Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Για το ΠΑΣΧΑ στη Λιβαδειά1

Γράφει ο Βοιωτός
«Απόκριες στην Αθήνα και Πάσχα στη Λιβαδειά», έλεγε ο λαός μας, παραδίδει ο Τάκης Λάππας. Φοβούμαι ότι δεν το λέει πια.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς, ως εορταστική εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Δήμο Λεβαδέων, διανύει περίοδο βαθιάς παρακμής. Τα δρώμενα, που κοστίζουν ακριβά σε χρήμα, δεν αφορούν παρά ελάχιστους. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις είναι μικρού βεληνεκούς, η συμμετοχή των δημοτών και των επισκεπτών περιορισμένη ή ανύπαρκτη, η οργανωτική ανεπάρκεια πανταχού παρούσα. Το ίδιο και η έλλειψη φαντασίας, πρωτοτυπίας και σχεδιασμού εκ μέρους των οργανωτών.

 Φυσικά ούτε για αστείο δεν μπορεί να γίνεται λόγος για συνεισφορά στον λαϊκό πολιτισμό μέσω της αναβίωσης των τοπικών εθίμων και της λιβαδείτικης παράδοσης. Πιο κοντά στην αλήθεια είναι ότι πρόκειται για περιορισμένης εμβέλειας πολιτιστική διοργάνωση που απευθύνεται σε κοινό χαμηλών απαιτήσεων, σε ένα κοινό «που δεν θα ήθελε να βρίσκεται εκεί», όπως το έθεσε πολύπειρος καλλιτέχνης.

Συνολικά το ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς είτε το δούμε ως ευκαιρία αναβάπτισης στα νάματα της εθνικής μας κληρονομιάς είτε ως τουριστικό προϊόν είτε ως συνδυασμό και των δύο δεν αποτελεί πλέον ελκυστική προοπτική και προτεραιότητα ούτε για τους Λιβαδείτες ούτε για τους επισκέπτες. Επιπλέον η οικονομική κρίση και η περιστολή των δημοσίων δαπανών δεν προοιωνίζεται τίποτε θετικό για το ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς

Ολα αυτά δείχνουν προς μια κατεύθυνση: Το ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς ως οργανωτική δομή και ως πολιτιστική πρόταση πρέπει να αλλάξει. Το ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς πρέπει να αναπροσανατολιστεί δίνοντας απαντήσεις σε σύγχρονες ανάγκες ψυχαγωγίας και ταυτόχρονα εμβαθύνοντας στην τοπική παράδοση. Με λίγα λόγια το ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς πρέπει να ξαναβρεί το χαμένο νήμα της δημιουργικότητας, της παραγωγής πολιτισμού και γεγονότων.

Από την άποψη αυτή επιβάλλεται ένας επαναπροσδιορισμός της στάσης της όλης Λιβαδειάς απέναντι στο ΠΑΣΧΑ. Κυρίως επιβάλλεται να δοθεί μια τεκμηριωμένη, σύγχρονη, καλαίσθητη και λιτή απάντηση στην επανερχόμενη διαρκώς ερώτηση:
Ποιοι οι στόχοι της διοργάνωσης εκδηλώσεων για το ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς; Τί θέλουμε να επιτύχουμε; Σε ποιους απευθυνόμαστε;

Οταν απαντήσουμε  σε αυτά εύκολα μπορούμε να βρούμε λύσεις για την ανανέωση του εορτασμού. Και να ξαναδώσουμε στο ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς τη χαμένη του αίγλη, να διοργανώσουμε μια γιορτή αντάξια της παλαιάς φήμης της, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους της.

Ψηφίστε πάνω αριστερά για την ανάγκη αλλαγής της μορφής και της δομής των εκδηλώσεων στο ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς.

11 σχόλια:

βοιωτός είπε...

ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς εννοώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος και όχι φυσικά το παραδοσιακό Πάσχα που καθενας γιορτάζει στην αυλή του.

Ανώνυμος είπε...

Ότι διατηρείται απο τα έθιμα των ελλήνων σχετίζεται με το φαγητό (Πάσχα, καθαρή Δευτέρα). Άλλο ένα σημάδι παρακμής της χώρας. Είναι μάταιο να ψάχνεις για παράδοση, πολιτισμό και ήθος ανάμεσα στους παρηκμασμενους. Δυστυχώς η αλήθεια είναι πικρή πολύ πικρή για να την παραδεχτούμε.

Ανώνυμος είπε...

OLA ALAKSAN, EMEINE O MAGAS KE H TZOYLI.

Ανώνυμος είπε...

Μπορούμε να κάνουμε προτάσεις για τις αλλαγές που χρειάζεται

Ανώνυμος είπε...

μια παρακμή που κρατάει χρόνια...σαν να είμαστε στη δεκαετία του 80..
αλλά που να ξέρουν από
πολιτισμό και επίπεδο οι αμόρφωτοι που ούτε σωστά ελληνικά δεν ξέρουν;
κουλτούρα των ακαλλιέργητων και των καρα κιτσάτων
μπουρτζοβλαχιά σκέτη

Ανώνυμος είπε...

Γιατί υπήρχαν στόχοι;!
Ούτε ξέρουν ούτε μπορούν να κάνουν κάτι της προκοπής.Πετάνε τα λεφτά μας σε μ......ς.

Ανώνυμος είπε...

εγώ περισσότερο απ όλους λυπάμαι του <> που για μια φωτογραφία χάνουν τα τριήμερα. γι αυτό καλά κανείς Βοιωτέ και τους βάζεις πρώτη μούρη στις φώτο σου. Μπράβο στα παιδία μπράβο και πάλι μπράβο….
Βέβαια δεν λυπάμαι τον υπάνθρωπο που σκοτώνει τα σκυλάκια στην κοιτσανόραχη.
Μα πόσο τενεκές μπορεί να είναι?

Ανώνυμος είπε...

Να ανανεωθή η πόλη. Σαν κεφαλοχώρι του 1960 μοιάζει.

Ελωδός είπε...

Αν το κρίνουμε ως Λειβαδίτες, πραγματικά μας είναι αδιάφορο το Πασχαλινό πάρτυ που δεκαετίες γιορτάζει η πόλη. Αυτή η φανφάρα είναι μόνο για τους τουρίστες.
Το Πάσχα όλων των Λειβαδιωτών είναι στους δρόμους (λάκκους) και στις γειτονιές. Πραγματικά μας είναι αδιάφορο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, πολύ απλά γιατί δεν ήταν ποτέ φτιαγμένο για εμάς. Αυτό ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο των δημοτικών αρχών να προσελκύσουν κόσμο, λες και το είχε ανάγκη εκείνη την μέρα η πόλη μας.
Από την μεριά τώρα των τουριστών για μια ακόμα φορά πέρασαν καλά οι Πασχαλάκιδες που επισκέφτηκαν την πόλη για να φάνε δωρεάν. Το κάνουν χρόνια τώρα... και ξέρουν.
Εδώ και 20 χρόνια οι λάκκοι του κέντρου εξαφανίστηκαν γιατί πολύ απλά δεν γούσταραν τα γουργουρίσματα των πεινασμένων πρωτευουσιάνων.

Το Πάσχα της Λειβαδιάς (εννοώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων) πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και προσαρμοσμένο στους σύγχρονους καιρούς να φέρνει έσοδα (και δεν εννοώ μόνο χρηματικά) στην πόλη, αλλιώς τσάμπα ξοδευόμαστε.

Κ. ΚΟΡΔΑΤΖΗΣ είπε...

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΒΑΠΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΕΘΙΜΑ. ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΤΟΜΟ "ΓΕΜΙΣΕΙ" ΑΠΟ ΓΝΗΣΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩΝ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΤΡΑΞΙΟΝ... ΠΧ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΤΕΡΟΥ ΛΑΚΚΟΥ, ΚΙΝΗΤΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΛΑΚΚΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΑΛΛΩΝ ΕΘΙΜΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΛΠ

Ανώνυμος είπε...

ma kala bazete se diabouleysh to eortastiko programma panhgyriwn kai eortwn?anti na baleis ton kosmo na skeftetai pws na stamathsei na einai ellhnaras kai na agaphsei pragmatika thn patrida tou, ton taizeis arto kai 8eama na ton epivraveyseis kiolas. eiste aparadektoi kai sas vare8hka.