Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Εξερεύνηση σπηλαίου στη Λιβαδειά

Ο κ. Πάνος Ψυχογιός μας απέστειλε την ακόλουθη ενδιαφέρουσα είδηση που αφορά την έρευνα της Ελλληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας σε σπηλαιοβάραθρο που βρίσκεται στο φαράγγι της Κρύας(από εδώ http://www.ese.edu.gr/default.asp?MARK_SEARCH=YES&SEARCH_ID=s1&V_DOC_ID=2581).


Το σπηλαιοβάραθρο βρίσκεται στο περιαστικό δάσος της Λιβαδειάς, πάνω από τις πηγές της Κρύας, στην περιοχή Γαρδαβίτσα. Η είσοδός του, βλέπει την περιοχή του μαντείου του Τροφωνίου, και την χαράδρα της Κρύας.
Η έρευνα έγινε από τα μέλη της Ε.Σ.Ε. Νίκο Λελούδα, και, Γεωργία Μπουρμπούλη, την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009. Οδηγοί και συνοδοί ήταν οι Γιώργος Ανέστης, Μίλτος Τσουλής και Νίκος Τζαμάλας, μέλη του Τοπικού Τμήματος Βοιωτίας της Ε.Σ.Ε.
Το σπηλαιοβάραθρο έχει συνολικό βάθος 25 μέτρα, που κλιμακώνεται σε τρία επίπεδα, που χωρίζονται μεταξύ τους από μικρά πατάρια.
Στα -20 μέτρα, καταλήγει σε μικρή αίθουσα διαστάσεων 4 Χ 3 μέτρα, από την οποία 5 μέτρα χαμηλότερα ακόμα, βρίσκεται και η τελευταία μικρή αίθουσα, διαστάσεων 5 Χ 1,5 μέτρα.
Το δάπεδο της τελευταίας αυτής αίθουσας (στα -25 μ.) είναι πολύ επικλινές, καλυμμένο εξ ολοκλήρου απο μεγάλες πέτρες που έχουν πέσει από την είσοδο και, κάτω από τις οποίες, υπάρχει πιθανότητα να συνεχίζεται -κάθετα πάντα- το σπηλαιοβάραθρο.
Ευχαριστούμε τα μέλη του τοπικού τμήματός μας για την υπόδειξη του σπηλαιοβαράθρου.
Νίκος Λελούδας

5 σχόλια:

Medeon είπε...

καλό καλοκαίρι Βοιωτέ. Ραντεβού τον Σεμπτέμβρη. Εκτος εάν έχουμε κάτι εκτακτο και γυρίσουμε εσπευσμένα από παραλίες όπως πριν από δύο χρόνια!!!

keep up the good work!

βοιωτός είπε...

Χαχαχαχαχαχα. Καλό Μεδεών!!!
Καλό καλοκαίρι και καλή επιστροφή με γεμάτες τις μπαταρἰες.

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι το Ε.Σ.Ε;

βοιωτός είπε...

Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι ο κ. Πάνος Ψυχογιός;