Συνεργατικό καφενείο Ακαδημία Πλάτωνος
Λιτή και απέριττη διακόσμηση, έντονα χρώματα και μέχρι 2 ευρώ ο καφές. Εδώ και τρία χρόνια, το συνεργατικό καφενείο ακριβώς απέναντι από το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος έχει βρει το μυστικό της επιτυχίας: «χτίζοντας ανθρώπινες σχέσεις», όπως αναγράφεται στον μαυροπίνακα της εισόδου. Με λίγα λόγια, το ξεχωριστό μοντέλο κοινωνικής δράσης των κατοίκων της περιοχής παίρνει σάρκα και οστά σε αυτό το καφενείο μέσα από μια δραστήρια κολλεκτίβα που ξεφεύγει από τα επιχειρησιακά στεγανά, τις ιεραρχίες και το κυνήγι κέρδους.
Μοναστηρίου 140, τηλ. 211 2217260
Τα Κανάρια
Με τρεις γενιές ιδιοκτητών στην «πλάτη», τα «Κανάρια» κατέχουν τη φήμη του παλαιότερου καφενείου στην περιοχή του Κεραμεικού. Στη συμβολή των οδών Κεραμεικού και Πλαταιών, ο πεζόδρομος απλώνεται φαρδύς πλατύς για τη καθημερινή ιεροτελεστία: κουβέντα, καφές, άραγμα. Αυτά για τη μέρα, το βράδυ όμως το κέφι ανάβει και έτσι το γνωστό καφενείο της περιοχής με την χαρακτηριστική ρετρό διακόσμηση, τους απολαυστικούς μεζέδες και τα σπιτικά γλυκά φιλοξενεί θεματικές βραδιές από ριζίτικα μέχρι τζαζ.
Κεραμεικού 88 & Πλαταιών, Κεραμεικός, τηλ. 210 3425166
Η Ωραία Ελλάς
Η αλήθεια είναι πως αν ψάξεις για αυθεντικές μικρογραφίες της παλιάς Αθήνας, το παραδοσιακό καφενείο «Η Ωραία Ελλάς» οφείλει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας σου. Ακολούθησε, λοιπόν, τις συντεταγμένες για ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο: στην καρδιά της πόλης και συγκεκριμένα στο νούμερο 59 της Μητροπόλεως ξεκινά μια μικρή στοά που καταλήγει στην Πανδρόσου. Εκεί συναντάς το Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης και ανεβαίνεις τη μαρμάρινη σκάλα. Επιτέλους έφτασες σε ένα μοναδικό σκηνικό βγαλμένο από ανέκδοτες ιστορίες των παππούδων σου. Λιθογραφίες, πίνακες, αφίσες από παλιές διαφημίσεις και ελληνικές ταινίες διακοσμούν τους τοίχους, το μάρμαρο μαζί με το ξύλο δένουν φυσικά στον χώρο και από το μπρίκι αναπηδούν φουσκάλες του καφέ.
Μητροπόλεως 59, τηλ. 210 3213023
Υποβρύχιο
Λίγο πιο πέρα από τον θόρυβο και την πολυκοσμία του Γκαζιού, απέναντι από τη μικρή και ήσυχη πλατεία Ορφέως, το «Υποβρύχιο» δεν είναι άλλο ένα μοντέρνο στέκι της περιοχής. Όπως «Η Ωραία Ελλάς», έτσι και αυτό έχει είναι βγαλμένο από τη ρετρομανία των καιρών με τη διαφορά της πιο μίνιμαλ εκδοχής. Εκτός από ελληνικό καφέ, το κατάστημα σερβίρει μεζέδες, ρακές και ούζα για μια σωστή παρτίδα τάβλι.
Στρατονίκης 19, Γκάζι, τηλ. 6931 990405
Καφενείο Κυδαθηναίων
Η πιο γραφική γειτονιά της πρωτεύουσας δε θα μπορούσε να μην έχει έστω ένα καφενείο αντάξιο της αισθητικής της. Ο λόγος φυσικά για το καφενείο «Κυδαθηναίων» στην Πλάκα που βρίσκεται απέναντι από το ονειρικό θερινό Cine Paris χαλαρώνοντας κάτω από τη σκιά του κισσού και το οποίο θυμίζει καφέ του μεσοπολέμου ειδικά στην πίσω αυλή με το πλακάκι σκακιέρα και μια μοτοσικλέτα αντίκα στο κέντρο. Ο καφές, τα ρακόμελα και τα συνοδευτικά μεζεκλίκια δεν είναι οι μόνοι λόγοι για να το επισκεφθείς καθώς swing parties, εκθέσεις και live μουσικές βραδιές εμπλουτίζουν το πρόγραμμα.
Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 2, Πλάκα, τηλ. 210 3232340
Πηγή: από iefimerida.gr μέσω www.boro.gr