Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Στη διαιτησία για την τιμή του ρεύματος ΑτΕ και ΔΕΗ

Η λογική του συμβιβασμού επικράτησε και η μακρά διαμάχη της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος παραπέμπεται εν τέλει στη Διαιτησία. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στη συνεδρίασή του της 7ης Ιουλίου 2009 ενέκρινε το συνυποσχετικό παραπομπής στη Διαιτησία της διαφοράς με την ΑτΕ για τις προϋποθέσεις και τον τρόπο εφαρμογής της υπουργικής απόφασης του 2007 με την οποία ρυθμίζονταν τα αφορώντα στο Τιμολόγιο Πελατών Υψηλής Τάσης.

Η σύγκρουση των 2 μεγάλων εταιρειών είχε προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις πέρυσι (Δεν κλείνει το Αλουμίνιο, λέει η Μυτιληναίος) όταν η ΔΕΗ απείλησε με διακοπή της ηλεκτροδότησης τη μεγάλη βοιωτική βιομηχανία και η ΑτΕ με αναστολή λειτουργίας τους εργοστασίου στον Αγιο Νικόλαο. Με παρέμβαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Φώλια οι 2 εταιρείες οδηγήθηκαν σε εξωδικαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συναινετικής λύσης στο πρόβλημα.

Η παραπομπή σε διαιτησία του ζητήματος που αφορά το Τιμολόγιο Πελατών Υψηλής Τάσης θεωρείται ότι δικαιώνει την -από την πρώτη στιγμή- αμφισβήτηση εκ μέρους της διοίκησης της ΑτΕ της εφαρμογής από τη ΔΕΗ της υπουργικής απόφασης του 2007.
"Το υψηλό κόστος ρεύματος στη βαριά ηλεκτροβόρα βιομηχανία είναι o ασφαλέστερος τρόπος να τη διώξεις σε άλλες χώρες", τόνιζε προς τη viotia οικονομικός αναλυτής για να καταλήξει:"Πρόκειται εν τέλει για πολιτικό ζήτημα. Θέλουμε βαριά βιομηχανία; Αν ναι πρέπει να θεσπίσουμε κίνητρα με κυριότερο την φθηνή ενέργεια".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πως και δεν βγηκαν οι γνωστοί βολεμενοι οικολόγοι να τσιρίξουν; Λετε να μας άφησαν ήσυχους;

Εωσφόρος είπε...

Που τέτοια τύχη.