Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

"Χρήστος Καραγιάννης, ένας αυθεντικός" και 52 φωτογραφίες



Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ
















Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση μνήμης με τίτλο  "Χρήστος Καραγιάννης, ένας αυθεντικός" πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στην Αγία Τριάδα.
Ομιλητής στο Πνευματικό Κέντρο του ήταν ο Χρίστος Παπαδάκης-Καραγιάννης, εγγονός του Χρήστου Καραγιάννη.
Ο κ.
Παπαδάκης ξεδίπλωσε στην κατάμεστη αίθουσα τη συγκλονιστική ιστορία του παππού του ο οποίος όπως πολλοί άλλοι Ελληνες της εποχής μετείχε μεταξύ του 1918-1922 σε τρία πολέμους: στον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο, στην εκστρατεία της Ουκρανίας και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Αυτό που κάνει την περίπτωση του Χρήστου Καραγιάννη ξεχωριστή και ίσως μοναδική είναι ότι ο ακατάβλητος αυτός στρατιώτης κρατούσε καθημερινό ημερολόγιο -το οποίο όπως είναι εύκολα αντιληπτό αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο μεγάλης αξίας ενώ δεν υπάρχει υπάρχει αμφιβολία ότι αξιοσημείωτη είναι και η λογοτεχνική του αξία.
Εξίσου συναρπαστική είναι και η ζωή του Χρήστου Καραγιάννη, η οποία ξεδιπλώθηκε σε ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην εκδήλωση: ένα πάμπτωχο τσοπανόπουλο που γεννήθηκε το 1892 στο Στεβενίκο Βοιωτίας και έμαθε γράμματα μόνο του καθώς η οικονομική κατάσταση της οικογένειά του δεν του επέτρεψε να πάει στο σχολείο. Νυμφεύθηκε την Αθανασία Χειμαριώτη, απέκτησε 12 παιδιά από τα οποία μεγάλωσαν τα 5 και 12 εγγόνια. Η συμμετοχή του στους πολέμους της περιόδου 1918-1922 ήταν μια πορεία αυτογνωσίας και αναστοχασμού και παράλληλα  για τον Χρήστο Καραγιάννη η αιτία να μάθει αρκετά καλά τη ρωσική και τη τουρκική γλώσσα.
Οταν επέστρεψε στο χωριό του η δίψα για μάθηση των οδήγησε τα μονοπάτια της ιατρικής. Απέκτησε τόσες γνώσεις ώστε οι διαγνώσεις του ήταν ακριβείς και αποδεκτές από την ιατρική κοινότητα. Οργάνωσε βιβλιοθήκη με επιστημονικά, ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία. Πέθανε το 1976 ένα μήνα πριν από την πρώτη έκδοση του βιβλίου του με τίτλο: "Το ημερολόγιον 1918-1922".
Το ημερολόγιο του Χρήστου Καραγιάννη και η επανέκδοσή του από τον ΚΕΔΡΟ  έχει και μια παράδοξη  πτυχή για την οποία επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε.
Την εκδήλωση Μνήμης για τον Χρήστο Καραγιάννη διοργάνωσε ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας " Οι Εννέα Μούσες", ένας σύλλογος που έχει αναπτύξει αξιόλογες δραστηριότητες στο όμορφο χωριό του Ελικώνα.
Ιδρύθηκε το 1981 και στους σκοπούς του περιλαμβάνονται η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ομιλιών εκθέσεων, εκδρομών και χοροεσπερίδων, η διαφύλαξη των εθίμων και των ιστορικών παραδόσεων, η προστασία του περιβάλλοντος και ο καλλωπισμός της Αγίας Τριάδας. "ΟΙ Εννέα Μούσες" λειτουργούν δύο τμήματα παραδοσιακών χορών με χοροδιδάσκαλο τον Νίκο Κοβό και Γυμναστικής με γυμνάστρια την Μαρία Βυλιαναίου. Οι ποικίλες εκδηλώσεις του Συλλόγου κορυφώνονται στην εορτή του Αγίου Πνεύματος με χορευτικές επιδείξεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Ο Σύλλογος δίνει έμφαση στις εκδηλώσει και δραστηριότητες για τα παιδιά.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης για τον Χρήστο Καραγιάννη ο Σύλλογος ξεκίνησε ένα bazaar παραδοσιακών προϊόντων που παρασκευάζουν οι γυναίκες της Αγίας Τριάδας -του οποίου η γκάμα θα διευρυνθεί με δημιουργίες όπως ντεκουπάζ κεραμιδιών, πασχαλινές λαμπάδες, κεριά. Η έκθεση αυτών των τοπικών δημιουργιών και προϊόντων θα βρίσκεται στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου "Οι Εννέα Μούσες" αποτελείται από την πρόεδρο Μάγδα Πανταζή, την γραμματέα Θεοδώρα Μάνεση, την Εφορο Μαρία Μπούτση και την ταμία Κωνσταντίνα Κουτέλου.
Η προσέλευση του κοινού στην εκδήλωση μνήμης για τον Χρήστο Καραγιάννη ήταν μεγάλη και λόγω των ημερών είχε και πολιτικό ενδιαφέρον καθώς όπως θα δείτε στις φωτογραφίες πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι και σύμβουλοι για τον Δήμο Λεβαδέων έδωσαν το παρών στην ενδιαφέρουσα βραδιά, πολλοί μάλιστα συνέχισαν στο διπλανό καφέ μέχρι αργά μιας όμορφης ανοιξιάτικης βραδιάς.
Δείτε το φωτορεπορτάζ εδώ:

"Χρήστος Καραγιάννης, ένας αυθεντικός" και 52 φωτογραφίες

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πότε προλαβαίνεισ Βοιωτέ; γράφεις, διαβάζεις, ενημερώνεις, ψυχαγωγείς με την πραγματική σημασία, επισημενεις τα προβλήματα, πότε; με δέκα τέτοιους ανθρώπους θα είχαμε μια πόλη Ελβετίας με ήλιο ελληνικό.Δεν είναι υπερβολή οτι από τοτε που ηρθες στη Λιβαδειά άλλαξε η πόλη, πλούτισε, άνοιξε τα μάτια της!

Καλή επιτυχία. Θα είμαστε όλοι παρόντες.

βοιωτός είπε...

Σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Τώρα προέχει το καθήκον και όχι τα πρόσωπα.