Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ο Κώστας Σωτηρόπουλος για τον Νικόλαο Μπουφίδη

Εκτενή αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγάλου Λιβαδείτη πολιτικού Νικολάου Μπουφίδη έκανε στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς ο Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατό του. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς εξεπλήρωσε  με τον τρόπο αυτό ένα ιερό καθήκον και διέσωσε-στο μέτρο που είναι εφικτό- την τιμή του σώματος και της πόλης.
Μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος ανέφερε ότι " Ο Νικόλαος Μπουφίδης γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1845. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος, και τις γυμνασιακές του σπουδές τις τελείωσε στην Τρίπολη.
Σπούδασε νομικά, έγινε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής, και άσκησε επιτυχώς τη δικηγορία, ενώ παράλληλα δημοσιογραφούσε, και όπως όλοι οι διανοούμενοι της εποχής κατά τη διάρκεια των σπουδών του έγραφε με ψευδώνυμο σε διάφορες εφημερίδες των Αθηνών.
Σε ηλικία 29 ετών, το 1874, εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Αττικοβοιωτίας υπό τον Δημήτριο Βούλγαρη, ενώ συνδέεται πολύ στενά με τον Χαρίλαο Τρικούπη, του οποίου διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του 1893. Διετέλεσε 6 φορές Πρόεδρος της Βουλής και πρωτοστάτησε στην υλοποίηση της αποξήρανσης της λίμνης της Κωπαίδας και του ορισμού της Λιβαδειάς ως πρωτεύουσας του νομού Βοιωτίας. Απεβίωσε το 1912".
Ο Κ. Σωτηρόπουλος έκανε επιπλέον τιμητική αναφορά στη viotia για τα άρθρα της που αφορούν στον σπουδαίο Λιβαδείτη πολιτικό Νικόλαο Μπουφίδη ειδικότερα δε στο http://viotia.blogspot.gr/2012/12/blog-post_26.html?showComment=1356546243581  

6 σχόλια:

Ροζαλία είπε...

παρότι δεν πρεπει να σημειωνουμε τα αυτονόητα, θα το επικροτησω.

Ανώνυμος είπε...

μπράβο στη Viotia και στον Σωτηρόπουλο που πήρε το μήνυμα και αντέδρασε σωστά όταν οι άλλοι αδιαφορούν

βοιωτός είπε...

9.34
Ευχαριστούμε πολύ. Η viotia -και πολλοί άλλοι- είναι στις επάλξεις...

βοιωτός είπε...

Να σημειώσω -για αναγνώστη που ρωτάει μαζί με τη σύσταση να ερευνά καλύτερα- ότι το κείμενο από το οποίο άντλησε τα στοιχεία της αναφοράς του ο κ. Σωτηρόπουλος ΔΕΝ είναι από το viotikoskosmos.gr. Αλλά τα έχει αναδημοσιεύσει ο Βοιωτικός Κόσμος από αλλού... Από πού;

βοιωτός είπε...

9.34
Να συμπληρώσω ότι ο Κώστας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τη Λιβαδειά και όλα όσα την αφορούν. Δεν εξεπλάγην λοιπόν από την αμεση ανταπόκρισή του. Οπως έχω ήδη γράψει οι τιμητικές εκδηλώσεις του Δήμου Λεβαδέων για τον Μπουφίδη έπρεπε να είναι σημαντικές. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει υπό τις συνθήκες τις τωρινές και ο Σωτηρόπουλος έκανε αυτό που μπορούσε να γίνει.

Ανώνυμος είπε...

1845!!!