Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Σε τροχιά ανάπτυξης παρά την ύφεση ο Ομιλος Μυτιληναίος

Το 2009, και ιδιαίτερα μετά το Α’ Τρίμηνο, οι ανεπτυγμένες οικονομίες επανήλθαν σε τροχιά ανάκαμψης. Αντίθετα, η Ελλάδα εισήλθε στην οικονομική ύφεση με χρονική υστέρηση και βιώνει σήμερα μία από τις σημαντικότερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, καλούμενη να εξυπηρετήσει το ογκώδες δημόσιο χρέος της, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και υπολείπεται σε ανταγωνιστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό και παρά το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, ο Όμιλος, βασιζόμενος στην οικονομική ευρωστία του, τον άριστο έλεγχο του κόστους και στην επιτυχημένη πολιτική αντιστάθμισης κινδύνων που πάγια εφαρμόζει, κατόρθωσε να ξεπεράσει τη βαθύτερη διεθνή κρίση των τελευταίων ετών και να διατηρήσει την κερδοφόρο πορεία του με παράλληλη σημαντική βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους (18,0% έναντι 11,8% πέρυσι). Ταυτόχρονα η αταλάντευτη προσήλωση στη συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος, με πρώτιστο βάρος στον τομέα της ενέργειας, θέτει τις βάσεις ώστε ο Όμιλος να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, στα αποτελέσματα του 2009, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ διαμορφώθηκε στα € 662 εκατ. έναντι των € 929 εκατ. το προηγούμενο έτος, μείωση που οφείλεται στη μειωμένη δραστηριότητα του κλάδου Μολύβδου & Ψευδάργυρου μετά τη διακοπή λειτουργίας της θυγατρικής Sometra στη Ρουμανία και στις καθυστερήσεις στην εκτέλεσή έργων που αντιμετώπισε η θυγατρική ΜΕΤΚΑ λόγω απρόβλεπτων γεγονότων κατά το Α’ Εξάμηνο. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 119,0 εκατ. από € 109,5 εκατ. το 2008, αύξηση που αποκτά ιδιαίτερο βάρος λαμβάνοντας υπόψη την κάθετη πτώση της τιμής αλουμινίου στο LME, που κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα $1.667/τόνο έναντι $2.572/τόνο το προηγούμενο έτος, τη μείωση παραγωγής του αλουμινίου κατά 20%, αλλά και το γενικότερο περιβάλλον ύφεσης των διεθνών αγορών και οικονομιών. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε € 13,7 εκατ. έναντι € 18,5 εκατ. το 2008 (ποσό στο οποίο είχαν ενσωματωθεί € 10,3 εκατ. μη επαναλαμβανόμενα κέρδη). Τέλος, σημειώνεται η διατήρηση υψηλής ρευστότητας, με τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου να ξεπερνούν τα €210 εκατ. στο κλείσιμο του 2009.

Στον Τομέα Μεταλλουργίας & Μετάλλων, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του αλουμινίου κυμάνθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (υποχώρησαν 60% από τα υψηλά του Ιουνίου του 2008), ο Όμιλος κεφαλαιοποίησε σημαντικά κέρδη που προέκυψαν από την επιτυχημένη στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνων, και παράλληλα επωφελήθηκε από τη σημαντική μείωση παραμέτρων κόστους (πετρέλαιο, μεταφορικά κα.), την ευνοϊκότερη συγκυρία της ισοτιμίας €/$, καθώς και από την έγκαιρη απόφαση για διακοπή της δραστηριότητας της θυγατρικής Sometra στη Ρουμανία. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να καταγράψει αυξημένη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) €70,8 εκατ. το 2009 έναντι €62,1 εκατ. πέρυσι.

Όσον αφορά στη θυγατρική ΜΕΤΚΑ, το 2009 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα € 339,4 εκατ. έναντι € 381,5 εκατ. το 2008, μείωση που αποδίδεται κυρίως σε χρονική υστέρηση εκτέλεσης συγκεκριμένων έργων. Επισημαίνεται ωστόσο, η σημαντική επιτάχυνση εκτέλεσης των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο Β’ Εξάμηνο (233,4% αύξηση πωλήσεων σε σύγκριση με το Α’ Εξάμηνο), τάση που αναμένεται να έχει συνέχεια στο βαθμό που ενισχύεται σταδιακά η υλοποίηση του back-log ρεκόρ της εταιρείας. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 60,6 εκατ. από € 66,8 εκατ. πέρυσι, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα (17,9%), τόσο σε απόλυτο μέγεθος, όσο και συγκρινόμενο με το διεθνή ανταγωνισμό, παρά την επέκταση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, αλλά και την απουσία σημαντικών αμυντικών έργων για το συγκεκριμένο διάστημα. Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη, αυτά ανήλθαν σε € 35,2 εκατ. έναντι € 41,4 εκατ. το 2008. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί η ισχυρή καθαρή ταμειακή θέση της ΜΕΤΚΑ (€ 21 εκατ. στο τέλος του 2009).


Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του 2009 η ΜΕΤΚΑ ακολούθησε πιστά τη στρατηγική διεθνοποίησης του χαρτοφυλακίου της και σήμερα, μετά την πρόσφατη υπογραφή του 2ου έργου στην Τουρκία, διαθέτει σήμερα ανεκτέλεστο έργων ύψους € 2,1 δις, εκ των οποίων άνω του 80% αφορούν δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Στον Τομέα Ενέργειας, η πρόσφατη συμφωνία για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Endesa Hellas αποτελεί επιβεβαίωση της ικανότητας του Ομίλου να επωφελείται από τις ευκαιρίες που δημιουργεί η τρέχουσα συγκυρία και σηματοδοτεί την εδραίωση του στη θέση του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού ενέργειας στη χώρα (1,2 GW σε εμπορική λειτουργία έως το 2011). Διασφαλίζεται επομένως, το απαιτούμενο κρίσιμο μέγεθος για την αποκόμιση σημαντικών κερδών εν όψει της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου και της δυνατότητας εναλλακτικής επιλογής της πρώτης ύλης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της προμήθειας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου επιταχύνεται σημαντικά, καθώς το εργοστάσιο συμπαραγωγής ισχύος 334 MW είναι ήδη από τον Απρίλιο του 2009 σε λειτουργία, ενώ η δεύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 444 MW στον Άγ. Νικόλαο, Βοιωτίας, βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και αναμένεται να εισέλθει σε πλήρη εμπορική λειτουργία το Β’ Εξάμηνο του 2010. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει η κατασκευή της τρίτης μονάδας ισχύος 437 MW στους Αγ. Θεοδώρους, σε συνεργασία με τη MOTOR OIL. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται έντονα και στον τομέα των ΑΠΕ, όπου διαθέτει σύνολο λειτουργούντος δυναμικού που ανέρχεται στα 36 MW, ενώ άλλα 800 MW βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υλοποίησης.
Για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2009 θα γίνουν λεπτομερέστερες αναφορές σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές αύριο, Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010, στις 17.15 ώρα Ελλάδος.


O Oμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, Ενέργειας, Έργων EPC και Βιομηχανίας Οχημάτων. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι Εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου € 700 εκατ. και απασχολεί πάνω από 2.700 εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ομίλου στη διεύθυνση http://www.mytilineos.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: