Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ο Παρνασσός και η κ. Μπιρμπίλη


Γράφει ο Γιώργος Δ. Ανδρέου
Δικηγόρος
Μέλος Δ.Ε. της Δημοκρατικής Συμμαχίας


Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, από τότε που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 70, αποτέλεσε το εφαλτήριο της αλματώδους ανάπτυξης της περιοχής των Περιπαρνάσσιων πόλεων και χωριών, αλλά και της μείζονος περιοχής που περιλαμβάνει την Επαρχία Λειβαδιάς του νομού Βοιωτίας, την επαρχία Παρνασσίδας του Νομού Φωκίδας και την επαρχία Λοκρίδας του Νομού Φθιώτιδας.
 Άλλαξε εικόνα , κατεύθυνση και προσανατολισμό όλη η περιοχή.
 Η ανάπτυξη αυτή απέδωσε πολλαπλά οφέλη στην περιοχή, που έγινε χειμερινός τουριστικός πόλος και επώνυμος προορισμός, τόνωσε την απασχόληση, δημιούργησε επιχειρήσεις,  επαγγέλματα και επενδύσεις, αύξησε την αξία της γης και γενικά συμβάλλει καθοριστικά στην ευημερία της. Οι απασχολούμενοι με την τουριστική βιομηχανία και την οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή είναι διασπαρμένοι σε όλα τα παραπάνω σημεία.
Εκατοντάδες οι επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα σε όλες τις παραπάνω περιοχές  που ζουν πλέον, μετά  την γενικότερη καθίζηση, με κέντρο τον Παρνασσό.
Δυστυχώς όμως και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, παρά το γεγονός ότι προσέλκυσε και πολλούς και επώνυμους από τον επιχειρηματικό, τον δημοσιογραφικό, τον καλλιτεχνικό αλλά  και τον πολιτικό κόσμο, που έγιναν φανατικοί επισκέπτες και επένδυσαν στην περιοχή με σπίτια και επιχειρήσεις, είχε την ίδια τύχη με τα τις υπόλοιπες δραστηριότητες του  Ελληνικού Κράτους. Προχειρότητα, ανοργανωσιά και ωχαδερφισμός.
 Το Χ.Κ. ανήκει στην ΕΤΑ ΑΕ. (είναι η εταιρία που δημιουργήθηκε με μέτοχο το Δημόσιο στην οποία μεταβιβάσθηκε η περιουσία του ΕΟΤ) και  ουσιαστικά λειτουργεί εδώ και δέκα (10) χρόνια χωρίς νόμιμες άδειες και αυτό γιατί η παλαιότερη παραχώρηση προς τον ΕΟΤ  των 11.000 στρεμμάτων, στα οποία έχει δημιουργηθεί, έχει ακυρωθεί με αποφάσεις του ΣτΕ, λόγω του ότι μέρος της περιοχής του συμπίπτει με τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.
Εδώ και πέντε (5) τουλάχιστον χρόνια κρούουμε , εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αράχωβας 3-4 φορές και περισσότερες ο Δήμαρχος Αράχωβας,  τον κώδωνα του κινδύνου στους  αρμόδιους. Μάταια.
Με επανειλημμένα διαβήματα επισημάναμε ότι για την ανάπτυξη του ΧΚ απαιτείται η επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος  και εν συνεχεία του αδειοδοτικού κλπ. Και για να γίνουν όλα αυτά  απαιτείται η τροποποίηση των ορίων του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, που πρέπει να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα.
Πρόσφατα μάλιστα έγινε διαγωνισμός από την ΕΤΑ για τον εκσυγχρονισμό του, με 24.000.000 ευρώ, που ματαιώθηκε λόγω ακριβώς αυτού του προβλήματος. Αν και γι αυτό  είχαμε προειδοποιήσει τους αρμοδίους. 
Εδέησαν, μετά από αυτό να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι.
Και έτσι μας προέκυψε η κ. Μπιρμπίλη.
Το αρμόδιο για το θέμα αυτό Υπουργείο της – ΥΠΕΚΑ - έδωσε  σε δημόσια διαβούλευση, παλαιότερο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με τις προτεινόμενες αλλαγές στα όρια των προστατευόμενων περιοχών στον Παρνασσό και με την ορολογία του νέου νόμου που είναι γνωστός ως NATURA.
 Έτσι  γεννήθηκε η «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» (πυρήνας Εθνικού Δρυμού) αλλά  και  η περιμετρική της ζώνη, που θα ονομάζεται  «Εθνικό Πάρκο» και φτάνει περιμετρικά μέχρι τις παρυφές των γύρω από τον Παρνασσό πόλεων.
Μέχρι εδώ καλά, αν δεν υπήρχαν οι απαγορεύσεις και οι συνέπειες.
Το Σχέδιο της κ. Μπιρμπίλη, βασισμένο σε μια μελέτη του1993, όπως ομολόγησε η αρμόδια υπάλληλος που το παρουσίασε, όταν η κατάσταση δεν είχε καμία σχέση με την σημερινή,  επιβάλλει  ζώνες,  όρια και κυρίως  απαγορεύσεις , μείωση συντελεστών και μεγάλωμα αρτιότητας (150 μέτρα ισόγειο στα 10 στρέμματα)   με αποκορύφωμα την απόλυτη απαγόρευση  – για περιβαλλοντική προστασία υποτίθεται – κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή του Λιβαδιού Αράχωβας (μέχρι να γίνουν κάποιες μελέτες από κάποιους φορείς , που είναι σίγουρο  δεν θα γίνουν ποτέ).
Ακόμα ουσιαστικά απαγορεύει, με την μη πρόβλεψη, κάθε δυνατότητα δημιουργίας οικισμού ή επέκτασης του υφιστάμενου οικισμού,   πολεοδόμησης αλλά και  οργάνωσης της δόμησης στην συγκεκριμένη περιοχή. Απαγορεύει  δηλαδή το συμμάζεμα και την τακτοποίηση της άναρχα δομημένης περιοχής του Λιβαδιού που έχει επιτακτική ανάγκη οργάνωσης και  στην οποία υφίσταται ήδη ο οικισμός «Καλύβια», που δεν τον αναγνωρίζει. Και αυτό βαφτίζεται προστασία του περιβάλλοντος.
Μέχρι που φτάσαμε να σκεφθούμε μήπως πρόκειται για μεθοδευμένη εξυπηρέτηση κάποιων, αφού με  τις  δεσμεύσεις και τις απαγορεύσεις που προβλέπει ουσιαστικά «εξυπηρετούνται» και «ευεργετούνται» οι ήδη κατασκευασμένες οικοδομές και η υπόλοιπη περιοχή   θα μείνει έτσι όπως είναι άκτιστη  για να απολαμβάνουν τη φύση  όσοι έχουν ήδη κτίσει.
Σε γενικότερο επίπεδο  με τα νέα προτεινόμενα όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού   αποκλείεται κάθε δυνατότητα επέκτασης του Χ.Κ. ανατολικά και βόρεια προς μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου και, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα κυνηγάμε  στο μέλλον το χιόνι, και   περιλαμβάνει στην περιοχή προστασίας της φύσης το υφιστάμενο Χ.Κ. στην περιοχή «Γεροντόβραχος» του Αθηναϊκού Ομίλου Φίλων ΣΚΙ, που θα υποχρεωθεί να διακόψει την λειτουργία του.
           Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και η  χαριστική βολή από  το ΥΠΕΚΑ που με απόφαση με την υπογραφή της κ. Μπιρμπίλη (αρ. 6588/11.2.2011 της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ΦΕΚ/τεύχος Αν. Απ.και Πολεοδομικών .Θεμάτων 24/22.2.2011) αποφασίσθηκε η αναστολή για ένα  χρόνο   της έκδοσης οικοδομικών αδειών και άκουσον - άκουσον  της εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην εκτός σχεδίου περιοχή του Παρνασσού (Λιβάδι αλλά και μέχρι τα όρια της Αράχωβας, των Δελφών, της Αγόριανης, της Άνω Σουβάλας κλπ). Δηλαδή όχι μόνο να μην βγουν νέες άδειες αλλά να μην συνεχίσουν οι ημιτελείς οικοδομές. Για το ότι κάποιοι καταστρέφονται ποιος νοιάζεται.
Από τότε τρέχουμε και δεν φτάνουμε.
 Κι όλα αυτά έγιναν και γίνονται σήμερα που βιώνουμε την ιστορικά μεγαλύτερη οικονομική κρίση της χώρας μας και προέχει η επιβίωση, η διατήρηση και η επέκταση των δραστηριοτήτων και  η ανάπτυξη.          
Τι κι αν ο κ. Χρυσοχοίδης μελετάει και συζητάει την δυνατότητα δημιουργίας τεχνητής χιόνοσης στο Χιονοδρομικό Κέντρο και περαιτέρω ανάπτυξή του για να λειτουργεί από το Νοέμβριο. Απαγορεύεται.
Τι κι αν το σχέδιο αυτό του Π.Δ. χαρακτηρίζεται  ανεπίκαιρο, ανεδαφικό, αντιαναπτυξιακό, ουσιαστικά αντιπεριβαλλοντικό και  βέβαια  καταστροφικό για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής, την οποία καταδικάζει σε μαρασμό. Αδιάφορο για τους «Ηρακλείς» του περιβάλλοντος.
Τι κι αν η περιοχή του Λιβαδιού Αράχωβας είναι ήδη πυκνοδομημένη και το «φυσικό περιβάλλον» έχει ουσιαστικά αλλάξει χρήση με την ήδη εκτεταμένη ανοικοδόμηση τουριστικής -εξοχικής κατοικίας και τουριστικών μονάδων (Ξενοδοχεία – εστιατόρια  κλπ) και είναι ειρωνικό και εν τέλει ανούσιο να την χαρακτηρίζεις «Εθνικό Πάρκο», αντί να προσπαθείς να την βάλεις σε σειρά και να την οργανώσεις. Τίποτα.
Επιμύθιο.
Είναι εθνική πλέον ανάγκη να  ξεφύγουμε από τα «κολλήματα» και τις ιδεοληψίες και  να   προσεγγίσουμε  τα πράγματα με τις συνθήκες του σήμερα. Να ιεραρχήσουμε τις επιλογές μας ρεαλιστικά. Να συγκεράσουμε απόψεις. Να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε εν τέλει. Να αναζητήσουμε και να βρούμε τρόπους να συνδυάσουμε το περιβάλλον με την ανάπτυξη. Είναι εύκολο αρκεί να θέλουμε . Να προστατεύσουμε – εμείς πρώτοι - αυτό που πραγματικά πρέπει και αξίζει και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Το Λιβάδι δεν έχει ανάγκη από  επίπεδες γενικές και ανεδαφικές και ανεφάρμοστες απαγορεύσεις. Θέλει οργάνωση και να μπει σε σειρά. Κανένας δεν φέρνει αντίρρηση στη βελτίωση και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Υπάρχει και ο άνθρωπος. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» έλεγε ο αείμνηστος Δημήτριος Παπασπύρου.   
Σήμερα, με την οικονομική κρίση στο αποκορύφωμά της, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν, με την ανεργία να καλπάζει και την περιβόητη «ανάπτυξη», για την οποία όλοι μιλούν αλλά κανένας δεν πράττει κάτι , να έχει γίνει φάντασμα και όνειρο, είναι αδιανόητο, ιδεοληπτικό και εν τέλει ανόητο να καταδικάζεις μια περιοχή (τη μισή Στερεά Ελλάδα) σε μαρασμό.
 Κι από πάνω να μην δέχεσαι να ακούσεις τους Δημάρχους της περιοχής.
Όποιος δεν μπορεί και κυρίως δεν θέλει ,  καλύτερα να πάει σπίτι του.
Η Ελλάδα – δηλαδή εμείς - θέλει.     

15 σχόλια:

Μέτοικος είπε...

Οι ίδιοι που δεν ήθελαν με τίποτε να περάσει η εθνική οδός έξω από την Αράχωβα, οι ίδιοι που άφησαν να τσιμεντοποιηθεί άναρχα και εκτός σχεδίου το Λιβάδι, σε λίγο θα ζητήσουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να μπορούν να χτίσουν μέχρι και πάνω στην κορυφή της Λιάκουρας.

Υ.Γ.1. Σχέδιο διαβούλευσης είναι. Γιατί ο κ. Ανδρέου δεν διατυπώνει τις διαφωνίες του, ωραία και καλά, στα πλαίσια της διαβούλευσης;

Υ.Γ.2. Το «Υπουργείο της (κας Μπιρμπίλη)»; Δεν ήξερα ότι τα Υπουργεία ανήκουν στον εκάστοτε Υπουργό.

εωσφόρος είπε...

Αχ Κούλα!

Ανώνυμος είπε...

ρε συ μέτοικε μας δουλεύεις;
η περίφημη διαβούλευση σε όλα και καλά τώρα είχε κανένα νόημα; το ναχαμε να λέγαμε μας το κάνεις θέμα; καλά σε ειχα καταλάβει

Μέτοικος είπε...

Ανώνυμε,
Για την ταμπακιέρα έχεις να πεις τίποτε; Εκτός αν η μόνη "διαβούλευση" που αντιλαμβάνεσαι είναι το πόσα κυβικά μπετόν θα ρίξουμε στο δάσος!

Ανώνυμος είπε...

μέτοικε το τυρί το είδες
την φάκα όχι στο θέμα που υπερασπίζεσαι;

Μέτοικος είπε...

Και ποιο είναι το θέμα που υπερασπίζομαι Ανώνυμε; Πάντως όχι το "δικαίωμα" του κάθε καταπατητή να χτίζει όπου, όσο και ότι γουστάρει. Αν αυτό είναι "αντιαναπτυξιακό", τότε ποτέ και σώσουμε και (ξανα)δούμε τέτοια "ανάπτυξη".

ΕΝ ΑΡΑΧΩΒΗ είπε...

METOIKE μαλλον εισαι εκτος θεματος και θελεις να προσβαλεις ανθρωπους και παραλληλα εχεις απολυτη αγνοια των γεγονοτων.Αυτο που γραφει ο κ.ΑΝΔΡΕΟΥ οτι το υπουργειο ειναι της κ Μπιρμπιλη, το γραφει ακριβως για να μας δωσει να καταλαβουμε οτι η αποφαση της αναστολης των οικοδομικων εργασιων για ενα χρονο, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (δηλαδη αποφαση της κ. Μπιρμπιλη και κανενος αλλου). Σε διαβουλευση θα τεθει το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ οταν και αν ολοκληρωθουν καποιες μελετες. Αρα τις προτασεις που λες να διατυπωσει ο κ.Ανδρεου, που να τις διατυπωσει; σε ενα προεδρικο διαταγμα που δεν υπαρχει ακομα; Παντως πρεπει να ξερεις οτι οκ.Ανδρεου και ολο το πρωην δημοτικο συμβουλιο της Αραχωβας εχουν ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ με το Γ.Π.Σ (γενικο πολεοδομικο σχεδιασμο), που υπαρχει σε μελετη και αφορα το δημοτικο διαμερισμα της Αραχωβας. Τελος θα πρεπει να ξερεις οτι αυτη η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για αναστολη αδειων και εργασιων ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ. Ισως αυτο το τελευταιο να σου λεει κατι παραπανω και να σε βαζει και σενα σε κακες σκεψεις.

Μέτοικος είπε...

Εν Αραχώβη κλπ.
Πού ήσασταν όταν τσιμεντοποιείτο "άναρχα και χωρίς σχέδιο" το Λιβάδι; Πού είσατε όταν οι διερχόμενοι οδηγοί βλαστημούν να περάσουν απ' το στενάκι του χωριού σας που επιμένετε να είναι τμήμα του ...εθνικού οδικού δικτύου; Το 12μηνο φρένο στην οικοδομική ασυδοσία σας πείραξε;

Ανώνυμος είπε...

Με τον όρο μέτοικος εννοείτο κατά την αρχαιότητα εκείνος που κατοικούσε στα όρια μιας πόλης-κράτους αλλά δεν καταγόταν από αυτήν. Οι μέτοικοι είχαν συνήθως περιορισμένα ή καθόλου πολιτικά δικαιώματα. Ο όρος είναι κυρίως γνωστός από την αρχαία Αθήνα, την πόλη που συγκέντρωνε τους περισσότερους ξένους λόγω της αίγλης και της οικονομικής ανάπτυξής της.Λοιπόν κ. Μέτοικε για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή άπο ότι φαίνεται δεν ξέρεις το τι γίνεται στο χωριό μας άστο ασχολήσου καλύτερα με κανένα καμποχώραφο βαμβάκι , στάρι κτλπ.(όχι ότι είναι κακό αλλά βρε αδερφέ καμπήσα πέρδικα δεν λαλεί στη Λιάκουρα )

ΕΝ ΑΡΑΧΩΒΗ είπε...

ΜΕΤΟΙΚΕ μαλλον δεν μπορει να μιλησει καποιος σοβαρα μαζι σου. Μπορει να εχεις καποια εμπαθεια με την Αραχωβα, αλλα αυτο δεν σου δεινει το δικαιωμα να λες αρλουμπες. Η περιοχη του παρνασσου οικοδομειτε σαν ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ και δεν εχει καμοια σχεση με σχεδιο πολεως, οσο για το ΑΝΑΡΧΑ ειναι δικο σου συμπερασμα και απλα το γραφεις, χωρις να μας λες τι χαρακτηριζει ΤΟ ΑΝΑΡΧΟ και ποιοι ειναι οι λογοι που το υποστηριζεις. Να εισαι σιγουρος, για το δευτερο που γραφεις, οτι ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ, για τον πολυ απλο λογο οτι η Αραχωβα εδω και παρα πολλα χρονια ειναι ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΑΣΜΑ. Αν εχεις κατι αλλο να ρωτησεις μπορεις να το κανεις, αλλα σε παρακαλω με λιγοτερη κακια, γιατι αυτο που αποκαλεις εσυ 12 ΜΗΝΟ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ, για καποιους αλλους ειναι το μεροκαματο που θα θρεψουν τα παιδια τους και να εισαι σιγουρος οτι οι περισσοτεροι στην Αραχωβα δεν ειναι ουτε ΠΡΟΥΧΟΝΤΕΣ ΟΥΤΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ.

Μέτοικος είπε...

Δυστυχώς για σας διαθέτω την μνήμη και την ηλικία να θυμάμαι τόσο το πώς ήταν η Αράχωβα πριν την επέλαση του life style και του real estate, όσο και τις αντιδράσεις των κατοίκων της στην ιδέα της οδικής παράκαμψης. Όπως έχω και τη γνώση ότι το καθεστώς της οριακής νομιμότητας της εκτός σχεδίου (και επομένως, εξ ορισμού και σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του κ. Ανδρέου, ΑΝΑΡΧΗΣ) δόμησης συμφέρει τους "οικοπεδούχους" και κάθε επίδοξο καταπατητή πολύ περισσότερο από την συντετεγμένη και σχεδιασμένη οικιστική ανάπτυξη. Όσο δε για τις "ευαισθησίες" για την αυξανόμενη ανεργία στην οικοδομή, καλύτερα πουλήστε τες αλλού: ολόκληρη η Ελλάδα μαστίζεται από την ύφεση, δεν είναι η Αράχωβα το κέντρο του κόσμου, δα.

Υ.Γ.1 Πολύ ενδιαφέρουσα η αναφορά στα - ανύπαρκτα - πολιτικά δικαιώματα των μετοίκων κατά την αρχαιότητα. Γιατί όχι, οι μέτοικοι να φορούν ένα κίτρινο τρίγωνο στο πέτο και να απαγορεύεται να κυκλοφορούν μετ΄ατη δύση του ηλίου...

Υ.Γ.2 Δεν ξέρω αν έχουν μείνει πέρδικες να λαλούν στη Λιάκουρα, ξέρω όμως ότι πολλοί ονειρεύονται να λαλούν μπουλντόζες.

ΕΝ ΑΡΑΧΩΒΗ είπε...

ΜΕΤΟΙΚΕ, παρολο το υφος που εχεις, εγω θα συνεχιζω να σε αντιμετωπιζω σοβαρα γιατι σιγουρα πλεον εχω καταλαβει οτι εχεις παντελη αγνοια σημαντικων γεγονοτων. Επειδη εχω και εγω την ηλικια να ξερω πραγματα θα σου πω συγκεκριμενα γεγονοτα και πριν απαντησεις θα ηθελα να τα ψαξεις. Το θεμα του δρομου για την Αραχωβα εχει ληξει (διαπλατυνση ή παρακαμψη) απο 1983, που τοτε ειχε παρθει με υπουργικη αποφαση οπου και καθοριστηκε να γινει παρακαμψη στο νοτιο τμημα της πολης. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Απο τοτε τη μονη φορα που επανηλθε το θεμα ηταν οταν ηταν υπουργος εθνικης οικονομιας ηταν ο κ.Τσιπλακος και υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Ο κ.Κατσιγιαννης, οταν ηθελαν να διαπλατυνουν το δρομο και οχι να κανουν παρακαμψη, κατι που απο τις αντιδρασεις των κατοικων εμεινε μονο σαν γνωμη των δυο υπουργων. Οσο αφορα το δευτερο μεγαλο ερωτημα που εχεις, εχω να σου πω οτι η Αραχωβα με τη μελετη του Γ.Π.Σ, που σου εχω αναφερει σε προηγουμενο σχολιο μου θελει ακριβως αυτο που γραφεις και εσυ, θελει δηλαδη ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και οχι γιατρους κομπογιανητες, σαν την κ.Μπιρμπιλη και εσενα, που οταν ποναει το κεφαλι το κοβουνε. Αυτο που απαξιωτικα αναφερεις περι ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ, δεν σου ζηταω να το καταλαβεις, γιατι εγω που σου γραφω δεν εχω παρει απο Ελληνικο δημοσιο ουτε μισο ευρω ενω μαλλον εσυ ζεις απο αυτο γιαυτο και δεν σε ενδιαφερει. Δεν ξερω τη προβλημα εχεις με το life style και με το real estate, ουτε μπορω να γνωριζω τι προβλημα εχεις με την Αραχωβα, αλλα αν θελεις μια συμβουλη εχω να σου πω οτι τα ΚΟΜΛΕΞ δεν βοηθησαν ποτε και κανενα.

Μέτοικος είπε...

Εν Αραχώβη,
Αφού η Αράχωβα θέλει τόσο πολύ "συντεταγμένη και σχεδιασμένη οικιστική ανάπτυξη", γιατί αποφεύγει να μας πει πού ήταν και τι έκανε όταν έπεφταν άναρχα και χωρίς σχέδιο αμέτρητα κυβικά μπετόν στον Παρνασσό και γιατί τόσο πολύ ενοχλείται από μια 12μηνη αναστολή της, ούτως ή άλλως, ασύντακτης και χωρίς σχέδιο οικοδόμησης;

ΕΝ ΑΡΑΧΩΒΗ είπε...

ΜΕΤΟΙΚΕ, οταν δεν σε συμφερει προσπαθεις να πας το θεμα καθε φορα εκει που νομιζεις οτι κατι εχεις να πεις. Δεν μου εχεις πει ομως κανενα λογο που να υποστηριζει αυτα που λες. Οι λεξεις ΑΝΑΡΧΑ και ΑΣΥΝΤΑΧΤΑ ειναι λεξεις δικες σου και δικα σου συμπερασματα. Μην προσπαθεις να καταλαβεις τι συμμενει για την Αραχωβα 12μηνη αναστολη εργασιων ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΟ ΠΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ. Θα ηθελα να σου πω κατι τελευταιο μηπως και βρουμε σημειο επαφης: ο Παρνασσος ειναι το μοναδικο βουνο στην Ελλαδα που δεν εχει καει ποτε και σε αυτο εχουν παιξει σημαντικο ρολο οι ΑΡΑΧΩΒΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ (ειναι μια απαντηση στην ερωτηση που εκανες, που ειμαστε εμεις).

Μέτοικος είπε...

Εν Αραχώβη,

Αν έκανες μια στοιχειώδη προσπάθεια να διαβάσεις προσεκτικά όλα τα σχόλιά μου θα καταλάβαινες ότι από την αρχή "το θέμα το πάω εκεί που έχω κάτι να πω". Αν έκανες δε και μια στοιχειώδη προσπάθεια να διαβάσεις αυτά που έγραψε ο κ. Ανδρέου θα διαπίστωνες ότι ο χαρακτηρισμός "άναρχα" και "ασύντακτα" είναι δικός του ("Απαγορεύει δηλαδή το συμμάζεμα και την τακτοποίηση της άναρχα δομημένης περιοχής του Λιβαδιού"). Αλλά πολύ ασχολήθηκα. Ούτως ή άλλως ουδέποτε θα αποδεχτείς ότι ο Παρνασσός είναι εθνική περιουσία, ότι δεν είναι τσιφλίκι μερικών για να τον χτίζουν όσο, όπως και όποτε γουστάρουν.

Υ.Γ. Η Γκιώνα, η Οίτη, το Καλλίδρομο, τα Βαρδούσια, κλπ. κλπ. πότε κάηκαν; Ο Παρνασσός πάντως έχει καεί δυο φορές ('77, '97) από τη μεριά της Φτερόλακκας. Να θυμίσω και τους κινδύνους πυρκαγιών που εγκυμονεί η εκτός σχεδίου δόμηση;