Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Πάνω από της Δομινικανής Δημοκρατίας το spread!

Στην αγορά των ομολόγων το spread σπάει τα ιστορικά ρεκόρ το ένα μετά το άλλο. Το υψηλό της ημέρας ήταν οι 521 μβ. δηλαδή επιτόκιο 8,31%!!! Σημειωτέον πως το παρόν επιτόκιο δανεισμού είναι υψηλότερο από κράτη όπως της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Λετονίας. Στο κλείσιμο της αγοράς το spread του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στις 506 μ.β.(+27μβ).

Με αρνητικό πρόσημο σήμερα η συνεδρίαση του ΧΑ καθώς τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις του ΥΠ.ΟΙΚ με το κλιμάκιο του ΔΝΤ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι συζητήσεις θα κρατήσουν τουλάχιστον 10 μέρες προκειμένου να αποφασιστεί το θεσμικό πλαίσιο της βοήθειας και οι όροι με τους οποίους αυτή θα δωθεί στην ελληνική κυβέρνηση. Ο συναλλακτικός τζίρος είναι αρκετά χαμηλός και οι αμφιβολίες για τις δυνατότητες του Π.Σ.Α. αρχίζουν να πυκνώνουν από την πλευρά των επενδυτών τουλάχιστον . Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχουν κλεισίματα των short θέσεων στα ελληνικά ομόλογα από ξένους επενδυτές και μεταφορά των θέσεων αυτών σε ομόλογα Γαλλίας , Ισπανίας και Πορτογαλίας όπου θεωρούνται οι επόμενοι αδύναμοι κρίκοι στην παγκοσμια αλυσίδα.

Το ΧΑ έκλεισε με απώλειες της τάξης του –1,3% με τζίρο συναλλαγών 144 εκατομμύρια ευρώ. αρνητικοί πρωταγωνιστές της ημέρας οι μετοχές των ΑΛΦΑ (-5,15%) ΤΕΝΕΡΓ (-5,44%) ΙΝΤΚΑ (-4,55%) ΙΝΚΑΤ (-6,38%).

Γενικός Δείκτης
Στις ξένες αγορές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε αρνητικό κλίμα καθώς επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι τα χρηματιστήρια της Ισπανίας και Πορτογαλίας κινούνται με απώλειες –1,5% και της Γαλλίας –0,57% λίγο πριν τις 17:00. Ο Dow Jones διαπραγματεύεται με κέρδη 0,16 στις 11.135 μονάδες και ο S&P στις 1.209 μονάδες +0,18% . Το ΕΥΡΩ χάνει έδαφος σε σχέση με το δολάριο και αφού βρέθηκε κάτω από το 1,34 (1,3345) ενώ στις 17:06 είναι στο 1,34.

2 σχόλια:

εωσφόρος είπε...

Για να φτάσουν η Δομινικανή Δημοκρατία κι η Λετονία τα τριτοκοσμικά
επιτόκια
με τα οποία δανειζόμαστε η Ελλάδα , θέλουν πολλά καρβέλια! Τι, έτσι άντε φτιάχνεις καλό όνομα στην αγορά;! Να προσέχουμε λίγο τι λέμε.

εωσφόρος είπε...

σόρι βοιωτέ
πριν με κράξεις ,
"δανείζεται η Ελλάδα"