Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Για την κοπή των δέντρων στο Κάστρο της Λιβαδειάς

Την πρόταση κοπής των δέντρων (όλων ή πάντως των περισσότερων) που βρίσκονται μέσα στο Κάστρο της Λιβαδειάς υπέβαλε ως υπόθεση εργασίας ο εκδότης του περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ Δημήτρης Λάμπρου προς τους εκλεκτούς ομιλητές στη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο « Εφοδος στο Κάστρο της Λιβαδειάς», η οποία έγινε την Τετάρτη 30 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας στη Λιβαδειά.

 Η εκ πρώτης όψεως αιρετική και τολμηρή πρόταση αντιμετωπίστηκε θετικά από τους καλεσμένους της εσπερίδας. Ο διευθυντής Ενωσης Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα κ. Νικόλαος Δεληβοριάς επισήμανε ότι δεν θεωρεί την πρόταση του Δημήτρη Λάμπρου αιρετική και σκωπτικά συνέχισε "Τα κάστρα δεν είναι γλάστρες".  Ασφαλώς είπε ο κ. Δεληβοριάς  "πρέπει να αφαιρεθούν τα δέντρα από το Κάστρο της Λιβαδειάς" αλλά και από τα κάστρα άλλων πόλεων όπου, "διάφοροι φυσιολατρικοί όμιλοι έχουν δενδροφυτεύσει τα φρούρια χωρίς να έχουν τέτοιο δικαίωμα, προκαλώντας σημαντικές ζημίες στα μνημεία".

Ο επ. καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και αρχιτέκτων κ. Σταύρος Μαμαλούκος υποστήριξε ότι τα δέντρα στο Κάστρο της Λιβαδειάς δημιουργούν μεγάλες καταστροφές στο τείχος και τους πύργους. «Είναι «βαριά» απόφαση να πεις ότι κόβω όλα τα δέντρα αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή επιλογή και να αφαιρεθούν τα δέντρα εκείνα που καταστρέφουν τα τείχη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα, να γίνει είναι μια μελέτη ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης έτσι ώστε να έχουμε κατά το δυνατόν «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», κατέληξε ο κ. Σταύρος Μαμαλούκος.

Ο πρώην δήμαρχος Λιβαδειάς κ. Αριστείδης Ρούσσαρης δήλωσε οπαδός του μέτρου και είπε ότι πρέπει το ζήτημα της κοπής των δέντρων να προσεγγιστεί με μεγάλη προσοχή.

Το θέμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον γι΄αυτό και η viotia ξεκινά ηλεκτρονική δημοσκόπηση. Ψηφίστε πάνω αριστερά. Με χαρά επίσης η viotia θα φιλοξενήσει άρθρα ειδικών αλλά και πολιτών επί του θέματος της κοπής των δέντρων που "βλάπτουν σοβαρά" το Κάστρο της Λιβαδειάς. Στη φωτό βλέπετε παλιό καρτ ποστάλ, όταν το κάστρο της Λιβαδειάς δεν είχε εξ ολοκήρου καταληφθεί από την πυκνή βλάστηση που έχει στις μέρες μας.

Το πλήρες ρεπορτάζ για την εντυπωσιακή εκδήλωση με τίτλο «Εφοδος στο Κάστρο της Λιβαδειάς» θα το διαβάσετε αύριο μαζί με το φωτορεπορτάζ.

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

4 χρονια ο Αρης γιατι δεν τα εκοψε? Εξω απο το χορο πολλα τραγουδια ξερουμε.

Ελωδός είπε...

Πολύ σωστή η τοποθέτηση αυτού του σοβαρού κινδύνου που αντιμετωπίζει το ιστορικό φρούριο.
Αν το γνωρίζω καλά, επί δημαρχίας Παλαιολόγου είχε γίνει και μια σχετική μελέτη περί αυτού και είχε από τότε επισημανθεί η επιτακτική ανάγκη περί αποψίλωσης του αλσυλλίου από τον εσωτερικό χώρο του φρουρίου.
Δυστυχώς πρέπει να δούμε κάποια μέρα της καταστροφή, να κλάψουμε υποκριτικά όλοι μας και να διαθέσουμε και δημόσια χρήματα περί της αναστήλωσης του.
Στο πρακτικό κομμάτι πρέπει και μάλιστα τάχιστα να αποψιλωθεί. Από αισθητική πλευράς όμως το κάστρο φαντάζει από μακρυά πολύ ομορφότερο με τα δέντρα.

Ανώνυμος είπε...

η λιβαδειά δεν έχει έλλειψη από δέντρα από αξιόλογους ανθ΄ρωπους έχει έλλειψη
εσύ βοιωτέ είσαι ένας από τους λίγους δεν ξερω άν υπαρχουν κι άλλοι που εχουν αηδιάσει από την κατάσταση και τους φελούς του δήθεν και δεν ασχολούνται

Ανώνυμος είπε...

Αν τα δένδρα επιβαρύνουν το μνημείο και εξ αιτίας τους κινδυνεύει να καταστραφεί (και αυτό να μας το πει κάποιος υπεύθυνα και επιστημονικά τεκμηριωμένα)νομίζω ότι πρέπει να αφαιρεθούν από κεί, άσε που υπάρχει και η δυνατότητα να μεταφερθούν σε άλλα σημεία .

βοιωτός είπε...

10.26
Μα τι λέμε τόση ώρα;

Ανώνυμος είπε...

lipon katarxas pistevo oti nai prepei na aksiopiisoume to kastro mas epitelous, pragma pou den ekane o kurios proin dimarxos pou parevriskotan stin ekdilosi, defteron eimai iper tis kopis ton dedron pou epivarinoun-katastrefoun ta tixi tou kastrou, oxi omos tou asliliou olou giati pistevo oti exei dimiourgithi ena teriasto dasaki gia enan arxeologigo xoro pou etsei k alios den exei na diksi tipota allo apo ta tixi,giati opos katalavenoume milame gia ena frourio. triton ta dedra pou prepei na kopoun enoxloun den enoxloun einai ta detra ekso apo to tixos gia na fani to kastro apo ton dromo, to kastromas den fenete,den to kserei kaneis, anathemame an afti pou parevrethikan stin ekdilosi an exoun enevi esto k mia fora sto kastro mas, posoi apo tous livadites exoun anevi;;;, telos tha ithela na po oti i iperksi tou dasous mesa sto kastro makroxronia to exei sosoi k olas apo din diavrosoi, ara anakefaleonodas 1.kopoi ton dredon pou katesrefoun to tixos tou kastrou
2.diatirisi k diamorfosi tou dasous mesa sto kastro
3.kopsimo ton dedron ekso apo to kastro,oriothetisi tou arxeologikou xorou me tou idioktites ton kodinon spition,fotagogisi tou eksoterikou k mono aftou tixous,adikatestisi ton komenon dedron me pezoules k thamnous gia tin apofigi diavrosis tou edafous gia apofigi tixon provlimaton pou bori na prokipsoun me ta gitonevoda spitia,efxaristo gia tin ipomoni sas...

Ανώνυμος είπε...

Προηγούμενε Ανώνυμε, μας γάμισες τα μάτια. Για τι ρε γαμώτο γράφετε μεγάλα κείμενα με greeklish?

Ανώνυμος είπε...

Καλά τι κουβέντες είναι αυτές που κάνετε? Να κοπούν τα δένδρα? Αυτό είναι αστείο εως και γελοίο!!!!!!. Κοπή δένδρων είναι πέρα ως πέρα απαράδεκτη. Μόνο τα ξερά κόβονται πλέον κύριοι! Το να κόψεις ένα δένδρο ισοδυναμεί με έγκλημα! Αν τόσο ενοχλεί θα πρέπει να βρεις τρόπο να το μεταφυτεύσεις!
Έχετε σκεφτεί ότι τόσα χρόνια αυτά τα δένδρα συνυπάρχουν αρμονικά με τα κάστρα, τα προφυλάσσουν με τον τρόπο τους από την κατάρρευση, συγκρατούν το έδαφος και το νερό της περιοχής? Αν δεν υπήρχαν αυτά τα δένδρα κάθε τόσο η έρκυνα θα πλημμύρισε και το τοπίο θα είχε πλήρως απογυμνωθεί!
Βοιωτέ παρακολουθώ χρόνια το blog και πρέπει να σου πω ότι το ερωτηματολόγιο που ανάρτησες είναι εξοργιστικό και απαράδεκτο. Το επόμενό σου τι θα είναι? Να κοπούν ντα δένδρα ας πούμε στην κρύα? Τόσο γελοίο είναι!
Μπορεί κάλλιστα να γίνει μια περιποίηση των δένδρων, να απομακρυνθούν τα ξερά κλαδιά ακόμα να αφαιρεθούν και να μεταφυτευτούν δύο, τρία ώστε να μην είναι τόσο πυκνά. Η κοινή λογική που εναρμονίζεται με το περιβάλλον και με το τοπίο αυτό επιτάσσει!

Ανώνυμος είπε...

Δείτε και το παρακάτω αλλά και το επόμενο φαινόμενο που μειώνεται με την ύπαρξη δένδρων!!!!!!!!

http://viotia.blogspot.com/2011/04/31.html

βοιωτός είπε...

9.00
Ολα όσα λες τα λέει το ρεπορτάζ που διάβασες. Αν το διάβασες...

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτε δείξε μας και καμια φωτογραφία από την εκδήλωση να χαρούμε!!!

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε 9.00 να καταστρέφεται δηλαδή το Κάστρο και να μείνουν τα δέντρα ε; αυτό κατά την τόσο κοντόφθαλμη λογική δεν είναι έγκλημα ! έλα μωρέ ντουβάρια είναι δεν πειράζει έτσι;
κι οι επιστήμονες κι αυτοί "εγκληματίες;"
Τόσο δογματική "ευαισθησία" είναι πολύ δήθεν και δεν πείθει με τίποτα

Ανώνυμος είπε...

Οι πανάσχετοι με τα ιστορικά και αρχαιολογικά ας ασχοληθούν με τις πρασινάδες και ( τα πράσινα άλογα )καλύτερα. Στους αιώνες μένουν τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού και όχι λίγα δέντρα που άλλωστε μπορούν να φυτευτούν κι αλλού.Ας πάρουν καμιά τσάπα λοιπόν να φυτέψουν όσα χρειστεί να κοπούν για να προστατευτεί το κάστρο κι ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα για κάτι που αναπληρώνεται. Τόσο ενδιαφέρον για τα δέντρα και
για το κάστρο που κινδυνεύει από την φθορά πλήρης αδιαφορία?

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή το κάστρο κινδυνεύει από την φθορά που προκαλείται από τα δένδρα? Αυτό και αν είναι κροκοδείλια δάκρυα! Μήπως το κάστρο θέλει κάποια υποστύλωση πρώτα από όλα? Έτσι δεν κάνουν συνήθως στα μνημεία? Φίλε στις 11.58 μήπως είσαι τελείως άσχετος και από ιστορία και από περιβάλλον? Ο χρόνος που χρειάζονται τα δένδρα να αναπληρωθούν είναι δεκαετίες πολλές και αν..., όσο για το έδαφος που συγκρατούν αυτό αν χαθεί δεν αναπληρώνεται! Υπάρχουν τρόποι για την αρμονική συνύπαρξη και των δύο. Σου συστήνω ανεπιφύλακτα την τσάπα, σκάβοντας ξέρεις ξεκαθαρίσει και το μυαλό και τα πράσινα άλογα, φαντάζομαι με τους πράσινους ιππότες, δίνουν την θέση τους σε ρεαλιστικές πράσινες ιδέες με σεβασμό και στο περιβάλλον, αλλά και στον άνθρωπο και στην ιστορία του.

Ανώνυμος είπε...

Aνώνυμε 12,59 το κάστρο δεν θέλει υποστύλωση αλλά αναστύλωση. Υποστύλωση μπορεί να θέλει το κεφάλι σου.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9:00 αν ένα δεντράκι πείραζε τα θεμέλια του σπιτιού σου θα το έκοβες!
Ακούς εσύ που κόπτεσαι για τα δέντρα του κάστρου δεν θα το έκοβες θα έριχνες υγρά μπαταρίας για να μη σε πάρει χαμπάρι η γειτονιά, τώρα αν σε περνάνε χαμπάρι τα υπόγεια ύδατα το ξέρω δεν σε νοιάζει…

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος είπε ότι πρέπει να τα μεταφυτέψουμε… χα χα χα
Μπράβο ρε φίλε μας έκανες και γελάσαμε, μπράβο και για να μη πάνε χαμένα να τα φυτέψουμε στην ακρόπολη των Αθηνών να έχουν οι τουρίστες λίγο σκιά βρε αδελφέ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που κόπτονται δήθεν για το πράσινο ας φυτέψουν πρώτα τις κωλοταράτσες τους που είναι μες το μπετόν και ανεβάζουν την θερμοκρασία της πόλης και μετά να κάνουν κριτική για το πώς μπορούμε να σώσουμε τα μνημεία μας.

Ανώνυμος είπε...

Κάντε πρώτα την αναστύλωση ή ότι άλλο χρειάζεται και μετά μπορείτε να αρχίσετε να βρίζετε! Όσο για το κόψιμο των δένδρων σίγουρα κάποια συμφέροντα υπάρχουν από πίσω. Δε μου λες εσύ με τις μπαταρίες και φαίνεσαι και προχωρημένος τις φωτιές γύρω από την Λιβαδειά σίγουρα θα ξέρεις να τις βάζεις!
Πες μου που μένεις να σου στέλνουμε μπαταρίες προς ανακύκλωση...σίγουρα θα τις κάνεις καταστρέφοντας το περιβάλλον.
Να σώσεις το κάστρο κόβοντας τα δένδρα και ύποπτο είναι και ανευ ουσίας και να στο πω να το καταλάβεις κωλότροπος με αρνητικά αποτελέσματα και για το έδαφος και για τα δένδρα και για το ίδιο το κάστρο.
Προιν αρχίσετε πάλι να βρίζετε, πείτε μας θεωρείτε ότι είναι τα πραγματικά σας συμφέροντα από μία τέτοια ενέργεια?

Ανώνυμος είπε...

Όλοι οι ανιστόρητοι το παίζουν περιβαλλοντολόγοι γιατί εκεί δεν χρειάζεται καμια γνώση . Αρκεί μια πράσινη καραμέλα και πολλή πολλή υποκρισία.

Ανώνυμος είπε...

Είδαμε και τις γνώσεις και τις προτάσεις των σχετικών που υποτίθεται δεν είναι ανιστόρητοι! Μια τρύπα στο νερό! Τόσο τους κόβει όμως, τόσα λένε!

Ανώνυμος είπε...

η δημοσκόπηση πιστεύω ότι δεν είναι στο κενό γιατί ισοδυναμεί με το εξής:
να σωθεί το κάστρο με αποψίλωση;(Ναι ή όχι)
σε αυτό λοιπόν θα απαντούσαν οι πολλοί όχι; εκτός αν δεν ξέρουν να διαβάζουν και να αντιλαμβάνονται σωστά μια απλή ερώτηση όπως φαίνεται

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί μου άγνωστοι συνομιλητές, πραγματικά δεν ξέρω από που να αρχίσω... ας αρχίσω με μια συγνώμη για το παραπάνω κείμενο μου γραμμένο στα greeklish άλλα ήταν μια βιαστική παρέμβαση μου στο πόδι. Παρακολουθώ καιρό το blog, που με ενημερώνει μπορω να πω σε πολύ κάλο επίπεδο για τα νέα του τόπου μας, θα ήθελα να ευχαριστήσω των δημιουργό και διαχειριστή του blog για την ενημέρωση άλλα και για το ελεύθερο βήμα που μου δίνει. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι κύριοι έχετε χάσει την αναγκαία σοβαρότητα και σεβασμό που πρέπει να υπάρχει αναμεταξύ τον διαφωνούντων συνομιλητών σε μια πολιτισμένη συζήτηση που πιστεύω όλοι θέλουμε να φτάσουμε σε κάποια συμπεράσματα, οι άκοσμοι και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί είναι α μη τι άλλο περιττοί όσο αναφορά το θέμα του κάστρου μας. Ακραίες απόψεις γράφτηκαν και από της δυο πλευρές που δημιουργήθηκαν, από την μια ''κόψτε όλα τα δέντρα'' από την άλλη ''αφήστε την φύση να οργιάζει'',
για άλλη μια φορά φάνηκε ότι η Λιβαδειά είναι καταδικασμένη όχι από την φύση της άλλα από των κόσμο της να μήνη μια ασήμαντη κουτσουλιά στο χάρτη της Ελλάδος, αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την παντελή διάθεση του κόσμου της Λιβαδειάς να εκμεταλλευτή τα πλεονεκτήματα της πόλης μας για οικονομική ανάπτυξη πχ έχουμε εγκαταλείψει τα μνημεία μας, έχουμε κατάργηση το καθετί παραδοσιακό που είχε ο τόπος μας και φυσικά το πιο κραυγαλέο η μη συμμετοχή μας στην πίτα που λέγετε Αράχοβα,χιονοδρομικό κέντρο,Παρνασσός... δεν μας ξέρουν, μας προσπερνάνε και μαζί με αυτούς και τα πορτοφόλια τούς. Γυρνώντας στο θέμα μας και λόγο έλλειψης του χρόνου θα ήθελα άπλα να αναφερθώ πάλι στης προτάσεις μου απαντώντας κιόλας σε μερικές ανησυχίες που εκφράστηκαν.
1.Κοπή των δέντρων που καταστρέφουν το τείχος του κάστρου. Εδώ θα ήθελα να πληροφορήσω ότι μιλάμε για μικρά δεντρά που ξεμύτισαν μέσα από το τείχος και η ανάπτυξη τούς είναι μικρή λόγο της τοποθεσία που βγήκαν,τονίζω δεν είναι μεγάλα δεντρά.
2.Διατήρηση του δάσους μέσα στο κάστρο. Τα δεντρά μέσα στο κάστρο δεν υπήρχαν, μετά από δεντροφύτευση δημιουργήθηκε αυτό το μικρο δάσος που τελικά και ομορφαίνει το μέρος, κοιτάξτε παλιές φωτογραφίες και θα δείτε έναν κρανίων τόπων, εγώ προσωπικά δεν βρίσκω κάτι το ωραίο σε αυτήν την εικόνα του παρελθόντος, επίσης σκεφτείτε το τι κάλο έκανε το δασός συγκρατώντας το χώμα τον επιπέδων του κάστρου από την διάβρωση που θα ερχόταν από τον χρόνο μέσο της βροχής και της εγκατάλειψης φυσικά, δεν βρίσκω λοιπόν λόγο της καταστροφής του εσωτερικού δάσους του κάστρου από την στιγμή μάλιστα που δεν εμποδίζει σε κάποια ανασκαφή γιατί πολύ άπλα δεν υπαρχή κάτι άγνωστο να βρεθεί μέσα στο φρούριο.
3. Κόψιμο των δέντρων έξω από το κάστρο. Οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου με τους ιδιοκτήτες των γειτονικών σπιτιών (με συναινετικό τρόπο), φωταγώγηση του εξωτερικού και μόνον αυτού τείχους, δημιουργία πεζουλιών και τοποθέτηση θάμνων σε αντικατάστασης των κομμένων δέντρων για την αποφυγή μελλοντικής διάβρωσης του εδάφους.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιερώσατε για να διαβάσετε την άποψη μου, τέλος συγχαρητήρια για την ανάδειξη του θέματος από το blog και καλό θα ήταν να πάτε και καμιά βόλτα από το κάστρο όποιος δεν έχει πάει, ντροπής πράγματα να μην το έχεις επισκεφθεί άλλα να μιλάς για αυτό...

Ροζαλια είπε...

οι ειδικοι ειπαν οτι πρεπει να αφαιρεθουν τα δεντρα που βλαπτουν τα τειχη του καστρου. απλα, μονοσημαντα, χωρις επαμφοτεριζουσες αποψεις. και οι κυκλαδες, και ο μυστρας ειναι α-δενδροι.. οχι παντου ενα δεντρο, κατα το παντου ενα πνευματικο κεντρο.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αυτονόητη η απάντηση στο ερώτημα. Όπου υπάρχει σοβαρή διοίκηση το έχουν κάνει ήδη. Η δημοσκόπηση απλώς δείχνει πόσο ανενημέρωτοι είναι οι περισσότεροι. Ως συνήθως και σε όλα βέβαια.