Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Η ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και 24 φωτογραφίες

Ενδιαφέρουσα, διδακτική και χρήσιμη εξελίχθηκε η ημερίδα με θέμα "Τα νέα μέτρα και η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων" που διοργάνωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου την προηγούμενη Κυριακή το πρωί στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου της βοιωτικής πρωτεύουσας.

Η προσέλευση του κοινού ήταν εντυπωσιακή -μέχρι ορθίους είχαμε- και ενδεικτική του προβληματισμού (ίσως "απελπισίας" είναι πιο ρεαλιστικό) που αναπτύσσεται στις τάξεις τους εμπορικού κόσμου, ο οποίος βιώνει την παρατεταμένη οικονομική κρίση χωρίς να φαίνεται κάποιο φως στο βάθος της σήραγγας.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης και πρόεδρος του Ε.Σ. Λεβαδείας κ. Κώστας Παπασπύρου επεσήμανε την ανάγκη κινητοποίησης όλων για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου. Ο Μιχάλης Γιαννάκης, βουλευτής Βοιωτίας, επέκρινε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις: "είναι παράλογο να βρισκόμαστε στο μέσον μια πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης χωρίς αναπτυξιακό νόμο", τόνισε και επέμεινε ότι οι διατυπωμένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για αναπτυξιακά μέτρα δίδουν προοπτική και οφείλει να τις λάβει υπ' όψιν της η κυβέρνηση αλλιώς το λουκέτο είναι μονόδρομος για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο έτερος βουλευτής Βοιωτίας Βασίλης Τόγιας έκανε λόγο για αναγκαστικά κυβερνητικά μέτρα και παραδέχθηκε ότι πλήττεται σκληρά το εμπόριο ενώ ο νομάρχης Βοιωτίας κ. Περγαντάς ζήτησε την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής και όμορων νομών κ. Αρμενάκης τόνισε ότι ήδη η πτώση του κύκλου εργασιών στις εμπορικές επιχειρήσεις είναι πρωτοφανής και πως τα νέα μέτρα -δημοσιονομικής εξυγίανσης και φορολογικά- αποτελούν περαιτέρω πλήγμα στην κατανάλωση και κατ΄επέκταση στο εμπόριο.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βασίλης Κορκίδης, με μια εξαιρετική ομιλία αναφέρθηκε σε αλήθειες που δεν ακούγονται συχνά σε μια χώρα που έχουμε συνηθίσει να καλύπτουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Ο κ. Κορκίδης χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Κώστα Παπασπύρου να διοργανώσει μια τόσο επιτυχή ημερίδα σε επαρχιακή πόλη και προχώρησε σε μια ακτινογραφία της κατάστασης όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην αγορά:
"Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη, εφιαλτική κατάσταση και πρέπει να συμβάλουμε όλοι για να υπερβούμε αυτόν τον σκόπελο που απειλεί την ίδια την επαγγελματική μας υπόσταση. Είναι κρίμα οι κόποι τόσων ετών να πάνε χαμένοι, πρέπει να παλέψουμε για την επιβίωση, το οφείλουμε στα παιδιά μας", υποστήριξε σε δραματικούς τόνους ο Βασίλης Κορκίδης και αφού αναφέρθηκε τα 3 πιθανά σενάρια για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας συνέχισε: "Οι μεταβολές στην καταναλωτική συμπεριφορά είναι ορατές. Ο καταναλωτής έχει προαποφασίσει τις αγορές του μέσα σε μια πρωτοφανή για τις τελευταίες δεκαετίες ανασφάλεια και ένα εν πολλοίς ακτευθυνόμενο έλλειμμα εμπιστοσύνης προς όλους".

Στην συνέχεια ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στην οιονεί ομηρία των ελεύθερων επαγγελματιών από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που πρέπει να σταματήσει, ενώ με μελανά χρώματα περιέγραψε την οικονομική πραγματικότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις:
"Περίπου 65.000 συναδελφοί μας κινδυνεύουν με λουκέτο στη διετία του έρχεται ενώ
συνολικά από τον τομέα του εμπορίου πιθανόν να χαθούν 100.000 θέσεις εργασίας".

Η ΕΣΕΕ ζητεί την πλήρη ενεργοποίηση στοχευμένων δράσεων για την στήριξη του εμπορίου είπε ο κ. Κορκίδης όπως το ΕΣΠΑ που καθυστερεί αδικαιολόγητα, τα ΣΔΙΤ, το ΤΕΜΠΜΕ.
Από την άποψη του τι μέλλει γενέσθαι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων τόνισε ότι οι ευκαιρίες που δόθηκαν στην Ελλάδα ήταν πολλές αλλά σπαταλήθηκαν από τις πολιτικές ηγεσίες: "Τώρα είναι η ώρα για αλλαγή νοοτροπίας. Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα χρεωκόπησε. Μόνη ελπίδα για οικονομική ανάπτυξη είναι ο ιδιωτικός τομέας, του οποίου η δαιμονοποίηση πρέπει να πάψει".
Για το φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Κορκίδης είπε ότι μέσω αυτού οι έχοντες και οι κατέχοντες "έχουν επικηρυχθεί" ανέξαρτητα αν είναι ή όχι φοροφυγάδες και ότι είναι χυδαίος λαϊκισμός να στρέφεται η δυσαρέσκεια του κόσμου εναντίον των επιχειρηματιών και όχι προς αυτούς οι οποίοι έκλεψαν και σπατάλησαν τον πλούτο του ελληνικού λαού, προς αυτούς που μεταξύ άλλων ανέχονται την ύπαρξη του παρεμπορίου το οποίο στερεί 20 δισ. από το νόμιμο εμπόριο και 4 δισ. από φόρους στο ελληνικό δημόσιο:

χουμε εντοπίσει 19 θετικά σημεία στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως λόγου χάριν το μέτρο των αποδείξεων. Αλλοι έχουν πρόβλημα, όλοι γνωρίζουμε ποιοι. Οσο για τις αιτιάσεις των πολιτικών μπορώ να υποστηρίξω ότι όσα χρήματα και να τους δίναμε θα τα είχαν σπαταλήσει και από την άποψη αυτοί οι έμποροι δεν μπορούν να κατηγορηθούν για φοροδιαφυγή, για φοροπραστασία ίσως ".

Τέλος ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά των Ελλήνων εμπόρων ενώ για την απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ είπε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πήραν την πρωτοβουλία που θα τους στοιχίσει 1,3 δισ. ευρώ και ανάγκασαν τις μεγάλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν. Κλείνοντας ζήτησε από τους υπευθύνους να βγουν και να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει για να πάψει η κατατρομοκράτηση των καταναλωτών που διαμορφώνει την άσχημη ψυχολογία της αγοράς.

Οπως προείπαμε μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κοινού και οι παρεμβάσεις των εμπόρων σημαντικές. Υπήρχε καφές και λιτός μπουφές -προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις των καιρών- και αρκετές ενδιαφέρουσες συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο περιθώριο της ημερίδας. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.Δείτε 24 φωτογραφίες από την ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς με τη συνεργασία του κ. Χρήστου Λουκά.
H ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και 24 φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: