Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Βλάχικος γάμος στη Θήβα




Με την έκπληξη του Δημάρχου Θηβαίων κ.Σπύρου Νικολάου να ντυθεί Βλάχος, αναβίωσε και φέτος το έθιμο του Βλάχικου Γάμου στη Θήβα.
Τη Κυριακή το μεσημέρι, οι Καπεταναίοι με τα νταούλια και τις πίπιζες "γέμισαν" τους δρόμους της πόλης, καθώς το έθιμο θέλει να περνούν από τα σπίτια των Βλάχων και να τους μαζεύουν έναν, έναν, πραγματοποιώντας ένα μικρό γλέντι στο σπίτι του κάθε βλάχου.

Στην συνέχεια αφού οι παρέες των βλάχων συγκέντρωσαν τα μπουλούκια τους μεταφέρθηκαν στην πλατεία και στον πεζόδρομο της Θήβας, όπου γλέντησαν μέχρι αργά το βράδυ.

Την Καθαρά Δευτέρα πρωί, πρωί, μαζεύτηκαν πάλη στον πεζόδρομο ανάβοντας φωτιές και ανταλλάσσοντας ευχές μεταξύ τους, αλλά και με τους επισκέπτες που ήρθαν από όλη την Ελλάδα να δουν το έθιμο. Η ευχή που κυριαρχεί αυτές τις μέρες στη Θήβα είναι: «Και του χρόνου όλοι στο μέτρο» που σημαίνει να έχουμε υγεία και όταν του χρόνου θα συναντηθούμε με το καλό να  μην λείπει κανείς.

Με τα απαραίτητα σαρακοστιανά εδέσματα άφθονο κρασί και πολύ χορό συνέχισαν μέχρι τη μια το μεσημέρι και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αγία Τριάδα, ένα γραφικό ξωκλήσι στις παρυφές της πόλης όπου το έθιμο θέλει να γίνονται τα αρραβωνιάσματα.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην οδό Πινδάρου όπου διεξάγεται ο διάλογος μεταξύ συμπεθέρων. Πρόκειται για ένα διάλογο "παζάρι", καθώς ο Πατέρας του Γαμπρού ζητά από τον Πατέρα της Νύφης περισσότερη προίκα προκείμενου να γίνει ο Γάμος, αφού έχει γίνει γνωστό ότι η Νύφη είναι "πατημένη".

Αφού τα βρήκαν οι συμπέθεροι και έγινε ο Γάμος, το κέφι και ο χορός συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ στην πλατεία και τον πεζόδρομο της Θήβας.

Παρά την οικονομική κρίση μου μαστίζει την χώρα ο κόσμος που ήρθε και φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία, διασκεδάζοντας με την καρδιά του στο δημοφιλή έθιμο του Βλάχικου Γάμου της Θήβας.


Να είστε όλοι καλά και του χρόνου όλοι στο μέτρο!

thiva post

1 σχόλιο:

Γάμος είπε...

Ο Βλάχικος Γάμος αποτελεί μια μοναδική γιορτή στην Ελλάδα που συνδυάζει το αστείρευτο κέφι με τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.