Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Βάσει της απογραφής του 2011 οι επόμενες εκλογές προβλέπει το Σύνταγμα

Δείτε κι αυτό:
Η απογραφή του 2011 και οι βουλευτικές έδρες στη Βοιωτία
 

Του Κωνσταντινου Zουλα

«Εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες θα είμαι εις θέσιν να κάνω ανακοινώσεις, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι δεν εξαρτάται μόνον από μένα». Με τη φράση αυτή απάντησε στην «Κ» ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης για το αν η πολιτεία, όπως υποχρεούται, θα διεξαγάγει τις επόμενες εκλογές με τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα που προκύπτουν από την απογραφή του 2011.

Η παράμετρος αυτή δεν συζητείται τυχαία τις τελευταίες ώρες. Το Σύνταγμα (άρθρο 54) ορίζει πως η κυβέρνηση οφείλει να ανακατανείμει της βουλευτικές έδρες βάσει των πληθυσμιακών δεδομένων της τελευταίας απογραφής το αργότερο ένα χρόνο μετά τη διεξαγωγή της. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η περυσινή απογραφή ολοκληρώθηκε στις 27 Μαΐου εγείρεται πια ζήτημα ακόμη και ακύρωσης των επόμενων εκλογικών αποτελεσμάτων από τα εκλογοδικεία, στην περίπτωση που η πολιτεία δεν πράξει αυτό που οφείλει.

Θα αναρωτηθεί λοιπόν κάποιος, πού οφείλεται η χθεσινή αδυναμία του κ. Γιαννίτση να δεσμευθεί με περισσότερο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα πράξει αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα; Η απάντηση βρίσκεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία υπενθυμίζεται ότι είναι ανεξάρτητη Αρχή και δεν εποπτεύεται πλέον από κανένα υπουργείο.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες της «Κ», η ΕΛΣΤΑΤ ακόμη και χθες δεν ήταν έτοιμη να δώσει στο υπουργείο τα στοιχεία που υποχρεούται! Και τούτο διότι, όπως είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο πρόεδρός της, κ. Ανδ.Γεωργίου, λόγω μαζικών αποχωρήσεων από την υπηρεσία «του» (εθελουσία, συνταξιοδοτήσεις κ.λπ.) έχει καθυστερήσει πάρα πολύ η απαραίτητη ψηφιοποίηση των πληθυσμιακών δεδομένων της απογραφής του 2011. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που η ΕΛΣΤΑΤ δεν παρέδωσε ήδη από μήνες, όπως θα όφειλε, τα συγκεκριμένα στοιχεία, με αποτέλεσμα οι εκλογές της προηγούμενης Κυριακής να διεξαχθούν με τα πληθυσμιακά δεδομένα του 2001!

Ως εκ τούτου, τι ακριβώς θα αλλάξει στις βουλευτικές έδρες όταν επιτέλους γίνουν γνωστές οι διαφοροποιήσεις στον πληθυσμό αρκετών περιοχών, ουδείς μπορεί ακόμη να το προβλέψει. Ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η Α΄ Αθήνας θα χάσει 1 - 2 έδρες (λόγω της διαρκούς εγκατάλειψης του κέντρου από τους Αθηναίους), η Β΄ Αθήνας, για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, θα κερδίσει 1 - 2, όπως πιθανώς και η Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ εκτιμούν επίσης ότι 2 - 3 έδρες θα κερδίσει και το Υπόλοιπο Αττικής. Στον αντίποδα, πιθανολογούν ότι οι περιοχές που θα εκπροσωπούνται ίσως με έναν βουλευτή λιγότερο είναι η Καρδίτσα, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Καστοριά και η Χίος, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και άλλες εκπλήξεις λόγω της περιπλοκότητας που έχει το σύστημα κατανομής των εδρών.

Το ερώτημα που γεννάται κατόπιν τούτων δεν είναι μόνον πότε ακριβώς το υπουργείο Εσωτερικών θα εκδώσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα που επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά και πώς θα αντιδράσουν οι τοπικές αρχές και οι βουλευτές αρκετών περιοχών της χώρας, όταν αιφνιδίως πληροφορηθούν ότι θα χάσουν τις έδρες τους.

Ας σημειωθεί, τέλος, πως η φημολογία που προκλήθηκε ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στις επαναληπτικές εκλογές ίσως αλλάξουν κατά το δοκούν την κοινοβουλευτική τους ομάδα (καθώς αυτές θα διεξαχθούν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης) δεν έχει καμία βάση. Αλλωστε, η κοινή λογική λέει ότι αν «πείραζαν» έστω και σε μια περιφέρεια τη σειρά που εξελέγησαν οι βουλευτές τους την Κυριακή, θα άνοιγαν άλλον έναν ασκό του Αιόλου στα κόμματά τους, καθώς θα προκαλούσαν θύελλα αντίστοιχων αιτημάτων...
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: