Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Αξιοποίηση των ΞΕΝΙΑ προαναγγέλλει ο Δημήτρης Λάμπρου

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ ο κ. Δημήτρης Λάμπρου προαναγέλλει ξεσκόνισμα των φακέλων των ΞΕΝΙΑ ώστε να αξιοποιηθούν μέσω διαγωνισμών, ή οι Δήμοι να αναλάβουν την ανακαίνιση τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε χθες το πρωί το www.capital.gr. Δείτε.


Της Έφης Καραγεώργου

Στην αξιοποίηση των «Ξενία» περνά η ΕΤΑ -η εταιρεία που διαχειρίζεται την ακίνητη τουριστική περιουσία- και μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του Ξενία Τσαγκαράδας στο Πήλιο.

Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο κ. Δημήτρης Λάμπρου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ, μέσα στον Ιούνιο θα ανακοινωθούν οι όροι του διαγωνισμού για το Ξενία της Τσαγκαράδας, με μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 30-35 ετών.

Στο μεταξύ «ξεσκονίζονται» οι φάκελοι και για τα υπόλοιπα Ξενία ώστε να αξιοποιηθούν μέσω διαγωνισμών, ή οι Δήμοι να αναλάβουν την ανακαίνιση τους.

Ωστόσο παρά το ενδιαφέρον που υπάρχει από τις τοπικές κοινωνίες για την συντήρηση και επαναλειτουργία των Ξενία, και πολλοί Δήμοι έχουν καταθέσει αιτήματα προς την ΕΤΑ να τους παραχωρήσει τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, ζητούν όμως να είναι ανακαινισμένα. Όμως το κόστος ανακαίνισης είναι τεράστιο και προς το παρόν αδυνατεί να το αναλάβει η ΕΤΑ.

Τα περισσότερα Ξενία «ρημάζουν» από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 με εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης και πολλά να κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Σήμερα στην διαχείριση της η ΕΤΑ έχει 44 Ξενία σε όλη την Ελλάδα, από αυτά τα 7 έχουν κριθεί ως Νεώτερα Μνημεία και είναι τα Ξενία Ηγουμενίτσας, Βυτίνας, Καλαμπάκας, Πλαταμώνα, Παλιουρίου Χαλκιδικής, Καστοριάς, Κοζάνης και πρόσφατα κρίθηκε ως νεώτερο μνημείο και το Μοτέλ Ξενία στον Καρτερό Ηρακλείου, στην παραλία Αμνισσού. Ο χαρακτηρισμός τους ως νεωτέρα μνημεία σημαίνει ότι η ανακαίνιση τους θα πρέπει να είναι απολύτως σύμφωνη με τα αρχικά σχέδια.

Τουλάχιστον τρία Ξενία κατεδαφίστηκαν, το Ξενία Χανίων (ήταν πάνω στα τείχη του ενετικού φρουρίου) το Ξενία Ηρακλείου (βρισκόταν στην Ενετική περιτοίχιση της πόλης) το Ξενία Ιωαννίνων. Ενώ το Ξενία Ι της Ολυμπίας έχει γίνει Δημαρχείο και το Ξενία Ρεθύμνου έχει μετατραπεί σε φοιτητική εστία.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι την περίοδο 1957-1967 δημιουργήθηκαν 50 Ξενία στην χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος να αποκτήσει τουριστικές υποδομές. Τα Ξενία κτίστηκαν σε περιοχές-φιλέτα, ήταν εναρμονισμένα με το περιβάλλον και σεβάστηκαν την τοπική αρχιτεκτονική.

Επικεφαλής του προγράμματος ήταν ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης -και πολλά από τα Ξενία ήταν δικά του έργα-, ο οποίος συγκέντρωσε γύρω του μία επίλεκτη ομάδα νέων αρχιτεκτόνων (Κ. Μπίτσιος, Φιλ Βώκος, Γ. Νικολετόπουλος, Ι. Τριανταφυλλίδης κ.ά.).

Με την δικτατορία ο Άρης Κωνσταντινίδης παραιτείται από τον ΕΟΤ, ξεκινά η δημιουργία των λεγόμενων ξενοδοχείων «της χούντας» και αρχίζει η απαξίωση των Ξενία.

Σημειώνεται ότι σημαντικός αριθμός "Ξενία" είναι παραχωρημένα σε Δήμους, ΑΕΙ, και άλλους φορείς για την κάλυψη των αναγκών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: