Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Κρανίου τόπος ο ΧΥΤΑ στη Λιβαδειά-Τα σοβαρά ερωτηματικά και 21 φωτογραφίες

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ














Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά της περασμένης Τετάρτης στον ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς. Οι ζημίες ενδεχομένως να υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ, ένα ποσό τεράστιο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Λεβαδέων που είναι άγνωστο ποιος θα πληρώσει καθώς οι λιγοστές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΧΥΤΑ είναι ανασφάλιστος. Επιπλέον υπάρχουν καταγγελίες ότι ο ΧΥΤΑ την εφιαλτική νύχτα της 28ης Αυγούστου αφέθηκε στην τύχη του χωρίς στοιχειώδη πυροσβεστική προστασία και χωρίς να ενεργοποιηθούν τα μέσα πυροπροστασίας που διαθέτει η εγκατάσταση. Οι ευθύνες της ΠΥ και των τοπικών αρχών που χειρίστηκαν το ζήτημα φαίνεται ότι είναι τεράστιες και οι απαντήσεις στα ερωτήματα που βρίσκονται στα χείλη όλων των πολιτών οφείλουν αν είναι άμεσες και πειστικές. Διότι -και χωρίς τα υποτιμάται η υπόλοιπη καταστροφή- στην περίπτωση του ΧΥΤΑ μιλάμε για ασύγγνωστη αμέλεια ή και άγνοια η οποία άπτεται σημαντικών θεμάτων δημόσιας υγείας.  Απευθυνθήκαμε στον Πάνο Ψυχογιό, δημοτικό σύμβουλο Λιβαδειάς ο οποίος μας απέστειλε ερωτηματολόγιο με τις βασικές απορίες σχετικά με τον ΧΥΤΑ και την πυρκαγιά. Ο κ. Παπαγγελής, ο οποίος εκτός των άλλων είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε οφείλει να απαντήσει άμεσα και καθαρά. Δείτε τις ερωτήσεις και το φωτορεπορτάζ.
        




ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ  ΠΡΟΣ  ΤΗΝ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΑΡΧΗ  ΚΑΙ  ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΤΗΣ ΔΕΠΟΔΑΛ ΑΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ 28/8/2013


     Η πυρκαγιά της Τετάρτης  ανέδειξε και πάλι την προχειρότητα  των σχεδιασμών έκτακτης ανάγκης και την ανευθυνότητα  των υπευθύνων για την τήρησή τους.  Σχεδιασμοί που αστόχησαν και στοίχισαν ακριβά στους κατοίκους του Δήμου μας στην περιουσία του Δήμου και του Δημοσίου και προπαντός στο φυσικό  περιβάλλον  που υποβαθμίστηκε σημαντικά, καθώς από έκταση 45.000 στρεμμάτων  δασικών και καλλιεργημένων εκτάσεων έμεινε  μόνο στάχτη.
Σε αυτό το σημείωμα θα αναφερθώ μόνο στο κομμάτι των σχεδιασμών που αφορούν τον ΧΥΤΑ της Πόλης μας.
Είναι γνωστό ότι ο ΧΥΤΑ έπαθε μεγάλες ζημιές ίσως και πάνω από 1,000,000€.  Ένα έργο εντελώς απαραίτητο για την περιοχή μας και την ευρύτερη Περιφέρεια (ένας από τους 4 νόμιμους ΧΥΤΑ της Περ. Στερεάς Ελλάδας) αφέθηκε στην τύχη του χωρίς προστασία και έξω από τις προτεραιότητες των Πυροσβεστικών συνεργείων.  Το ΔΣ της ΔΕΠΟΔΑΛ ΑΕ αποτελείται από Δημάρχους και Αιρετούς της περιοχής που εξυπηρετεί, με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Λεβαδέων.
Και  ερωτάται ο κύριος Πρόεδρος:

1.                  Είχε συνταχθεί και εγκριθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σχέδιο πυροπροστασίας με το απαραίτητο προσωπικό και αν ναι,  που ήταν το προσωπικό αυτό κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς. Παρουσιάστηκε κάποιος να αναλάβει υπηρεσία?  (Προσωπικά πήγα στις 3:00 το πρωί και ο χυτά σιγοκαιγόταν  χωρίς να υπάρχει  κανείς εκεί).
2.                  Είχε κατασκευασθεί η απαραίτητη ζώνη πυροπροστασίας πλάτους τουλάχιστον 15μ έξω από την περίμετρο του ΧΥΤΑ?  
3.                  Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τα μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας  που διαθέτει ο ΧΥΤΑ.  Έστειλαν Η/Ζ μετά την διακοπή του Ηλεκτρικού?
4.                  Εζήτησε κάποιος από την διοίκηση του ΧΥΤΑ την συνδρομή της Πυροσβεστικής ή ασχολούντο με άλλα θέματα?,
5.                  Είχε  προβλεφθεί η περίπτωση έκρηξης του μεθανίου του παλαιού κυττάρου του ΧΥΤΑ ή είχε αφεθεί στην τύχη του με την εξωτερική  άγρια βλάστηση να συνεχίζεται  μέσα στον ΧΥΤΑ?
6.                  Πότε έγινε η τελευταία  αποψίλωση του χώρου? (Στον ΧΥΤΑ υπάρχουν και εργάζονται καθημερινά τουλάχιστον 3 εκσκαφείς).
7.                  Τι κάνει η ΔΕΠΟΔΑΛ για να σβήσει ην φωτιά που καίει το παλαιό κύτταρο? Ρώτησαν κάποιο ειδικό τι  τοξικά αέρια εκλύονται και πως σβήνει μια τέτοια φωτιά?
8.                  Αν καταστραφεί η μεμβράνη του παλαιού κυττάρου πως θα  εμποδιστεί η ρύπανση του υπεδάφους?
9.                  Ήταν ασφαλισμένο το έργο του ΧΥΤΑ?  Και αν όχι ποιός ευθύνεται και ποιος  θα πληρώσει την επισκευή του?
10.              Είναι αλήθεια ότι αν υπήρχε έστω και ένα μόνο Πυροσβεστικό πλήρωμα  ή ένα Υδροφόρο θα αποφεύγετο  η ζημιά?

Περιμένουμε τις απαντήσεις της Διοίκησης της ΔΕΠΟΔΑΛ ΑΕ.





















3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ !!Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΤΡΕΧΕ ΝΑ ΤΑΧΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΘΕΛΗΜΑΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΧΥΤΑ - ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ - ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ . ΕΚΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ Η ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ . ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ???ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ . ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΛΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΡΗΜΕΝΟ ΔΗΜΟ ΠΑΛΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ .

βοιωτός είπε...

Κανείς δεν δικαιούται να είναι κουφός μετά από τέτοια καταστροφή.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ .