Η Εταιρεία Βοιωτικών Μελετών και 9 φωτογραφίες
Χαρμόσυνα νέα για τους φίλους της επιστήμης και της Βοιωτίας κομίζει η Εταιρεία Βοιωτικών Μελετών. Το 6ο Συνέδριο της σημαντικότερης επιστημονικής εταιρείας της περιοχής μας είναι οριστικό γεγονός και θα διοργανωθεί τον Σεπτέμβριο του 2010 στη Λιβαδειά. Ασφαλώς αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον -από όλες τις απόψεις.
Το Σάββατο 27 Μαρτίου έγινε η πολυαναμενόμενη παρουσίαση των δύο τελευταίων τόμων της Επετηρίδας της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας, στη Λιβαδειά. Οι 1800 σελίδες των πρακτικών του Δ’ Διεθνούς Συνεδρίου Βοιωτικών Μελετών που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2000 μπορεί να άργησαν να παραδοθούν στο κοινό αλλά πιθανότατα η αναμονή άξιζε τον κόπο καθώς πρόκειται για -κυριολεκτικά- υψηλοτάτου επιστημονικού επιπέδου ανακοινώσεις που θα προκαλούσαν τον φθόνο όλων των αναγνωρισμένων επιστημονικών εταιρειών.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών κ. Νικόλαος Κόλλιας υποδέχθηκε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του με μια αναδρομή στους παλαιούς προέδρους της Εταιρείας γεμάτη συγκίνηση αλλά και χιούμορ: "Ο πρώτος ήταν ο Αθανάσιος Τομαράς, ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος και κατόπιν τα ηνία ανέλαβε ο Αθανάσιος Κομίνης, ένας από τους σημαντικότερους Βυζαντιλόγους της Ελλάδας. Στη συνέχεια την προεδρία ανέλαβε ο Αλέξανδρος Μπεκιάρης, ένας από τους σπουδαιότερους φιλολόγους που κατείχε βιβλιοθήκη 75.000 τόμων, τους περισσότερους από τους οποίους είχε -παραδόξως- διαβάσει!", είπε ο κ. Κόλλιας και συνέχισε: "Ο καθηγητής της Ιατρικής κ. Παύλος Τούτουζας ήταν ο επόμενος στη σειρά των μεγάλων επιστημόνων που ηγήθηκαν της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών και τέλος η ταπεινότητά μου", θύμισε ο κ. Κόλλιας και προχώρησε στη διήγηση των της διοργάνωσης του πρώτου Συνεδρίου και άλλα ιστορικά στοιχεία.
Πριν παρουσιάσει τους ομιλητές ο κ. Κόλλιας δεν παρέλειψε να επιβεβαιώσει την ειλημμένη απόφαση της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών να ασχοληθεί με περισσότερα ζητήματα στη Βοιωτία πέραν των επιστημονικών και να αποστείλει ανοιχτή πρόσκληση στους νέους της περιοχής,τους οποίους κάλεσε να συμμετάσχουν στο νέο διεθνές συνέδριο του Σεπτεμβρίου.
Οι ομιλητές ανέλαβαν καθένας από ένα τόμο των πρακτικών του Δ' Διεθνούς Συνεδρίου και πρώτος έλαβε τον λόγο ο Εφορος της Θ` ΕΠΚΑ κ. Βασίλειος Αραβαντινός, ο οποίος τόνισε τον καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, αφήνοντας αιχμές για τις ΜΚΟ και άλλες διφορούμενου στόχου πολιτιστικές εταιρείες. Επιπλέον και πριν περάσει στην ανάλυση του 1ου τόμου ο κ. Αραβαντινός ανακοίνωσε ότι το 2010 θα εκδοθεί το λεύκωμα για το "Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας", την επιμέλεια του οποίου θα έχει ο ίδιος με χορηγό το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την Τράπεζα Eurobank EFG, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδόσεων "Μεγάλα Μουσεία της Ελλάδας".
Ο Βασίλειος Αραβαντινός αποκάλυψε ακόμη ότι το 2011 η "Θήβα της κλασικής περιόδου" θα πρωταγωνιστήσει στις ΗΠΑ καθώς θα πραγματοποιηθεί μεγάλη έκθεση -υπό την αιγίδα του Ωνασείου- αφιερωμένη στην βοιωτική πόλη με τον τίτλο "Θήβα η Τρίτη Δύναμη".
"Ο τίτλος της έκθεσης οφείλει να είναι ισχυρός ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των εκατομμυρίων φιλότεχνων αμερικανών", είπε ο Εφορος της Θ' ΕΚΠΑ.
Ασφαλώς, αν ερωτώμεθα και εφόσον είναι απαραίτητος ένας "πιασάρικος" τίτλος, θα προκρίναμε ως περισσότερο προκλητικό κάτι σε "Θήβα: Νικώντας/συντρίβοντας τη Σπάρτη".
Στη συνέχεια ο κ. Αραβαντινός αναφέρθηκε εν τάχει στον 1ο τόμο των πρακτικών όπου είναι συγκεντρωμένες οι ανακοινώσεις των επιστημόνων οι οποίες αφορούν στην Αρχαιολογία και την Ιστορική Τοπογραφία και απολογήθηκε και πάλι για την καθυστέρηση έκδοσης των πρακτικών δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων χρόνου την εκ μέρους του ιδίου επί 10ετία αδυναμίας να μεταφράσει την ανακοίνωση "Sculture da Livadeia, Osservazioni Preliminari" της συζύγου του, της κ. Margherita Bonnano Aravantinos, καθηγήτριας της Κλασικής Αρχαιολογίας στη Ρώμη.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο γνωστός Ρομανιστής-Βαλκανολόγος κ. Αχιλλέας Λαζάρου, ο οποίος εντυπωσίασε όχι μόνο για την εμβρίθεια αλλά και για τη μαχητικότητά του: "Το 1981 όταν η Ελλάδα προσεχώρησε ως 9ο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση με πλησίασαν Βοιωτοί επιστήμονες για να προσφέρουν στη γενέθλια γη εν όψει των προοπτικών που ανοίγονται" είπε ο κ. Λαζάρου ενώ έκανε ειδική αναφορά -ανατρέποντας τις τρέχουσες, ύποπτες, δοξασίες- στον Πλούταρχο, τον Βοιωτό πανεπιστήμονα (και καταπληκτικό συγγραφέα), που πολλοί απαίδευτοι θεωρούν ρωμαίο αξιωματούχο.
Στους ίδιους ρυθμούς ο Αχιλλέας Λαζάρου επιτέθηκε στους χορηγούς και τους χρηματοδότες της 4τομης Ιστορίας του CDRSEE, στην οποία οι συντάκτες παραλείπουν σκοπίμως να αναφέρουν την ελληνική επέκταση και επίδραση στη Δακία και τη Βεσσαραβία όπως την προσφορά του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου.
Ο κ. Λαζάρου εξέφρασε τις απορίες του -και αυτός- για τις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ, απευθυνόμενος και στον παρόντα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη και έκανε έκκληση για την διάδοση των τόμων της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών σε όλους Βοιωτούς και μη ενώ έκανε ειδική τιμητική αναφορά στον Δημήτρη Μπάκα, για την ανακοίνωσή του με τίτλο "Βοιωτικό Κάλλος".
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Μιχάλης Γιαννάκης, ο δήμαρχος Διστόμου κ. Αθ. Πανουργιάς, ο δήμαρχος Χαιρωνείας κ. Ν. Παπαγγελής και άλλοι. Θα κλείσουμε αυτό το σύντομο σημείωμα για την Εταιρεία Βοιωτικών Μελετών, που άλλωστε θα μας δώσει την ευκαιρία να επανέλθουμε, με την εξαιρετική εντύπωση που έκανε η ομιλία του Βοιωτού καθηγητού της Ιατρικής κ. Ιωάννη Μπράμη.
Η κ. Αικατερίνη Κωνσταντέλλου, γραμματέας της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, διακριτικά αλλά αποφασιστικά πανταχού παρούσα, απέδειξε ότι μπορεί μια παρουσίαση επετηρίδας επιστημονικής εταιρείας να εξελιχθεί σε μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα βραδιά... Δείτε το φωτορεπορτάζ.
7 σχόλια:
Θα ήθελα να ακούσω απόψεις για το αν είναι δυνατόν να απευθυνθεί στον μέσο πολίτη -χωρίς να χαμηλώσει το επίπεδο- μια αμιγώς επιστημονική εταιρεία όπως η Εταρεία Βοιωτικών Μελετών.
Δεν μπορεί προσεγγίσει ο απλός άνθρωπος τις επιστημονικές ανακοινώσεις κύρια τώρα που έχει τόσα άλλα προβλήματα. Αυτά μας φαίνονται πολυτέλειες.
να απευθυνθεί γνωστοποιώντας τις προοδους ή τα επιτεύγματά της από καιρού εις καιρον, ναι. να απευθυνθεί με την έννοια της διεύρυνσης από μη έχοντες ειδικές γνώσεις, οχι βέβαια.
αγαπητέ Βοιωτέ,
οπωσδήποτε θα αστειεύεσαι.
Ο μέσος πολίτης της σύγχρονης Ελλάδας είναι όχι μόνον αδαής , αλλά -το χειρότερο όλων- και παντελώς αδιαφορος , αν όχι εχθρικός, ως προς κάθε τι πνευματικά σοβαρό και επιστημονικό, το οποίο
και τον υπερβαίνει κατά πολύ διανοητικά.
Φαντάσου δε, ότι σε αυτήν τη χώρα
θεωρούνται "κουλτουριάρηδες" οι άνθρωποι οι οποίοι απλώς διαβάζουν μερικά βιβλία σε σχέση με τους εντελώς άσχετους και ανεπίδεκτους πάσης μαθήσεως και γνώσεως.
Σημειωτέον ότι αυτοί δεν διαβάζουν ό,τι πρέπει, αλλά ό,τι απλώς τους αρέσει - που σημαίνει εύκολο και εύληπτο - και, επομένως, δεν καταβάλλουν καμία πνευματική προσπάθεια, ώστε να προαχθούν μορφωτικά.
Η επιστήμη και η πραγματική μόρφωση, ωστόσο, δεν είναι προτίμηση, ούτε διασκέδαση- ούτε πεδίο λάμψης των μονόφθαλμων έναντι των τυφλών.
Είναι κοπιώδης και επίπονη αναζήτηση και ασχολία, που καμία σχέση δεν έχει με την πολλαπλώς περιφερόμενη και "ευπώλητη" ημιμάθεια.
9.44
Δεν υπάρχει τίποτε το πολυτελές στις επιστημονικές ανακοινώσεις. Ο σκοπός δεν είναι να εντυπωσιαστούν οι ιθαγενείς με χάντρες και καθρεφτάκια αλλά να αναδειχθεί ο πλούτος του πολιτισμού, υλικού και πνευματικού, και μέσω αυτού εφόσον είναι εφικτό περισσότεροι άνθρωποι να αποκτήσουν ιστορική συνείδηση.
Ροζαλία,
συμφωνώ και στα δύο: η τακτικότερη ενημέρωση είναι απαραίτητη όσο και η διατήρηση της υψηλής ποιότητας.
Υπνοβάτη,
καλώς επανήλθες.
Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του ελληνικού λαού οπωσδήποτε περιορίζει σημαντικά το κοινό στο οποίο απευθύνονται οι επιστημονικές εταιρείες.
Αν αναφέρεσαι στους λεγόμενους πνευματικούς ταγούς της χώρας, εκτός λιγοστών εξαιρέσεων που έχουν να επιδείξουν επιτεύγματα αλλά δεν προβάλλονται για ευκολονόητους λόγους, οι υπόλοιποι δεν είναι μόνον ηθικώς διαβλητοί αλλά και χαμηλότατου επιπέδου -σε γνώσεις και σε ευφυία. Απόδειξη ότι δεν υπάρχει ελληνικό βιβλίο ή ελληνική ταινία ή ελληνική παράσταση ή ελληνικό κτήριο κ.λπ.που να έχει μια αξία παρότι έχουν σπαταληθεί και φαγωθεί δισ. ευρώ από δικά μας χρήματα σε "ημέτερους". Ας μη μιλήσω για τα περισσότερα τμήματ των πανεπιστημίων όπου η παρακμή είναι πλέον οριστική και έχει εμποτίσει ακόμη και τους πρωτοετείς φοιτητές.
Δυστυχώς η κρίση της χώρας είναι κυρίως ηθική με σαφή αντανάκλαση στη διανόηση αν μπορεί αν υποτεθεί ότι υπάρχει στην Ελλάδα τέτοιο πράγμα.
Εξίσου σημαντικό θεωρώ και το εξής. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 100 κατ' όνομα πνευματικούς ανθρώπους και οι 95 είναι τενεκέδες και οι 5 αξιόλογοι τότε οι 95 ξεσηκώνουν τόσο θόρυβο και έχουν μεταξύ τους τη αλληλεγγύη τους ανεπαρκούς που κινδυνεύει ώστε καταστρέφουν και τους 5 που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι.
Θα επανέλθω.
Δημοσίευση σχολίου