Σκάνδαλο NSA: Πόσα γνώριζε η Μέρκελ;
Ενώ η Καγκελαρία φαίνεται εξοργισμένη με την κατασκοπεία της NSA στη Γερμανία, η αντιπολίτευση αμφισβητεί ότι οι αποκαλύψεις εξέπληξαν την Άνγκελα Μέρκελ. Πόσα γνώριζε πραγματικά η Μέρκελ;
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να είναι αρκετά σαφής με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την επόμενη φορά που θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία. Τουλάχιστον αυτή είναι μια λογική υπόθεση, με βάση την οργή που έχει εκφράσει για τις αμερικανικές πράξεις κατασκοπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία. «Απαιτώ μια εξήγηση, Μπαράκ», θα μπορούσε να πει η καγκελάριος. Εξάλλου, ο πρόεδρος υπερασπίστηκε ευφραδώς το πρόγραμμα Prism στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, αλλά οι υποκλοπές των Αμερικανών, η ηλεκτρονική παρακολούθηση και η υπερβολική συλλογή δεδομένων από συμμαχικές χώρες της Ευρώπης, η οποία ήρθε στο φως αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν ήταν μέρος των συνομιλιών. Λέγεται ότι η Μέρκελ το πήρε κατάκαρδα.
Άλλοι όμως λένε ότι η καγκελάριος θα είναι πιθανώς φιλική προς τον Ομπάμα κατά τη διάρκεια της επόμενης ομιλίας τους, και όχι επειδή το απαιτούν οι διπλωματικές συμβάσεις, ακόμη και εν μέσω εντάσεων. Μάλλον επειδή η έκπληξη του Βερολίνου σχετικά με την κατασκοπεία από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA)δεν είναι πραγματικά τόσο μεγάλη όσο ισχυρίζεται. Θα μπορούσε κάποια από την αγανάκτηση να είναι προσποιητή; Οι αποκαλύψεις σόκαραν πραγματικά την καγκελάριο; Και αν όντως ήταν έκπληξη, η γερμανική αντικατασκοπείας απέτυχε παταγωδώς;
Η αντιπολίτευση δεν πιστεύει ότι η Μέρκελ δεν γνώριζε την κατάσταση. Σε ένα κύριο άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung αυτή την εβδομάδα, ο Sigmar Gabriel, πρόεδρος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εξέφρασε ανοιχτά την υποψία ότι η Μέρκελ γνώριζε τουλάχιστον μέρος της κατασκοπευτικής δραστηριότητας. Η κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά αυτή την κατηγορία ως χονδροκομμένη, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό δεν είναι εντελώς άδικο – η αντιπολίτευση έχει βρει την ευκαιρία να παρουσιάσει τη Μέρκελ ως προδότη των ελευθεριών των πολιτών, μια στρατηγική που θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη μέρος του πληθυσμού με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας δεδομένων.
Ποιος ενημερώνει ποιον;
Εκτός από την προεκλογική εκστρατεία, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνουμε κρίσιμα ερωτήματα, όχι μόνο στους Αμερικανούς, αλλά και στην γερμανική κυβέρνηση. Ο εμπειρογνώμονας των μυστικών υπηρεσιών Erich Schmidt-Eenboom λέει ότι η υποψία του Gabriel είναι «τουλάχιστον εν δυνάμει» σωστή. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, οι αρχές γνώριζαν γι ‘αυτό», είπε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Deutschlandfunk.
Αυτό συμβαίνει γιατί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI), η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία των δικτύων της κυβέρνησης, συγκεντρώνει αναλύσεις απειλών για το Υπουργείο Εσωτερικών. Και οι αντίπαλοι δεν περιλαμβάνουν «μόνο την Κίνα ή η Ρωσία, αλλά και τις αγγλοσαξονικές υπηρεσίες» λέει ο Schmidt-Eenboom. Επιπλέον, η ξένη υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας (BND) είναι εξοικειωμένη με τις ικανότητες των συμμαχικών μυστικών υπηρεσιών, πρόσθεσε. Με τη σειρά της, η BND ενημερώνει την Καγκελαρία, ή, ακριβέστερα, τον επικεφαλής του προσωπικού, Ronald Pofalla, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών. Και όταν το κρίνει σκόπιμο, μοιράζεται τις πληροφορίες αυτές με την καγκελάριο.
Την Τετάρτη, ο Pofalla παρουσιάστηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για να δώσει απαντήσεις. Οι επικεφαλής των τριών γερμανικών μυστικών υπηρεσιών – υπεύθυνος για την εξωτερική, εσωτερική και στρατιωτικών πληροφοριών – κλήθηκαν επίσης στην ειδική σύνοδο. Τα ερωτήματα ακολούθησαν την ίδια λογική: Πόσα γνώριζαν οι γερμανικοί οργανισμοί για τις δραστηριότητες των αμερικανικών ομολόγων τους; Πόσα θα ήθελαν να γνωρίζουν; Και είναι πιθανόν να μην λειτουργεί η γερμανική αντικατασκοπεία; Το SPD, όμως, δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τους συντηρητικούς της Μέρκελ. Εξάλλου, ο νυν ηγέτης της αντιπολίτευσης Frank-Walter Steinmeier κατείχε τη θέση του Pofalla την περίοδο 1999-2005, μια ευαίσθητη περίοδο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001, όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν ήταν σίγουρα σε αδράνεια.
Ένα πράγμα είναι προφανές: Κανείς δεν πίστευε ότι η NSA απέφευγε την Γερμανία. Όσον αφορά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, η Γερμανία συχνά επωφελήθηκε από το έργο των Αμερικανών κατασκόπων. Οι πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψη το 2007 του λεγόμενου «πυρήνα της Sauerland» προήλθαν από την NSA και τη CIA, η οποία είχε υποκλέψει τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα. Ακόμη και αν οι υπηρεσίες των εταίρων συνήθως δεν βλέπουν τα μη επεξεργασμένα δεδομένα, οι Γερμανοί θα έπρεπε να ήταν σε θέση να καταλάβουν ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να συλλέγουν αυτές τις πληροφορίες μόνο μέσω μιας πολύ ολοκληρωμένης παρακολούθησης.
Γιατί να κάνουν ερωτήσεις αν η συνεργασία λειτουργεί; Η Μέρκελ γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ευαίσθητες όταν πρόκειται για την εθνική ασφάλεια. Αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζει, τουλάχιστον από τις αποκαλύψεις του Wikileaks πριν από τρία χρόνια, ότι οι Αμερικανοί δεν βρίσκονται στη χώρα μόνο για να ψάξουν για τρομοκράτες. Στη συνέχεια ήρθε στο φως ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στηρίχθηκε σε πληροφοριοδότες για πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό το 2009. Αυτό δεν ήταν κατασκοπεία, αλλά έδειξε ότι η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται να λάβει πληροφορίες εκ των έσω από τους εσωτερικούς κύκλους εξουσίας της Ευρώπης.
Αλλά η καγκελάριος μπορεί να θορυβήθηκε όταν ανακάλυψε ότι οι πληροφορίες αυτές μπορούν επίσης να αποκτηθούν μέσω στοχευμένων υποκλοπών, όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διέρρευσαν από τον πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί η σιωπή της για το σκάνδαλο της NSA δεν είναι μια επιλογή, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου