Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Για την αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας

Γράφει ο Δημήτρης Καραμάνης

Γεν. Γραμματέας ΝΟ.Δ.Ε Ν. Δημοκρατίας

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου ήταν μια συντριπτική ήττα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και μπορεί, όπως υποστηρίζουν αρκετοί, από τις μεγάλες ήττες να ξεκινούν και οι μεγάλες αναγεννήσεις, αλλά αυτό δεν είναι μια αυτόματη, νομοτελειακή διαδικασία. Η αναγέννηση για να έλθει χρειάζεται δουλειά, απόφαση, αυτοθυσία, επιμονή αλλά πάνω απ΄ όλα σύνεση και σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις ρηξικέλευθες, αποφάσεις – τομές.

Πάνω απ΄ όλα όμως ένα κόμμα δεν μπορεί να κατευθυνθεί σε καμία αναγεννητική πορεία, ειδικά μετά από μια τόσο μεγάλη ήττα, αν δεν αποσαφηνίσει πρώτα το ιδεολογικό του στίγμα, αν δεν διαμορφώσει και επικαιροποιήσει ένα σαφές πλαίσιο ιδεολογικών αρχών.

Ταυτόχρονα, θεωρώ πως ένα ακόμη αποφασιστικής σημασίας σημείο είναι ο ουσιαστικός εκδημοκρατισμός της λειτουργίας του κόμματος, ενός κόμματος που στο κάτω κάτω αποκατέστησε πρόσφατα τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Η αρχή ας γίνει για παράδειγμα από την εκλογή του Προέδρου από τη βάση ή από τη σύνδεση του κόμματος με τη βάση μέσω της ανασύστασης των κομματικών οργανώσεων. Η Ανανέωση θα προέλθει από τη βάση.

Με ομόνοια, αλληλοσεβασμό και με βάση τις παραπάνω κινήσεις νομίζω ότι σύντομα θα βγούμε από την κρίση. Το έχει ανάγκη πάνω απ΄ όλα ο τόπος.

18 σχόλια:

βοιωτός είπε...

Το ζήτημα που θέτει ο εκλεκτός αρθρογράφος είναι πολύ σημαντικό: Εκδημοκρατισμός στη Νέα Δημοκρατία, στην ουσία εκδημοκρατισμός του κομματικού συστήματος στην Ελλάδα. Περιμένω τις απόψεις σας. Και βέβαια θα καταθέσω κι εγώ τη δική μου.

Ανώνυμος είπε...

Θα περίμενα πρώτα απ' όλα αυτοκριτική για το αποτέλεσμα από τον κ.Καραμάνη λόγω της θέσης που έχει. Εκτός αν ο μόνος που έχασε είναι ο Κ.Καραμανλής και όλοι οι άλλοι "νίκησαν".

Ανώνυμος είπε...

Να παραιτηθεί!

Ανώνυμος είπε...

Να παραιτηθεί!

βοιωτός είπε...

Παρακαλώ μην τρολάρετε. Γράψτε σοβαρή πολιτική κριτική κι όχι προσωπικά σχόλια που είναι και ανόητα...

Ανώνυμος είπε...

Ε όχι να τα βάζουμε με τον Καραμάνη, δεν φτάνει που δεν κρύβεται στα δύσκολα, δεν είχε καμμιά κυβερνητική θέση. Ο νομός μας είχε 3 βουλευτές, ποιό είναι το έργο τους στο νομό?

Σάκης είπε...

Βοιωτε επιμενω.....η ΝΔ εκλεισε τον κυκλο της δυστυχως οχι επιτυχημενα οπως τον αρχισε.....ολα τα αλλα περι αναγγενησης....ανανεωσης κλπ ειναι προς καταναλωση...υπηρξα ψηφοφορος της....δεν εχει πια τιποτα αλλο να επιδειξει ιδεολογικα παρα κατι ψελισματα για τα εθνικα θεματα και καποια ψηγματα ενος νοθου φιλελευθερισμου...την ξεπερασαν οι αναγκες της κοινωνιας και το ενστικτο του ελληνα....αντιθετα το ΠΑΣΟΚ αν μη τι αλλο.......ειναι σε πολλα θεματα αποτελεσματικο.....κυριως στον ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.

κριση πανικου είπε...

Να ξεπερασετε την κριση ? το μονο που δεν μας ενδιαφερει....και κριση και παρακρουση, αδιαφορο μας ειναι. εσας ποσο σας ενδιεφερε η κριση η δικη μας ? σιγα μην χασαμε τους κουβαλητες μας .

λίφτινγκ είπε...

Συμφωνώ με τον σχολιαστή Σάκη. Με φθαρμένα πρόσωπα και υλικό που οδήγησε σε αυτήν την ταπεινωτική ήττα δεν πας παρακα΄τω...Ριζική αλλαγή προσώπν λοιπόν και ίδρυση νέου κόμματος βάσει αρχών. Αλλιώς μιλάμε για λίφτινγκ.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το Σάκη.
Ποιά Νέα Δημοκρατία;
Παλαιοκομματικοί, ανίκανοι και λαμόγια...

βοιωτός είπε...

Αν συμφων΄ξσουμε ότι κόμμα δεν είναι μόνο τα στελέχη του αλλά και οι ψηφοφόροι του και οι υπόλοιποι Ελληνες τότε θέτουμε μια νέα βάση συζητήσης.
Προσωπικά θεωρώ τα κόμματα "μέσα"για την εμπεδωση της ειρηνής και της ευημερίας της Ελλάδας. Από την άποψη αυτή όχι μόνο με ενδιαφέρει αλλά φρονώ ότι έχω λόγο για τα συμβαίνοντα στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ κ.λπ. Δεν αποδέχομαι ιδιοκτησίες.
Ειδικά για τη ΝΔ δεν θα βιαστώ να προεξοφλήσω το τέλος της για ένα και μόνο λόγο:η ύπαρξή της είναι τρόπον τινά φυσική. Δηλαδή δεν υπάρχει πολιτισμένη χώρα δίχως συντηρητικό κόμμα. Τώρα πώς και γιατί η ΝΔ κατόρθωσε να μην είναι συντηρητικό αλλά ούτε και (πραγματικό) κόμμα νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον να το διερευνήσουμε.
Θα επανέλθω.

giafka είπε...

O Δ.Καραμανης ειναι ενα απο τα πιο νεα,εντιμα και ικανα στελεχη της Ν.Δ.Προς τιμην του που βγαινει μπροστα σ΄αυτη τη δυσκολη στιγμη για την παραταξη του και δεν κρυβεται πισω απο τις ακριβες γραβατες οπως οι περισσοτεροι "αγωνιστες"! της.

Εωσφόρος είπε...

Εμ, αυτό τους τρώει το κεφάλι ότι τα θεωρούν τσιφλίκια τους λες και τα πήραν απ' τον παππού τους μαζί με τ' αμπελοχώραφά τους.

βοιωτός είπε...

Και μια διευκρίνιση: χωρίς να θέλω να προκαταλάβω τις απόψεις του κ. Καραμάνη έχω την εντύπωση ότι στο άρθρο που μας απέστειλε γράφει για το μέλλον της ΝΔ. Φαντάζομαι ότι η κριτκή και η αυτοκριτική για το αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου θα γίνουν στην ώρα τους. Αν αυτά είναι σωστά κάποια σχόλια δεν έχουν θέση εδώ.

Ανώνυμος είπε...

κυριοι...
η πολιτικη οπως φαινεται εχει μετατραπει σε ποδοσφαιρικο αγωνα!καντε υπομονη δωστε χρονο στα αρμοδια οργανα ,στους ανθρωπους που πριν μολις εξι χρονια ηταν πανισχυροι και ικανοτατοι , να εκλεξουν αρχηγο.το δυσκολο στην κριση ειναι η στυριξη και το ευκολο η απαξιωση θεσμων και προσωπων.Ας σεβαστουμε αυτην την στιγμη εστω για μια φορα τους κανονισμους και μην ξεχναμε τοσο ευκολα!

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν ψηφίσει η βάση για αρχηγό, την επόμενη φορά θα πάρουν 20%. Ας το μεταφέρει εκεί που πρέπει.

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
νομίζω οτιπρώτα θα γίνει η κριτική και η αυτοκριτική για τα αίτια της ήττας και μετά χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά ως παραμέτρους θα γίνει ο σχεδιασμός του μέλλοντος.
αν γίνει το αντίθετο πιθανόν να βγουν λανθασμένα συμπεράσματα.

βοιωτός είπε...

1.28
Τα μεγάλα κόμματα, οι λεγόμενες παρατάξεις, δεν έχουν την πολυτέλεια της απουσίας από την πολιτκή ζωή καθώς ως γνωστόν η φύση αποστρέφεται το κενό.
Οσο για την αυτοκριτική σε μια κοινωνία όπου η μνήμη είναι ανύπαρκτη είναι εν πολλοίς αχρείαστη.
Τέλος όσον αφορά τα συμπεράσματα:γι αυτό συζητάμε, για το δέον γενέσθαι.