Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Οι δαπάνες των υποψηφίων12. Βασίλης Τόγιας

Το δίπτυχο του Βασίλη Τόγια με τα νεανικά χρώματα και την επιμελημένα ατημέλητη εμφάνιση είναι σίγουρα δημιουργία επαγγελματία. Διότι ξενίζει να αφίσταται του παραδοσιακού πράσινου ο κ. Τόγιας, ο οποίος, όπως οι φωτογραφίες στο εσωτερικό του εντύπου υποδεικνύουν, έχει ταυτίσει ουσιαστικά τη ζωή του με το ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τα ενσταντανέ με τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον Γ. Γεννηματά, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και φυσικά με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ο Τόγιας περιλαμβάνει στο φυλλάδιό του και τίτλους εφημερίδων από τη κοινοβουλευτική του δραστηριότητα τα προηγούμενα 3,5 χρόνια και ένα σύντομο βιογραφικό.


Ο Τόγιας είδε το όνομά του να εμπλέκεται στις φήμες για το παρασκήνιο που εξελίχθηκε κατά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία ενώ έχουν δημιουργηθεί αρκετές δυσαρέσκειες στη διάρκεια της θητείας του.

Βοιωτός said: Εάν ψηφίσω ΠΑΣΟΚ θα βάλω έναν σταυρό στον Βασίλη Τόγια. Γιατί είναι από τους πιο φτωχούς Ελληνες βουλευτές, παρότι υπηρέτησε σε υψηλές κρατικές θέσεις. Γιατί οι δυσαρέσκειες εναντίον του οφείλονται στο ότι αρνήθηκε να "εξυπηρετήσει" τοπικούς πολιτικούς επαίτες, γιατί δεν πολιτεύτηκε με βάση το ρουσφέτι και τη συναλλαγή. Τέλος και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό: γιατί, όπως διαμορφώθηκε το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, είναι ο πλέον αξιόλογος από όσους έχουν ελπίδες εκλογής.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aξίζει όχι εναν αλλά πολλούς σταυρούς ο κ. Τόγιας.
Πρέπει να τον βοηθήσουμε να βγεί πρώτος σε ψήφους Βουλευτής του Νομού

Medeon είπε...

Τι να πουμε βρε βοιωτε για τον Βασιλακη τον Τογια.Τον τιμαει που εαν και ορφανος,δουλεψε και εβγαλε τη Νομικη και χωθηκε για τα καλα στον αθηναικο συνδικαλισμο μεσα απο τη νεολαια.Ηρθε αργα στη Λειβαδια και πρωτα κερδισε το Περγαντα στη κουρσα και μετα τον Αποστολιδη.Δεν ειχε και σοβαρους αντιπαλους δηλαδη μεχρι τωρα.Εχω γραψει γενικα πολυ πριν για την παρασκηνιακη του πολιτικη αναδειξη τα λιγοτερα,τα εμφανη απο οσα γνωριζω.Καλυτερος μαλλον του παλιου Καλογηρου ,υστερει εμφανως σε μυαλο του παλιου πλεον Ακριβακη.Αντε δεν θα πω αλλα, αλλα η Τσονογλου δεν θα ειναι ευκολος αντιπαλος για την πρωτια,ιδιαιτερα μετα τις συμμαχιες της προσφατα.

βοιωτός είπε...

Σώγαμπρε,
η επιλογή μου είναι εντελώς κυνική και απευθύνεται σε όσους ούτως ή άλλως θα ψηφίσουν αυτό το ΠΑΣΟΚ.
Αυτά για μην παρεξηγηθώ.

βοιωτός είπε...

Μεδεών,
σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να σε αποτρέψω από του να πεις αυτά που θέλεις να πεις.
Ομως, επειδή γνωρίζεις καλύτερα από εμένα ότι τώρα είναι η πιο κρίσιμη ώρα θα παρακαλούσα να αποφύγουμε προσωπικούς χαρακτηρισμούς που θα δώσουν λαβές για υπόνοιες μεροληψίας.
Περιμένω τα πολιτικά σου σχόλια ελεύθερα όπως πάντα.
ΥΓ: Για τις συμμαχίες γνωρίζω...

Ανώνυμος είπε...

στο τραβηγμένο όντως σενάριο για τρίτη πράσινη έδρα στη Βοιωτία, ποιόν λέτε ; Εγω δεν μπορώ να ξεχωρίσω...

Ανώνυμος είπε...

Κάτι τέτοια διαβάζω και πρασινίζω ... απο τη ζήλεια μου. Γιατί είμαι και πολύ ανίκανος. Γιατί αν και ορφανός, πήγα στο Πολυτεχνείο και χώθηκα για τα καλά στους άχρηστους αγώνες κάτι ταραξιών φοιτητών. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά αλλά το τέλειωσα γρήγορα και άρχισα να τρέχω σαν παλαβός μπάς και βρώ και καμιά δουλειά. Και μετά έκανα και δύο,τρία παιδιά και συνέχισα να τρέχω δυό φορές μια για να τρώμε και τίποτε αραιά και πού και δυό για να διορθώσω ότι δεν μου άρεσε και για να βοηθήσω σε ότι μου άρεσε. Και αλοίμονο ποτέ δεν το σκέφτηκα όπως ο ευφυέστατος κ.Βασιλάκης. Να αράξω σε γενικές γραμματείες και ΔΕΚΟ, να καταφθάνω στις έντεκα, να πίνω τον καφέ μου, να διαβάζω την εφημερίδα μου, να σηκώνω και κανένα τηλέφωνο άμα βαριέμαι για να κάνω τα κονέ της ημέρας. Και όταν, τι κρίμα, η εξουσία μας αποχαιρέτισε, να σπεύσω πίσω στους γείτονες, φίλους και συμμαθητές, να τους θυμίσω ότι ποτέ δεν τους ξέχασα στην γιορτή τους, να εκλεγώ βουλευτής και να προσφέρω επιτέλους και την μία και μοναδική ύψιστη υπηρεσία στην πατρίδα μου: Να βγάλω τον Τσιφή Δήμαρχο! Ούρα! Ζήτω!

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητέ "αφελή" την αυτοκριτική σου κάνεις????

"Οσα δεν φτάνει η αλεπού... πηδάει και τα φτανει"..

Πήδηξες???

Ανώνυμος είπε...

Εάν ψήφιζα ΝΔ δεν θα ψήφιζα κανέναν γιατί δεν ψηφίζω ΝΔ.
Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ και ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ γιατί:
Η Τσόνογλου έχει τον δυνατότερο καθαρό πολιτικό λόγο που μπορεί να ξεσηκώσει και ….πεθαμένους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο πολιτικού, που δυστυχώς ήταν γνωστό μόνο στην επαρχία Θήβας και δικαίως σάρωνε τα ψηφοδέλτια μέχρι τώρα στην Θήβα.
Σήμερα την γνώρισαν με τις ομιλίες της και από την επαρχία της Λιβαδειάς. Είναι υπερδραστήριο και πολύ σοβαρό άτομο, εργασιομανής, πολλά χρόνια εργάτης του κόμματος, πραγματική κυρία τόσο στην δουλειά της όσο και στην συμπεριφορά της. Βοηθά εδώ και 30 χρόνια όποιον έχει ανάγκη οποασδήποτε βοήθειας αφιλοκερδώς χωρίς να ζητά ανταλλάγματα. Ο ανώνυμος κόσμος την λατρεύει. Την σέβονται και την εκτιμούν ακόμα και οι αντίπαλοί της !!! Δεν υπάρχουν αρνητικά στοιχεία γι αυτήν. Είναι απο τους Θηβαίους εκείνους που δεν σκέπτονται τοπικιστικά και θεωρεί σπίτι της την Βοιωτία και όχι την Θήβα.

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστό σε όλους οτι ο Τόγιας κατασκεύασε τα ψηφοδέλτια κόβοντας Αποστολίδη και Αγραφιώτη για προσωπικό του όφελος.
Δεν μπόρεσε όμως να κόψει την Τσόνογλου γιατί εκεί στην Τρικούπη εξακολουθούν να έχουν ακόμα λίγο μυαλό ευτυχώς γι αυτούς.
Οχι δεν ψηφίζω πασοκοδίαιτους.

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρητη
Συμφωνώ σε όλα μαζί σου και επι πλέον ίσως δεν γνωρίζεις ότι η Τσόνογλου που είναι 53 ετών και όχι 60 όπως λένε οι αντίπαλοί της, τάχα για να δείξουν ότι γέρασε, λες και ένας 60/ρης έχει τελειώσει με την ζωή και δεν μπορεί να προσφέρει, είναι ίσως το μοναδικό άτομο στην Βοιωτία που δεν πήρε καμία έμμισθη κομματική θέση από το ΠΑΣΟΚ και έλεγε καλύτερα να τις πάρουν οι νέοι δικηγόροι στις τράπεζες και τους οργανισμούς. Προσωπικά είναι τιμή για το ΠΑΣΟΚ η συμμετοχή της και κέρδος για την Βοιωτία εάν εκλεγεί.

Medeon είπε...

Δυο τελευταια λογια περι προσωπων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,επι αφορμη Τογια Μπασιακου ,γιατι η κουβεντα αναψε.

Δεν θα παρω θεση στην ατυπη διαμαχη Βοιωτου και λοιπων βοιωτων πολιτων αλλα δυο επισημανσεις..


Απο τη μια πλευρα ,οσο περνουνε τα χρονια η πολιτικη αντιπαραθεση γινεται πιο προσωποπαγης και προσωποκεντρικη.Το βλεπετε αλλωστε φιλοι στο στοιχημα καταλληλοτητας πρωθυπουργου που κρινει σε 60% το αποτελεσμα. Οι μοναδες,ισχυροποιουνται σε αξια,κακως κατα την αποψη μου,οταν ή εκει που υποχωρουν οι ιδεολογίες. Δεν μπορει π.χ να ερχεται ευθαρσως ο Καραμανλης και να μιλαεί για Κοινωνικό Κεντρο από τη Δεξια.Είναι ιεροσυλια.Ούτε ο πανέξυπνος κατα τα αλλα Λαλιωτης και να ερχεται και λανσαρει την έννοια Νέα Αλλαγη το 2007 για ανασυσπείρωση.Μια ηταν η Αλλαγη και έγινε απο τον Ανδρεα Παπανδρεου.

Συνεπως, στο θεμα των προσωπων ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ, το προβλημα ειναι κυριως οι μηχανισμοι αναδειξης.Εαν δείτε τη πορεια,την αρχικη κυριως,επαγγελματικη και κομματικη,του Τογια και Μπασιακου που συζηταμε θα φρίξετε.Δεν αποκλειεται ενας ανεπαγγελτος και αμορφωτος για την σημασια της θεσης που διεκδικει, ανθρωπος,τελικα να αποδειχθει πολυ καλος πολιτικος.Αυτο θα συμβει,εαν συμβει γιατι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ εχει ως κοινωνικη λειτουργια και θεσμος ένα αυτονομο κυκλο αξιων,ενα ιδιαιτερο συστατικο επιτυχιας,το οποιο,αυτο το χαρισμα δηλαδη στη θεμιτη του πτυχη,οσοι το εχουν ξεχωριζουν απο τους αλλους.

Το μεγαλο προβλημα είναι ομως η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ.Δηλαδη βγηκες μια φορα βουλευτης με τα ψεμματα.ΕΧΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ή ΜΠΗΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΣ ΕΣΥ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ ΣΟΥ?. Azto einai το βασικο κοινωνιολογικο ερωτημα της πολιτικης που σκιαζει τη σκεψη του Νεοελληνα. Η αληθινη προθεση προσφορας φαινεται καποια στιγμη και το ψεμμα για ολους εχει κοντα ποδαρια.

Αρα κλείνοντας τρια στοιχεια /χαρακτηριστικα προτεινω πριν επιλεξουν με σταυρο ολοι οι Βοιωτοι.
1) Πρωτον ειναι σημαντικο,αυτος που ζηταει τη ψηφο να ειναι αξιοπρεπης,αληθινος με μια λεξη.Να εχει κανει το κουμαντο του δηλαδη οικονομικα,ειτε γιατι ηταν επιτυχημενος επαγγελματιας,αυτοδημιουργητος δηλαδη,ειτε γιατι απλα βρηκε χρηματα απο το σπιτι του ,οποτε δεν μπηκε αναγκαστικα για να ζησει απο τη πολιτικη ή να πλουτισει.α) ΝΑ εχει εργασια,να εχει δουλεψει εστω για λιγο και να εχει μια οικονομικη ανεση στοιχειωδη εστω για να πολιτευτει.

2) Μορφωση. Εαν και δεν σημαινει οτι π.χ οι καθηγητες Πανεπιστημιου ειναι οι καλυτεροι Πολιτικοι, πρεπει ωστοσο οι επιδοξοι αντιπροσωποι της λαικης κυριαρχιας να εχουν ενα μορφωτικο επιπεδο που να ξεχωριζουν απο το ολον.Η θεωρια των ΑΡΙΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ στην αρχαια Ελλαδα επιβαλλεται και στην συχρονη Δημοκρατια.Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γεμισαν μετα την μεταπολιτευση ειτε με νεοπλουτους προδοτες που τα οικονομησαν πουλωντας την ψυχη τους και το εθνος στο διαβολο,ειτε με παλιους συνδικαλιστες,κυριως ψευτοκουμμονιστες ,που μολις εβαλαν το χερι στο γλυκο εγιναν βασιλικοτεροι του βασιλεως..

3)Τριτον και κλεινω.ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΗΘΟΣ>ΠΡΟΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ.Αυτο ειναι το πιο δυσκολο.Να παμε στο Τροφωνια,στους Δελφους να παρουμε χρησμους θα μου πειτε.Οχι αλλα μετα απο 5 χρονια εκθεσης και κρισης των πολιτικων απο ολα τα κομματα.Ξερουμε ποιος μα ςκοροιδευει και ποιος οχι.Ε μετα λοιπον οταν καταλαβουμε οτι ειναι ψευτης και το ξαναψηφιζουμε,τοτε δεν μας φταιει αυτος,το κακο νεολληνικο ιδιον της αρπακτης μας φταιει.ΟΠοτε εχουμε τελικα τους πολιτικους που μας αξιζουν.

Εαν καποιος συμφωνει με καποιο απο τα κριτηρια,ας τα υιοθετησει και πριν ριξει σταυρο να φιλτραρει τους υποψηφιους με καποιο απο τα κριτηρια.
Με εκτιμηση και συγνωμη για μακροσεκλες μηνυμα

Ανώνυμος είπε...

μεδεωνα
ο σωστός πολιτικός έστω και εαν δεν διαθέτει τα κριτήρια που ανέφερες μπορεί να κάνει θαύματα αρκεί να συνεργαστεί με τους θεμικούς φορείς της πόλης και του χωριού.
Μπορεί να δώσει μάχες μαζί τους έστω και εαν η μόρφωσή του δεν είναι τεράστια.
Το πρόβλημα είναι ότι οι φορείς δεν μπορούν να αποφασίσουν ομόφωνα πάνω σε ένα θέμα και ο βουλευτής συμβιβάζεται μη παίρνοντας θέση για λόγους σκοπιμότητας.
παράδειγμα : στην περιοχή σου σχετικά με την δημιουργία εργοστασίου ενέργειας οι θεσμικοί φορείς είναι μοιρασμένοι. ΔΕΝ ΒΓΆΖΕΙς ΆΚΡΗ.

Medeon είπε...

Αγαπητε λαλακη

Συμφωνω σε γενικες γραμμες για την αποψη σου, οτι οταν υπαρχει πραγματικη προθεση προσφορας και ικανοτητα γινονται και θαυματα.Στη ουσια ομως απο την αλλη με το επικαιρο θεμα της ενεργειας που επικαλεισαι επιβεβαιωνεις την παλαιοτερα εκπεφρασμενη αποψη μου, οτι ουτε προθεση, ουτε πολιτικο θαρρος, ουτε τεχνοκρατικη γνωση διαθετουν οι Βοιωτοι πολιτευτες στο συνολο τους στο θεμα αυτο.Η δεν μπορουν ή μπορουν και δεν θελουν.Το αποτελεσμα υποεκπροσωπησης στην ενεργεια το ιδιο τραγικο ειναι.

Μια παρατηρηση για το θεμα της μορφωσης.Επειδη και παλαιοτερα δειχνεις να το υποτιμας ή εστω να το αποσυνδεεις απο την συνολικη αξια των πολιτικων , θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω.Η προσωπικη καλλιεργεια, που πολλες φορες και οχι παντα περναει και απο το συνολικο μορφωτικο επιπεδο του πολιτευτη, ειναι αναγκαια συνθηκη αλλα οχι η μοναδικη για μια σειρα απο ζητηματα οπως η διαμορφωση πολιτικου λογου,η καλλιεργεια περιβαλλοντολογικης συνειδησης,ή στη συσωρευση γνώσεων για τη λειτουργια του δημοσιου τομεα,τη λειτουργια των χρηματοπιστωτικων ιδρυματων, τη γεωργικη παραγωγη κ.α.
Η μορφωση, οταν συμπληρωθει απο την επαγγελματικη εμπειρια σε οποιοδηποτε τομεα,την στοιχειωδη πολιτικη εμπειρια και προυπηρεσια και το δυσευρετο πρωτογενες πολιτικο ενστικτο,μπορουν να φτιαξουν ισχυρες προσωπικοτητες καταρχην υποψηφιους και μετα βουλευτες/ινες.

Και κατι προσωπικο για σενα χωρις να με παρεξηγησεις.Επειδη πολλες φορες παρεμβαινεις, ουσιαστικα και ποιοτικα στο μπλογκ ομολογω, διακινδυνευω μια μαντεψια απο τις αποψεις σου για την κομματικη σου προτιμηση και τον,την πολιτευτη,που υποστηριζεις.Οπως ειπα προσφατα θετικη γνωμη εχω για το προσωπο ,που φανταζομαι οτι υποστηριζεις αλλα δεν χρειαζεται να σχετικοποιεις την αξια της μορφωσης επειδη στο συγκεκριμενο προσωπο δεν ειναι το δυνατο του σημειο.Εαν κανω λαθος στην μαντεψια μου θεωρησε ατυχες το σχολιο.

Απλα σου επαναλαμβανω οτι εχω καλη εικονα για την υποψηφιοτητα που φανταζομαι οτι στηριζεις και ουτως ή αλλως εχει αλλου δυνατα στοιχεια και καλα χαρακτηριστικα και νομιζω οτι αυριο θα ειναι ιδιατερα χαρουμενος/η.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μεδεώνα
Είναι αλήθεια ότι σε εκτιμώ και ομολογώ ότι παρόλο που έχω κάνει διδακτορική διατριβή σε μη θεωρητική επιστήμη όπου κατέχω τίτλο phd δεν θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα μορφωμένο διότι είμαι οπαδός του αποφθέγματος ¨ γηράσκω αεί διδασκόμενος ¨.
Ίσως γι αυτό δεν θεωρώ σπουδαίο γεγονός την μόρφωση στους βουλευτές, αλλά είναι σχετικό αυτό. Αντίθετα τους νέους προτρέπω να μορφωθούν, άλλωστε λόγω ανταγωνισμού σήμερα είναι αναγκαίο.
Όμως στη επαγγελματική μου αποκατάσταση ο τίτλος με βοήθησε είναι γεγονός.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα βάλω κάποτε υποψηφιότητα για βουλευτής. Προτιμώ να μη σου αναφέρω τον βαθμό εκτίμησής μου για τους πολιτικούς.
Όσον αφορά το πρόσωπο που προτίμησα στις εκλογές μάλλον κάνεις λάθος. Δεν ξέρω εάν είναι χαρούμενο/η αλλά και εσύ εάν είχες 13.000 σταυρούς και έμενες απέξω ενώ κάποιος άλλος με 8.500 είναι μέσα θα ήσουν χαρούμενος;;;
Είπα να στο πω με τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

Οχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και ολόκληρου του Νομού βγήκε πρώτος σε σταυρούς ο κ. Τόγιας.

Ελπίζω να χρησιμοποιήσει την εντολή που έλαβε για το καλό του τόπου.