Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η κοπή της πίτας στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς










Γράφει ο Κώστας Πλιακοστάμος
Ιατρός-Χειρουργός


Στις 27.1.2014 πραγματοποιήθηκε στις 13.30, η καθιερωμένη ετήσια κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς. Στην εορταστική εκδήλωση παραβρέθηκαν οι περισσότεροι εργαζόμενοι του χώρου με τα θεσμικά τους όργανα, ο καινούργιος διοικητής κύριος Κωνσταντίνος Ρουσόπουλος, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, η υποδιοικήτρια της 5ης Υ.ΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κυρία Μπριάνη Ιωάννα και διάφορα πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπήρξε φλουρί στην πίτα και βάσει κατάστασης που περιεχόταν το σύνολο των εργαζομένων (ιατρικό - νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό), κληρώθηκαν τρεις αριθμοί που αντιστοιχούσαν σε εργαζόμενους.

Οι τρεις νικητές έλαβαν τιμητική άδεια δύο ημερών. Τα λιτά και μάλλον λιγοστά όπως αποδείχτηκε από την ταχύτητα κατανάλωσής τους εδέσματα, αποτέλεσαν χορηγίες επιχειρήσεων της Λιβαδειάς και έγιναν ανάρπαστα. Σε ότι αφορά τα μηνύματα που πέρασαν τόσο ο διοικητής του νοσοκομείου Λιβαδειάς όσο και η υποδιοικήτρια της 5ης Υ.ΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, είναι άξιο αναφοράς το ότι και οι δύο υπήρξαν προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους φροντίζοντας να συνδέσουν κάθε προσπάθεια αναβάθμισης αλλά κυρίως στήριξης του νοσοκομείου Λιβαδειάς με αυτό της Θήβας. Η παρατήρηση δεν θα είχε λόγο ύπαρξης αν δεν ήταν γνωστό τοις πάσι η αδυναμία πρόσληψης ακόμη κι ενός ιατρού με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου.

Ήδη έχει ανακοινωθεί και επισήμως από το υπουργείο υγείας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση πρόσληψης επικουρικού ιατρικού προσωπικού παρά μόνο σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές. Κι αυτό μπορεί ν' ακούγεται λογικό και σοβαρό, η πρακτική όμως αυτή αφήνει παντελώς εκτεθειμένα πολλά επαρχιακά νοσοκομεία όπως αυτό των Θηβών, που σχεδιάστηκαν άναρχα και με υπολογιστικό πολιτικό όφελος αφρόνων πολιτικών, αλλά καταδικάστηκαν να λειτουργούν πλέον με πλημμελή και κυρίως μη ασφαλή στελέχωση. Η προσπάθεια του καινούργιου διοικητή οφείλει να είναι ειλικρινής και να συμβεί προς κάθε κατεύθυνση που εκείνος πιστεύει ότι θα μπορέσει να τελεσφορήσει. Για να μην αποτελέσει όμως (η προσπάθεια του) ρομαντικό διακύβευμα ενός ακόμη διοικητή που απλά θα του κλείσουν ευγενικά και πρόωρα την πόρτα, απογοητεύοντάς τον οι πολιτικοί του προϊστάμενοι, καλό είναι από νωρίς να γίνουν γνωστές και οι δυνατότητές του αλλά και οι επιθυμίες των ιθυνόντων.

Δυστυχώς γι αυτόν δεν υπάρχει καμία περίοδος προσαρμογής - χάριτος και καλείται να ανατρέψει το πολύ αρνητικό κλίμα αόριστων υποσχέσεων που έχει διαμορφωθεί ήδη από το παρελθόν. Σε κάθε προσπάθειά του πάντως θα βρει αρωγούς το σύνολο των εργαζομένων που επιθυμεί και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του νοσοκομείου καθώς και την αναβάθμιση της των υπηρεσιών παροχής υγείας στο νομό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: