Για τον Καποδίστρια2 στη Βοιωτία
Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα κινηθεί -λέει- το υπουργείο Εσωτερικών στη χάραξη των ορίων των νέων Δήμων στη Επικράτεια. Ο χάρτης που δημοσίευσαν χθες τα ΝΕΑ με βάση τη μελέτη του ΙΤΑ, όπως την έχει και η viotia δημοσιεύσει για τον νομό Βοιωτίας προβλέπονται 4 ή 5 Δήμοι.
Επαναλάμβανουμε για τους Βοιωτούς πολιτικούς εκπροσώπους την μοναδική παραγωγική θέση, την οικονομικοπολιτικά βέλτιστη λύση που ωφελεί την πατρίδα: Το ιδανικό για τον νομό μας είναι 2 δήμοι στα όρια των παλιών επαρχιών Λιβαδειάς και Θηβών. Οι 4 Δήμοι είναι μια ανεκτή λύση, οι 5 είναι απολύτως απαράδεκτη και δυσλειτουργική.
Και κάτι άλλο: επανέρχεται λέει ο δεύτερος γύρος, καταργείται το 42% και οι δήμαρχοι πρέπει σε πρώτο ή δεύτερο γύρο να συγκεντρ'ωνουν το 50+1% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Πρόκειται περί σοβαρού πολιτικού σφάλματος που επαναφέρει ή οδηγεί στις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι στο β΄γύρο και προσθέτει αχρείαστες δαπάνες στον ελληνικό λαό.
Και ασφαλώς δεν πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας όπως θα μας που πολλοί: δεν μπορεί να κυβερνάται η Ελλάς με 42% ή και με 40% και να μην μπορεί να κυβερνηθεί ένας Δήμος...
15 σχόλια:
Η πρόταση για τους max. 400 Δήμους σ' όλη την Επικράτεια είναι κατά την άποψή μου, με τον τρόπο που έχει τεθεί και επιχειρείται να εφαρμοστεί, πέρα για πέρα μηχανιστική και ξένη προς τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες κάθε μιας χωρικής ενότητας που πρόκειται να γίνει Δήμος. Αυτό αντανακλάται και στη θέση για το "βέλτιστο" ή "ελάχιστο" πληθυσμιακό όριο, λες και δεν υπάρχουν άλλα κριτήρια για την οριοθέτηση των Δήμων παρά μόνο η πληθυσμιακή επάρκεια. Αυτοδιοίκηση που περιορίζεται σε δύο βαθμίδες, με τη μορφή του "Καποδίστρια 2" μπορεί κανείς να συναντήσει σε χώρες που πληθυσμιακά μεν είναι συγκρίσιμες με την Ελλάδα αλλά γεωμορφολoγικά είναι εντελώς ξένες - πχ. Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο. Στη Γαλλία πχ. δεν υπάρχει οριοθέτηση των Δήμων με τέτοιου είδους κριτήρια, σαν αυτά του "Καποδίστρια 2", Δήμος είναι το Παρίσι των 2+ εκατ. κατοίκων, Δήμος είναι και πχ. η Salle les Alpes των 900. Ανάλογα ισχύουν και στη Γερμανία. Κατά την άποψή μου "Καποδίστριας 2" έχει νόημα μόνο για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη (Μητροπολιτικοί Δήμοι) και για την αναδιάρθρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης - ας όψεται η βλακώδης πρόβλεψη στο Σύνταγμα περί δύο μόνον βαθμίδων τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για τη Βοιωτία τώρα, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι χάρτες που κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει έχουν κατασκευαστεί λες και δεν προϋπάρχουν δομές χωρικής οργάνωσης - μ' άλλα λόγια οι εμπνευστές των χαρτών απλά έχουν τραβήξει γραμμές κατά το δοκούν, με μόνη μέριμνα, ενδεχομένως, να μην "ρίξουν" πληθυσμιακά κανένας Δήμο. Πράγματα προδήλως βλακώδη και δεν μπορώ να καταλάβω πώς πέρασαν αυτοί οι χάρτες από τον αείμνηστο τέως Δήμαρχο που αν μη τι άλλο εμπειρία περί την αυτοδιοίκηση είχε. Ίσως να έπεσε και αυτός θύμα των μηχανιστικών θεωριών που επικράτησαν. Αν έπρεπε ντε και καλά να γίνουν συνενώσεις στη Βοιωτία, προσωπικά δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η αυτοδιοίκηση με λιγότερους από 4 Δήμους: περί τη Λειβαδιά, τη Θήβα, τα Οινόφυτα/Οινόη/Σχηματάρι και το Δίστομο, ίσως και έναν περί την Θίσβη. Φυσικά αυτός ο διαχωρισμός δεν πληροί τους πληθυσμιακούς όρους των εμπνευστών του "Καποδίστρια 2" αλλά θα στοιχημάτιζα ότι τον original Καποδίστρια θα τον έβρισκε 100% σύμφωνο! Εννοείται ότι οποιαδήποτε οριοθέτηση θα έβαζε τον Ορχομενό και τη Λειβαδιά σε διαφορετικούς Δήμους είναι προδήλως ανόητη αφού τα δύο αστικά κέντρα λειτουργούν σαν αστικό δίπολο. Ελπίζω, επίσης, επιτέλους το Κριεκούκι να πάει σε ένα Δήμο της Βοιωτία όπως είναι το φυσιολογικό, αφού απέχει 10' από τη Θήβα και 40' μέχρι την Ελευσίνα, συν την Κάζα.
Εννοείται ότι το 42% εγείρει ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, Βοιωτέ - όπως και στην περίπτωση της κεντρικής κυβέρνησης άλλωστε. Δηλαδή, επειδή (στην ουσία) στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να στερείται και η αυτοδιοικητική;
Φίλε μέτοικε μου φαίνεται δεν ξέρεις καλά τα πράγματα, « ο αείμνηστος » φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη. Ήξερε πολύ καλά την δουλειά του, αυτός παρέσυρε και άλλους σε αυτό το τρυπάκι.. Για μένα η λύση είναι 2 δήμοι και τέλος. Όλα τα άλλα είναι εκπτώσεις, για να βολέψουμε καταστάσεις. Τώρα για τους δύο πόλους Ορχομενού Λιβαδειάς , το ακούω πρώτη φορά και φαντάζομαι και οι Ορχομένιοι και οι Λιβαδείτες που μας διαβάζουν. Ο Ορχομενός πάντα ήταν στενά συνδεδεμένος με τη Λιβαδειά χωρίς να υπάρχουν προβλήματα δεν είναι τυχαίο που το ο μισός Ορχομενός έρχεται στην Λιβαδειά για ψώνια και δουλειά, αυτός στηρίζει μαζί με Τιθορέα, Ελάτεια και Αταλάντη όλη την οικονομία της πόλης. Για το Δίστομο που λες είναι ένα καλό ανέκδοτο, να γίνει διευρυμένος δήμος το χωριό των 700 γερόντων όταν δίπλα υπάρχει η Αράχωβα των 7000 χιλιάδων με μία πληθυσμιακή έξαρση και με μία δυνατή οικονομία. Για να μη μακρηγορώ με τον νέο οδικό άξονα Δίστομο – Δαύλεια – Τιθορέα- Αμφίκλεια που είναι σε μεγάλο ποσοστό έτοιμος και συνεχίζει να κατασκευάζεται φέρνει κοντά όλους τους δήμους του Παρνασσού που θα μπορούσαν να αποτελέσουν γιατί όχι την νέα δύναμη της περιοχής.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τη θέση των 2 δήμων.
Διαμένω στον Άγιο Θωμά και το τι τραβάμε από τότε που φορωθήκαμε τον Καποδίστρια δε λέγεται.
Τουλάχιστον έτσι θα απαλαχτούμε από τα τοπικά λαμόγια.
θα αποκτήσει οντότητα πάλι ο οικισμός και θα υπάρχει τοπικό συμβούλιο.
Τώρα δεν γνωρίζουμε ούτε ποιος είναι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου.
Ανώνυμε,
δεν βλέπω να διαφωνούμε σε πολλά πράγματα. Για τη σχέση "διπόλου" Λιβαδειάς - Ορχομενού, ότι Ορχομενός λειτουργεί μάλλον σαν προάστιο της Λιβαδειάς, επομένως δεν έχει νόημα να εντάσσεται σε ξεχωριστό Δήμο, νομίζω ότι συμφωνείς. Για τους 2 Δήμους δεν με βρίσκεις σύμφωνο γιατί ούτε η Αράχωβα ή η Αντίκυρα μπορούν να θεωρηθούν προάστια της Λιβαδειάς ούτε τα Οινόφυτα προάστιο της Θήβας, οπότε το να ανήκουν στον ίδιο Δήμο θα λειτουργούσε. Τόσο μεγάλοι σε έκταση Δήμοι, σε ημιορεινή μάλιστα περιοχή, απλά δεν θα είναι λειτουργικοί - στην πεδινή Ολλανδία για παράδειγμα με τους 440 Δήμους, η μέση έκταση ενός Δήμου είναι κάτι λιγότερο από 100 τετ.χλμ., κατ' αντιστοιχία, δηλαδή, η Βοιωτία θα έπρεπε να έχει ...32 Δήμους!
Για το Δίστομο δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κόλλησες. Αναφέρθηκα σε περιοχή περί το Δίστομο, θεωρώντας τη θέση του κεντροβαρικά άσε που ήδη είναι έδρα Δήμου. Και πράγματι, Οι περί τον Παρνασσό οικισμοί θα μπορούσαν, θα έπρεπε ίσως, να αποτελούν ξεχωριστό Δήμο - κάτι που σημαίνι πάνω από 2 Δήμους στη Βοιωτία!
Xάρη,
Αν σήμερα δεν γνωρίζεις τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, τι σε κάνει ν απιστεύεις ότι θα τον γνωρίζεις άμα ο Άγιος Θωμάς ενταχθεί σε έναν υπερδήμο Θηβαίων, όπου η έδρα του Δήμου θα απέχει καμιά 40ριά χλμ. από το σπίτι σου;
O Χάρης έχει δίκιο στην Θήβα πάει συχνά , για ψώνια για καφέ για υπηρεσίες ( ΔΟΥ- ΝΟΜΑΡΧΊΑ- ΓΙΑΤΡΟΥΣ κα) άρα του έρχεται πιο κοντά από το να πάει Οινόφυτα και Σχηματάρι που δεν έχουν τίποτε από τα προηγούμενα και που ο μοναδικός λόγος που περνά είναι για να πάει στη Χαλκίδα. Τώρα για να επανέλθω και στον δεύτερο φίλο δεν είναι κακή ιδέα η ένωση Δήμων άλλων Νομών που έχουν σχέση οικονομική – μορφολογική κα. Για παράδειγμα ξέρω πολλούς από την Αμφίκλεια και γενικά από την Λοκρίδα που για όλες τις δουλειές τους πηγαίνουν στην Λιβαδειά, είναι και αυτό ένα κριτήριο που πρέπει να μπει στο τραπέζι.
Σε πολλά συμφωνώ με τους προλαλήσαντες φίλους και σε άλλα όχι.Πχ. γιατί, φίλοι μου, θα πρέπει να τους γνωρίζουμε προσωπικά; για να συνεχιστούν τα ρουσφέτια και οι πελατειακές σχέσεις; Ζητούμενο είναι η διοίκηση να είναι αποτελεσματική και να αποτινάξει τη δομική διαφθορά που αναπαράγεται ε΄πί δεκαετίες.
Ένα είναι σίγουρο προς το παρόν, ότι μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση γίνεται με προχειρότητα, βιασύνη, χωρίς πόρους, και βασίζεται σε κριτήρια μηχανιστικά και αριθμητικά.
Είναι μια κακέκτυπη αντιγραφή ευρωπαϊκών δεδομένων που δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα, τις ανάγκες και τις ιδιατερότητές της.
Φίλε αμόρφωτε ανώνυμε, το Δίστομο ανέκαθεν υπήρξε κόμβος συγκοινωνιών με μια αδιάλειπτη ιστορία 3.500 χρονων όταν οι αλλοι δεν υπήρχαν΄.
Βρέχεται από τον βόρειο κορινθιακό, έχει Ελληνικό όνομα και όχι σλαβικό σε -οβα, ειναι ελληνοφωνες και δεν ειναι 700, είναι 4.500, με ιστορία απ τις πιο λαμπρες στην Ευρώπη ( Μπες σε καμια μηχανη αναζητησης, θα σε βοηθησει το google ).
Διακρίνω μια εμπάθεια. Ειναι Δήμος, ειναι Κωμόπολη και γεωγραφικα ειναι στο κέντρο. Έχει το εργοστασιο του αλουμινίου στην γη του, και καποτε ειχε - απο διστομιτες ιδρυτες - τρεις εταιρειες βωξιτη και φιλοξενουσε την μιση Ελλάδα. Για σκεφου εναν Αντικυριώτη πχ να πηγαινει Αραχοβα να συναλάσσεται!!!
Πες ποιός είσαι και που μένεις και μετά τα λέμε...
Όταν το Δίστομο υπήρχε κάποια άλλα μέρη βέλαζαν και κάποια ιδρύθηκαν μόλις το 1963...Γι αυτό την εμπάθειά σου κράτα την για την οικογένειά σου, και για τα τούβλα που μπορείς να επηρεάσεις.
Για σκέψου το Δίστομο ( Δις και στόμιον ), να λέγεται με το βαρβαρικό όνομα Αράχοβα, που σημαίνει στα σλάβικα καρυδότοπος..χαχαχαχαχα.
Στην τέλεια γεωγραφική θέση που βρίσκεται, μπορεί να πάρει πάλι ανάπτυξη και θα πάρει, γιατί είναι πρωτοπόρο, γι αυτό είναι και ανάδελφο...!!!
Όσο για την Αράχοβα, έχει σημαντική οικονομική άνθιση και θα έχει, αλλά δεν έχω δει κανέναν κάτοικό της να κυκλοφορεί σε άλλο μέρος της περιοχής να γυρίσει το χρήμα.
ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ
http://www.distomo.gr/
http://distomo.blogspot.com/
http://www.radiodistomo.com/
http://www.enviropol.org.gr/
Προς τον Μέτοικο:
Να επανέλθω λοιπόν και να πω το εξής:
Ο Καποδίστριας Ι απαξίωσε τα τοπικά συμβούλια και τοποθέτησε σε αυτά άτομα, παρά τη θέλησή τους, ΑΠΛΑ για να συμπληρωθούν τα άτομα που προβλέπονται και να κατατεθεί ψηφοδέλτιο από τους συνδυασμούς.
Είναι αυτό που λέγανε: 'Μπες ρε μ.... να συμπληρώσουμε'.
Αν οι δήμοι γίνουν 2, ούτε ο Δερβενοχωρίτης θα έχει πρόβλημα να πηγαίνει(;) στη Θήβα, ούτε ο Δηλεσιώτης. Άλωστε αν ισχύσουν τα όσα υποσχέθηκε ο Γιώργος για τους οικισμούς σαν τον Άγιο Θωμά θα είναι καλύτερα, αφού με κάρτα και μηχάνημα συναλλαγής θα μπορείς να λαμβανεις τα πιστοποιητικά σου.
Εμάς εδώ και τη γραμματειακή υποστήριξη μας πήρε ο Καπ Ι και το ΚΕΠ που είχε δεσμευθεί ο Δήμαρχος δεν έφτιαξε.
Δεν είναι η απόσταση που δημιουργεί το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου. Είναι οι αντιλήψεις των ανθρώπων, που δυστυχώς στη περιοχή μου, αν δεν τους περιορίσουν, θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα.
Παρακολουθώ αρκετούς εδώ στο χωριό που ασχολούνται με το διαδίκτυο, τα μπλογκς, δηλώνουν την αντίθεσή τους. Εντάξει, τους ακούει κανείς;
Δεν είναι κριτήριο οι συνδέσεις από το Δίστομο για την κατοχύρωση έδρας και ονομασίας. Μια έρευνα στο διαδίκτυο θα δείξει τουλάχιτον 10 σελίδες και μπλογκς από τον Άγιο Θωμά.
Να μείνουμε στην ουσία και όχι στο ποιος θα επικρατήσει.
Τα έργα, όταν αντιμετωπίζονται συνολικά έχουν αποτέλεσμα.
Ο χωρισμός των Δήμων μόνο με τοπικό κριτήριο δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Τι κοινό μπορεί να έχει ένας Δερβενοχωρίτης με έναν εξαμηνιαίο επισκέπτη στο Δήλεσι;
Η προσωπική μου άποψη είναι πως αν χωρικές οντότητες (κοινότητες) επιθυμούσαν τη συνύπαρξη θα είχαν ακολουθήσει την εθελούσια συννένωση. Τούτο το καταναγκαστικό δεν θα φέρει, όσο κοντά και να είναι η έδρα του Δήμου στον τόπο κατοικίας, αποτέλεσμα.
Αναζητείστε το πριν το 1912 θεσμικό ορισμό των Δήμων και τα αίτια της κατάργησής του.
Οι Δήμοι, επειδή είναι η πιο εντοπισμένη βαθμίδα της αυτοδιοίκησης (δεν θέλω να πω η κατώτερη γιατί μπορεί κανείς να νομίζει ότι το λέω αξιολογικά), είναι κρίσιμο να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αμεσότητα με το χώρο που περιλαμβάνει. Όπως ακριβώς το σχολείο πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στα σπίτια των παιδιών. Δύο Δήμοι στη Βοιωτία σημαίνει δύο Δήμοι με έκταση σχεδόν 16.000 τ.χλμ ο καθένας! Σας προκαλώ να μου βρείτε έναν (1) Δήμο ή όποιαδήποτε άλλη μορφή έσχατου βαθμού αυτοδιοίκησης που να έχει τόσο μεγάλη έκταση - και μη μου αναφέρετε ερημικές περιοχές. Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να έχει Δήμους με μέση έκταση μεγαλύτερη από 100 τ.χλμ. Ήδη, ο "Καλλικράτης" των 370 Δήμων θα δημιουργήσει Δήμους με μέση έκταση τα 350+ τ.χλμ.! Δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτή η παγκόσμια(;) πρωτοτυπία δυο τεράστιων σε έκταση Δήμων σε κάθε άλλο παρά αραιοκατοικημένη περιοχή τι θα ωφελήσει στην αποτελεσματικότητα της (αυτο)διοίκησης.
Δεν είναι κριτήριο ούτε οι μομφές εναντίων του όμως που είναι τοπικιστικού επιπέδου. Ύστερα η απόφαση έχει παρθεί, θα είναι μάλλον τέσσερις Δήμοι, εκ των οποίων ο ένας θα είναι Δίστομο - Αράχωβα - Δαύλεια - Αντίκυρα.
Και ένας λόγος που η Αράχωβα είναι ήδη κοσμική και πολύ πλούσια, και βρίσκεται και βορειότερα, θα πρέπει στο Δίστομο να δώσει το Δήμο για να ξαναπάρει τα πάνω του. Η Αράχωβα δεν έχει και δρόμους για να κάνει αυτή τη δουλειά.
Αν μπέιτε στο υπουργείο εσωτερικών, ή βάλετε ''Καλλικράτης'' στο google, βγάζει χάρτη.
Πάντως ο ένας Δήμος θα έιναι ή του Διστόμου ή της Αράχωβας, όπως θα δείτε.
Έχει καταργηθεί ήδη το 2 Δήμοι.
Τώρα μακάρι να τα βρούνε στην ονομασία. Ας το πούνε ''Δήμο Παρανσσίδος'', γιατί και η Δαυλεια Παρνασσό έιναι
Όσο για το προσβλητικό Χωριό των 700 γερόντων!!
Μέρος με τράπεζες, ΙΚΑ, Κέντρο Υγείας, Ειρηνοδοκείο, Αρχαιολογικό Μουσείο και Μουσείο θυμάτων ναζισμού, αρχαιολογικά αξιοθέατα, Όσιο Λουκά , δυο θεατρικές ομάδες από Νέους..Ε δεν νομίζω να είναι έτσι όπως τα είπε ο ''ανώνυμος'', που μίλησε περί άνέκδοτου.
Άλλα ας αφήσουμε τα τοπικιστικά, και ο,τι είναι να γίνει, θα γίνει, και σίγουρα χωρίς εμάς
Ιδού η τελική απόφαση....
http://livadeiablog.blogspot.com/2010/01/2.html
Ευχαριστούμε τον Θέμη για την ενημέρωση, Η λύση των 5 δεν τραβάει μου φαίνεται γιατί η Αλίαρτος και ο Ορχομενός δεν το βλέπω να συμπεθεριάσουν γιατί είναι περίπου ισοδύναμοι. Η λύση των 4 κάτι λέει αλλά κατά την γνώμη μου η Θήβα πρέπει να πάρει και τις Ερυθρές από την Αττική καθώς και η Λιβαδειά την Αλίαρτο που ούτως η αλλιώς έχει και νταραβέρι. Τώρα για τον άγνωστο φίλο που μιλά λες και του πάτησαν τον κάλο... δεν είναι ωραία πράγματα αυτά τι θα πει"πες πως σε λένε και θα σου δείξω εγώ" που ζει? αν ήξερε ποιος έχει άλλη γνώμη από την δική του θα τον έδερνε? και αυτές οι κουταμάρες περί δυο στομάτων, βαρβάρων, Σλάβων και άλλων. Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά με την συζήτησή μας αγαπητέ φίλε. Αυτά πιστεύω είναι κολλήματα του παρελθόντος, με την λογική αυτή να αναβιώσουμε και το βουλευτήριο των Φωκικών πόλεων και να τον κάνουμε ένα δήμο επειδή κάποτε ήταν κάτι (με έδρα τον αρχαιολογικό χώρο κάπου δυτικά του Μαυρονερίου...
Να ενημερώσω τον φίλο Θέμη ότι οι χάρτες του ΙΤΑ είναι η βάση αλά σε καμία περίπτωση δεν θα έιναι η τελική απόφαση.
Δημοσίευση σχολίου