Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

Γιώργος Αγραφιώτης: "Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται Πρόεδρο και όχι Πρίγκιπα"

Πρόκειται για μια πραγματικά σκληρή συνέντευξη και υπό τις συνθήκες που ελήφθη (ανώνυμη και γραπτή) είναι μια δυνατή συνέντευξη. Ο Γιώργος Αγραφιώτης -προς τιμήν του- απαντά σύντομα και περιεκτικά σε όλες τις ερωτήσεις που του θέσαμε, χωρίς να κρύβεται πίσω από τις λέξεις παρότι θα μπορούσε.

Να σημειώσουμε ότι για το θέμα "Βοιωτία και Ενέργεια", εδώ έχουμε μια συνοπτική αναφορά λόγω της καυτής επικαιρότητας. Ομως θα επανέλθουμε με τον Γιώργο Αγραφιώτη, καθώς ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και τέως γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρείται από τους καλύτερους γνώστες των ενεργειακών θεμάτων στη χώρα.
Τα σχόλιά σας παρακαλώ να είναι κόσμια. Απρεπείς απόψεις θα διαγράφονται αυτόχρημα. Πάμε λοιπόν.

Για τη Βοιωτία
Ο αποκλεισμός σας, κ. Αγραφιώτη, από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ οφείλεται σε παρασκηνιακές ενέργειες παραγόντων του κόμματος καθώς κρίθηκε ότι απειλούσατε κεκτημένα. Από την πλευρά σας ανακοινώσατε -με έκδηλη πικρία- ότι μετά τις εκλογές "θα τα πούμε όλα". Ορίστε, λοιπόν, σας ακούμε.

"Το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, υπέστη μια μεγάλη ήττα στις πρόσφατες εκλογές. Οι πολίτες, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, ζητούν τώρα από μας, ενότητα, σύνεση, σωφροσύνη. Η δημοκρατική κοινή γνώμη απαιτεί ανάλυση των αιτίων της ήττας, προτάσεις, απόψεις και ιδέες για το ξεπέρασμα της κρίσης. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Επιτρέψτε μου, επομένως, να επιλέξω εγώ την ώρα της δημοσιοποίησης του θλιβερού παρασκηνίου. Την ώρα που η δημοσιοποίηση θα βοηθήσει την παράταξη να ξεπεράσει τα λάθη της και δεν θα διχάσει".


Η δική σας απουσία από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία (αλλά και άλλων ισχυρών ονομάτων από τον χώρο σας) θεωρείτε ότι έδωσε τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία στον νομό;

"Θεωρώ ότι ό άδικος αποκλεισμός από το ψηφοδέλτιο, μου στέρησε την δυνατότητα να υπερασπιστώ το ΠΑΣΟΚ, τις προτάσεις και τις ιδέες του. Τα συμπεράσματα ανήκουν στους πολίτες".

Έχετε δηλώσει ότι θα συνεχίσετε να πολιτεύεστε στη Βοιωτία. Από την άλλη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Β. Τόγιας φαίνεται πώς παγιώνεται ως "το μεγάλο όνομα" του ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία, και ειδικότερα στην παλαιά επαρχία Λιβαδειάς. Πιστεύετε ότι υπάρχει ζωτικός χώρος για έναν φιλόδοξο πολιτευτή στη Βοιωτία;

"Έχω συνηθίσει
να μιλάω πολιτικά. Να απέχω από αναφορές σε πρόσωπα. Αυτό είναι στάση ζωής. Στην ζωή και την πολιτική υπάρχει πάντα ζωτικός χώρος για ιδέες, απόψεις, ζωντάνια και δράση. Το παρασκήνιο και η ίντριγκα έχουν πεπερασμένο χρόνο".


Αφήσατε τους πολιτικούς σας φίλους να ψηφίσουν κατά συνείδηση ή τους υποδείξατε την υπερψήφιση κάποιου υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ και ποιου;

"Οι φίλοι μου δεν είναι στρατός. Είναι σκεπτόμενοι δημοκρατικοί πολίτες".

Ποια είναι η θέση σας για τις ενεργειακές επενδύσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στη Βοιωτία;

"Στη Βοιωτία έχουμε ένα βασικό πρόβλημα. Την ανυπαρξία αναπτυξιακού σχεδίου. Δυστυχώς ούτε στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, ούτε στις πρόσφατες εθνικές, δεν συζητήσαμε συντεταγμένα για το μέλλον του νομού, για το μέλλον των παιδιών μας. Δεν ξέρουμε επομένως ποιες από τις επενδύσεις αυτές συνάδουν με το μέλλον που έχουμε επιλέξει εμείς για τον τόπο μας και ποιες όχι.
Έτσι πολλοί από μας κάνουν το λάθος των ΝΑΙ σε ΟΛΑ και του ΟΧΙ σε ΟΛΑ. Είναι το λάθος της άγνοιας. Σας «προκαλώ» λοιπόν. Ανοίξτε ως ιστοσελίδα αυτό τον διάλογο".


Η θέση σας για την μόλυνση του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα που πλέον απειλεί ζωές έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

"Είναι έγκλημα. Επειδή όμως θέλω να κοιτάζω τον κόσμο στα μάτια, θα ήθελα να υπενθυμίσω, ότι ένα τέτοιο έγκλημα, διαρκές και όχι στιγμιαίο, έχει πολλούς αυτουργούς και συμμέτοχους. Κυβερνήσεις, αυτοδιοικήσεις, κόμματα, πολίτες. Να, λοιπόν, γιατί χρειαζόμαστε το αναπτυξιακό σχέδιο που σας περιέγραψα. Μπορούμε να μιλήσουμε για νέα γεωργία στη Βοιωτία, για βιολογικές καλλιέργειες και πράσινη ανάπτυξη, όταν «φιλοξενούμε» τον Ασωπό;".


Πείτε μας δυο λόγια για τα εξής πρόσωπα: Ακριβάκης, Κατσιμπάρδης, Περγαντάς, Τσιφής, Σβίγγος.

"Τους σέβομαι όλους. Έχω συνεργαστεί στενά με τον Γιώργο Κατσιμπάρδη στο κεντρικό ΠΑΣΟΚ και τον Κλέαρχο Περγαντά στο Υπουργείο Εσωτερικών. Θεωρώ ότι Κλέαρχος έχει όλα τα προσόντα (ηλικία, πολιτική και ακαδημαϊκή παιδεία) για να στηρίξει μια νέα τοπική και περιφερειακή αναπτυξιακή προσπάθεια. Πιστεύω και θα το το λέω πάντα, ότι ο Γιώργος Κατσιμπάρδης υπήρξε το πλέον πολιτικό στέλεχος για το ΠΑΣΟΚ στον νομό τα τελευταία χρόνια. Ανεξάρτητα από συμφωνίες ή διαφωνίες, υπήρξε ο μόνος ο οποίος κατέθεσε απόψεις και συγκρούστηκε γι’ αυτές".


Για την Ελλάδα
Τι έφταιξε για την μεγάλη ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2007;
"Η έλλειψη σαφούς πολιτικού στίγματος, η αποτυχία της νέας οργανωτικής δομής, η έλλειψη αποτελεσματικότητας και ταχύτητας στην λήψη αποφάσεων. Το κοινωνικό εκκρεμές κινήθηκε κεντροαριστερά και μας ξεπέρασε".


Παπανδρέου, Βενιζέλος ή άλλος στην ηγεσία του κινήματος;

"Να μην ξανακάνουμε το λάθος του 2004. Να συζητήσουμε ανοιχτά για τις πολιτικές, την οργάνωση, τα πρόσωπα. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται δομή και λειτουργία. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα δημοκρατικό Συνέδριο. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται Πρόεδρο και όχι Πρίγκιπα".


Είστε νέος και μορφωμένος άνθρωπος. Πώς ονειρεύεστε την Ελλάδα; Βιομηχανική, τουριστική, αγροτική, ναυτική;

"Η ελληνική ναυτιλία ήταν και θα είναι μοχλός ανάπτυξης. Τα υπερκέρδη της ποντοπόρου ναυτιλίας μας, συντηρούν τον δείκτη ανάπτυξης της χώρας μετά την Ολυμπιάδα. Άρα η ναυτιλία ήταν και θα είναι βασική συνιστώσα του όποιου πολιτικού σχεδίου μας.
Ονειρεύομαι μια χώρα με βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, στηριγμένη στην παιδεία και τον άνθρωπο. Μια χώρα που προσφέρει καλύτερες συνθήκες ζωής, ασφάλεια και ευημερία στους πολίτες. Μια χώρα που επενδύει στην ποιότητα".


Για τον Γιώργο Αγραφιώτη

Έχετε κατηγορηθεί ότι παρασύρατε τον Γ. Παπανδρέου να δηλώσει το βράδυ των τοπικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου 2006 ότι ανετράπη το πολιτικό σκηνικό. Όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών είχατε κάνει λάθος. Πού πάσχει η ανάλυσή σας;

"1. Κανείς από τους κατήγορους, δεν γνωρίζει τι είπα στον Παπανδρέου, γιατί απλώς ποτέ δεν δημοσιοποίησα τον όποιο διάλογο.
2. Η φράση για πολιτική ανατροπή δεν ανήκει σε μένα.
3. Η άποψή μου για το αποτέλεσμα, άποψη που δικαιώθηκε πλήρως, δημοσιεύθηκε ολοκληρωμένα στο «Ποντίκι» και όσον αφορά τη Στερεά Ελλάδα στο «Διάβημα».
4. Κατηγορήθηκα επομένως για το ότι δεν είπα το «Γιώργο χάσαμε» που κάποιοι διακαώς περίμεναν και τροφοδοτούσαν".

Έχετε επίσης κατηγορηθεί ότι κάνατε μια πολυέξοδη προεκλογική καμπάνια, χωρίς μάλιστα να έχετε το χρίσμα του υποψηφίου, επί διετία και πλέον στη Βοιωτία.
Πού έχουν βρεθεί όλα αυτά τα χρήματα; Τι δουλειά κάνετε;

"1. Από ποιους κατηγορήθηκα; Βαρέθηκα πια την ανωνυμία, τα παπαγαλάκια και τους εισαγγελείς του παρασκηνίου. Τους έχουμε πληρώσει ακριβά στην Βοιωτία.
2. Καταθέτω λόγω ιδιότητας, δήλωση «πόθεν έσχες» για 8 συνεχή χρόνια στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
3. Το πλήρες βιογραφικό μου είναι δημοσιοποιημένο και ανηρτημένο στην ιστοσελίδα μου.
4.Τέλος, το ψέμα και η χυδαιότητα έχουν κοντά πόδια".

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ, καλημέρα! Αυτό που μας προσέφερες δεν ήταν συνέντεξη, ήταν σούπα! Ο Μεγάλος δεν είπε απολύτως τίποτα συγκεκριμένο. "Το παρασκήνιο θα το αποκαλύψω μετά", "Το ΠΑΣΟΚ θέλει Πρόεδρο όχι Πρίγκιπα", "Τα συμπεράσματα ανήκουν στους πολίτες", "Απέχω από αναφορές σε πρόσωπα" και φυσικά "τους σέβεται όλους"! Δεν θέλω να αναφερθώ στο παρασκήνιο της μη συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην τελική και ποιόν ενδιαφέρουν; Η λέξη "παρασκήνιο" με αηδιάζει έτσι και αλλιώς και δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να ασχολούμαστε με ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για τον απλό λαό, ξεκινώντας από τον Αγραφιώτη και καταλήγοντας στον Βενιζέλο.Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο σπάει ρεκόρ τιμής και εμείς αρπαζόμαστε για τον Μπένι και τον Γιωργάκη! Κατά την ταπεινή μου γνώμη το χειρότερο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών ήταν η είσοδος του ΛΑΟΣ στη Βουλή και τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να είναι υπερήφανα για το έργο τους.Χάρις στην έλλειψη προτάσεων, οράματος, και χάρις στην απογοήτευση που προκάλεσαν κυρίως στους νέους για τον αμορραλισμό τους, μπήκε στη Βουλή ένα ακροδεξιό, φασιστικό κόμμα με έναν αρχηγό αδίστακτο και αντιδημοκράτη.Αλήθεια, ασχολήθηκε καθόλου κάποιος με το φαινόμενο "ΛΑΟΣ", ή όλοι νομίζουν ότι είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας και θα ξεφουσκώσει σαν μπαλόνι; Κλεισμένοι στον Πασοκικό μας μικρόκοσμο δεν παίρνουμε χαμπάρι για το τι γίνεται παραέξω και αυτό είναι το χειρότερο γιατί όπως είπε και ο Γερμανός φιλόσοφος Γκαίτε "λαός που δεν γνωρίζει την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει".Ήρθε λοιπόν η ώρα η Ιστορία να επαναληφθεί! Και για όσους με θεωρούν υπερβολικό,θα τους συστήσω να διαβάσουν άρθρα για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.Ο Καρατζαφέρης ήρθε για να μείνει! Βοιωτέ, είμαι νέος στο blog σου, αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή να ανεβάσεις ένα post να συζητήσουμε σχετικά με τα αίτια της εισόδου του ΛΑΟΣ στη Βουλή.Για τον Αγραφιώτη τώρα...

Ανώνυμος είπε...

Κρατάω τρία σημεία από τη συνέντευξη:

1. «Δημοσιοποίηση του θλιβερού παρασκηνίου», που σημαίνει πως οι επαγγελίες περί ...συμμετοχικής δημοκρατίας ήταν αερολογίες.

2. «Το κοινωνικό εκκρεμές κινήθηκε κεντροαριστερά και μας ξεπέρασε», που σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ σήμερα βρίκεται δεξιότερα της λεγόμενης κεντροαριστεράς.

3. «Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται Πρόεδρο και όχι Πρίγκιπα», που είναι καθαρή αποδοκιμασία προς τον Γ. Παπανδρέου που ανακυρήχθηκε «κληρονομικώ δικαιώματι» αρχηγός του κόμματος.

Κατά τα λοιπά, θα έλεγε κανείς ότι ο κος Αγραφιώτης ουδέποτε υπήρξε Γ.Γ. του ΥΠΑΝ ή γενικά στέλεχος ενός κόμματος που κυβερνούσε για 8 χρόνια. Ποιοι ευθύνονται που απουσιάζει το οποιοδήποτε αναπτυξιακό, χωροταξικό κλπ. σχέδιο όχι μόνο στη Βοιωτία αλλά κι σ' ολόκληρη τη χώρα;

Για το εργοστάσιο άνθρακα, τσιμουδιά. Και τι να μας πει δηλαδή...

βοιωτός είπε...

@Ορχομένιε,
δεν έχεις, φαίνεται, αρκετή πολιτκή πείρα για να αντιληφθείς ότι ο Αγραφιώτης λέει πολλά και ενδιαφέροντα. Έτσι είναι οι πολιτκές συνεντεύξεις. Πρέπει να διαβάζονται between the lines.
Για το ΛΑΟΣ θα τα πούμε.

@Μέτοικε, σωστές οι παρατηρήσεις σου.
Λογικά ο Αγραφιώτης στέκει απέναντι στον Παπανδρέου αφού σαφώς ανήκει στους δυσαρεστημένους μετά τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια.
Οι βαρύτατες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τη Βοιωτία και την Ελλάδα είναι δεδομένες και φυσικά τα στελέχη του προσπαθούν να τις συγκαλύψουν.
Για τον άνθρακα ο Αγρ. θα ερωτηθεί ειδικά όταν έρθει η στιγμή.

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ
Δεν απάντησε επι της ουσίας δηλαδή για το κατά τη γνώμη του παρασκήνιο αλλά όποτε θεωρεί ότι πρέπει να απαντήσει τον περιμένουμε ελπίζω σύντομα διαφορετικά θα είναι υπόλογος εφ όσον το έχει υποσχεθεί.
Θα σταθώ σε μια δική σας ερώτηση σχετικά με το εάν η απουσία του και η απουσία άλλων από το ψηφοδέλτιο έδωσε την νίκη στην ΝΔ στον Νομό.
Η ΝΔ δεν κέρδισε στον Νομό, λάθος διατύπωση εκ μέρους σας. Το 2004 είχε διαφορά από το ΠΑΣΟΚ + 1,85 % και σήμερα + 0,4 % .
Το 2007 σε σχέση με το 2004 είχε πτώση η ΝΔ 3,41% και το ΠΑΣΟΚ 2,09 % . Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι τα άτομα που στελέχωσαν το σημερινό ψηφοδέλτιο δεν τα πήγαν άσχημα σε σχέση πάντα με την μεγάλη πτώση Πανελληνίως.
Μη μιλάμε λοιπόν για ήρωες που έμειναν απέξω.

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ, δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής εμπειρίας (την οποία έτσι και αλλιώς δεν την έχω μεγάλη...την εμπειρία εννοώ, λόγω ηλικίας),απλά επειδή θεωρώ ότι ένα blog πρέπει να θίγει και ευρύτερα ζητήματα πολιτικού προβληματισμού, απαξίωσα να ασχοληθώ με τον κύριο Αγραφιώτη και έθεσα κάποια ζητήματα που ίσως και να ξέφευγαν από τα στενά τοπικιστικά όρια που ορίζει ο τίτλος του blog.Είδα εχθές και την απροκάλυπτη προβολή του Βενιζέλου από το Συγκρότημα και αναρωτήθηκα μήπως μας έχει ξεφύγει η ουσία των πραγμάτων.Και για το between the lines που μου υποδεικνύεις, και τι δεν θα'δινα για να δω επιτέλους έναν πολιτικό που να λέει τα πράγματα ανοιχτά και σταράτα.Εξαιτίας του between the lines έχει αποξενωθεί η πολιτική από τους πολίτες και κυρίως από τους νέους.

βοιωτός είπε...

@Λαλάκη,
η Βοιωτία βάφτηκε μπλε. Μετά το 52% των νομαρχιακών το ΠΑΣΟΚ είχε αναθαρρήσει και φαινόταν ότι θα επικρατήσει άνετα. Σε παραπέμπω στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση για την παράσταση νίκης που κάναμε και όπου την είχες αμφισβήτησει γιατί έδινε νίκη της ΝΔ στη Βοιωτία.
http://viotia.blogspot.com/2007/08/2007_24.html
Για το παρασκήνιο συμφωνώ, ο Αγρ. πρέπει να μιλήσει.

@Ορχομένιε,
ακόμη και σε ιδανικές συνθήκες ποτέ δεν θα ακούσεις ένα πολιτικό να τα λέει σταράτα. Αυτοπροστατεύεται.

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
με τα στατιστικά που σούδωσα στην Βοιωτία νίκησε ή έχασε η ΝΔ;
Μήπως το βαθύ μπλε χρώμα που ήταν πριν έγινε πιό ανοικτό - γαλάζιο;
Το πασοκ σε σχέση με την ΔΣ δεν έχασε αυτο προσπαθώ να σου πω.
Τα άλλα κόμματα κέρδισαν σίγουρα.

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
σε σχέση με την ΝΔ θέλω να πω λάθος εκ παραδρομής

Ανώνυμος είπε...

Σημασία έχει αν το βαθυ μπλε έγινε γαλαζιο ή οτι η ΝΔ κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση και πρώτη φορά μεταπολιτευτικά την Βοιωτία έναν νομό που παραδοσιακά κερδίζει το ΠΑΣΟΚ? Οσον αφορά τις αιτιάσεις κάποιων ύποψηφίων του ΠΑΣΟΚ δείχνουν οτι δεν έχουν πάρει μυρουδιά για το τι μύνημα έστειλε ο ελληνικός λαός περαστικά.

Ανώνυμος είπε...

Σημασία έχει αν το βαθυ μπλε έγινε γαλαζιο ή οτι η ΝΔ κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση και πρώτη φορά μεταπολιτευτικά την Βοιωτία έναν νομό που παραδοσιακά κερδίζει το ΠΑΣΟΚ? Οσον αφορά τις αιτιάσεις κάποιων ύποψηφίων του ΠΑΣΟΚ δείχνουν οτι δεν έχουν πάρει μυρουδιά για το τι μηνυμα έστειλε ο ελληνικός λαός περαστικά

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ορχομένιε,
γιατί σε πειράζει το ΛΑΟΣ;
Εχεις πήξει τόσο πολύ από τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη συνέπεια που υπάρχει στο Ελληνικό κοινοβούλιο και θα ερθει το ΛΑΟΣ να χαλάσει τη σούπα;

Ανώνυμος είπε...

George_Athens θεωρώ πως τα ήδη υπάρχοντα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάντια του πολιτικού συστήματος.Ένα επίσης μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει ο λαός που τα ψηφίζει άκριτα και αδιαφορεί για τα κοινά.Δεν θεωρώ όμως ότι το ΛΑΟΣ θα κάνει κάτι διαφορετικό.Δεν είναι δυνατόν να κατηγορείς τα δύο μεγάλα κόμματα ότι είναι χρεωκοπημένα και να βάζεις στο ψηφοδέλτιό σου τον Χρυσανθακόπουλο με τα φρουτάκια, τον Μαντούβαλο με το παραδικαστικό, την Χρυσή Αυγή, τους νοσταλγούς της Χούντας και την Έφη Σαρρή.Εκτός και αν πιστεύεις πως οι προαναφερθέντες θα φέρουν την ανανέωση στην πολιτική σκηνή επειδή θα συκοφαντούν και θα κραυγάζουν για "προδότες" και "πουλημένους",χωρίς αποδείξεις φυσικά.

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
μπορεί να μας πει ο κος Αγραφιώτης με ποιά αιτιολογία τον κόψανε γιατί σαν απλος πολίτης δεν κατάλαβα ρε παιδιά.

βοιωτός είπε...

Σάκη,
καλώς ήρθες.
Λέει ότι θα πει σε άλλη στιγμή, όταν το ΠΑΣΟΚ υπερβεί την κρίση. Αναμένουμε.