Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Επιτροπή για την Κωπαΐδα ο Μπακογιάννης

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ






















Είναι απίθανο να μην γνωρίζει ο Κώστας Μπακογιάννης ότι στα ήθη της ελληνικής πολιτικής βρίσκουν την πλήρη τους εφαρμογή οι ρήσεις που θέλουν τις διάφορες επιτροπές ακριβώς τον τρόπο για να καθυστερήσει η επίλυση ενός ζητήματος.

«Αν θέλεις να μην επιλύσεις ποτέ ένα πρόβλημα ανάθεσέ το σε μια επιτροπή» λέει η μια και η άλλη που μου αρέσει προσωπικά υποστηρίζει πώς «η καμήλα είναι ένα άλογο του οποίου επελήφθη μια επιτροπή».

Κι όμως ο κ. Μπακογιάννης επέλεξε αυτή την οδό: της σύσταση μιας πολυμελούς γνωμοδοτικής επιτροπής, άμισθης  αλλά με άγνωστα κριτήρια επιλογής και συμμετοχής για να επιλύσει το χρονίζον πρόβλημα της Κωπαΐδας.

Η ίδια η επιτροπή –χωρίς να έχει να κάνει με τα πρόσωπα που όμως κι αυτά έχουν την ιστορία τους- φέρει από τη σύστασή της τα χαρακτηριστικά της τυπικής επιτροπής της ελληνικής διοίκησης που δύσκολα θα αποτινάξει τα ελαττώματα της και θα προχωρήσει στην παραγωγή πολιτικού έργου.

Πολυμελής και άνιση από άποψη προσόντων, διαπαραταξιακή στο μέτρο που κατέστη δυνατόν και από την άποψη αυτή διακομματική με τρόπο που φαίνεται περισσότερο ως διευθέτηση δημόσιων σχέσεων και αναζήτησης πλαστής συναίνεσης και λιγότερο λειτουργική ανάγκη. Ηδη αγρότες από τον Ορχομενό διαμαρτύρονται (http://viotia.blogspot.gr/2014/09/blog-post_25.html).

Η νέα επιτροπή είναι τεχνοκρατική τόσο που να μην μπορεί να ενσωματώσει σαφείς κατευθύνσεις, πολιτικά αιτήματα και καθαρές λύσεις. Και είναι και κάπως πολιτική τόσο που να μην μπορεί να εξαντλήσεις τις τεχνοκρατικές της δυνατότητες. Οι εκ του ασφαλούς ισορροπίες συνήθως οδηγούν στο τέλμα -και στην περίπτωσή μας κατευθείαν στη λίμνη- και όχι στις τομές που είναι αναγκαίες για μια πραγματική λύση του προβλήματος της Κωπαΐδας και την απόδοση ευθυνών σε όσους το δημιούργησαν, το συντηρούν και σε όσους κερδοσκοπούν πάνω στους αγρότες.


Γι αυτό τέλος αλλά όχι λιγότερο σημαντικό η κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδας δεν μπορεί να αφήνει να ξεχαστούν οι απίστευτες καταγγελίες για τη λειτουργία του τόσα χρόνια. Καταγγελίες των οποίων η εξέταση θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα της νεοσύστατης επιτροπής, γεγονός που θα δώσει ένα πρώτο δείγμα της χρησιμότητας αυτής της άμισθης επιτροπής για την Κωπαΐδα.

Η νέα επιτροπή της οποίας τη σύνθεση βλέπετε παρακάτω θα υποβάλει μέχρι την 15.10.2014 εισήγηση για τον τρόπο διαχείρισης της Κωπαΐδας και θα συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη στις 19.30 στην αίθουσα του Διοικητηρίου στη Λιβαδειά, με την παρουσία του Περιφερειάρχη.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να υποθεσω πως ολα τα μέλη δεν εχουν οικονομικές εκκρεμότητες με τον Οργανισμό Κωπαίδας.

Ανώνυμος είπε...

Αρχισαν τα οργανα για τους Μπακοπαπαθωμαδες !!!

Ανώνυμος είπε...

τοσα φαγανε και οι αγροτες.....,βαλε τους παλιους στην επιτροπη γιατι.....μονο.....αυτοι ξερουν!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 8 ΑΤΟΜΩΝ. ΑΞΙΟΣ
ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ -ALTER EGO- ΒΟΙΩΤΙΑΣ Γ. ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟ- ΠΑΠΑΘΩΜΑ