Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ακυρώσεις εκδηλώσεων στα Τροφώνια κι ένα λάθος

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ/
Διευθυντής ViotiaBusinessRadio









Με αφορμή την ανακοίνωση για την ακύρωση ή αντικατάσταση ορισμένων εκδηλώσεων των Τροφωνίων 2012, εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία να σημειώσω ένα συνηθισμένο λάθος που γίνεται στη γραφή της ελληνικής και το οποίο περιέχεται στο δελτίο Τύπου του Δήμου Λεβαδέων,  όπου αναφέρεται ότι  "...όπως μας ενημέρωσε η εταιρεία που είχε την ευθύνη της παρουσίασης αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις της παράστασης κ.λπ.".
Το "ανταπεξέλθει" του δελτίου Τύπου αποτελεί σφάλμα. Ο ορθός τύπος είναι "αντεπεξέλθει", υποτακτική αορίστου του ρήματος "αντεπεξέρχομαι". Η αρχική σημασία του «αντεπεξέρχομαι» είναι αντεπιτίθεμαι, βγαίνω νικητής, αντιμετωπίζω με επιτυχία και σήμερα χρησιμοποιείται με την έννοια ανταποκρίνομαι σε κάτι, είμαι επαρκής, "τα βγάζω πέρα".

Κι ένα από τα πλέον κοινά λάθη στη χρήση της ελληνικής είναι αυτό που αφορά στον τύπο του ρήματος «αντεπεξέρχομαι». Ακούμε και διαβάζουμε πολλές φορές στα ΜΜΕ -και εδώ σε επίσημη ανακοίνωση- τον εσφαλμένο τύπο «ανταπεξέρχομαι» ή "ανταπεξέλθει" και ακολούθως τον χρησιμοποιούμε πολλοί από εμάς θεωρώντας ότι είναι σωστός. Στην πραγματικότητα όμως η ύπαρξη του -α- στο ανταπ… είναι αυθαίρετη, αφού δεν προκύπτει από την ετυμολογία της λέξης και ούτε μπορεί να αποτελεί προϊόν μετατροπής του αρχικού και σωστού φωνήεντος ε.  Αναλύοντας τη λέξη στα συνθετικά της προκύπτουν τα εξής μέρη: αντί + επεξέρχομαι (=επί +εκ + έρχομαι). Δηλαδή αντί+επί+εκ+έρχομαι.

Κατά τη σύνθεση το –ι των προθέσεων χάνεται ως ασθενέστερο φωνήεν σε σχέση με το –ε που ακολουθεί και υπερισχύει κι όσο για το εκ γίνεται εξ  εφόσον έπεται φωνήεν.
Η ορθή διατύπωση και γραφή του ρήματος επομένως είναι αντεπεξέρχομαι  και στην περίπτωση που εξετάζουμε με την υποτακτική αορίστου που είναι αντεπεξέλθει η σωστή έκφραση τροποποιείται ως εξής:  "...όπως μας ενημέρωσε η εταιρεία που είχε την ευθύνη της παρουσίασης αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις της παράστασης κ.λπ.". 
 Αντεπεξέρχομαι λοιπόν… στο χρέος να προστατεύω τη γλώσσα μου διορθώνοντας τα λάθη στη χρήση της.   
 
Επιπλέον, νιώθω την ανάγκη να σημειώσω ότι  οι παρατηρήσεις που προεκτέθηκαν -και που με αφορμή το "αντεπεξέλθει"-  αφορούν την ελληνική γλώσσα, τον μεγάλο αυτό θησαυρό που κακοποιείται στις μέρες μας κατ΄εξακολούθηση, δεν περιέχουν σε καμία περίπτωση οποιοδήποτε είδος μομφής ούτε αποτελούν κάποιας μορφής διόρθωση προς τον συνάδελφο του γραφείου Τύπου του Δήμου Λεβαδέων, ο οποίος, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις που αποστέλλει προς τα ΜΜΕ, έχει καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Δείτε την ανακοίνωση.

 

ΤΡΟΦΩΝΙΑ 2012

 

Σας ενημερώνουμε ότι στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΤΡΟΦΩΝΙΑ 2012 που διοργανώνονται από το Δήμο Λεβαδέων έχουν επέλθει κάποιες αλλαγές που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε αποφάσεις των καλλιτεχνών και των συντελεστών που συμμετέχουν σε αυτές.

Έτσι ενημερώνουμε ότι:

1.      Ακυρώνεται η θεατρική παράσταση «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή που είχε προγραμματισθεί να παρουσιαστεί στο Ανοικτό Θέατρο Κρύας, το Σάββατο 25 Αυγούστου καθώς όπως μας ενημέρωσε η εταιρεία που είχε την ευθύνη της παρουσίασης αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις της παράστασης.

2.      Ακυρώνεται η θεατρική παράσταση «Δεν έχω άλλα να πληρώσω, ρε!!» από την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ορχομενού, που είχε προγραμματισθεί για την Τρίτη 28 Αυγούστου εξαιτίας σοβαρών προσωπικών λόγων δύο εκ των μελών της ομάδας. Αντί αυτής της παράστασης θα παρουσιαστούν δύο θεατρικά έργα η «Πρόταση Γάμου» του Άντον Τσέχωφ και η ελληνική κωμωδία το «Κατσαβίδι» από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Κοσμοθέατρο και το Θεατρικό Εργαστήρι Ιωαννίνων.  Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Ανοικτό Θέατρο Κρύας, την Τρίτη 28 Αυγούστου και ώρα 9:00 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

3.      Τέλος, ακυρώνεται η συναυλία της Γλυκερίας «Σμυρνεΐκο Μινόρε» με τη συμμετοχή της Dilek Koc και Αρετής Κετιμέ, που είχε προγραμματισθεί για την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου καθώς όπως μας ενημέρωσε η εταιρεία που είχε την ευθύνη της συναυλίας δεν μπορεί να καλύψει τα κόστη που προκύπτουν από τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή της εν λόγω συναυλίας.
 

Η ανάγκη επανίδρυσης και ιδεολογικής ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας


Δεν θα το πιστέψετε, αλλά η Νέα Μεταπολίτευση άρχισε. Παρά την επιφανειακή σταθερότητα (=υπάρχει κυβέρνηση), το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε έναν αέναο κύκλο ανασύνταξης και ρευστοποίησης, μέχρι «να κάτσει κάπου η μπίλια».
Ολόκληρος ο χώρος της Κεντροαριστεράς βράζει, με τον Βενιζέλο να μην μπορεί να ελέγξει την διάλυση του ΠΑΣΟΚ, τις κινήσεις για την συγκρότηση ενός νέου κεντροαριστερού φορέα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ να εντείνονται μετά τα μπάνια του λαού και τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να ξανα- εφεύρει τον εαυτό του για να γίνει σοβαρό κόμμα αντιπολίτευσης, επειδή πρώτος ο Τσίπρας γνωρίζει ότι αν συνεχίσει να ελέγχεται από τις Συνιστώσες θα είναι ακίνδυνος.
Στην Κεντροδεξιά, από την άλλη μεριά,συμβαίνουν συνταρακτικά πράγματα. Η ΝΔ έχασε προ πολλού την ιδεολογική πρωτοκαθεδρία (σιγά το νέο, θα πείτε) και βλέπει έντρομη να λεηλατείται ο χώρος της από την Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ. Είναι πρόωρο να πούμε τι θα συμβεί, σηκώνουμε ψηλά τα χέρια. Όμως η τυχοδιωκτική πολιτική της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ και η ευκαιριακή συγκρότηση – ιδίως των δεύτερων – σε θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην εμφάνιση ενός νέου φορέα που με όπλο τον σκληρό πατριωτισμό θα στριμώξει κι άλλο και στα σοβαρά πλέον τη ΝΔ, αν η τελευταία δεν αντιδράσει. Ο κίνδυνος αυτός θα μεγαλώνει όσο η ΝΔ θα περιορίζεται στην διαχείριση της οικονομίας (και του συστήματος) όπως βλέπουμε να συμβαίνει τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης.
Όπως έχει αναλυθεί πολλάκις στο Antinews, η ΝΔ οφείλει το ποσοστό της στους χειρισμούς τού Αντώνη Σαμαρά και στην παλαβομάρα τού ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς θα φλέρταρε με μονοψήφιο ποσοστό, όπως φλέρταρε άλλωστε το ΠΑΣΟΚ . Οι νεοδημοκράτες όμως συνεχίζουν να κινούνται με τον αέρα κραταιού κόμματος εξουσίας και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα θα κοιτάζουν γύρω τους έκπληκτοι από τις σφαλιάρες που θα τρώνε σερ λίγο από τις παλιοκαραβάνες του συστήματος ΠΑΣΟΚ, όπως επί κυβέρνησης Καραμανλή.
Όπως έχει επίσης αναλυθεί πολλάκις στο Antinews, ο Αντώνης Σαμαράς οφείλει να επανιδρύσει πλήρως το κόμμα του, όπως έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής… δύο φορές: διαλύοντας τον Εθνικό Συναγερμό για να δομήσει την ΕΡΕ, και δημιουργώντας την ΝΔ από τις στάχτες τής ΕΡΕ. Αντί όμως να επανιδρύεται η ΝΔ, επανιδρύονται όλοι οι άλλοι και η ΝΔ …αναπαλαιώνεται (βλέπε ορισμένες τραγικές υποψηφιότητες για την θέση του νέου Γραμματέα)
Πέρα από την ριζική επανίδρυση τού κόμματος οργανωτικά και στελεχιακά, χρειάζεται και μια πραγματική ιδεολογική ανασυγκρότηση για να μην είναι «κούφιο» το εγχείρημα. Ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν ακριβώς γεννήτωρ ιδεολογίας, και αυτό σίγουρα συνεισέφερε στο επίτευγμα τού ΠΑΣΟΚ να τον προσπεράσει και να καταστήσει την ΝΔ «δεύτερο βιολί» τής Μεταπολίτευσης. Η κεντροδεξιά οφείλει να θυμηθεί τι σημαίνει «ιδεολογία» αν θέλει να έχει μέλλον, και αυτό δεν είναι ό,τι πιο εύκολο μετά από κάποιες δεκαετίες λήθης. Έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα από τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά το εγχείρημα έχει πολύ δρόμο ακόμη. Είναι πραγματικά τραγικό και για τη ΝΔ και για τον τόπο να ευδοκιμούν οι φασιστικές απόψεις της Χρυσής Αυγής και αν αυτό δεν είναι ιδεολογική ήττα της ΝΔ, τότε τι είναι;
Νύξεις ιδεολογικής ανασυγκρότησης και διαχείριση τού παρελθόντος
Στη συνέχεια καταθέτουμε κάποιες αφετηριακές νύξεις για το τι σημαίνει «ιδεολογική ανασυγκρότηση», με παραδειγματικό σημείο εστίασης την διαχείριση τού παρελθόντος..
Είναι αλήθεια ότι επί προεδρίας τού Αντώνη Σαμαρά έλαβαν χώρα κάποιες σοβαρές αλλαγές:
–Εγκαταλείφθηκε η ιδεολογία τής μη-ιδεολογίας, ήτοι το νεφέλωμα τού «μεσαίου χώρου».
–Επαναδιατυπώθηκε η ιδεολογική ταυτότητα τού κόμματος ως «κοινωνικός φιλελευθερισμός», λαμβάνοντας συγκεκριμένο περιεχόμενο σε άπειρες ομιλίες τού Αντώνη Σαμαρά.
- Εισήχθη το πολιτικό πρόταγμα τής «Νέας Μεταπολίτευσης», άρα και τής ριζικής πολιτικής μεταρρύθμισης (καίριας σημασίας ιδέα, πού ανάθεμα αν καταλάβαιναν το περιεχόμενό της οι κομματάνθρωποι πού τήν αναμασούσαν. Παιδιά, δεν ήταν σύνθημα!)
- Μπολιάστηκε ο λόγος τού τότε αρχηγού τής αξιωματικής αντιπολιτεύσεως με πρωτόγνωρες μέχρι τότε για αρχηγό κόμματος εξουσίας πατριωτικές αναφορές.
Μολαταύτα, αυτά, δεν επαρκούν για τη δόμηση ενός νέου πολιτικού χώρου ιδεολογικά ενεργού και δημιουργικού, μιας πραγματικά «νέας κεντροδεξιάς». Όχι μόνον διότι δεν δημιουργήθηκε η ανάγκη ιδεολογικής ζύμωσης τού όλου κόμματος (δεν δόθηκαν κίνητρα για κάτι τέτοιο, άρα οι πολλοί απλώς αδιαφόρησαν ή ενέταξαν κάποιες λέξεις ως κενά συνθήματα στους λόγους τους), μα δεν δόθηκαν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα: Για παράδειγμα, πώς ακριβώς συνδέεται η επανανακάλυψη τής παράδοσης και τής ελληνικότητας με το εισαγόμενο πρόταγμα τού φιλελευθερισμού;
Ζήτημα πρώτον, λοιπόν: Αποσαφήνιση του «κοινωνικού φιλελευθερισμού». Εδώ πρέπει να εμπεδωθεί η διάκριση ανάμεσα στην δημιουργική αφομοίωση των έξωθεν επιρροών και στην άκριτη μίμηση. Άλλο η σύνεση τού Κόνραντ Αντενάουερ, και άλλο η προτεσταντοκαθολική εκδοχή τής Χριστιανοδημοκρατίας του. Άλλο η πυγμή, το conviction politics και η εμμονή σε αξίες τής Μάργκαρετ Θάτσερ και άλλο ο ριζικά ατομοκεντρικός χαρακτήρας αυτών των αξιών. Άλλο η απέχθεια των φιλελευθέρων απέναντι στο νοσηρό κρατισμό και άλλο η επιτακτική ανάγκη κράτους δικαίου στη σημερινή εποχή.
Ζήτημα δεύτερον: Γονιμοποίηση των σημερινών πολιτικών αναζητήσεων με τα κείμενα – κειμήλια των πατριαρχών του ελληνισμού, τού στρατηγού Μακρυγιάννη, τού Ίωνος Δραγούμη, τού Οδυσσέα Ελύτη, τού Γιώργου Σεφέρη, κλπ κλπ. Ώστε να συγκροτηθεί ένα συνεπές ιδεολογικό πρόταγμα: Νέος Πατριωτισμός για την Ελλάδα του 2021. Και όχι να επιστρέφει ο πολιτικός λόγος σε επίπεδο εθνικόφρωνος γυμνασιάρχη τού ’50, με τους πολιτικούς δεκάρικους που διαβάζουμε καθημερινά
Νέος Πατριωτισμός σημαίνει μια ιδεολογία πού θα αναγνωρίζει την συνέχεια με το παρελθόν στην γλώσσα, στην ιστορία και στον πολιτισμό, στα «χούγια» μας, στα πλεονεκτήματά μας και στα μειονεκτήματά μας.
Μια ιδεολογία πού θα βλέπει το παρελθόν ως «αργόσυρτη διάρκεια» και γόνιμη σκυταλοδρομία από τα μινωικά και μυκηναϊκά χρόνια στην κλασική εποχή, στους ελληνιστικούς χρόνους, στην αυτοκρατορία τής Νέας Ρώμης-Κωνσταντινουπόλεως, στον εκπληκτικό πολιτισμό των υπόδουλων Ελλήνων τής τουρκοκρατίας και στην σημερινή ευρωπαϊκή Ελλάδα. Και όχι ως μια αερογέφυρα 2500 χρόνων κατ’ ευθείαν στους χιτώνες τού Περικλή χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, όπως προστάζει ο γερμανικός νεοκλασικισμός τού εισαγόμενου κοραϊσμού (πού μας προέκυψε κρατική ιδεολογία, επικουρώντας αναπόφευκτα με το ψεύδος της στην γέννηση τού καθ’ ημάς εθνομηδενισμού).
Μια ιδεολογία πού θα διαβλέπει στην σύγκριση με τους παλαιότερους ιστορική ευθύνη αξιοπρέπειας και όχι πρόξενο συμπλεγματικής μειονεξίας ή ανώριμης άρνησης. Τι να κάνουμε, αφού «ερχόμαστε από μακριά» (Ελύτης) και «είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας» (Σεφέρης).
Αν σε αυτά διακρίνετε «θεωρητικολογίες άσχετες με την πολιτική», ώρα να θυμηθείτε ότι «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων»…
Πέρα από τους τροικανούς, μάλλον ήρθε, λοιπόν, και η ώρα και για την “επαναδιαπραγμάτευση” τής δικής μας πολιτικής ταυτότητας και κυρίως τού δικού μας πολιτικού «χώρου». Μακάρι να προκύψει περαιτέρω γόνιμος διάλογος και ζυμώσεις, μπας και γεννηθεί τό καινούργιο. Ελπίζουμε το κάλεσμα τού Antinews για δημόσιο διάλογο περί «νέας κεντροδεξιάς» να πιάσει τόπο και να βρει… συνενόχους
Οι έχοντες ώτα ακούειν, ακουέτωσαν.
FactorX – Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης
Υ.Γ. Το σημερινό μας πόνημα αφιερώνεται εξαιρετικά στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ που συνεδριάζουν την ερχόμενη εβδομάδα για την εκλογή νέου Γραμματέα του κόμματος. Έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει στον πυρήνα του κόμματος ή εξαντλούνται καθημερινώς με τα νέα κυβερνητικά τους καθήκοντα και την ψηφοθηρία;

Πηγή: www.antinews.gr

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Η καταστροφή της Δομβραίνας, της Θίσβης και των Χωστίων. Αύγουστος του 1943

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ/
Διευθυντής ViotiaBusinessRadio



Ζεστή μέρα η Τρίτη 24 Αυγούστου του 1943 όμως η συνήθης δραστηριότητα των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων δεν έχει στο παραμικρό ατονήσει. Αλλωστε από τα μέσα του μηνός οι ισχυρές γερμανικές δυνάμεις που έχουν στρατοπεδεύσει στην Ξηρονομή χτενίζουν την περιοχή Δομβραίνας προσπαθώντας να εξουδετερώσουν τις δυνάμεις των ανταρτών του Ελικώνα. Δεν είναι πια και τόσο μυστικό ότι στον Σταυρό του Ελικώνα υπάρχει αγγλικός ασύρματος στο Συμμαχικό Αρχηγείο και ότι σημαντικές δυνάμεις της αντίστασης ουσιαστικά ελέγχουν το βουνό των Μουσών.
Εκείνη την Τρίτη μια μηχανοκίνητη περίπολος , μια μοτοσικλέτα με έναν αξιωματικό και τον οδηγό του, έχει αφήσει πίσω της την Ξηρονομή και κατευθύνεται προς τη Δομβραίνα. Η ενέδρα των ανταρτών είναι καλά στημένη στη θέση Καλιγώμα, στον Αγιο Μερκούριο. Τα πυρά είναι πυκνά και έρχονται από την πλαγιά, η αναστάτωση που προκαλούν μεγάλη. Ο Γερμανός αξιωματικός χτυπιέται βαριά όμως ο οδηγός δεν χάνει την ψυχραιμία του και έτσι δεν χάνει ούτε τη ζωή του.

Η μοτοσικλέτα επιστρέφει στην Ξηρονομή με τον τραυματία -που θετικά κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε -αν έζησε ή αν υπέκυψε στα τραύματά του. Και σε λίγο πάλι ησυχία, βαθιά απόλυτη ησυχία -μόνο τα τζιτζίκια που σ' εκείνα τα μέρη πρέπει να έχουν μεγάλη χαρά γιατί τραγουδούν ασταμάτητα χωρίς να νοιάζονται για τα ανθρώπινα πάθη.
Αμέσως ειδοποιείται ο Orts Mayer, ο σκληρός ταγματάρχης που είναι επικεφαλής στη Διοίκηση Αλιάρτου, και ο οποίος γίνεται έξαλλος. Οι διαταγές προς τον διοικητή της περιοχής Holman κοφτές, τρομερές, αλλά αναμενόμενες. Η περιοχή Δομβραίνας να ενταχθεί στον κανόνα αντιποίνων.
Την Πέμπτη 26 Αυγούστου από τα ξημερώματα γερμανικές μονάδες με φορτηγά φτάνουν στην κεντρική πλατεία της Δομβραίνας όπου και συγκεντρώνουν όλους τους άνδρες 15 ετών και άνω. Οι ανακρίσεις για τους αντάρτες θα απασχολήσουν τους Γερμανούς αξιωματικούς όλη την ημέρα. Η γνώμη τους είναι ότι οι αντάρτες έχουν πολύ καλές πληροφορίες, πράγμα που για αυτούς τους πολύπειρους αξιωματικούς σημαίνει ότι οι χωρικοί συνεργάζονται μαζί τους.

Καθώς πέφτει ζεστή η νύχτα οι ανακρίσεις τελειώνουν. Οι Γερμανοί έχουν ή νομίζουν ότι έχουν επιβεβαιώσει τις αρχικές τους εκτιμήσεις: οι αντάρτες έχουν βοήθεια μέσα από το χωριό. Ωστόσο σε μια καθησυχαστική κίνηση αφήνουν ελεύθερους τους άντρες -εκτός φυσικά από τους 30 πιο επίφοβους.

========Η φωτογραφία είναι από τη Δομβραίνα αλλά όπως φαίνεται από τα πανωφόρια των χωρικών η εποχή είναι πρέπει να είναι χειμώνας και όχι τέλος Αυγούστου του 1943. Πράγματι, η φωτογραφία έχει ημερομηνία 27 Iανουαρίου 1944, προέρχεται από το αρχείο του Γερμανού Συνταγματάρχη Χ. Φραντς, που βρισκόταν στην περιοχή με το 18ο Σύνταγμα Πολιτσάι στις αρχές του 1944.=========================




Το πρωί της Παρασκευής μένει χαραγμένο στη μνήμη όσων το έζησαν: ο τηλεβόας καλεί και πάλι τους Δομβραιναίους στην πλατεία. Τους ανακοινώνεται ότι λόγω συνεργασίας ορισμένων από αυτούς με τους αντάρτες το χωριό θα πυρποληθεί. Μέχρι τις 2 το μεσημέρι πρέπει να έχουν αποχωρήσει παίρνοντας μαζί τους τα κινητά τους υπάρχοντα και τα ζώα τους. Οι κάτοικοι συμμορφώνονται και αποχαιρετούν τις εστίες τους τραβώντας για τις σπηλιές του Ελικώνα.
Μερικά χιλιόμετρα βορειότερα όμως εξελίσσεται ένα ακόμη δράμα που όσο κι αν φαίνεται απίστευτο περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση. Για την ακρίβεια αποθηριώνει τους Γερμανούς: το τμήμα που ερευνά το μοναστήρι της Μονής της Μακαριώτισσας έχει σταθεί στη βρύση και οι Γερμανοί στρατιώτες πλένονται με το κρύο νερό -πάντα με τάξη αλλά χωρίς τα όπλα τους.

Οι αντάρτες τους χτυπούν και πάλι. Ενας Γερμανός στρατιώτης πέφτει νεκρός. Τα γεγονότα παίρνουν κινηματογραφική ταχύτητα και δραματική τροπή. Οι Γερμανοί συγκεντρώνουν όλο τον πληθυσμό που υπήρχε στο Μοναστήρι και τις γύρω περιοχές -300 άτομα- και κατόπιν βάζουν φωτιά στα κελιά και τις παράγκες. Τότε είναι που σκοτώνεται και ο Επαμεινώνδας Ι. Κορογιάννος.

Οι αιχμάλωτοι διατάσσονται με τα χέρια ψηλά να πορευτούν προς τη Δομβραίνα. Οι Γερμανοί είναι τώρα έξαλλοι, εκτός από άγριοι και αδίστακτοι. Ο Γάτσης Κατσιμπάρδης πυροβολείται, ενώ ο 70χρονος μοναχός Αγαθάγγελος που τολμά να κατεβάσει τα χέρια σκοτώνεται εν ψυχρώ και το πτώμα του σπρώχνεται στη χαράδρα. Οι κατακτητές δεν έχουν όμως χορτάσει αίμα. Αργότερα ο Ευάγγελος Βασ. Κόντης, 47, και ο Πέτρος Λουκά Κόντης 83 θα δολοφονηθούν χωρίς αιτία και χωρίς λόγο ή όπως θα έλεγαν κάποιοι κυνικοί επειδή βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο.
Και μπορεί οι δολοφονίες των χωρικών να χόρτασαν κάπως την εκδικητική μανία των Ούνων, όμως επιχειρησιακά η μικρή εκστρατεία είναι μια αποτυχία. Γιατί πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς αφού ούτε ένας αντάρτης δεν συνελήφθη ούτε μια αξιοποιήσιμη πληροφορία δεν αποσπάστηκε από τους ηρωικούς χωρικούς.


Η περιοχή δεν έχει άλλο κατοικήσιμο μέρος. Εκτός από το προφανές, πώς δεν το σκέφτηκαν από την αρχή; Το μοναστήρι του Οσίου Σεραφείμ. Προς τα εκεί κατευθύνεται τώρα Σάββατο 28 Αυγούστου 1943 μια μεγάλη γερμανική στρατιωτική μονάδα. Ομως κι εδώ δεν υπάρχει τίποτα. Οι Γερμανοί λυσσούν. Η ιστορική μονή Δομβούς παραδίνεται στις φλόγες. Ο ηγούμενος Κυριάκος Ναούμ και οι καλόγεροι με ηρωικές προσπάθειες σώζουν το καθολικό του μοναστηριού καθώς οι Γερμανοί αναχωρούν την Κυριακή προς τα Χώστια, που είναι η σειρά τους και η μοίρα τους να πληρώσουν το τίμημα της αντίστασης.




Φτάνοντας στα Χώστια οι κατακτητές διαπιστώνουν ότι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το χωριό. Αυτό δεν τους εμποδίζει να εφαρμόσουν τη στρατηγική της καμένης γης. Οι νέες Χορσιές πυρπολούνται και οι άτυχοι κάτοικοι που δεν υπολόγιζαν τη θηριωδία των κατακτητών και βρέθηκαν στο δρόμο τους εξολοθρεύονται. Τρία ακόμη θύματα, τρία ακόμη ονόματα στο πάνθεο των Ελλήνων ηρώων που έπεσαν για την ελευθερία: Ελένη Κοβάνη, Γιώργος Παπαϊωάννου, Ελένη Σωτήρχου.
Ο κύκλος της θυσίας και του αίματος δεν έχει κλείσει ακόμα. Οι Γερμανοί ξημερώνοντας Δευτέρα 30 Αυγούστου ολοκληρώνουν το σχέδιο της καμένης γης, που κατά τη γνώμη τους στερεί από εφεδρείες, πληροφορίες και επισιτισμό τους αντάρτες: Το Κακόσι, η Θίσβη, παραδίνεται στις φλόγες απ' άκρη σ' άκρη. Εδώ οι κατακτητές έξαλλοι από την αποτυχία της εκκαθαριστικής επιχείρησης βάζουν όλη τους την τέχνη. Ο εμπρησμός περιλαμβάνει όλο το χωριό, ελάχιστα σπίτια γλιτώνουν την ολική καταστροφή.
Δυο βήματα από τη Θίσβη η Δομβραίνα σα δίδυμη αδερφή μοιάζει και ίδια τύχη την περιμένει: πυρπόληση, φωτιά, όλεθρος από το απόγευμα της 30ής Αυγούστου μέχρι το άλλο πρωί. Η πλούσια κωμόπολη σβήνεται στη κυριολεξία από το χάρτη καθώς από τα 620 σπίτια της μόνο 20 διασώζονται με σοβαρές ζημιές -τα άλλα ερείπια από φωτιά και δυναμίτη που χρησιμοποιούν οι Γερμανοί για να καταστρέψουν εκ θεμελίων κάποια δίπατα που αντιστέκονται στις φλόγες.
Εξακόσια σπίτια, εξακόσιες ιστορίες, εξακόσιες οικογένειες που τις σκόρπισε η φωτιά του πολέμου. Και που μαζί με τα χίλια που κάηκαν τις προηγούμενες μέρες στα Χώστια και τη Θίσβη θα καπνίζουν για μέρες και θα χάσκουν ερειπωμένα για χρόνια. Κυρίως όμως θα θυμίζουν την καταστροφή που φέρνει πάντα μαζί του ο πόλεμος.


*Το κείμενο είναι βασισμένο σε ένα άρθρο του Θανάση Χρήστου,, που δημοσιεύτηκε στη Θισβιακή Ηχώ -τεύχος 4 Ιούλιος/Αύγουστος/ Σεπτέμβριος 2005. Και  από Κατσιμπάρδη Γ.Κ. Θυσία στο βωμό της Λευτεριάς. Η πυρπόληση των χωριών Δομβραίνας-Θίσβης-Προδρόμου από τους Γερμανούς κατακτητές τον Αύγουστο του 1943 και Λάππας Τ. Ματοβαμμένες Δάφνες της Ρούμελης. Αγώνες Θυσίες 1941-1944 .

Η ιστορία των greeklish και γιατί πρέπει να πούμε ΟΧΙ σε αυτή τη… γραφή


Η ιστορία των Greeklish και γιατί πρέπει να πούμε ΟΧΙ σε αυτή τη… γραφή
Τι είναι τα greeklish;
Τα Greeklish (Γκρίκλις), από τις λέξεις greek (ελληνικά) και english (αγγλικά), γνωστά και ως Grenglish, Λατινοελληνικά ή Φραγκολεβαντίνικα, είναι η ελληνική γλώσσα γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο. Είναι ένα είδος μεταγραφής.
Η χρήση των greeklish
Τα greeklish χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο όταν Έλληνες επικοινωνούν μέσω email, IRC ή instant messaging. Επίσης χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε μηνύματα τύπου SMS, καθώς και μεταξύ Ελλήνων που ζουν καιρό σε αγγλόφωνες χώρες.
Στο παρελθόν ήταν δύσκολη η αναγνώριση των ελληνικών χαρακτήρων από υπολογιστές, γιατί δεν παρείχαν ανάλογη υποστήριξη όλα τα υπολογιστικά συστήματα. Για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν οι Έλληνες χρήστες, είχαν να επιλέξουν μεταξύ δύο λύσεων: ή να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα του Internet, τα αγγλικά, ή να πλάσουν μια δική τους γλώσσα. Αυτό το δεύτερο έκαναν όσοι άρχισαν να γράφουν με τα greeklish.
Η ιστορία των greeklish
Τα greeklish δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο που γεννήθηκε στο διαδίκτυο. Αντίθετα είναι μια πρακτική που εμφανίστηκε σε διάφορους τόπους και εποχές και εφαρμόστηκε από διάφορες ελληνικές κοινότητες με διαφορετικούς τρόπους.
Μια ιδέα για την προϊστορία της γραφής αυτής μας δίνει το παρακάτω απόσπασμα από κείμενο τουΚώστα Καρθαίου το 1934:
«Υπάρχουν κείμενα της βυζαντινής εποχής γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες. Επίσης, στην Κρήτη και στην Κύπρο κατά τον Μεσαίωνα τα λαϊκά τραγούδια γράφονταν με λατινικούς χαρακτήρες. Αργότερα, από το 1800, πολλά ελληνικά βιβλία τυπώθηκαν στη Σμύρνη με λατινικούς χαρακτήρες. (…) Εξάλλου στη Σμύρνη έγινε απόπειρα να κυκλοφορήσει ελληνική εφημερίδα γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες. Οι Λεβαντίνοι της Σμύρνης, που μιλούσαν όλοι ελληνικά αλλά δυσκολεύονταν να μάθουν την απελπιστική ορθογραφία μας, χρησιμοποιούσαν πάντα τους λατινικούς χαρακτήρες για να γράψουν τα ελληνικά. Αργότερα, τους μιμήθηκαν οι Χιώτες και άλλοι έμποροι του εξωτερικού που έγραφαν τα γράμματα και τα τηλεγραφήματά τους στα ελληνικά αλλά με λατινικούς χαρακτήρες. Αυτή η φραγκοχιώτικη γλώσσα χρησιμοποιούνταν και από Ελληνες για να γράψουν σε άλλους Ελληνες που κατοικούσαν στη Σμύρνη, στο Λονδίνο ή αλλού. Αυτός ο τρόπος γραφής εξακολουθούσε να επιβιώνει πολύ αργότερα και τον συναντάμε αρκετά συχνά στα τηλεγραφήματα των Ελλήνων του εξωτερικού».

Γράφοντας τα παραπάνω, ο Καρθαίος στηρίζεται σε κείμενο του Φώτου Γιοφύλλη στο περιοδικό «Πρωτοπορία» το 1930. Ο Καρθαίος και ο Γιοφύλλης, μαζί με άλλους διανοουμένους της εποχής (Μένος Φιλήντας, Δημήτρης Γληνός, Νίκος Χατζηδάκης κ.ά.), έθεσαν ζήτημα μεταρρύθμισης της γραφής της ελληνικής γλώσσας. Ο Καρθαίος το διατυπώνει καθαρά:
« (…) ζητάμε να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι λατινικοί χαρακτήρες για τη γραφή της νέας ελληνικής, που είναι η ζωντανή γλώσσα και που θέλουμε να την καταστήσουμε τη μοναδική γραπτή γλώσσα της χώρας-μας. Θέλουμε λοιπόν να συμπέσει η αλλαγή του αλφαβήτου με την εισαγωγή της φωνητικής ορθογραφίας».
Τα κείμενα τους λησμονημένα από καιρό διασώζονται (μαζί με διάφορα παραδείγματα φωνητικής και λατινικής γραφής των ελληνικών) στον συλλογικό τόμο «Φωνητική Γραφή» που επιμελήθηκαν οι εκδόσεις Κάλβος το 1980.

Παράδειγμα πρώτο: Κείμενο του Φώτου Γιοφύλλη («Πρωτοπορία», 1930) με επιμέλεια μεταγραφής της έκδοσης «Φωνητική Γραφή». Τα γ, δ και θ με ελληνικούς χαρακτήρες.
«Telos, γia na min ta poliloγume, γiati tapame poles fores afta, prepi na parume to latiniko alfavito metariθmizontas to fθogoloγika kata tis anages pu ehi i γlosa mas. Etsi horis n’ agiksome tin orθografia tis arheas elinikis, pu poles tis lekses sozonde sti nea mas, benume sti horia ton politizmenon eθnon, ehume ta dieθnika γramata pu tahi olos o politismenos kosmos, ke pu ta piran tora teleftea ki i Turki».

Κάπου 70 χρόνια αργότερα τα φραγκοχιώτικα εμφανίζονται «με το ζόρι» στην ελληνική γλωσσική πραγματικότητα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 Έλληνες της Ελλάδας και του εξωτερικού τα χρησιμοποιούν στην ηλεκτρονική επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου: γράφουν προσωπικά μηνύματα, δημοσιεύουν ανακοινώσεις, συνεισφέρουν σε λίστες συζήτησης ή σε αρχεία με φοιτητικά ανέκδοτα.
Κάποιοι αναφέρουν ότι η πρώτη σύγχρονη χρήση των greeklish έγινε από την Ε.Μ.Υ., την ελληνικήΕθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πολλές δεκαετίες πριν και πολύ πριν την ευρεία χρήση του διαδικτύου.
Ακόμη και σήμερα (2008), όπου οι ελληνικοί χαρακτήρες είναι στάνταρ στις ιστοσελίδες και αυξανόμενα δυνατοί στα μηνύματα, η χρήση λατινικών χαρακτήρων μερικές φορές επιβάλλεται για τεχνικούς λόγους, καθώς αποστολέας και δέκτης του μηνύματος μπορεί να μη διαθέτουν κοινές προδιαγραφές ούτε μέσα στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο ανάμεσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οι ιδεολογίες της ορθογραφίας
Καθώς η μεταγραφή των greeklish δεν γίνεται με βάση διαδεδομένο πρότυπο, τα λατινογραμμένα ελληνικά χαρακτηρίζονται από μεγάλη ορθογραφική ποικιλία. Η χρήση έχει καθιερώσει τρεις βασικούς τρόπους μεταγραφής:
- Φωνητική μεταγραφή: αποδίδει την προφορική γλώσσα και απλοποιεί την ιστορική ελληνική ορθογραφία, π.χ. «ξέρω» ως «ksero» και «χάρη» ως «chari».
- Οπτική μεταγραφή: αυτή, σε αντίθεση με τη φωνητική, αντιγράφει κατά το δυνατό την ιστορική ορθογραφία. Γνώμονάς της είναι η μορφή των γραμμάτων, που οδηγεί σε κάπως ανορθόδοξες λύσεις, όπως στην απόδοση του «θ» ως «8» ή «0», του «ξ» ως «3», του «η» με το λατινικό «n» κ.τ.λ.
- Θεσιακή μεταγραφή: Βασίζεται στη θέση των χαρακτήρων στο πληκτρολόγιο και διαφέρει από το οπτικό σύστημα μόνο σε ορισμένα γράμματα· αποδίδει π.χ. το «ξ» με το λατινικό «j» αντί για «x» ή «3» που συνηθίζονται στο οπτικό σύστημα. Αντίθετα με ό,τι συχνά πιστεύεται, οι περισσότεροι χρήστες ακολουθούν με συνέπεια ένα σύστημα. Οποιος λ.χ. απλοποιεί το «ω» κατά πάσα πιθανότητα απλοποιεί και το «η». Αντίθετα, όποιος μεταγράφει το «ξ» και το «θ» ως «3» και «8», κατά κανόνα ακολουθεί το οπτικό σύστημα και για το «η» και το «ω». Ετσι, μεταγραφές όπως «3erh» (ξερή) και «Ο0wn» (Οθων) έχουν σύστημα, αλλά μεταγραφές όπως «3anthi» (ξανθή) ή «8iriodhs» (θηριώδης) όχι. Ορισμένες λέξεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες στη μεταγραφή τους, π.χ. η λέξη «διεύθυνση» μπορεί να αποδοθεί με πάνω από 20 διαφορετικούς τρόπους.

Ο περισσότερος όμως κόσμος χρησιμοποιεί ένα «μικτό» σύστημα, που συνδυάζει το θέμα της ορθρογραφίας με την φωνητική απόδοση, χωρίς η γραφή να έχει ισχυρή τυποποίηση.
Θεσμοποιημένο σύστημα μεταγραφής υπάρχει μεν από τον ΕΛΟΤ το οποίο χρησιμοποιείται από το Βρεττανικό συμβούλιο, το πρότυπο ISO 8432, αλλά ελάχιστοι το γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι το ακολουθούν συνειδητά. Πράγμα καθόλου παράξενο, καθώς το πρότυπο αυτό δεν διδάσκεται πουθενά. Με αποτέλεσμα να είναι διάχυτη η εντύπωση ανάμεσα στους Έλληνες χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «ο καθένας γράφει όπως θέλει» και ότι «ο καθένας έχει το δικό του σύστημα», εφ’ όσον δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτή μέθοδος γραφής.


Επίλογος – Γιατί πρέπει να πείτε ΟΧΙ στα greeklish
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σήμερα, οι ελληνικοί χαρακτήρες υποστηρίζονται θαυμάσια στο διαδίκτυο. Επομένως δεν υπάρχει λόγος χρήσης των greeklish.
Κείμενα γραμμένα με αυτό το σύστημα γραφής, είναι δυσανάγνωστα και πολλές φορές δυσνόητα. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου αποφεύγουν να διαβάζουν μεγάλα κείμενα γραμμένα σε greeklish, καθώς είναι ιδιαίτερα κουραστικά κατά την ανάγνωση.
Τα greeklish στις ιστοσελίδες, αποτελούν τροχοπέδη για βασικές λειτουργίες, όπως αυτήν της αναζήτησης. Εκτός αυτού, σήμερα, τα greeklish σε μια ιστοσελίδα μειώνουν το κύρος της.

Πολλοί προσπαθούν να κρύψουν την ανορθογραφία τους, οχυρωμένοι πίσω απ’ αυτόν τον τύπο γραφής. Αυτή δεν είναι λύση. Είναι προτιμότερο να διαβάζει κάποιος ένα ανορθόγραφο κείμενο γραμμένο στα ελληνικά, παρά τα τρισάθλια greeklish. Εξάλλου, αν δεν προσπαθήσετε να γράφετε στα ελληνικά, πως θα μάθετε να γράφετε ορθογραφημένα;
Πολλοί χρήστες που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο γραφής, επικαλούνται την δικαιολογία ότι «με τα greeklish» δεν χρειάζεται να γράφεις ορθογραφημένα. Αυτό τώρα δηλαδή, θεωρείται καλό; Παρ’ όλα αυτά όμως, υποσυνείδητα οι περισσότεροι προσπαθούν να γράψουν «ορθογραφημένα greeklish»!
Μια άλλη δικαιολογία είναι «η συνήθεια». Έχετε αποπειραθεί άραγε ποτέ να συμπληρώσετε δημόσια και μη έγγραφα, χρησιμοποιώντας greeklish; Προφανώς όχι. Γιατί λοιπόν να γίνεται αυτή η επίκληση στο διαδίκτυο;
Το να γράφει πλέον κάποιος σε greeklish, αφ’ ενός υποδηλώνει μια ασέβεια προς τους αναγνώστες, με την έννοια ότι τους ταλαιπωρεί κατά την ανάγνωση κι αφ’ ετέρου δηλώνει μια έλλειψη σεβασμού και προς το ίδιο του το γραπτό.
«Μαγκιά» δεν είναι να γράφεις γρήγορα, ή να προσπαθείς να καλύψεις τις αδυναμίες σου οχυρωμένος πίσω απ΄αυτή τη γραφή. «Μαγκιά» σήμερα είναι να προσπαθείς να γράφεις σωστά ελληνικά.
Πηγή: pare-dose.net

Συγκέντρωση σχολικών ειδών από το Χαμόγελο του Παιδιού

1. Πανελλαδική συγκέντρωση σχολικών ειδών

για τα παιδιά που έχουν ανάγκη!
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για μία ακόμα χρονιά, καλεί όλους να συμμετέχουμε στην πανελλαδική εκστρατεία συγκέντρωσης σχολικών ειδών για τα παιδιά, οι οικογένειες των οποίων αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές.
Φέτος, η συμμετοχή όλων μας στην προσπάθεια αυτή, είναι ακόμα πιο σημαντική με δεδομένη την απόλυτη φτώχεια που βιώνουν χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας!
Με τη συμμετοχή όλων θα καταφέρουμε να μην αφήσουμε κανένα παιδί χωρίς τα απαραίτητα ώστε να ξεκινήσει με αξιοπρέπεια και χαμόγελο τη νέα σχολική χρονιά!
Σήμερα που η φοίτηση των παιδιών στα σχολεία κάθε άλλο παρά δωρεάν είναι, που οι ελλείψεις στα δημόσια σχολεία είναι τεράστιες, που η Ελληνική οικογένεια αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών σε σχολικά, πρέπει όλοι να ενεργήσουμε με αλληλεγγύη στηρίζοντας όλους όσοι έχουν ανάγκη.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω των Κέντρων Στήριξης που διατηρεί πανελλαδικά αλλά και μέσα από πολλές δράσεις που αναπτύσσει, στηρίζει σταθερά χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειες τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Υλικά, κοινωνικά, ιατρικά είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη.
Σήμερα οι ανάγκες που καλούμαστε να καλύψουμε είναι τεράστιες, κάτι που αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού μας, βάσει των οποίων από 01/01/2011 έως και 30/06/2012 στηρίξαμε πανελλαδικά 8.933 παιδιά και τις οικογένειές τους με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης!
Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε!
Τα σχολικά είδη που συγκεντρώνουμε είναι:
- Σχολικές τσάντες γυμνασίου -λυκείου
- Τετράδια 3- 4 θεμάτων
- Τετράδια (μπλε και χρωματιστά)
- Σχολικοί άτλαντες (γεωγραφικοί και πολιτικοί)
- Τέμπερες - Κηρομπογές
- Μπλοκ ζωγραφικής – ακουαρέλες
- Μαρκαδόρους - Ξυλομπογιες
- Μολύβια
- Στυλό
- Γόμες
- Ξύστρες
- Διορθωτικά
- Σχολικές τσάντες
- Πινέλα
- Κασετίνες
- Ντοσιέ (μεγάλα- μικρά) και ανταλλακτικά φύλλα
- Φακέλους με λάστιχο
- Χαρτί Α4
- Διαφάνειες
- UHU (στικ και υγρή)
- Πλαστελίνες
- Διάφανο αυτοκόλλητο για ντύσιμο βιβλίων
- Ψαλιδάκια
- Γεωμετρικά όργανα (χάρακες, διαβήτες κ.λ.π.)
Tα σημεία συγκέντρωσης των σχολικών ειδών είναι:
● Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στην Αθήνα
Διεύθυνση: Στουντίου 1 & Γκλιάτη, Μαρούσι, Τ.Κ. 15126
Τηλ: 2106095844 - E-mail: support@hamogelo.gr
● Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στο Ίλιον
Διεύθυνση: Αγίας Ελένης & Πλήθωνος Γεμιστού, Παλατιανή Ίλιον, Τ.Κ. 13121
Τηλ: 2105781060 - 2118003075 - E-mail: ilion@hamogelo.gr
● Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στην Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Παπακυριαζή 3, Θεσσαλονίκη, T.K. 54645
Τηλ.: 2310 250160 – E-mail: thessaloniki@hamogelo.gr
● Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στην Πάτρα
Διεύθυνση: Όθωνος Αμαλίας 83, Πάτρα, Τ.Κ. 26221
Τηλ: 2610332499 - E-mail: patra@hamogelo.gr
● Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στον Πύργο Ηλείας
Διεύθυνση: Αραχώβης 3, Πύργος Ηλείας, Τ.Κ. 27100
Τηλ: 26210 81040 - E-mail: pyrgos@hamogelo.gr
● Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στην Αρχαία Κόρινθο
Διεύθυνση: Θέση Θέατρο, Αρχαία Κόρινθος, Τ.Κ. 20007
Τηλ: 2741032628-30 - E-mail: korinthos@hamogelo.gr
● Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στην Τρίπολη
Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 22, Τρίπολη, Τ.Κ.22100
Τηλ: 2710234154 - E- mail: tripoli@hamogelo.gr
● Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στην Χαλκίδα
Διεύθυνση: Αβάντων 65, Χαλκίδα, Τ.Κ.34100
Τηλ: 22210 79788 - E-mail: halkida@hamogelo.gr


2. Αποτελέσματα πανελληνίων Εξετάσεων 2012

Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά μας!!!
Η Έλλη, η Πάολα, ο Αλέξανδρος, ο Γιάννης πέτυχαν στις σχολές της επιλογής τους κάνοντας μας –για μία ακόμα φορά- περήφανους!
Δίπλα τους κάθε στιγμή, οι εκπαιδευτικοί, οι παιδαγωγοί, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί του «Χαμόγελου» που τα στήριξαν στην τεράστια αυτή προσπάθεια!
Μαθηματικό Αθηνών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πατρών, Τεχνολογία Τροφίμων ΤΕΙ Καλαμάτας, Βρεφονηπιοκομία ΤΕΙ Ηπείρου είναι οι σχολές που επέλεξαν και πέτυχαν τα παιδιά μας!
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπως κάθε Ελληνική οικογένεια και παρά τις δυσκολίες, προετοιμάζει τη νέα ακαδημαϊκή ζωή των παιδιών! Νέο σπίτι, νέα καθημερινότητα, νέα ζωή και δίπλα τους σε κάθε βήμα όλοι εμείς που καθημερινά μεγαλώνουμε τα υπέροχα αυτά παιδιά!
Η Έλλη, η Πάολα, ο Αλέξανδρος και ο Γιάννης είναι τα παιδιά που φέτος πέτυχαν τον «ακαδημαϊκό» τους στόχο και προστίθενται στα δεκάδες παιδιά μας -που ενήλικα πια- μας κάνουν καθημερινά περήφανους!

Σας ευχαριστούμε!


Το Χαμόγελο του Παιδιού - Δελτίο Τύπου 28/8/2012

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Συνάντηση Ιερωνύμου, Κ. Αγγελόπουλου και Αμπράμοβιτς στη Ζάλτσα;


Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ/
Διευθυντής ViotiaBusinessRadio
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Είναι λίγο παλιό αλλά αξίζει τον κόπο να μεταφερθεί έστω και ως φήμη…
Μικρή αναστάτωση επικρατούσε το Σαββατοκύριακο στον μικρό, γραφικό και πανέμορφο όρμο της Ζάλτσας στη Βοιωτία καθώς υπήρχε η φήμη ότι επρόκειτο να καταπλεύσει θαλαμηγός με επιβάτη τον Ρώσο «ολιγάρχη» και ιδιοκτήτη της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Φυσικά το υπερπολυτελές γιότ δεν φάνηκε και οι λίγοι παραθεριστές παρέμειναν άπρακτοι στο ακουστικό τους….

 Όμως σύμφωνα με πληροφορίες της viotia πριν από 15 ημέρες πολυτελής θαλαμηγός αγκυροβόλησε όντως στη Ζάλτσα. Από το πλοίο κατήλθαν 3 άτομα που επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο εξοχικό του –το οποίο ως γνωστόν βρίσκεται μεταξύ Ζάλτσας και Καραχάλιου. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι διέκριναν μεταξύ των 3 επισκεπτών του κ.κ. Ιερωνύμου τον κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο της Χαλυβουργικής ασφαλώς, στον οποίο φέρεται να ανήκε η θαλαμηγός, και τον προαναφερόμενο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Oι πληροφορίες δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν και τις μεταφέρουμε με επιφύλαξη.

Κοινωνικοί πόροι υπέρ ελευθέρων επαγγελματιών


 

Γράφει ο Γιώργος Δ. Ανδρέου *   

Μεταρρυθμίσεις. Άλλη μια  λέξη επικοινωνιακή  καραμέλα της εποχής(τα σκήπτρα βέβαια κρατάει η μαγική λέξη «ανάπτυξη»). Λέξεις αόριστες φαρδιές και ευρύχωρες από αυτές που χωράνε πολλά και τίποτα. Λέξεις  - αντίδοτο ελπίδας – στην καταστροφή που βιώνουμε. Λέξεις κενές αν δεν έχουν    εξειδικευμένο περιεχόμενο και ουσία.

Πολλοί μιλάνε κανένας όμως δεν  εξειδικεύει  με λόγια απλά και κατανοητά,  ποιες είναι αυτές οι  αλλαγές και πως θα διευκολύνουν την ανάπτυξη, θα ικανοποιήσουν τους δανειστές και θα σώσουν τη χώρα.  

Έχουν γραφεί πολλά  παραδείγματα μικρών και μεγαλύτερων αλλαγών και επεμβάσεων  στις δομές του κράτους, που μπορούν να γίνουν γρήγορα, ανέξοδα και συνδυάζουν εκσυγχρονισμό, εξοικονόμηση πόρων και λειτουργική αποτελεσματικότητα.

 Θα επιμείνω με   μια ακόμα σειρά παραδειγμάτων  επεμβάσεων, που μπορούν να γίνουν άμεσα με λίγες διατάξεις στο νόμο και να απαλλάξουν τους πολίτες και την οικονομία από αδικαιολόγητα βάρη.

 Φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση και διάθεση να σπάσουν αυγά με  μετωπική σύγκρουση με τις διάφορες συντεχνίες, που φοβάμαι πως δεν υπάρχει, αφού κανένα κόμμα, δεξιό ή αριστερό, δεν ακουμπάει καν  τέτοια θέματα, ακόμα και αυτή την ώρα που πλήττονται βαρύτατα οι  μισθωτοί και οι   συνταξιούχοι και καταστρέφονται οι επιχειρήσεις, υπέρ των οποίων όλοι κόπτονται υποκριτικά.

Πρέπει κάποτε να δεχθούμε ότι  βασική αρχή  των ελεύθερων επαγγελμάτων, υπό το  καθεστώς της ανοικτής  - ελεύθερης οικονομίας, που υποτίθεται υπάρχει στη χώρα, είναι ότι το κράτος δημιουργεί  και εγγυάται το πλαίσιο και  τους κανόνες λειτουργίας. Δεν πρέπει να εγγυάται, πολλώ  μάλλον να επιρρίπτει στην κοινωνία, εισοδήματα και  οικονομικές αποδόσεις. Ο καθένας πρέπει να απολαμβάνει το αποτέλεσμα της εργασίας, της οργάνωσης και των ικανοτήτων του.

Το ίδιο πρέπει να ισχύει  και με τις συντάξεις στα ελεύθερα επαγγέλματα. Θα πάρεις ό, τι πληρώσεις .  

Με δεδομένες τις αρχές αυτές αποτελεί  αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού και του συστήματος να  ισχύουν σήμερα κοινωνικοί πόροι υπέρ ελευθέρων επαγγελματιών και να προστατεύονται, σε καθεστώς ελεύθερης  οικονομίας ελεύθερα επαγγέλματα.

 Δεν έχουν  οποιαδήποτε πλέον λογική, πολιτική, ηθική  ή άλλη νομιμοποίηση στο να εξακολουθούν να ισχύουν:

1.Η υποχρεωτική παράσταση των δικηγόρων στα συμβόλαια ( το κακό Μνημόνιο επισημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί μέχρι 30.9.2012).

2.Εγγυημένη κατώτατη αμοιβή των Συμβολαιογράφων στα συμβόλαια με βάση το ποσό της συναλλαγής και το μέγεθος του συμβολαίου (αμοιβή φύλλων  πέραν του πρώτου) και μάλιστα να μην παρέχεται η δυνατότητα ειδικής συμφωνάς για μικρότερο  ύψος  αμοιβής.

3.Η υποχρέωση των πολιτών  να πληρώνουν στον συμβολαιογράφο ή απευθείας στα ασφαλιστικά Ταμεία των νομικών, είτε σε  χρήμα είτε με την μορφή αγοράς επικολλώμενων ενσήμων είτε εφάπαξ είτε   σοβαρό ποσοστό  επί του ποσού της συναλλαγής  υπέρ του Ταμείου Νομικών ( για να πάρουν σύνταξη οι δικηγόροι, οι δικαστές και οι συμβολαιογράφοι) και  του Ταμείου Προνοίας των δικηγόρων (για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους) κλπ. Δεν είναι ηθικά επιτρεπτό  να ισχύει σήμερα η υποχρέωση αυτή  στις γονικές παροχές και τις δωρεές , στη σύσταση μικρών εταιρειών, στην κατάθεση και εκδίκαση αγωγών και πάσης φύσεως δικογράφων με περιουσιακό ή μη αντικείμενο, σε όλα τα συμβόλαια και  σε πολλές άλλες περιπτώσεις της καθ΄ ημέραν    ζωής. 

4. Να επιβαρύνονται οι πολίτες και  οι επιχειρηματίες με εισφορές υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Συντάξεων των Μηχανικών) με βάση την εκ του νόμου προσδιοριζόμενη αξία του αντικειμένου της μελέτης (π.χ. του σπιτιού η του εργοστασίου) στις οικοδομικές άδειες, στις καταθέσεις μελετών στις υπηρεσίες στις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, όπου ρητά με νόμο προβλέπεται, επί ποινή απαραδέκτου, ο φάκελος να συνοδεύεται από παράβολο του ΤΣΜΕΔΕ που εκδίδεται από Τράπεζα .

Τα παραπάνω αναφέρω  ενδεικτικά, γιατί υπάρχει σωρεία τέτοιων μέτρων που επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τους συναλλασσόμενους πολίτες (π.χ. εισφορά υπέρ του Επικουρικού Ταμείου των Υπαλλήλων των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και των γιατρών στα τιμολόγια πώλησης των φαρμάκων, κλπ).

Όλα αυτά που αποτελούν κοινωνικούς πόρους και μέτρα προστασίας  υπέρ ελευθέρων επαγγελματιών, εκτός από στρέβλωση του καθεστώτος ελεύθερης οικονομίας,   έχουν ως αποτέλεσμα  επιβάρυνση μιας σειράς συναλλαγών, δηλαδή τους πολίτες και αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις τροχοπέδη στην επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα.

Να λοιπόν κ. Πρωθυπουργέ, αρμόδιοι Υπουργοί και αρχηγοί της Κυβερνητικής τρόϊκας μικρά θέματα, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και ανέξοδα. Μέτρα που  θα δείξουν ειλικρινή πρόθεση εκσυγχρονισμού, ανατροπής ανισορροπιών , σύγκρουσης με κατεστημένα συμφέροντα και  πολιτικό θάρρος. Οψόμεθα.     

*Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος, τέως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

 

Οι βάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αναρτώνται οι βάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, στο results.minedu.gov.gr
Τέλος στην αγωνία 110.000 υποψηφίων με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα και τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr/ όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα από κάθε ένα από τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο).

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν επίσης ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου θα εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, προκειμένου να αναρτηθούν στα σχολεία εντός της ημέρας.

Η πρώτη επεξεργασία των στοιχείων δείχνει άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας. Αιτία αυτού του χάσματος θεωρείται η οικονομική κρίση που υποχρέωσε τους υποψηφίους να επιλέξουν τις σχολές του τόπου διαμονής τους προκειμένου να αποφύγουν το υψηλό κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης.

Ετσι, εκτός από το αντικείμενο των σπουδών βασικό ρόλο στις επιλογές των υποψηφίων διαδραμάτισαν και οι έδρες των σχολών.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Κεραυνός εν αιθρία: Παραίτηση Βασίλη Παπαλάμπρου από την αντιδημαρχία Λιβαδειάς

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ/
Διευθυντής ViotiaBusinessRadio

Γραπτή παραίτηση για επαγγελματικούς λόγους υπέβαλε σήμερα ο αντιδήμαρχος Οικονομικού και αναπληρωτής δήμαρχος Λεβαδέων κ. Βασίλης Παπαλάμπρος.
Ο κ. Παπαλάμπρος παραμένει δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και όπως πληροφορείται η viotia  υπάρχουν και προσωπικοί λόγοι πίσω από την παραίτησή του που αναμενεται να γίνει αποδεκτή από τον δήμαρχο κ. Παπαγγελή.
Σε όλες τις περιπτώσεις η παραίτηση Παπαλάμπρου προσθέτει ένα σημαντικό πρόβλημα στον Δήμο Λεβαδέων και  επιβεβαιώνει την τελμάτωση στην οποία έχει περιπέσει  η δημοτική αρχή και ο κ. Παπαγγελής τον τελευταίο καιρό.
Ο Βασίλης Παπαλάμπρος αποτελεί κεντρικό στέλεχος της δημοτικής πλειοψηφίας. Εξάλλου εκτός από αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος ήταν εκείνος που σήκωνε το βάρος των σημαντικών αντιπαραθέσεων στο δημοτικό συμβούλιο. Η διακριτική αποστασιοποίησή του τον τελευταίο καιρό συμπίπτει -ίσως όχι τυχαία- με την ανάσχεση των έστω και μικρών σχεδίων παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής στα χρονίζοντα προβλήματα της Λιβαδειάς και της εξ αυτού αρνητικής πορείας της, όπως όλοι πλέον συνομολογούν...

Διανυκτέρευση στη Λιάκουρα


Εκδηλώσεις στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λιβαδειά, 26/8/12

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Πλούσιο τριήμερο με δύο εκδηλώσεις καθημερινά στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, 27-29 Αυγούστου...

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

(25η & 26η εκδήλωση – 10.00 πμ & 12 μ - 2 ομάδες)



Μια αυτοσχέδια ορχήστρα




Τη Δευτέρα 27/8 δυο ομάδες παιδιών (10.00 πμ και 12 μ) καλλιεργούν την εφευρετικότητά τους κατασκευάζοντας αυτοσχέδια μουσικά όργανα από απλά, ανακυκλώσιμα υλικά…

Εμψυχώτριες η Φιλιώ Στάμου (μουσικός) και η Μαρίνα Κοντογιάννη (εκπαιδευτικός).

Για παιδιά: από 6 ετών, με προεγγραφή, στην αίθουσα εκδηλώσεων (3ος όροφος)



--------------------------------------------



28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 (27η εκδήλωση – 10.00 πμ)
Το νου σου στους ήχους!

Την Τρίτη 28/8, μαθαίνουμε πως ταξιδεύουν τα ηχητικά κύματα και παρατηρούμε, διακρίνουμε και καταγράφουμε τους ήχους που ακούμε: στη Βιβλιοθήκη, στο δρόμο, στο πάρκο, ..όπου βρεθούμε! Φτιάχνουμε το top ten των ήχων και παίζουμε παιχνίδια που συνδυάζουν την παρατηρητικότητα και την ακοή.
Εμψυχώτριες η Φιλιώ Στάμου (μουσικός) και η Μαρίνα Κοντογιάννη (εκπαιδευτικός).
Για παιδιά: από 7 ετών, με προεγγραφή, σε κοντινό στη Βιβλιοθήκη πάρκο και συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων (3ος όροφος)

--------------------------------------------


28 & 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
(28η & 30η εκδήλωση – 6.00 μμ - 2 ομάδες)

Graffiti στη Βιβλιοθήκη

Τα απογεύματα της Τρίτης και Τετάρτης (28 & 29/8, 6.00 μμ) οι μικροί μας φίλοι θα μάθουν την τεχνική του γκράφιτι, και με οδηγό τον Κώστα και με ιδέες και φιγούρες από τα βιβλία της καλοκαιρινής εκστρατείας θα αλλάξουν την όψη της Βιβλιοθήκης στον 3ο όροφο!
Εμψυχωτής: Κώστας Ηλιάδης, γκραφιτάς.
Για παιδιά: 10-12 ετών, με προεγγραφή, στη βεράντα του 3ου ορόφου της Βιβλιοθήκης

--------------------------------------------


29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
(29η εκδήλωση – 10.00 πμ - ομάδα)

Ο ήχος της σιωπής!

Επέστρεψα στο ίδιο σημείο,
ο ήλιος είχε πια δύσει,
έριξα το αγκίστρι και περίμενα.
Δεν πιστεύω πως υπάρχει στον κόσμο άλλη σιωπή
πιο βαθιά από τη σιωπή του νερού.
Το ένιωσα την ώρα εκείνη
και δεν το λησμόνησα ποτέ.

Την Τετάρτη το πρωί στις 29 Αυγούστου, διαβάζουμε παιδικές αναμνήσεις του μεγάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου από το βιβλίο του «Η σιωπή του νερού», και ανακαλύπτουμε μοναδικούς ήχους: τους ήχους της σιωπής!
Εμψυχώτριες η Μαρίνα Κοντογιάννη (εκπαιδευτικός) και η Φιλιώ Στάμου (μουσικός).
Για παιδιά: από 7-9 ετών, με προεγγραφή, στην αίθουσα εκδηλώσεων (3ος όροφος)

===================================

Οι εκδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας

στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, 21-24/8/12


Το κουτί με τις ιστορίες (2η ομάδα)
Την Τρίτη και την Πέμπτη, 21 & 23 Αυγούστου, μια ακόμη ομάδα παιδιών έφτιαξε με τις οδηγίες και την ενθάρρυνση της εμψυχώτριας-αρχιτεκτόνισσας Μάρως Ρόδη μικρογραφίες σκηνικού, θεατρικές σκηνές σε μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών! Εκπληκτικές δημιουργίες με θέμα από αγαπημένα βιβλία των παιδιών και με μοναδικό μέσο τη φαντασία, ένα απλό κουτί και απλά ανακυκλώσιμα υλικά!
Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις: http://goo.gl/Nl1he & http://goo.gl/JTPE6

--------------------------------------------------


Ο μωβ μαρκαδόρος του Χάρη (2η ομάδα)
Την Τετάρτη 22 Αυγούστου, η εμψυχώτρια-νηπιαγωγός Σοφία Βασιληά διαβάζοντας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας την ιστορία "Ο Χάρης και ο μωβ μαρκαδόρος", τα οδήγησε σε ένα φανταστικό κόσμο, τον κόσμο που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά ταξιδεύοντας και ακολουθώντας το μωβ μαρκαδόρο τους, ακριβώς όπως έκανε και ο Χάρης στο βιβλίο “Ο Χάρης και ο μωβ μαρκαδόρος” του Κρόκετ Τζόνσον. Το δικό τους ταξίδι ήταν “Το όνειρο των ονείρων!”. Έφτιαξαν την ιστορία, τη ζωγράφισαν, την έγραψαν και παρότι περιπλανήθηκαν, ταλαιπωρήθηκαν, κουράστηκαν στο τέλος …ξύπνησαν! Και πραγματικά το καταδιασκέδασαν…
Φωτογραφίες από την εκδήλωση: http://goo.gl/YiuuO

--------------------------------------------------


Τα ζάρια των ιστοριών (3η ομάδα)
Την Παρασκευή 24 Αυγούστου, οι μικροί μας φίλοι με οδηγό τα 9 ζάρια των ιστοριών με τις διαφορετικές εικόνες και εμψυχώτρια τη νηπιαγωγό Σοφία Βασιληά ύφαναν τη δική τους ιστορία και περιηγήθηκαν σε ένα μοναδικό φανταστικό ταξίδι, αποτυπώνοντάς το τελικά στο χαρτί, γράφοντας και ζωγραφίζοντας.
Φωτογραφίες από την εκδήλωση: http://goo.gl/WG81M

--------------------------------------------------

Η Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς ευχαριστεί θερμά τις εμψυχώτριες Μάρω Ρόδη και Σοφία Βασιληά, καθώς και τις εθελόντριες Γκέλη Τσιφή, Κατερίνα Κώτσου και Λία Μήλιου για την πολύτιμη βοήθειά τους.

--------------------------------------------------


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
στη σελίδα http://libevents.wikidot.com/2012event-5