Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Τα άτομα με υψηλό IQ όντως βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά

Τα άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης δεν είναι απλά έξυπνα αλλά φαίνεται να επεξεργάζονται διαφορετικά και τις αισθητηριακές πληροφορίες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο εγκέφαλος αυτών των ατόμων είναι αυτομάτως πιο επιλεκτικός όταν πρόκειται για την αντίληψη κινούμενων αντικειμένων, δηλαδή είναι πιθανότερο να καταστείλει μεγαλύτερη και λιγότερο σχετική κίνηση στο φόντο. Συνεπώς, τα συγκεκριμένα άτομα έχουν πιο διακριτική και όχι καλύτερη οπτική αντίληψη. Έχουν την ικανότητα να βλέπουν μικρά κινούμενα αντικείμενα αλλά δυσκολεύονται να αντιληφθούν μεγάλες κινήσεις, που γίνονται στο παρασκήνιο.

Οι ερευνητές ζήτησαν από άτομα να παρακολουθήσουν στην οθόνη του υπολογιστή διάφορα βίντεο που δείχνουν κινούμενες μπάρες και να προσδιορίσουν εάν οι μπάρες αυτές κινούνται προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Η ομάδα στη συνέχεια κατέγραψε πόση ώρα έπαιζε το βίντεο μέχρι οι συμμετέχοντες να αντιληφθούν σωστά την κίνηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα με υψηλό IQ αντιλαμβάνονται την κίνηση των μικρών αντικειμένων πιο γρήγορα από τα άτομα με χαμηλότερο IQ. Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι όταν στα τεστ συμπεριελήφθησαν μεγαλύτερα αντικείμενα, τα αποτελέσματα έδειξαν το ακριβώς αντίθετο. Τα άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης άργησαν περισσότερο να δουν αυτό που ήταν ακριβώς μπροστά τους.

Όπως αναφέρει ο Duje Tadin από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, δεν είναι μία συνειδητή στρατηγική αλλά μάλλον ένας αυτόματος και ριζικά διαφορετικός τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου αυτών των ατόμων. Η ικανότητα να μπλοκάρουν πράγματα που μπορεί να τους διασπάσουν την προσοχή είναι πολύ χρήσιμη σε έναν κόσμο γεμάτο με περισσότερες ίσως πληροφορίες από αυτές που μπορούμε να λάβουμε και εξηγεί γιατί ορισμένοι εγκέφαλοι είναι πιο αποτελεσματικοί από άλλους.

Πηγή: Daily Mail
Aπό: www.enet.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νόμιζα ότι το άρθρο θα φώτιζε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος του Καράμπ??α ή άλλοι παρόμοιοι.
Και πάλι καμία εξήγηση...
Απογοήτευση. Δε θα λυθεί ποτέ ο γρίφος!!!