αναπτύσσει επενδυτική δραστηριότητα".
Η κα Μπέσκου ανέλυσε τα βήματα που ακολουθεί η Protergia για την προσέγγιση της τοπικής κοινωνίας με τη σύναψη συμφωνιών με τις τοπικές αρχές για την υλοποίηση από την εταιρεία, κοινωφελών έργων ή έργων υποδομής ή πολιτισμικών δράσεων στην περιοχή της επένδυσης.

Ακολούθως τοπικοί παράγοντες αλλά και προσκεκλημένοι διατύπωσαν απόψεις και υπέβαλαν ερωτήσεις προς τη διευθυντική ομάδα της Protergia.
Την ημερίδα συντόνισε η Βίβιαν Μπουζάλη, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ομίλου Μυτιληναίος, η οποία στις σύντομες αλλά ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "το μότο του Ομίλου Μυτιληναίος αλλά και των θυγατρικών είναι «ανάπτυξη σε κάθε βήμα», που συνδυάζει τόσο επιχειρηματική αριστεία αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη για το καλό όλων" ενώ ζητώντας τη βοήθεια των καλεσμένων στη συνδιαμόρφωση του  ετήσιου κοινωνικού απολογισμού του Ομίλου Μυτιληναίος τόνισε πως "μιλάμε για τον πρώτο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, είμαστε από τις πολύ λίγες εταιρείες  που κάνουν ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Θεωρούμε ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων του κοινωνικού μας απολογισμού σε όλους τους τομείς θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ακόμη μεγαλύτερες σχέσεις εμπιστοσύνης. Όπως είπε και ο κ. Μπενρουμπή στην ομιλία του, για εμάς η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι πλέον μια καθημερινή πρακτική".
 Πατήστε στις φωτό για μεγέθυνση






 





























Δεν υπάρχουν σχόλια: