Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Μήνυση για τον Ασωπό από τον Γαβριήλ

Σήμερα αναμένεται να προσέλθει στον εισαγγελέα Θηβών και να υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γαβριήλ, για την υπόθεση του μολυσμένου με εξασθενές χρώμιο νερού. Ο κ. Γαβριήλ έχει καλέσει σε συνάντηση και τους βιομηχάνους της περιοχής προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Ο Δήμος Ωρωπού είναι η δεύτερη περιοχή -η πρώτη είναι φυσικά τα Οινόφυτα- όπου ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό και στις γεωτρήσεις εξαιτίας της ρύπανσης του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα από τις βιομηχανίες της ζώνης.
Το απόγευμα της Τετάρτης, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Χαλκούτσι Ωρωπού.

3 σχόλια:

agios thomas είπε...

Ευτυχώς που κάποιοι ξύπνισαν έστω και αργά, έστω και κάτω από το προεκλογικό βάρος φίλων υποψηφίων.

nkalomiris είπε...

Μπράβο στον κ. Γαβριήλ. Μακάρι όλοι οι Δήμαρχοι και νομάρχες να κάνανε τέτοιες ενέργειες. Εδώ όμως είναι ζούγκλα και έχω περιέργεια να δω το μέλλον του κ. Γαβριήλ.

βοιωτός είπε...

ΜHΝΥΣΗ κατά παντός υπευθύνου υπέβαλε ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γαβριήλ, για την απόρριψη τοξικών αποβλήτων από βιομηχανίες στην περιοχή.

Σύμφωνα με αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους το νερό είναι ακατάλληλο για πόση και μαγείρεμα, καθώς περιέχει εξασθενές χρώμιο σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, το ποσοστό εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύεται στο νερό του Ασωπού ποταμού, είναι έως και 36 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ μέτρηση που έκανε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας έδειξε ακόμη και 66 μικρογραμμάρια.

Η μήνυση του Δημάρχου Ωρωπού, στρέφεται ουσιαστικά κατά των βιομηχανιών που εδρεύουν στην περιοχή και φέρονται υπεύθυνες για τη μόλυνση του νερού.

Έως σήμερα, μεγάλες ποσότητες εξασθενούς χρώμιου, έχουν ανιχνευθεί σε τέσσερις γεωτρήσεις στον Ωρωπό, τρεις στα Οινόφυτα, δύο στο Μουρίκι, μία στη Λάκκα και σε εννέα τοποθεσίες στη Θήβα, κάτι που αποδεικνύει την επικινδυνότητα ολόκληρου του υδροφόρου ορίζοντα της Βοιωτίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει κονδύλι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για την κατασκευή αγωγού υδροδότησης του Ωρωπού και των γύρω περιοχών, από τις πηγές της Μαυροσουβάλας.

Ο Δήμος έχει ετοιμάσει τη σχετική μελέτη και τα έργα θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες.