Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Οι ευθύνες για το Πανεπιστήμιο Στερεάς



Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ






Στα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχτεί τον τελευταίο καιρό η Λιβαδειά αναμφίβολα ως ισχυρότερο πρέπει να θεωρήσουμε την κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η οδυνηρή για τη βοιωτική πρωτεύουσα εξέλιξη του σχεδίου Αθηνά σηματοδοτεί ταυτόχρονα μια νέα, κακή εποχή για την πόλη, για τον συνολικό τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της, τον έξω κόσμο και παράλληλα αποκαλύπτει την κραυγαλέα αναντιστοιχία μεταξύ των αιτημάτων της κοινωνίας και της δυνατότητας των εκπροσώπων της, των διαφόρων αιρετών να τα υποστηρίζουν αποτελεσματικά σε ένα υψηλό επίπεδο.

 Η οριστική κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας επαναφέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα των χειρισμών και των ευθυνών της πολύκροτης υπόθεσης από την τοπική ηγεσία στη Λιβαδειά. Οι ευθύνες είναι τεράστιες, απαράγραπτες και θα σημαδέψουν την πορεία της πόλης για πολλές δεκαετίες ενώ οι χειρισμοί αποτελούν σεμινάριο για -πολύ όμως- αποτυχημένους πολιτικάντες που προκαλούν γέλωτα και ειρωνικά σχόλια από τους πολίτες.

 

Με την κατάληξη της υπόθεσης για το Πανεπιστήμιο στη Λιβαδειά επλήγη όση αξιοπιστία είχε απομείνει στη δημοτική αρχή της πόλης και στην υπόλοιπη τοπική ηγεσία. Οι κινητοποιήσεις που διοργάνωσε η δημοτική αρχή ήταν στην κυριολεξία για γέλια και για κλάματα μαζί. Ελάχιστη, μηδενική συμμετοχή δημοτών και μερικές δεκάδες αποτυχημένων πολιτευτών ή wannabe πολιτευτών στη Βουλή (http://www.viotia.blogspot.gr/2013/03/blog-post_11.html), στον κόμβο της Δελφών (http://www.viotia.blogspot.gr/2013/03/blog-post_4309.html), στο κατ΄ ευφημισμόν συλλαλητήριο και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου (Διαμαρτυρία αιρετών στην παρέλαση της Λιβαδειάς) χαριεντίζονταν με τις κάμερες και προέβαιναν σε πομπώδεις δηλώσεις, τέτοιες που κακώς  δεν φιλοτιμήθηκε κάποιος να στείλει στον Κανάκη ή στον Λαζόπουλο για να έχουν υλικό για πολλές εκπομπές.


Η τυχοδιωκτική σύνδεση της παραμονής της σχολής με τις παραιτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς και του δημάρχου κ. Παπαγγελή υπήρξε εγκληματική αλλά και πάλι ωχριά μπροστά στα όσα ακολούθησαν: στην πρωτοφανή παλινωδία και την κωλοτούμπα με την οποία αναιρέθηκαν όλα τα προηγούμενα, αποσύρθηκε η βέβαιη παντελονάτη παραίτηση με δικαιολογίες νηπιαγωγείου που επιβεβαιώνουν τις απόψεις των δημοτών περί ανεπάρκειας, ανικανότητας και συνεχούς εξαπάτησης των πολιτών εκ μέρους της δημοτικής αρχής.


Στη δημιουργία αναποτελεσματικών εντυπώσεων και στην παρακολούθηση των τυχοδιωκτικών πολιτικών της δημοτικής πλειοψηφίας  παρασύρθηκε και το μεγαλύτερο τμήμα της δημοτικής αντιπολίτευσης, η οποία επιπλέον δεν κατόρθωσε να αναδείξει το ζήτημα του Πανεπιστημίου σε μείζον και κυρίαρχο στην καρδιά και το μυαλό των δημοτών. Μοναδική συνεισφορά  ήταν να συμμετέχει σε ανόητες κινητοποιήσεις, να φωτογραφίζεται με πανό και κατόπιν να αποδέχεται παθητικά τα αστεία διαδικαστικά τερτίπια του προέδρου του Δ.Σ. κ. Καλλιαντάση για να συζητηθεί το κορυφαίο θέμα του Πανεπιστημίου στο Δημοτική Συμβούλιο μαζί με την άρδευση στο Λαφύστιο και άλλα ιστορικής σημασίας ζητήματα.

Συνολικά η τοπική ηγεσία αποδείχθηκε λίγη, ανεπαρκής, ανέμπνευστη, ιδιοτελής, ασύντακτη και περιορισμένων δυνατοτήτων –οι περισσότεροι δεν κατανοούν τι σημαίνει πανεπιστήμιο. Όχι μόνο την ώρα της κρίσης αλλά και πριν παρότι η viotia είχε προειδοποιήσει από χρόνια. Η Λιβαδειά εκπροσωπείται στο μυαλό και τις αναμνήσεις των φοιτητών που σπούδασαν εδώ σε αυτό το σύντομο για την βοιωτική πρωτεύουσα καλοκαίρι από τις ομορφιές της, από τα καφέ της και από την ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή της –ασφαλώς και από τη viotia. Είναι παράδοξο αλλά αναμένομενο: Κανείς φοιτητής δεν γνωρίζει τον δήμαρχο ή τους φορείς γιατί ποτέ δεν τους έδωσαν σημασία, ποτέ δεν ενέταξαν οργανικά το Πανεπιστήμιο στη ζωή της πόλης διότι δεν μπορούσαν, δεν είχαν ούτε τη γνώση ούτε τη θέληση ούτε την κινητήρια εκείνη αγάπη για την πόλη που θα τους επέτρεπε να αποστούν από τα προσωπικά τους μικροσυμφέροντα και να βοηθήσουν τη Λιβαδειά.


Στην ιστορική αυτή στιγμή της αναμέτρησης με την ιστορία η Λιβαδειά βρέθηκε χωρίς άξια ηγεσία, χωρίς ικανούς εκπροσώπους. Οι οικονομικές επιπτώσεις της κατάργησης του Πανεπιστημίου Στερεάς και της μαζικής φυγής εκατοντάδων οικονομικώς ενεργών πολιτών από μια πόλη που βιώνει οδυνηρά την οικονομική κρίση δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Το πλήγμα από τη φυγή του Πανεπιστημίου είναι όμως ακόμη πιο ισχυρό και βαθύ: στην ουσία η φυγή της σχολής ακυρώνει τη δυνατότητα της πόλης να συνομιλεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα, η οποία εν πολλοίς διαμορφώνεται στα ιδρύματα παραγωγής της γνώσης. Τα αποτελέσματα της αποκοπής της Λιβαδειάς από το επιστημονικό γίγνεσθαι θα φανούν μεσοπρόθεσμα και θα είναι τραγικά για τις προϋποθέσεις ανάκαμψής της μέσα από δημιουργικές και καινοτόμες δραστηριότητες.

Υπάρχει όμως και κάτι θετικό που αναδείχθηκε μέσα από όλη αυτή την υπόθεση. Είναι ότι δίδεται καθαρά πλέον η δυνατότητα στους δημότες της Λιβαδειάς να εξαγάγουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα για τη χαμηλή ποιότητα της τοπικής ηγεσίας. Και στη βάση αυτή να μην επιτρέψουν στον μέλλον να εκπροσωπούνται οι ίδιοι, τα παιδιά τους, η πόλη τους από ανεπαρκείς και ιδιοτελείς πολιτικάντες, από αναξιόπιστους και ψεύτες αιρετούς. Από εκείνους που δεν θέλουν και δεν μπορούν να προσφέρουν…

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά. Τώρα κανείς δεν μπορεί να πει στο μέλλον ότι δεν ήξερε.

Ανώνυμος είπε...

Ναί έτσι είναι. Ψεύτες και ανίκανοι οι τοπικοί άρχοντες και οι εκπρόσωποι της πόλης. Τα Ονοματεπώνυμα των άξιων παρακαλώ για να τους ψηφίσουμε στις άλλες εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΒΓΑΖΕ ΤΕΤΟΙΑ ΦΡΟΥΤΑ !!!ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΔΕΣΕ Η ΣΟΥΠΑ !!!!ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΟΥΣΤ ΑΝΤΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΤΗ ΑΧΡΗΣΤΟΙ !!

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΣΧΟΛΗΣΘΕ. ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΓΝΩΣΤΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. 3.42!

Ανώνυμος είπε...

και ποιός ικανός και τίμιος θα καταδεχτεί να μπλέξει με δαύτους? εσείς θα μπλέκατε?

Δάλκας Δημήτρης είπε...

ας ονομάσουμε λοιπόν τους τοπικούς άρχοντες που φέρουν ευθύνη ... Φέρων ευθύνη σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα σαν και αυτό της χώρας μας φέρει αυτός που έχει δικαίωμα ψήφου . Ποιοι λοιπόν είχαν δικαίωμα ψήφου ?? Αν είχε δικαίωμα ψήφου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου να τιμωρηθούν διά πολιτικού λιθοβολισμού.Αν όμως δικαίωμα ψήφου μόνο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Νομού Βοιωτίας , οι οποίοι έχουν ονοματεπώνυμα επίσης τότε τι κάνουμε ??? Θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέθοδο τιμωρίας ?? Ενημερωτικά : Ανδρέας Κουτσούμπας (ΝΑΙ) επαρχία Λιβαδειάς , Καράμπελας Ιωάννης (ΝΑΙ) επαρχία Λιβαδειάς , Μπασιάκος Ευάγγελος (ΝΑΙ) επαρχία Θηβών , Σταθάς Ιωάννης (ΌΧΙ) . 3-1 λοιπόν ... περιμένω το σχόλιο του αρθρογράφου που πάντα με αντικειμενικότητα μας ενημερώνει για τα τοπικά γεγονότα ...

βοιωτός είπε...

9.07
Για να κατανοήσω τη σκέψη σας σχετικά με το ότι ευθύνες φέρουν μόνο οι έχοντες δικαίωμα ψήφου: εσείς υποστηρίζετε ότι μόνο οι βουλευτές Βοιωτίας μπορούσαν ίσως να αναστρέψουν την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ; Και πως ο "αγώνας" των τοπικών παραγόντων ήταν κακοστημένο θέατρο για την εξαπάτηση των αφελών δημοτών και ψηφοφόρων τους;
Αυτό λέτε;

βοιωτός είπε...

3.42
Αν έχετε συνηθίσει να ψηφίζετε με "σκονάκι" που σας δίνουν άλλοι λυπάμαι δεν είμαι ο κατάλληλος για να σας συνδράμω.
Εναλλακτικά μπορείτε πάντως να σκεφθείτε μόνος σας και να οδηγηθείτε στις ορθές επιλογές

Ανώνυμος είπε...

Πολύ μου αρέσουν οι δηλώσεις των πρωτευουσιάνων.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ 8.33 ΑΝ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΘΑ ΞΕΡΑΜΕ ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΙΑΝΟΥΣ !!!

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΤΙ ,ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΙΑΝΟΥΣ. ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΑΒΑΣΑΣ.






























ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΑΒΑΣΑΣ

Δάλκας Δημήτρης είπε...

Αν κρίνετε αναγκαίο να υποστηρίξω πως οι βουλευτές είχαν την δυνατότητα να καταψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που "πληγώνει" τον Νομό μας , λυπάμαι ...
Είχαν την δυνατότητα να επηρεάσουν και άλλους βουλευτές συμμάχους από άλλες περιοχές να τους στηρίξουν αν βέβαια έχουν και δεν κατεβαίνουν στο Κοινοβούλιο μόνο και μόνο για τυπική παρουσία ... Εκτός και κατεβαίνουν σαν τους Ντάλτον ... Όσο για το κακοστημένο θέατρο , προφανώς και δεν προλάβαινε να γίνει κάτι καλύτερο , εκτός και σύσσωμη η αντιπολίτευση που στήριζε τον Δήμαρχο στην επιλογή του μέχρι εκείνη την στιγμή δεν έκανε καμία κίνηση για να μαζέψει κόσμο....Αφελής δημότης κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει ... απλά βλάξ ιδιώτης... Όσο για το σκονάκι¨ δυστυχώς θα απογοητευτείτε μιας και ψηφίζω κατά βούληση , εσείς ??

βοιωτός είπε...

11.36
Το σχόλιο για το "σκονάκι" αφορά όπως καθαρά γράφω τον 3.42 και όχι εσάς.

Εξακολουθώ να μην αντιλαμβάνομαι όσα λέτε για τους βουλευτές.

Για εκείνα που αφορούν τη δημοτική αρχή οι ισχυρισμοί σας πάσχουν. Επαναλάμβανω ότι η μεγάλη ευθύνη της είναι ότι δεν έκανε τίποτα για το Πανεπιστήμιο 2 χρόνια και παρά τις προειδοποιήσεις της viotia που είχε αναγάγει το θέμα σε κυρίαρχο την προεκλογική περίοδο. Την τελευταία στιγμή είχε την απαίτηση ο κόσμος να πιστέψει ότι ξαφνικά ενδιαφέρθηκε για το το τμήμα της Λιβαδειάς. Φυσικά ο κόσμος αντιλήφθηκε το ψέμα και απείχε φανερώνοντας την γύμνια και την απάτη των δήθεν κινητοποιήσεων. Μετά ήρθνα οι καταγέλαστες απειλές και οι κωλοτούμπες που κατέβασαν ακόμη περισσότερο το επίπεδο και οδήγησαν στη γελοιοποίηση -η οποία έχει και αντανάκλαση και ζημιώνει και την Λιβαδειά φυσικά.