Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Νέες εκδόσεις το φθινόπωρο για τον Οδυσσέα Ελύτη

«Και ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος» έγραφε σε έναν στίχο του ο Οδυσσέας Ελύτης. Το μόνο που αντιστέκεται στο χρόνο είναι η τέχνη. Και αυτή τη χρονιά, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, η ποίηση επιστρέφει ορμητικά.
Στο πλαίσιο του «έτους Ελύτη» θα κυκλοφορήσουν μια σειρά βιβλίων και μουσικών εκδόσεων που θα μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις επιρροές και τις ευαισθησίες του. Αναμένουμε το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Ίκαρος το καλαίσθητο επετειακό λεύκωμα «Οδυσσέας Ελύτης- ο ναυτίλος του αιώνα» που επιμελείται η αγαπημένη μούσα του ποιητή, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Πρόκειται για μια έκδοση αντιπροσωπευτική της σκέψης και της αισθητικής του νομπελίστα ποιητή. Θα περιλαμβάνει εκτενές χρονολόγιο, βιβλιογραφικές πληροφορίες, εκλογή ποιημάτων, αποσπάσματα κειμένων του, ενδεικτικά αποσπάσματα κριτικής, και πολύ πλούσιο φωτογραφικό και εικαστικό υλικό.
Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου είναι «ένα ταξίδι μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη στους σημαντικότερους σταθμούς του εικοστού αιώνα, στα κυρίαρχα καλλιτεχνικά ρεύματα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ποιητικής του ταυτότητας. Ένα ταξίδι στη ζωή και το έργο του με οδηγό τον ίδιο τον ποιητή». Θα εκδοθούν επίσης τα πρακτικά του συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στη Ρώμη το 2006 «Ο Ελύτης στην Ευρώπη» (επιμέλεια: Πάολα Μινούτσι, εκδ. Ίκαρος).
Από τις εκδόσεις Ύψιλον/βιβλία θα κυκλοφορήσει ένας τόμος με σημαντικές συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει ο ποιητής στο διάστημα 1942-1992 («Συν τοις άλλοις»), ενώ θα προστεθεί και μια μικρή ανθολογία ποιημάτων και μελοποιήσεων υπό τον τίτλο «Με το λύχνο του άστρου», με έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Γιώργου Κουρουπού, ένα μουσικό πρόγραμμα που είχε παρουσιαστεί ζωντανά σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Πληροφορίες: «Οδυσσέας Ελύτης- ο ναυτίλος του αιώνα» επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, εκδ. Ίκαρος. Το λεύκωμα θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.
http://www.clickatlife.gr/story/biblio/nees-ekdoseis-to-fthinoporo-gia-ton-odussea-eluti?id=2030476

Δεν υπάρχουν σχόλια: