Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Σκιά σκανδάλου στον δήμο Λεβαδέων με διαφημιστικές πινακίδες

Μια περίεργη υπόθεση που αφορά στις διαφημιστικές πινακίδες του δήμου Λεβαδέων έχει αναστατώσει το δημαρχείο καθώς φαίνεται ότι σοβαρότατες ευθύνες προκύπτουν για τον ίδιο τον δήμαρχο κ. Δημήτριο Τσιφή αλλά και για δημοτικούς υπαλλήλους.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον 1946/2001 ο δήμος Λεβαδέων υποχρεούται να προκηρύξει δημοπρασία για την εκμίσθωση σε ιδιώτη των διαφημιστικών πινακίδων που έχει τοποθετήσει σε διάφορα σημεία της πόλης.

Οι όροι της δημοπρασίας τίθενται ως γνωστόν από την δημαρχιακή επιτροπή, η οποία πράγματι συνήλθε στις 28 Δεκεμβρίου και έλαβε την απόφαση με τον αριθ. 610 με την οποία οριζόταν ως ελάχιστο ποσό εκμίσθωσης οι 4.500 ευρώ.



Ομως υπάρχει και άλλη απόφαση της ίδιας ημέρας από την ίδια δημαρχιακή επιτροπή όπου ορίζεται ως ελάχιστο ποσό εκμίσθωσης για τις διαφημιστικές πινακίδες του δήμου Λεβαδέων οι 10.000 ευρώ, πράγμα προδήλως παράτυπο. Και οι δύο αποφάσεις της δημαρχιακής επιτροπής φέρουν όπως είναι φυσικό την υπογραφή του δημάρχου Λεβαδέων κ. Δημήτριου Τσιφή.
Και ως να μην αρκούσαν αυτά, στην περίληψη διακήρυξης που εστάλη στις τοπικές εφημερίδες για την απαραίτητη από τον νόμο δημοσίευση αναφερόταν ως ελάχιστο ποσό εκμίσθωσης οι 13.000 ευρώ.

Τελικά, η δημοπρασία διεξήχθη στις 11 Μαρτίου με την παρουσία ενός μόνον υποψηφίου εκμισθωτή ο οποίος και αναδείχθηκε πλειοδότης με 7.000 ευρώ (άρα ίσχυσε η απόφαση της πρώτης δημαρχιακής;). Η Επιτροπή Δημοπρασίας, που απεδέχθη την προσφορά και υπέγραψε το πρακτικό αποτελείτο από τον δήμαρχο Λεβαδέων, τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Νικόλαο Καφρίτσα και τη δημοτική σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Νίκη Δημακοπούλου.

Οπως αντιλαμβάνεστε η υπόθεση "μπάζει" από παντού: υπάρχει παραποίηση δημοσίου εγγράφου, υπάρχει η σοβαρότατη ένσταση ότι η δημοσίευση της περίληψης της διακήρυξης στις τοπικές εφημερίδες με το ψευδές κατώτερο τίμημα τις 13.000 ευρώ πιθανότατα "έβγαλε" από την διεκδίκηση άλλους ενδιαφερομένους, υπάρχει πιθανότατα ενδεχόμενο παράβασης καθήκοντος του δημάρχου Λεβαδέων καθώς φέρεται και φαίνεται να συμπράττει σε "παράτυπη διαδικασία δημοπρασίας".

Τα μοναδικά ελαφρυντικά είναι ότι αφενός το ποσόν είναι πολύ μικρό για να θεωρηθεί ότι υπήρξε συμπαιγνία δημοτικών υπαλλήλων και δημοτικών συμβούλων ώστε η εκμίσθωση των διαφημιστικών πινακίδων να αναληφθεί από συγκεκριμένα συμφέροντα. Αφετέρου, σύμφωνα με πληροφορίες της viotia, ο κερδισμένος της δημοπρασίας δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια εκμετάλλευσης των χώρων.

Ούτως ή αλλέως, και παρότι τις αποφάσεις θα τις λάβουν άλλοι και πιθανότατα και ο κ. Παντελής Σκλιάς, η υπόθεση είναι χαρακτηριστική της προχειρότητας και της απειρίας περί την διοίκηση που -μπορούμε πλέον να το πούμε- χαρακτηρίζουν τη δημοτική αρχή της Λιβαδειάς σε όλη τη διαδρομή της.
Προχειρότητα που σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο βλαπτική για τα συμφέροντα της πόλης από τον δόλο: υπό την έννοια ότι ο δόλος αποτρέπεται από την άγρυπνη παρακολούθηση των πράξεων της δημοτικής αρχής, όπως αυτή στην οποία επιδίδεται η viotia, αλλά η ανοργανωσιά και η τσαπατσουλιά δεν πολεμώνται παρά εκ των έσω και εφόσον υπάρχει η βούληση, περαιτέρω δε δίδουν και τη δυνατότητα σε οιονδήποτε να εκμεταλλευθεί προς όφελός του το κενό στην τήρηση των σύννομων διαδικασιών...
Θα επανέλθουμε ασφαλώς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για υπο σκιάν
το βλέπω,
γιατί τότε
το χρηματιστήριο και
η Ζήμενς τί είναι;