Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Εως 21 Αυγούστου οι προσφορές για ΛΑΡΚΟ

Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη βιομηχανία νικελίου ΛΑΡΚΟ: οι υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους έως την 21η Αυγούστου. Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν αργότερα. Σύμβουλος του Δημοσίου που ελέγχει ποσοστό 33,50% της ΛΑΡΚΟ είναι η PricewaterhouseCoopers. Στο υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο η Εθνική Τράπεζα κατέχει το 36,43% η ΔΕΗ το 28,56% και η ΔΕΚΑ το 1,50%.

Μέχρι στιγμής επίσημο ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΛΑΡΚΟ είναι γνωστό ότι έχει εκφράσει ο Ομιλος Μυτιληναίος. Σύμφωνα με την Ημερησία της 22ας Ιουλίου 2009... "έτοιμη να εκφράσει και επισήμως την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο διεθνή διαγωνισμό που δρομολογεί το ελληνικό δημόσιο για την απόκτηση στρατηγικής παρουσίας στη Λάρκο εμφανίζεται η ολλανδική πολυεθνική Cunico Resources N.V.", στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης πρώην CEO της ΛΑΡΚΟ, ενώ και η αυστραλιανή Western Mines συγκαταλέγεται στους υποψηφίους ενδιαφερομένους.

Η ΛΑΡΚΟ είχε το 2008 ζημίες 116 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 23 εκατ. ευρώ το 2007 και αντιμετωπίζει μια σειρά από δυσεπίλυτα προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν προ της νέας εκκίνησης προκειμένου να μην ναυαγήσει η προσπάθεια διάσωσης της μεγάλης μεταλλοβιομηχανίας.

Δηλαδή πρέπει κατά πρώτον να δρομολογηθεί ρύμθιση για τα χρέη της εταιρείας που συσσωρεύονται στο τεράστιο ποσό των 220 εκατ. ευρώ. Ενα δεύτερο σημείο που υποθηκεύει/υπονομεύει όποια προσπάθεια εξυγίανσης είναι το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην εξαιρετικά ηλεκτροβόρα ΛΑΡΚΟ, κόστος που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανάπτυξη και υγιή κερδοφορία.
Τέλος, πρέπει να ρυθμιστούν τα ζητήματα που αφορούν στην περιβαλλοντική διάσταση του ζητήματος της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ με τον καθορισμό ενός σαφούς πλαισίου και την έκδοση των απαραίτητων αδειών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκκρεμούν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοείς υγιή κερδοφορία ;Υπάρχει κι άρωστη ;