Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Πολιτική Ανθρωπολογία1

Αυστηρό μήνυμα Καραμανλή στην Τουρκία για λαθρομετανάστες

Η λαθρομετανάστευση και οι τρόποι αντιμετώπισής της ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο στη Μαδρίτη. Στις δηλώσεις του ο Καραμανλής κατέστησε σαφές ότι η ελληνική υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνά από τον σεβασμό των συμφωνιών που η γείτων χώρα έχει υπογράψει, όπως εκείνη για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών. Φυσικά όλα αυτά είναι προς τη θετικη κατεύθυνση αλλά όπως και ο πρωθυπουργός φαντάζομια ότι αντιλαμβάνεται μοιάζουν ξεπερασμένα, καθώς αναφέρονται, ακόμη κι αν τηρηθούν, στο μέλλον. Ομως η λαθρομετανάστευση είναι ήδη εδώ, τα προβλήματα οσημέραι οξύνονται, οι αλλαγές στο υπόστρωμα της ελληνικής κοινωνίας έχουν ήδη συντελεστεί. Ως εκ τούτου τα μέτρα δεν μπορεί να εξαντλούνται σε διακηρύξεις και μηνύματα προς την Τουρκία.


Η εφαρμογή του νόμου στην Πάτρα
Δεν περιμένει ασφαλώς η κυβέρνηση να της αποδοθούν εύσημα για την χθεσινή επιχείρηση στον καταυλισμό των Αφγανών στην Πάτρα. Δεν έπραξε παρά το αυτονόητο. Στις ευνομούμενες πολιτείες, καταστάσεις όπως εκείνη που έχει παγιωθεί εδώ και πολύ καιρό στο λμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους και στην κατ' εξαίρεσιν περίπτωση που συμβαίνουν εφαρμόζονται αυστηρότατα οι νόμοι του κράτους προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο κακώς νοούμενος "ανθρωπισμός", η κυβερνητική ανοχή, η διαφθορά της δημόσιας διοίκησης και τα συμφέροντα ποικιλώνυμων ΜΚΟ τι επέτυχε εν τέλει; Την επί μήνες ταλαιπωρία των κατοίκων της Πάτρας και την ανυπολόγιστη ζημία της περιοχής λόγω κακής δημοσιότητας. Την ανάπτυξη ύποπτων κυκλωμάτων στην περιφέρεια αλλά και στο κέντρο του καταυλισμού, την ταλαιπωρία των μεταναστών και των λαθρομεταναστών που αναγκάζονταν να ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και ανέχειας. Και όλα αυτά τα θλιβερά χωρίς μια λογική εξήγηση και δίχως πρακτικά να ευνοηθεί κανείς εκτός από τους παρανόμους διακινητές ανθρώπων, τους εμπόρους ψυχών και ναρκωτικών και μερικούς ακόμη που κάθε εστία ανομίας που δημουργείται στην ελληνική επικράτεια τους κάνει πολύ πλουσιότερους...
Ο Δημήτρης Βίτσας νέος γραμματέας του ΣΥΝ
Δεν ήταν δυνατόν να διαφύγει των εγκυρότερων σχολιαστών της χώρας το σαφές σημειολογικό υπονοούμενο που κρύβει το επώνυμο του νέου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ: Ο κ. Δημήτρης Βίτσας, που εξέλεγη αντικαθιστώντας τον ευρωβουλευτή πλέον κ. Ν. Χουντή, θεωρείται ήρεμος άνθρωπος αλλά οι περισσότεροι από εκείνους που τον ψήφισαν ενδόμυχα ή συνειδητά προσδοκούν να πάρει τη βίτσα και να βάλει μια τάξη στο χάος της Κουμουνδούρου. Οπως οι νεοδημοκράτες στα μέσα της δεκαετίας του '80 φώναζαν στις συγκεντρώσεις το περίφημο "Αβέρωφ-Τοσίτσα βάρα με την γκλίτσα" δεν αποκλείεται στο Διαρκές Συνέδριο (Permanent Convention όπως λέμε Permanent Show;) του ΣΥΝ να ακουστεί το "Δημήτρη Βίτσα βάρα με τη βίτσα". Βέβαια στην περίπτωση του ΣΥΝ ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσει το σύνθημα υπερβολικά brutal και σεξιστικό ή ότι θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα των S/M συμπολιτών μας οπότε να τροποποιηθεί σε "Δημήτρη Βίτσα άρπαξε η πίτσα" ή "Δήμητρη Βίτσα μας έφυγε κι η Λίτσα"...

Αρχηγός στην ΕΥΠ ο Παπαγγελόπουλος
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν αρμόδιος εισαγγελέας για θέματα τρομοκρατίας, τοποθετείται στη θέση του αρχηγού της ΕΥΠ μετά την απομάκρυνση του πρέσβη κ. Ιωάννη Κοραντή κατόπιν απόφασης του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Επιβεβλημένη η αλλαγή μετά τα τελευταία γεγονότα με τις διαρροές των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των μελών της συμμορίας "Βλαστού". Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει ήδη επιδείξει περγαμηνές θάρρους και επιστημονικής επάρκειας στις από όλες τις πλευρές δύκολες υποθέσεις τις οποίες ανέλαβε στο παρελθόν. Στην ΕΥΠ θα χρειαστεί επιλέον υπομονή, πονηριά και πυγμή. Καλή επιτυχία...

3 σχόλια:

Εωσφόρος είπε...

Έτσι όπως το πάνε θα τους φύγει και η τελευταία Λίτσα. Καλά για Μίτσα , Τίτσα και Κικίτσα δεν το συζητώ. Οπότε, δεν τίθεται θέμα βίτσας. Θα τους φτάνει και μια πίτσα στα 8.

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους! Πολύ σωστή επιλογή ο Παπαγελόπουλος. Άρχισε ο Καραμανλής να κυβερνάει ή μου φαίνεται; Αν θέλει ξέρει από ποιους 2 πρέπει να αρχίσει.
Για να μαζευτούν και τα τσιρακο-παπαγαλάκια τους που ζουν και βασιλεύουν από τη δεκαετία του 90.Που τα κονόμησαν χοντρά και κάνουν και πλακίτσα.
Αυτό το χάλι δεν πάει άλλο.Και άλλη ευκαιρία δε θα έχουμε.

Αθηναίος είπε...

Όσοι ξέρουν το παρασκήνιο κατάλαβαν πολύ καλά το μήνυμα Καραμανλή με την επιλογή Παπαγγελόπουλου και κάποιοι πολύ γνωστοί μεγαλόσχημοι είχαν τις πληροφορίες τους για το τι έρχεται. Και άρχισαν να την 'κάνουν' όπως όπως. Περιμένετε να δείτε τί πανηγύρι θα γίνει.