Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

"Η Στερεά Ελλάδα δικαιούται και σήμερα το Πανεπιστήμιο"

Από τον δρ Χρίστο Λαδιά λάβαμε και δημοσιεύουμε άρθρο για το Πανεπιστήμιο Στερεάς και για το τμήμα του στη Λιβαδειά. Η viotia θα επανέλθει με νέο άρθρο της καθώς και με την καταγραφή των αντιδράσεων που έχουν δημιουργηθεί.

Η ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Γράφει ο Δρ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ *
caladias@ucg.gr www.ucg.gr www.rsijournal.eu



Οι όποιες απόψεις για την κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας αδικούν το λαό της ίδιας της Περιφέρειας, ενώ οι βαρύγδουπες δηλώσεις περί προσταγμάτων για το ανωτέρω συνοδευόμενες με ονομασία ιστορικότατου και εμβληματικού ονόματος για την Ελληνική Παιδεία ομοιάζουν με βήματα παλιμπαίδων, που απώλεσαν τον προσανατολισμό των και επιπλέον είναι αδύναμοι να συνεχίσουν αυτό που προκάτοχοί των θεμελίωσαν για την Παιδεία με πολύ κόπο. Βεβαίως, δεν είναι άμοιροι των ευθυνών για τη συρρίκνωση και μέρος ολίγιστων πανεπιστημιακών μελών του περιφερόμενου μη θεσμικού οργάνου που μάχονται ακόμη για τη διατήρηση προνομίων, για την ανεξέλεγκτη από την Κοινωνία Διοίκηση των Πανεπιστημίων, για τη διατήρηση των μετριοτήτων της Κοινότητας των μη χρησίμων γνωστικών αντικειμένων ή για την επιβολή της απόλυτης εσωστρέφειας επί των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Επιπλέον, με αδύναμα επιχειρήματα, «τύπου Επταετίας», περιγελούν τα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας που δεν μπόρεσαν ακόμη να αναπτυχθούν, ενώ την ευθύνη την έχουν οι ίδιοι και οι κατευθυνόμενοι κατά καιρούς από αυτούς, επικαλούμενοι τις ανύπαρκτες αναγκαιότητες για την κατάργηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που σε όποια περιφέρεια της Χώρας και αν ιδρύθηκαν, εξακολουθούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη αυτών. Επιπροσθέτως, αδικούν όλους τους αποφοίτους πτυχιούχους και διδάκτορες των υπό κατάργηση Ιδρυμάτων και ενσπείρουν την αβεβαιότητα για το μέλλον των φοιτητών των. Ειδικότερα, για το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης που λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία στην πόλη της Λεβάδειας, μαζί με το μη αμφισβητούμενο επιτελούμενο ακαδημαϊκό έργο, έχει να επιδειχθεί η γενναιοδωρία της Τοπικής Κοινωνίας που παραχώρησε δωρεάν για τη λειτουργία του για μια πεντηκονταετία τις ιστορικές κτιριακές εγκαταστάσεις στην καρδιά της πόλης της Λεβάδειας.


Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας ιδρύθηκε βάσει της εκπονηθείσης μελέτης το 1991 υπό του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και μετά από την ανάθεση της Νομαρχίας Φθιώτιδας με ομόφωνη απόφαση του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου και χρηματοδοτήθηκε από αυτή. Κατά το 1999 η μελέτη αυτή επικαιροποιήθηκε από τον ίδιο επιστημονικό φορέα ως ενταγμένη στο πρόγραμμα (RIS) από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Κατά το 2003 με απόφαση της τότε Πολιτείας ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και έκτοτε λειτουργεί με δυναμική που απέκτησε επί της παρούσης Διοικήσεώς του σε βαθμούς αξιο-παρατήρητους και οι οποίοι φαίνονται κυρίως στους ποιοτικούς δείκτες των περιπτώσεων, όπως είναι οι εφαρμογές των αξιολογητικών μεθόδων ολικώς, ο υψηλός αριθμός σε αναλογία με άλλα ιδρύματα των επιστημονικών δημοσιεύσεων των Μελών ΔΕΠ, οι συμμετοχές αυτών σε ελληνικά ή διεθνή συνέδρια, οι εκδόσεις κειμένων επιστημονικού περιεχομένου, η αισθητή αναβάθμιση των Διοικητικών Υπηρεσιών, οι

συμμετοχές των αποφοίτων σε μεταπτυχιακά προγράμματα της Ελλάδας ή του εξωτε-ρικού κ.ά.

Είναι άξιον υπόμνησης ότι προσφάτως το Πανεπιστήμιο απέκτησε και τους πρώτους Διδάκτορές του, ενώ είναι άξιο παρατήρησης ότι η Πολιτεία αφήνει για τρίτη χρονιά αδιόριστα αρκετά εκλεγμένα Μέλη ΔΕΠ αυτού. Εν κατακλείδι, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας δεν δημιουργήθηκε για να ενισχύσει μόνο την ανάπτυξη της Περιοχής, αλλά το βασικό σκεπτικό όλων των πρωταγωνιστών των ευγενικών προσπαθειών ήταν ότι στην Καρδιά της Ελλάδας θα ήταν ποικιλοτρόπως ωφέλιμο να υφίσταται μια αστείρευτη πηγή γνώσης και παραγωγής πολιτισμού όπως υπήρξε επί μία εκατονταετία η καταργηθείσα Παιδαγωγική Ακαδημία που λάμπρυνε την τότε Περιφέρεια. Όλα τα ανωτέρω αντιπαρατίθενται στις απόψεις περί αποτελεσματικότητας αυτού για να συγκριθούν με την οργανωτική ή εκπαιδευτική λειτουργία Περιφερειακών Πανεπι-στημίων της Χώρας που οι χρονικές διαδρομές των σήμερον εγγίζουν την πεντηκον- ταετία.


Η ευθύνη του Νομοθετικού Σώματος θα είναι ιστορική, όπως επίσης ιστορική θα είναι και η ευθύνη όλων των παραγόντων που δεν θα αντιδράσουν στα σχεδιαζόμενα που έχουν αναστατώσει τις Τοπικές Κοινωνίες μας. Επιτέλους, ας ασχοληθούν οι κ. κ. Ταγοί της Παιδείας μας, με το ζήτημα της επιβολής της νομιμότητας στα Πανεπιστήμια ή με το ζήτημα της ολιγωρίας της επιβολής της αξιοκρατίας σε αυτά επιβάλλοντας υποχρεωτικώς την απόλυτη διαφάνεια και διαύγεια πράξεων και λειτουργιών και επιπλέον ας ασχοληθούν στα σοβαρά με τη σύνδεση των σπουδών που παρέχουν τα Ιδρύματά μας με την αγορά της εργασίας και τη διεθνή κοινωνία, ιδίως σήμερα που η πατρίδα μας προσπαθεί να εξέλθει από τα τέλματα της υφεσιακής Οικονομίας μας και τις υποχρεώσεις των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Τα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα δεν είναι Δήμοι για τους οποίους σχεδιάσαμε πολλές φορές με εξάρσεις και όχι με την λογική, όπως δεν είναι πάλι αυτά Ιδρύματα όμοια με εκείνα των Χωρών των οποίων είναι απολύτως εξωστρεφή και ανταγω-νιστικά με παντελή ανυπαρξία των οργανωμένων ομάδων συμφερόντων και στα οποία υφίσταται η απόλυτη εφαρμογή των νόμων και της αξιοκρατίας. Ας αρκεστούμε στο να προσεγγίζουμε τα ανωτέρω χωρίς τη θεσμολαγνία των συνεχών και πομποδέστατων αλλαγών που δεν θα θάλλουν αλλά θα μαραζώνουν στο πανε-πιστημιακό περιβάλλον της Χώρας μας.
Λεβάδεια 3-8-2012

* Ο Χρίστος Απ. Λαδιάς είναι Λέκτωρ της Περιφερειακής Οικονομικής του ΤΠΟΑ – ΠΣΕ, τέως Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών της Σχολής Ικάρων ( 1995-2005), τέως Νομάρχης του Κράτους στο Νομό Φθιώτιδας (1990-1992) και Κορινθίας (1992-1993), Εκδότης και Διευθυντής του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού Regional Science Inquiry, Τακτικό Μέλος του Εθνικού Συμβούλιου Χωροταξικού Σχεδιασ-μού και Αειφόρου Ανάπτυξης., τέως Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων, πρώην Επιστημονικός Συνεργάτης του ΙΠΑ-Παντείου Πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: