Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Στις γειτονιές της Λιβαδειάς-Κρύα1

του Δημήτρη Λάμπρου























Ξεκινώντας ένα μεγάλο οδοιπορικό στις γειτονιές και στα προβλήματα της Λιβαδειάς δεν μπορούσα παρά να αρχίσω από την Κρύα, για την οποία τόσους αγώνες έχει δώσει και κερδίσει η viotia. Ευτυχής συγκυρία η πρόσκλησή μου από πολίτες, δημότες Λεβαδέων, της περιοχής για να μου θέσουν τα προβλήματα αλλά και τους προβληματισμούς τους. Η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα και αποκάλυψε πλήθος ζητημάτων που απασχολούν την ομορφότερη περιοχή της πόλης. Ολα θα αναλυθούν σε μια σειρά από ρεπορτάζ, που θα εμπλουτιστούν στην πορεία και από τις επίσημες απόψεις του Δήμου και των άλλων φορέων της Λιβαδειάς, σε μια προσπάθεια εξέτασης των παθογενειών που μαστίζουν την πόλη σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική καμπή.















Και είναι μεγάλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κρύας στην περιοχή της Παλιάς Παναγιάς και του Κολυμβητηρίου. Η γειτνίαση με το πάρκινγκ, το μεγαλύτερο χώρο στάθμευσης της Λιβαδειάς, είναι ένα από αυτά.
Οπως μου έλεγαν  κάτοικοι της περιοχής, η αυξημένη κίνηση μετατρέπει τη ζωή τους σε κόλαση. Ολη την ημέρα, αλλά κυρίως τις νύχτες του καλοκαιριού μέχρι νωρίς το πρωί, διαρκής θόρυβος, φασαρία, οι γνωστοί καυγάδες και οι αψιμαχίες μεταξύ των οδηγών προκαλούν εύλογη ενόχληση. Ως και παράδειγμα κόντρας μεταξύ αυτοκινήτων ή διαγωνισμού σπινιαρίσματος μου ανέφεραν οι περίοικοι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πολλά χαλασμένα πλακίδια (φωτό) στο πάρκινγκ έχουν μετατρέψει σε εφιάλτη τη διαδικασία στάθμευσης για τους οδηγούς αλλά και για τους περιοίκους λόγω του θορύβου που  δεν αφήνει κανέναν να ησυχάσει ούτε στιγμή. Υπηρεσίες του Δήμου έκλειναν τις προάλλες κάποιες λακκούβες, αλλά δεν υπάρχει συνολική πρόβλεψη για την ανακατασκευή των φθαρμένων πλακιδίων στο πάρκινγκ της Κρύας, δεν υπάρχει έργο για την αποκατάσταση των ζωμιών από την βαριά κυκλοφορία. Την κατάσταση επιτείνει η κακοτοποθετημένη σκάρα (φωτό) ομβρίων έξω από το Κολυμβητήριο, η οποία όπως με διαβεβαίωσαν περίοικοι αναταράσσεται θορυβωδώς σε κάθε διερχόμενο αυτοκίνητο, ακόμα και στο πιο μικρό, και αναστατώνει τις ζωές των ανθρώπων που διαμένουν στην περιοχή.
Φυσικά, η κατάσταση γίνεται απελπιστική, όταν υπάρχει εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο και τα Σαββατοκύριακα με την τουριστική κίνηση. Τότε πολλοί συμπολίτες ή και ξένοι σταθμεύουν όχι μόνο στο προαύλιο της Παλαιάς Παναγιάς αλλά και στην οδό Λήθης και Μνημοσύνης, αυτή που περνάει έξω από το Κολυμβητήριο (φωτό) και η οποία παραμένει διπλής κατεύθυνσης και χωρίς σήμανση για την απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάτοικοι να αποκλείονται κυριολεκτικά μέσα στο σπίτι τους εξαιτίας των παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Η απουσία σήμανσης δένει και τα χέρια της Τροχαίας, στην οποία όπως μου είπαν οι περίοικοι έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί.
Οι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν με ταχύτητα στις κλήσεις των θιγόμενων κατοίκων, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα πρακτικά, διότι οι σταθμευμένοι οδηγοί νομίμως παρκάρουν.

Η λύση στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί είναι η χρήση του πάρκινγκ με ωράριο και η πεζοδρόμηση της Κρύας για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. (και με εξαιρέσεις φυσικά).


Υπάρχουν κι άλλα θέματα στην  Κρύα και όχι μόνο. Θα επανέλθουμε σύντομα.

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Εξαιρετικό άρθρο,με μεγάλες και σημαντικές αλήθειες.

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΒΟΙΩΤΕ ΚΑΛΟ ΕΪΝΑΙ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΩΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΘΑ ΕΙΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ

βοιωτός είπε...

@9.43
Δεν μπορεί να είσαι τόσο αφελής.

Unknown είπε...

Μακάριοι οι πτωχοί....

αι είπε...

Χρονια Πολλα και Καλες Γιορτες.Ευελπιστω στη συνεχιση του αγωνα σας.Οπως παντα διπλα στον πολιτη και μεσα στα προβλήματα της πολης για να τα αναδείξετε.Αγνοηστε την ευηθεια καποιων!

βοιωτός είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ αι. Θα είμαστε πάντα ε΄δω για το καλό της Λιβαδειάς. Ευχές για προσωπική και οικογενειακή ευτυχία!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ...! ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ ΔΕΝ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ....?
ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ,ΟΙ ΡΑΜΠΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ,ΤΑ ΚΩΛΟΝΑΚΙΑ ΚΤΛ....?
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΞ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ...?
ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ...ΜΙΑ ΑΛΛΟΙΟΜΕΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ? ( ΕΦΟΣΟΝ ΦΥΣΙΚΑ ΔΩΣΕΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ).

βοιωτός είπε...

12.49
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κάθε βοήθεια που στοχεύει στην αναβάθμιση της Λιβαδειάς και της Βοιωτίας είναι ευπρόσδεκτη. Περιμένουμε το ρεπορτάζ σου...