Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Ο Τόγιας για την Πρωτομαγιά

Ο Τόγιας για την Πρωτομαγιά

4 σχόλια:

rozalia είπε...

..Πρώτη Μαίου κι απ τη Βαστίλλη ξεκινανε οι καρδιές των φοιτητών...
¨Ημουνα νια και γέρασα, Βασίλη..

Ανώνυμος είπε...

Αφιερωμενο εξερετικα στο ψεμα και στην υποκρισια του ΠΑΣΟΚ και του κυριου Τογια μιας και ερχονται ευρωεκλογες

Σοσια-ληστές!
Και τώρα παρακαλούμε την προσοχή σας. Διατηρούμε τη μορφή του κειμένου, όπως αυτό διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, παίρνουμε βαθιά ανάσα και πάμε:

*

«Αγαπητοί σύντροφοι θα νικήσουμε.

Οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης θα νικήσουν

Στις 7 Ιούνη, θα νικήσουμε

Στις 8, η Ευρώπη δεν θα είναι πια η ίδια.

Οι λαοί της θα στρίψουν το τιμόνι αριστερά:

Αλλαγή στην Ευρώπη τώρα.

Γιατί την χρειάζονται οι κοινωνίες μας.

Για μια Ευρώπη κοινωνική, για μια δίκαιη κοινωνία.

Θα νικήσουμε και όλοι μαζί θα χτίσουμε μια Ευρώπη σοσιαλιστική,

μια Ευρώπη πολιτική, οικονομική και κοινωνική»!

*

Τούτο που διαβάσατε είναι το προοίμιο, η εισαγωγή της ομιλίας που έκανε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος την περασμένη Παρασκευή, ως πρόεδρος της «σοσιαλιστικής διεθνούς», στους Ευρωπαίους «σοσιαλιστές» που συναντήθηκαν στην Τουλούζη.

Το ενδιαφέρον, δε, της υπόθεσης δεν είναι τι είπε ο κ. Παπανδρέου. Είναι το σε ποιους τα είπε. Για να ξέρετε, λοιπόν, οι «σοσιαλιστές» που αφού «νικήσουν» στις ευρωεκλογές, από την επόμενη κιόλας μέρα, στις 8 του Ιούνη, «θα χτίσουν μια Ευρώπη σοσιαλιστική» (!), είναι:

Το κόμμα του Μπράουν και του Μπλερ, οι Εργατικοί της Βρετανίας, που - εκτός όλων των υπολοίπων που έχουν κάνει - ψήφισαν και τη διά νόμου επιβολή της μείωσης των ημερών εργασίας με αντίστοιχη μείωση μισθού των εργαζομένων, την ώρα που μοιράζουν δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στις τράπεζες.
Το κόμμα του Θαπατέρο στην Ισπανία, ο οποίος τα κατάφερε περίφημα, όπως δείχνουν τα ποσοστά της ανεργίας που έχουν εκτιναχτεί στην Ισπανία στο 17%.
Το κόμμα των Γάλλων σοσιαλιστών και της Σεγκολέν, η οποία κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ζητούσε την ίδρυση «στρατοπέδων σωφρονισμού» των νέων.
Το κόμμα των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι εδώ και μερικά χρόνια συγκυβερνούν με την Μέρκελ στη Γερμανία και ανάμεσα στα άλλα ανέβασαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων στα 67 χρόνια.
*

Αυτοί ήταν το ακροατήριο του κ. Παπανδρέου. Αυτοί, δηλαδή, που θα «χτίσουν» τη «σοσιαλιστική» Ευρώπη...

Εύα είπε...

Καμια εικοσαριά χρόνια ήταν στο τιμόνι της Ευρώπης σοσιαλιστές και πήγαιναν όλο...δεξιά
και τώρα μας λένε ελάτε μαζί μας
να στρίψουμε...αριστερά;
Το δίπλωμα νύχτα το πήραν;
(ΚΑι μετά χαλιέται ο ΓΑΠ
που το ΚΚΕ εξομοιώνει
το ΠΑΣΟΚ με την ΝΔούλα...)

Παπαϊωάννου Θεόδωρος είπε...

Μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά
από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Τιμούμε την Πρωτομαγιά, ημέρα σταθμό στην ιστορία του εργατικού κινήματος και κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών , αυτών που πριν 123 χρόνια στην ιστορική εξέγερση στο Σικάγο των ΗΠΑ έδωσαν τη ζωή τους αντιστεκόμενοι στη ληστρική επέλαση του Κεφαλαίου Υπό το βάρος των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης , μέσα σε κλίμα ασφάλειας και αβεβαιότητας, που προκαλούν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στην Βοιωτία στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην Υφήλιο, η φετινή Πρωτομαγιά, βρίσκει τους εργαζομένους στη χειρότερη θέση των τελευταίων 30 ετών. Κάτω από την απειλή της φτώχειας, της ανεργίας, η οποία με βάση πλέον και με τα αδιάσειστα στοιχεία έχει πάρει και στη χώρα μας δραματικές διαστάσεις , με συχνότατα φαινόμενα καταστολής εύλογων οικονομικών απαιτήσεων, καταπάτησης στοιχειωδών (εργασιακών και δημοκρατικών) δικαιωμάτων. Εργαζόμενοι/ες, νέοι/ες, είναι στο στόχαστρο ,ασφυκτιούν άγχονται και φθάνουν ακόμη μέχρι την απονενοημένη πράξη του αυτοχειριασμού. Με τον εκβιασμό του κλεισίματος , ανθούσες επιχειρήσεις επισείουν καθημερινά ως απειλή την διαθεσιμότητα ή προλειαίνουν τα έδαφος για απολύσεις και ελαστικότερες εργασιακές σχέσεις. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση και πάταξη της ανεργίας, η κυβέρνηση συνεχίζει να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα και αφειδώς επιχειρήσεις - τράπεζες, με τεράστια ποσά από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ , με part(y) time εργασία, -όπως έχω αναφέρει προηγούμενα- με την ομηρία των stage από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ , ενώ απεναντίας φορτώνει τους εργαζόμενους με όλο και σκληρότερα μέτρα. Η Βοιωτία όπου συμπλέκονται η άναρχη ,ασχεδίαστη, ευκαιριακή, στρεβλή, τυχάρπαστη εγκατάσταση της δευτερογενούς παραγωγικής δραστηριότητας , με την αβαθή, επιδοματική και ευαίσθητη πρωτογενή δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα και ως εκ τούτου υφίσταται τα προαναφερθέντα δεινά.
Αυτή όμως η χαρακτηριστική παραγωγική σύζευξη και με τους κατάλληλους ηγέτες ,της υπαγορεύει και της επιβάλλει να τολμήσει και να διεκδικήσει ένα ιδιαίτερο ρόλο, ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο .Να ιχνηλατήσει ένα ασφαλή μονόδρομο προς την βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση, την αλληλεγγύη, την κοινωνική πρόοδο , τα δημόσια έργα, την δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση , την ευημερία, την διασφάλιση του δημόσιου καθολικού και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, τη γνώση, την παιδεία ,την εκπαίδευση, τη υγεία, την περίθαλψη, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την επιχειρηματικότητα. Θέλει να πρωτοστατήσει στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην οργάνωση της κοινωνίας, της οικονομίας με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων .Θέλει να υπερβεί την υπάρχουσα κρίση θεσμών , αξιών , περιβάλλοντος και ποιότητας πρωτογενούς παραγωγής. Θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα αφύπνισης. Ημέρα τέλος σαν την σημερινή αφιερωμένη στους εργαζόμενους , θέλω να υπογραμμίσω και αμέσως ξεχάσω κάποιο -εύχομαι μεμονωμένο και ευελπιστώ χωρίς συνέχεια -πρόσφατο ανησυχητικό χονδροειδές μελανό κρούσμα απειλών και εκβιασμού έμπειρης ,αξιόπιστης και αξιοπρεπούς υπαλλήλου σε δήμο , άλλοτε με σαφέστατα δημοκρατικά , συμμετοχικά και διαφανή χαρακτηριστικά στη λειτουργία του , στον οποίο είχαν συνδυασθεί οι άριστες και αρμονικές εργασιακές σχέσεις με το σοβαρό δημόσιο management .Είναι ο δήμος των Βαγίων με τον οποίο έχει συνδεθεί ιστορικά το όνομά μου.