Επιστολές προς την πολιτική ηγεσία για τη μονάδα της ENELCO
Με την ευκαιρία του ανασχηματισμού και την ανάληψη του υπουργείου Πολιτισμού από τον Αντώνη Σαμαρά οι δήμαρχοι Χαιρωνείας κ. Νικ. Παπαγγελής και Δαυλείας κ. Λουκάς επανέρχονται στο θέμα της κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αγιο Βλάσιο αποστέλλοντας επιστολές στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τον νέο υπουργό Πολιτισμού.
Επίσης οι δύο Βοιωτοί δήμαρχοι με επιστολή τους προς το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ διαψεύδουν ανυπόγραφο ρεπορτάζ της εβδομαδιαίας εφημερίδας για το εργοστάσιο της ENELCO. Δείτε τις τρεις επιστολές.
Οι τρεις επιστολές Παπαγγελή και Λουκά
37 σχόλια:
Παρακολουθώ εδώ και κάποιες βδομάδες από τα τοπικά μας κανάλια καθώς και συζητήσεις ομιλητών και απο τις 2 πλευρές, τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα. Είμαι ένας νέος 22 χρονών πτυχιούχος Πανεπιστημίου και εγκατεστημένος πλέον στην όμορφη πόλη μας Λιβαδεία, που με θλίψη όμως βλέπω την περιοχή μας να βυθίζεται στο σκοτάδι. Οι νέοι της περιοχής μας συνεχώς αναγκάζονται να μετακινούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα εξαίτιας της ανεργίας και της παρακμής που μαστίζει τον τόπο μας. Η δημιουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου πιστεύω πως θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή μας, όπως και οι κάθε άλλου μορφής επενδυση στον τόπο μας. Σε όλο αυτό το διάστημα έχω ακούσει τρείς λόγους για να μην κατασκευαστεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο.
Πρώτον οι περιβαλοντολογικές συνέπειες, στις οποίες ήμουν και εγώ επιφυλακτικός. Η τοποθεσία κατασκευής βρίσκεται απο ότι γνωρίζω πέντε χιλιόμετρα εκτός κατοικημένης περιοχής. Επίσης σύμφωνα με επίσημες έρευνες οι δείκτες ρύπων επιβεβαιώνουν τις αδικαιολόγητες "γκρίνιες" των τοπικών αρχόντων. Το ποσοστό ρύπων επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας εκτιμάται στο 1/40 απο τις αντίστοιχες τιμές ρύπων της πρωτεύουσας. Σε οτι αφορά τα μνημεία της Χαιρώνιας, η Ακρόπολη τότε που την σκεπάζει εδώ και δεκαετίες ένα τεράστιο σύννεφο νέφους δεν θα έπρεπε να είχε κατεδαφιστεί ήδη?
Δεύτερον το πρόσχημα πως η περιοχή μας στηρίζεται και πρέπει στον αγροτικό τομέα την θεωρώ παιδαριώδης. Την τελευταία πενταετία δεν έχω ακούσει ουτε έναν αγρότη να λέει πως τα χωράφια του πήγαν καλά ή οτι προβλέπονται νέα πακέτα επιδοτήσεων για την στήριξη τους. Και ο υπόλοιπος κόσμος που τυχαίνει να μην έχει κάποιο εισόδημα απο εκτάσεις γης δεν θα πρέπει να αποροφηθεί κάπου αλλού? Εμείς οι νέοι δεν θα πρέπει να εχουμε κάποια οικονομικά κινητρα για να παραμείνουμε στον τόπο μας? Επίσης αντί να τα βάζουμε με την Enelco μήπως θα έπρεπε με το επιμελητήριο και όλους τους πολιτικούς φορείς ανεξαρτήτου παράταξης, οι οποίοι εδώ και τόσα χρόνια αδιαφόρουν για τους νόμους της Ε.Ε σχετικά με την δημιουργία ΒΙΠΕ (Βιομηχανικής Περιοχής). Φυσικά το παράπονο μου με την ΒΙΠΕ δεν στηρίζεται για την εγκατάσταση μεγάλων βιομηχανικών κέντρων μόνο, αλλά για τις τοπικές μας μικρές βιοτεχνίες στίς οποίες υπάρχει σύγχυση για τα ωράρια και τις άδειες λειτουργίας τους.
Τρίτον το τελευταίο και πιο χαζό πρόσχημα που έχω ακούσει είναι οτι το συγκεκριμένο εργοστάσιο το πολύ να απασχολήσει 10-15 άτομα. Μα είμαστε σοβαροί??? Σε μία έκταση 100 στρεμάτων το πιο νοήμον να σκεφτεί κάποιος είναι πως 10-15 άτομα θα χρειάζονται μόνο για την καθαριότητα και την κυπουρική. Άκόμη σκεφτείτε πως ένα τέτοιο εργοστάσιο χρειάζεται σταδιακά συντήρηση, την οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι μικρομεσαίες μας τοπικές επιχειρήσεις.
Τέλος σαν νέος μπορεί να είμαι πολιτικοποιημένος και να παρακολουθώ τις εξελίξεις, αλλά σε καμία περίπτωση κομματικοποιημένος. Η κομματικοποίηση σήμερα δυστυχώς έχει χάσει τον ιδεολογικό της χαρακτήρα, αλλά εξυπηρετεί την διαφθορά και το ατομικό συμφέρον. Θα ήθελα να ήξερα λοιπόν αν ο κ. Παπαγγελής σε περίπτωση που στην κυβέρνηση θα βρισκόταν το κόμμα του, αν θα έκανε όλοι αυτή την φασαρία. Ας σκεφτούμε όλοι οτι πριν 1-2 χρόνια που αγοράστηκε αυτή η τεράστια έκταση ο Δήμαρχος της Χαιρώνιας έδωσε μια χαρά την συγκατάταθεση του. Μήπως λοιπόν όλες αυτές οι αντιδράσεις στηρίζονται στο ,ότι κάπου στράβωσε η δουλειά με τις σε όλους μας γνωστές "μίζες" που είναι αναγκαίο κακό στην Ελλαδίτσα μας? Το οτι η Enelco είναι μια εταιρία θυγατρική του κολλοσού Enel, σαν να λέμε η Ιταλική Δ.Ε.Η, αλλά ιδιωτικού χαρακτήρα με επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη και Αμερική δεν αφήνει περιθώρια απόρριψης μιας τέτοιας επένδυσης.
Ανώνυμε,
καλώς ήρθες.
Είμαι σε θέση να γνωρίζω θετικά ότι δεν υπάρχει ζήτημα "μίζας" κ.λπ. παρότι αντιλαμβάνομαι ότι συζητώνται τέτοια ενδεχόμενα στα καφενεία.
Στα υπόλοιπα η άποψή σου είναι ενδιαφέρουσα και φυσικά υπάρχουν σημεία στην τοποθέτησή σου με τα οποία διαφωνώ. Θα επανέλθω.
Ευχαριστώ που απάντησες και θα ήθελα αν κάποιος συμπολίτης μας γνωρίζει κάτι παραπάνω να το αναφέρει, είτε θετικό είτε αρνητικό σχόλιο.
Λυπάμαι που θα το πώ αλλά κανείς δεν μπορεί να απορρίψει το θέμα "μίζας" ή το θέμα κομματικής συμπαράστασης. Φυσικά δεν έχω στοιχεία όπως και κανείς για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει κάτι τέτοιο, ο καθένας έχει την κρίση του. Σύμφωνα με την δική μου κρίση όμως αν και αρκετά μικρός δεν πιστεύω οτι ζούμε σε τόσο αθώο κόσμο. Για παράδειγμα στό τοπικό δελτίο ειδήσεων παρακολούθησα τον κ. Καράμπελα να είναι ένθερμος υποστηρικτής της ακύρωσης δημιουργίας της συγκεκριμένης μονάδας. Απορώ πως έχει μια τέτοια άποψη κάποιος, του όποιου επί 40 χρόνια το γνωστό σε όλους εργοστάσιο ΔΑΚΑΡ ρύπαινε με αρκετά μεγαλύτερους ρυθμούς ανεξέλεγττα το περιβάλλον...Μήπως τελικά οι απόψεις του δεν είναι και τόσο αθώες, δεδομένου το οτι η παράταξη του ίσως τον αδίκησε κατά την διάρκεια εκλογικών αποτελεσμάτων?
Άκουσα επίσης τον κ. Παπαγγελή να δικαιολογείται πως όταν ενέκρινε την πώληση των χωραφιών, το έκανε για την στήριξη των συμπατριωτών του. Ας σοβαρευτούμε λίγο, δηλαδή θέλει να μας πεί, οτι τότε που πουλήθηκαν δεν ήξερε τι εργοστάσιο θα ερχόταν, ή οτι το θέμα προμήθειας για την έκταση 100 στρεμμάτων δεν υπάρχει. Δεν έχω ακούσει κάποιον να βγει και να πεί όλο αυτό τον καιρό, πως βρέθηκε όλη αυτή η έκταση γης και ποιός ευθύνεται για την συννενόηση μιας τέτοιας μεγάλης αγοροπωλησίας. Το διατυπώνω αυτό γιατί φαντάζομαι πως αποκλείεται η Enelco να ήταν τόσο τυχερή ώστε να έπεισε μόνη της όλους τους μικροιδιοκτήτες γής να πουλήσουν ή να τα αγόρασε από έναν και μόνο γαιοκτήμονα..
Όλα αυτά ίσως ακούγονται συκοφαντικά, μιάς και για τα παραπάνω στηρίζομαι μόνο σε ενδείξης και στην κρίση μου, αλλά για αυτό απευθύνομαι και στο blog σας που μπορώ ελεύθερα να διατυπώσω τις απόψεις μου και συμπεράσματα.:-)
Αγαπητέ,
το θέμα του λαϊκισμού (και του πολιτικού κόστους) ΄το έχουμε κι εμείς θίξει κατ' επανάληψη και εν γένει συμφωνούμε μαζί σου.
Οι μεταλλάξεις των τοπικών πολιτευτών και των αυτοδιοικητικών παραγόντων είναι απίστευτες, επιζήμιες για τον τόπο αλλά και λόγος απομάκρυνσης από τους συγκεκριμένους για τους σκεπτόμενους πολίτες.
Ομως δική τους είναι η "καριέρα" ας τη διαχειριστούν όπως θέλουν.
Περί ενδείξεων κ.λπ. το viotia δεν συμμερίζεται φυσικά και δεν είναι και δεοντολογικά ορθό μα εκφέρουμε κρίσεις και να διατυπώνουμε κατηγορίες και καταδίκες χωρίς ακλόνητες αποδείξεις.
Για όσα ισχυρίζεσαι λοιπόν έχεις την ευθύνη εσύ και σφαλώς εφόσν κάποιος θιγόμενος ζητήσει να αποσυρθούν είμαστε υποχρεωμένοι να αποσλυρουμε εκείνα τα σημεία που μπορεί να βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη συμπολίτη μας.
Επί της ουσίας διαβλέπω μια προσωποίηση της αντιπαράθεσης που θέλεις να έχεις με τους αντίθετους στην επένδυση της ΕΝΕLCO.
Στην πραγματικότητα ήδη βρίσκεσαι σε μια ηλικία που θα έχεις αντιληφθεί ότι ποτέ δεν έχει δίκαιο η μια πλευρά.
Η viotia το μόνο που μπορεί να πράξει από τη θέση της αυτή τη στιγμή είναι να προειδοποιήσει την ENELCO για την ακριβή τήρηση των νόμων των διατάξεων και των δεσμεύσεων, ως έχει υποχρέωση.
Η εφεύρεση των blogs πιστεύω πως έχει σαν στόχο την ελεύθερη διατύπωση απόψεων απο όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι μια ευκαιρία να εκδηλώνουμε τα συναισθήματα μας και τις σκέψεις μας. Ίσως κάνω και λάθος... Το οτι κατανόμασα κάποιους έχει να κάνει με τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στα συμβάντα. Μην ξεχνάς εξάλλου πως δεν είμαι μονόπλευρος, στο πρώτο σχόλιο μου κατακρίνω και το έργο του επιμελητήριου Βοιωτίας, το όποιο είναι ένθερμος υποστηρικτής δημιουργίας της συγκεκριμένης μονάδας. Η Enelco φυσικά είναι μια κερδοσκοπική εταιρία, που κοιτάει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα. Το θέμα είναι όπως και καλά υποστήριξες, η ανάγκη για την ακριβή τήρηση των νόμων, των διατάξεων και των δεσμεύσεων, ως έχουν υποχρέωση οι πολιτικοί φορείς και οι αφορούμενες υπηρεσίες. Στο μόνο που θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου είναι η φράση σου "Ομως δική τους είναι η καριέρα ας τη διαχειριστούν όπως θέλουν". Αν είναι έτσι τότε ποιός ο λόγος να συζητούμε? Οι ενέργειες των πολιτικών φορέων έχουν πάντα αντίκτυπο στο μέλλον του τόπου και αποδέκτες εμάς τους πολίτες. Άρα είναι υποχρέωση του ενεργού πολίτη να κατακρίνει ή να επικροτεί το έργο τους. Συγχώρεσε με αν με αυτή την φράση σου εννοούσες
κάτι άλλο που δεν αντιλήφθηκα:-) Κατά τα άλλα εκτιμώ την θέση σου και μπράβο σας για το επιτυχημένο έργο μέσω του συγκεκριμένου ιστοχώρου, μιας και είναι η πρώτη φορά που γράφω στο blog σου.
Μια παρατήρηση κατ' αρχήν: Δεν είναι ούτε στη διακριτική ευχέρεια ούτε στις αρμοδιότητες ενός Δημάρχου να εγκρίνει αγοραπωλησίες αγρών. Ο πλέον συνήθης και αποτελεσματικός τρόπος να αποκτήσει κανείς μια αγροτική έκταση είναι να πληρώσει τον ιδιοκτήση ένα σεβαστό ποσόν, ποσόν που μια πολυεθνική που θέλει να κατασκευάσει εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής σίγουρα διαθέτει. Δεν είανι στο χέρι κανενός Δημάρχου ούτε να εγκρίνει ούτε να αποτρέψει μια τέτοια αγοραπωλησία.
Τώρα, σχετικά με τη διαμαρτυρία των Δημάρχων στο άρθρο του Πρώτου Θέματος (που είναι συγκαλυμμένη πληρωμένη καταχώριση) εγείρεται τεράστιο ζήτημα. Έγινε τελικά ή όχι δημοσκόπηση στην περιοχή; Έχουν προσφερθεί ή όχι "αντισταθμιστικά" ανταλλάγματα, όπως το περιβόητο "οικολογικό πάρκο" (;;;) ή όχι; Γιατί κάποιοι λένε ψέμματα. Κι αν τα ψέμματα τα λέει η πλευρά του εργοστασίου τότε τίποτε δεν εγγυάται ότι δεν λένε ψέμματα και για τους ρύπους και την όχληση ότι θα τηρήσουν τους περιβαλλοντικούς όρους κλπ. κλπ.
Σχετικά με τα "αναπτυξιακά" οφέλη. Το εργοστάσιο σίγουρα δεν θα απασχολεί 10 - 15 εργαζόμενους, μην περιμένετε όμως να αποσχολεί πάνω από καμιά 60ριά (σε 3 βάρδιες), άντε να δίνει έμμεσα άλλες 10 θέσεις μέσω υπεργολαβιών. Δεν είναι λίγες αλλά ένα εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο ενδεχομένως να προσέφερε περισσότερες. Δεν τρέφω όμως αυταπάτες ότι οι ντόπιοι έχουν τα προσόντα να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (πχ. δυναμικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία, οικοτουρισμός), οπότε ένα τέτοιο εργοστάσιο μια χαρά είναι - απαξιωτικό για τους ντόπιους αλλά είναι η αλήθεια, δυστυχώς. Πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, εξωτερικές οικονομίες και τατ συναφή που λένε οι οικονομολόγοι μην περιμένετε, έτσι κι αλλιώς η συντήρηση ενός τέτοιου εργοστασίου θα γίνεται από υπερειδικευμένο προσωπικό από την Αθήνα ή το εξωτερικό.
Αυτά να ολίγα, και συνεχίζω να αναρωτιέμαι που στο καλό θα βρει η Enelco το νερό που χρειάζεται για την ψύξη της μονάδας.
Παρακολουθώ την συζήτηση του Πτυχιούχου φίλου μας 22 ετών με τουσ υπόλοιπους bloggers, καιπραγματικά την βρίσκώ πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί συνήθως σε αυτό το ζήτημα του Εργοστασίου της Ενελκο στην περιοχή μας, οι απόψεις που διατυπώνονται είναι πολύ αρνητικές.
Το εργοστάσιο προκειμένου να γίνει με της μικρότερες βλαβερές συνέπειες για το περιβαλλόν της περιοχής, αποφασίστηκε, ύστερα από πιέσεις, νομίζω κιολας του πρώην Νομάρχη Κου Στάμου να γίνει αερόψυκτο. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι δεν χρειάζεται άδεια νερού πλέον.
Ο Κος Δήμαρχος όμως Χαιρώνειας, θεωρεί ότι το εργοστασιο υα εξακολουθει να μολύνει, επικαλούμενος μία μελέτη του ΤΕΕ... η οποία πραγματικά έχει ενδιαφέρον να την διαβάζαμε και να την αξιολογούσαμε, γιατι το φυσικό αέριο είναι ένα από τα πιο καθαρά ορυκτά.. και μία πολύ καλή λυσή για το αδύναμο ελληνικό σύστημα μας, κάλυψης του βασικού φορτίου ενέργειας της χώρας μας..
Επίσης, μεγάλη συζήτηση γίνεται για τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη.. τα οποία, δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα ...για το ποια είναι αυτά ..
Αν κάποιος γνωρίζει κάτι για τα δύο παραπάνω, ας μας διαφωτίσει..
Φίλε Μέτοικε,
μπορεί ούτε στη διακριτική ευχέρεια ούτε στις αρμοδιότητες ενός Δημάρχου να εγκρίνει αγοραπωλησίες αγρών, αλλά για μια τόσο μεγάλη επένδυση υπάρχει ενημέρωση προς όλους τους φορείς, και απο οτι γνωρίζω ήταν ήδη ενήμεροι ή τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, το επιμελητήριο καθώς και οι Δήμοι Χαιρώνιας και Δαυλείας.
Σε οτι αφορά την ανάπτυξη της περιοχής πιστεύεις πως είναι καλή εποχή για δυναμικές καλλιέργειες? Να μην αναφερθώ καλύτερα σε θέματα κτηνοτροφίας και οικοτουρισμού που δεν έχουν καμία ελπίδα στην συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης σε οτι αναφέρεσαι μιλάς για εγχώριες χρηματοδοτήσεις που δεν πρόκειτε δυστυχώς να εγκριθούν ποτέ σύμφωνα με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση. Πιστεύεις δηλαδή στις απόψεις σου σχετικά με οικοτουρισμό οτι θα μπορούσε η Χαιρώνια που δεν τυγχάνει σε κάποιο πέρασμα να φιλοξενήσει με επιτυχία ένα ράντζο ή μια φάρμα με ξενώνες?
Τέλος αν κάποιος θα ήθελε να πάρει μέρος στην συζήτηση καλό θα ήταν πριν υπερασπιστεί κάποια θέση να έχει μια στοιχειώδη γνώση του θέματος. Το εργοστάσιο δεν χρειάζεται νέρο για την ψύξη, οι τουρμπίνες σύμφωνα με τις νέες μελέτες είναι αερόψυκτες. Προφανώς στηρίζεις τις απόψεις σου στις αρχικές μελέτες πριν κάμποσα χρονια, που δεν εγκριθήκαν ποτέ για την δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού λόγω ρύπων και όχι φυσικού αερίου. Τότε μάλιστα δεν πρέπει να είχαν ακουστεί παράπονα αν και η υδροηλεκτρική τεχνολογία μολύνει πολύ περισσότερο το περιβάλλον.
Συγνώμη αλλά πριν στείλω το τελευταίο μου σχόλιο (22χρόνος:P) δεν είχα δεί τον νέο μας επιστολέα...
Το οτι το φυσικό αέριο είναι ένα απο τα πιο καθαρά ορυκτά θα συμφωνήσω απολύτως. Σχετικά με την μελέτη του ΤΕΕ θα ήθελα και εγώ πολύ αν την έχει κάποιος να μας την δημοσιεύσει έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη άποψη. Για το εργατικό δυναμικό που θα απασχολεί η Enelco με βρίσκει σύμφωνο με τον Μέτοικο, αλλά όχι στο οτι για την συντήρηση του εργοστασίου θα έρχονται συνεργεία απο το εξωτερικό, κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο. Εξάλλου στο χέρι των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι να εξελίξουν την τεχνογνωσία τους σε θέματα ενεργειακής συντήρησης.
Τέλος σαν ένα ακόμη αντισταθμιστικό όφελος είναι πως η κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου θα απαιτήσει σύγουρα 1 με 2+ χρόνια δόμησης. Για την κτήση του τουλάχιστον λοιπόν εκτιμάται πως θα απασχολούνται γύρω στα 200-300 άτομα προσωπικό. Δεν είναι γνωστό ακόμη ποιά κατασκευαστική εταιρία θα το φτιάξει αλλά σύγουρα ένα μεγάλο μέρος εργατικού δυναμικού θα απαρτίζεται απο βοιωτούς.
Το 2006 η ΕΝΕLCO AE, συμμετείχε σε διαγωνισμό (υπ’ αριθμ. Νο. 12/ 2006) που προκήρυξε η ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. (51% Ελληνικό Δημόσιο και 49% ΔΕΗ) για την «Κατασκευή και λειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου». Μετά από μακροχρόνιες διαδικασίες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΣΜΗΕ με την από 27.2.2008 απόφαση του ανέδειξε την ΕΝΕLCO AE, ως ανάδοχο του έργου και στις 15 Ιουλίου 2008 η εταιρεία και η ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. συνήψαν τις σχετικές συμβάσεις για την κατασκευή της μονάδας εντός αυστηρώς προσδιορισμένου χρονοδιαγράμματος.
Ο ανάδοχος
Η Enelco είναι κοινοπραξία της ENEL(75%) και του Έλληνα συνεταίρου της, του Ομίλου Κοπελούζου(25%). Η Enelco δημιουργήθηκε για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας και δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ενέργειας.
Η Enel είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας στην Ευρώπη βάσει εγκατεστημένης ισχύος. Παράγει, διανέμει και εμπορεύεται ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική. Η Enel έχει παρουσία σε 22 χώρες με συνολική παραγωγική ισχύ 75,5000 MW (με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2007) και εξυπηρετεί πάνω από 50 εκατομμύρια πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου παγκοσμίως. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο από το 1999 ενώ το 2009 θα συμπεριληφθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά στον Παγκόσμιο Δείκτη Αειφορίας Dow Jones (Sustainability World Index) και στον δείκτη Dow Jones STOXX, ο οποίος είναι εξίσου απαιτητικός στις επιλογές του και περιλαμβάνει μόνο τις 160 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου. Η Enel είναι η ιταλική εταιρία με το μεγαλύτερο αριθμό μετόχων με περίπου 1,7 εκατομμύρια ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.
O Όμιλος ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ ιδρύθηκε το 1970 και σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν πλήρως ανεπτυγμένο επιχειρηματικό οργανισμό ο οποίος παρέχει υπηρεσίες σε στρατηγικούς βιομηχανικούς και τεχνολογικούς τομείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Χωροθέτηση της εγκατάστασης
Η χωροθέτηση της εγκατάστασης είχε καθοριστεί από το ελληνικό κράτος τόσο έμμεσα (οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ακολουθούν αναγκαστικά τον αγωγό καυσίμου και το δίκτυο υψηλής τάσης), όσο και ευθέως όπως προκύπτει από τους όρους του διαγωνισμού οι οποίοι προέβλεπαν περιοριστικά και τις πιθανές περιοχές εγκατάστασης, ήτοι Αττική, Βοιωτία και διάφορους νομούς της Πελοποννήσου. Εντούτοις, μόνο η Βοιωτία και το αττικό μέρος του Ν. Κορινθίας συνιστούσαν εκ των πραγμάτων βιώσιμη επιλογή καθώς στην υπόλοιπη Πελοπόννησο δεν υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου ούτε ικανό δίκτυο υψηλής τάσης ενώ στην Αττική δεν είχαν δοθεί σχετικές άδειες παραγωγής
Εμπειρία του Αναδόχου σε αντίστοιχα έργα
Αξίζει να σημειωθεί ότι μονάδες της ΕΝEL αντίστοιχες αυτής που προβλέπεται για την Χαιρώνεια (δηλαδή συνδυασμένου κύκλου με χρήση φυσικού αερίου) λειτουργούν σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, με απόλυτη συμμόρφωση στις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί για την προστασία του περιβάλλοντος τόσο στην ιταλική όσο και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στην Ιταλία, κάποιες από αυτές λειτουργούν σε περιοχές εντός ή σε άμεση γειτνίαση με προστατευόμενες περιοχές όπως η μονάδα Portoferraio στο Εθνικό Πάρκο Τοσκάνης, η μονάδα S.Barbara σε άμεση εγγύτητα με την περιοχή Natura του Monti del Chianti, η μονάδα Alessandro Volta στο Montalto Di Castro και άλλες. Το 80% των μονάδων της ENEL έχουν ήδη πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001 ενώ το υπόλοιπο 20% θα έχει πιστοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.
Εξέταση του θέματος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά τον Ιούλιο του 2008
Παρά την εθνική όσο και τοπική του σημασία και μολονότι η εταιρεία έχει τηρήσει την προβλεπόμενη αδειοδοτική διαδικασία (που πλέον συμπληρώνει 7 χρόνια), τον Ιούλιο του 2008 το ζήτημα πέρασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.). Στην πρώτη συνεδρίαση το Κ.Α.Σ. αποφάσισε τη διεξαγωγή αυτοψίας η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι παρότι η επιτροπή αυτοψίας αποφάσισε υπέρ του έργου με πλειοψηφία 4 προς 1, η ολομέλεια του Κ.Α.Σ. γνωμοδότησε εναντίον του στον Υπουργό Πολιτισμού.
Παρά την μη αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, η εταιρεία συνέχισε την προσπάθειά της να ανταποκριθεί στους ενδοιασμούς ορισμένων εκ των μελών του Κ.Α.Σ. προβαίνοντας σε ριζικές τεχνικές και αισθητικές βελτιώσεις που, αν και αυξάνουν σημαντικά το κόστος σε σχέση με αυτό αντίστοιχων έργων, έχουν καταστήσει το συγκεκριμένο έργο μοναδικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την τις τεχνικές του προδιαγραφές, την περιβαλλοντική του συμβατότητα και την αισθητική του.
Ως εκ τούτου, βάσει των αναθεωρημένων προδιαγραφών του έργου, η εταιρεία αιτήθηκε την αναπομπή του θέματος στο Κ.Α.Σ. για δεύτερη γνωμοδότηση επί των αναθεωρημένων δεδομένων.
2. ΤΟ ΕΡΓΟ
Η Εθνική σημασία του έργου
Ο συγκεκριμένος θερμοηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, εντάσσεται στον μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό της Χώρας και αναμένεται να συμβάλει:
στην εξασφάλιση επάρκειας των ενεργειακών απαιτήσεων της χώρας,
στην περαιτέρω εξασφάλιση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας
στην τήρηση δεσμεύσεων της χώρας για την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της,
στη σημαντική βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών καθώς η μονάδα φυσικού αερίου της Enelco προβλέπεται να αντικαταστήσει παλαιότερες ρυπογόνες μονάδες (π.χ. που χρησιμοποιούν λιγνίτη, πετρέλαιο ή λιθάνθρακα)
στη διασφάλισης μιας πιο ισορροπημένης χρήσης διαφορετικών πηγών ενέργειας για τη χώρα
στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μέσω μεγάλων επενδύσεων
στη διαμόρφωση περισσότερο ανταγωνιστικών τιμών πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος με προφανή οφέλη στον τελικό καταναλωτή χάρη στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Σημειώνεται ότι η καύση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή αντί του πετρελαίου ή του λιγνίτη εμφανίζει υψηλότερο βαθμό απόδοσης της ηλεκτροπαραγωγής, ιδιαίτερα χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και δεν παράγει αέριους ρύπους ή στερεά απόβλητα. Για τους λόγους αυτούς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο θεωρούνται διεθνώς ως οι πλέον περιβαλλοντικά φιλικές μονάδες ορυκτών καυσίμων και συνιστούν σήμερα την κύρια τεχνολογική επιλογή θερμικών μονάδων σε όλα τα κράτη τα οποία έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Επίσης, η μονάδα του συγκεκριμένου τύπου επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ όγκου και ισχύος συγκρινόμενη με όλες τις γνωστές «πράσινες» τεχνολογίες.
Σημασία του έργου για την τοπική κοινωνία
Η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, και συγκεκριμένα:
τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή του έργου, το κυριότερο τμήμα των οποίων θα καλυφθεί κατά προτεραιότητα από εργατοτεχνικό προσωπικό της περιοχής,
τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία του έργου, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν σε τεχνικούς βάρδιας και άλλες βοηθητικές εργασίες για τις οποίες θα δοθεί επίσης προτεραιότητα βάσει εντοπιότητας,
την ανάπτυξη καταρτισμένου προσωπικού μέσα από τη συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης,
την κατά προτεραιότητα επιλογή τοπικών εταιρειών για την παροχή υπηρεσιών κατά την περίοδο κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης της εγκατάστασης, καθώς και η ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες του εργοστασίου.
την ανάπτυξη της τουριστικής ελκυστικότητας της περιοχής μέσα από την ένταξη της περιοχής σε προγράμματα της ENEL για την προστασία, ανάδειξη και προβολή των τοπικών αρχαιοτήτων και την αξιοποίηση της εγκατάστασης ως πόλο έλξης επισκεπτών
την ενίσχυση του εισοδήματος τοπικών παραγωγών μέσα από πρωτοβουλίες της ENEL για την προώθηση της αγροτικής παραγωγής.
Η εταιρεία, στο πλαίσιο της συνεπούς πολιτικής της για συμβολή στην ευρύτερη ανάπτυξη κάθε περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται, έχει προτείνει δέσμη προτάσεων στήριξης της τοπικής κοινωνίας την οποία προτίθεται να συζητήσει με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.
3. ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΕΣΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Αρχαία που ενδεχομένως υπάρχουν στο σημείο κατασκευής του έργου.
Η άμεσα αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία (Θ’ ΕΠΚΑ) αποκλείει τις όποιες πιθανές ανησυχίες για ενδεχόμενη βλάβη των αρχαίων στην συγκεκριμένη έκταση που προορίζεται για την κατασκευή της μονάδας καθώς:
με έγγραφο της 30-6-2006 προς το ΥΠΕΧΩΔΕ γνωμοδότησε θετικά για το έργο της διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την εγκεκριμένη για κατασκευή μονάδα (ΘΗΣ ENELCO Λειβαδιάς) προς το κεντρικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σημειώνοντας ότι «δεν έχει καταρχήν αντίρρηση για την πραγματοποίηση του έργου, στη θέση και σε μορφή όπως αυτή αποτυπώνεται υπεύθυνα στα συνημμένα τοπογραφικά διαγράμματα της ΠΠΕ, διότι δεν χωροθετείται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ή ζώνης προστασίας, δεν βλάπτει καθ' οιονδήποτε τρόπο αρχαιολογικό χώρο ή μνημείο δικαιοδοσίας της Θ’ ΕΠΚΑ και η ευρύτερη θέση δεν παρουσιάζει ορατές αρχαιότητες».
σύμφωνα με το πρακτικό της Επιτροπής αυτοψίας, ο προϊστάμενος της Θ’ ΕΠΚΑ κ. Αραβαντινός ενημέρωσε κατά την αυτοψία τα μέλη για τις αρχαιότητες που εντοπίζονται στην κοιλάδα κατά τις σωστικές ανασκαφές που διενεργούνται από την Θ’ ΕΠΚΑ λέγοντας ότι «δεν είναι αξιοποιήσιμα τα αρχαία που βρίσκονται στον κάμπο». Επίσης ανέφερε ότι «με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν εικάζει ότι στον χώρο του γηπέδου της εταιρείας θα εντοπισθούν σημαντικές αρχαιότητες».
με έγγραφο της της 27-6-2001 η Θ’ ΕΠΚΑ βεβαιώνει ότι «… το αγροτεμάχιο στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη θέση Άγιος Βλάσιος Χαιρώνειας, δεν βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου».
Πάντως, εάν –παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις του εφόρου - ανακαλυφθούν αρχαιότητες στο οικόπεδο της εταιρείας, όχι μόνο θα τηρηθεί πιστά η ελληνική νομοθεσία αλλά και προτείνεται η χρηματοδότηση του έργου ανάδειξης και αξιοποίησής τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
Ανησυχίες για ενδεχόμενη βλάβη στα αρχαία
Ουδεμία φυσική βλάβη προκαλείται από την κατασκευή ή λειτουργία της μονάδας, στα υπάρχοντα ή τυχόν νέα αρχαιολογικά ευρήματα, στην πέριξ ή ευρύτερη περιοχή της εγκατάστασης δεδομένου ότι:
η όποια κυκλοφοριακή όχληση αφορά στην περίοδο κατασκευής του έργου και μόνο, η οποία ούτως ή άλλως έχει επιλεγεί να γίνεται μέσω του βορείου άξονα της παλαιάς εθνικής οδού, παρακάμπτοντας την Χαιρώνεια. Στην φάση λειτουργίας η μόνη επιβάρυνση θα αφορά στο διακινούμενο προσωπικό της εταιρείας
τα όποια αέρια απόβλητα του σταθμού - προϊόντα καύσης του φυσικού αερίου - βάσει των σχετικών μελετών για τις πλέον δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες δεν θα πλησιάζουν ούτε το 10% των θεσμοθετημένων επιτρεπτών ορίων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνουμε ότι στις εκπομπές αερίων του σταθμού δεν περιέχονται, ούτε καν ελάχιστα ίχνη, σωματιδίων ή διοξειδίου του θείου (SO2), που ως γνωστόν είναι βλαπτικά (είτε άμεσα είτε μέσω όξινης βροχής) για την επιφάνεια κτιρίων και μνημείων,
τα υγρά απόβλητα του σταθμού δε θα έχουν καμία βλαπτική επίδραση στα αρχαία. Αντίθετα τα έργα απορροής ομβρίων θα συμβάλλουν στη μείωση πλημμυρικών νερών. Τα στερεά απόβλητα περιορίζονται σε υλικά συσκευασίας βοηθητικών υλών για τη λειτουργία της μονάδας και καταλήγουν στην ανακύκλωση, μετά τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε αναφορικά με την υπερκατανάλωση υδάτινων πόρων, το σύστημα υδρόψυξης αντικαταστάθηκε από αερόψυκτη μονάδα συμπύκνωσης, που οδηγεί σε μείωση του όγκου των εγκαταστάσεων και ελαχιστοποίηση του χρησιμοποιούμενου νερού.
το είδος της εγκατάστασης δεν παρουσιάζει συνέργειες και διακλαδικές σχέσεις με άλλες δραστηριότητες, διότι δεν απαιτούν πρώτες ύλες πλην προφανώς του φυσικού αερίου, ούτε παράγουν προϊόντα που συνδυάζονται με αποθήκες, μεταποίηση, εμπορία ή μεταφορά τους. Ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Δεν έχουμε δείγματα λειτουργίας αυτών των μονάδων ως πυρήνα συγκέντρωσης άλλων όμοιων επιχειρήσεων.
Οπτική επαφή της μονάδας με τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία
Ο συγκεκριμένος τύπος μονάδας (συνδυασμένου κύκλου) ουδεμία σχέση έχει με τις πράγματι υπερμεγέθεις μονάδες παραγωγής από λιγνίτη ή λιθάνθρακα τις οποίες συναντάμε στον ελλαδικό χώρο. Θεωρούμε αναγκαίο να διευκρινίσουμε ότι σε μια έκταση 100 στρεμμάτων που διαθέτουμε για το σκοπό αυτό, και όπου έχει χωροθετηθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα, προβλέπεται η κάλυψη έκτασης 13 στρεμμάτων με κτιριακές εγκαταστάσεις.
Όσον αφορά στην οπτική επαφή από τη μονάδα προς τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, είναι σαφές ότι από το χώρο της εγκατάστασης δεν διακρίνονται αρχαιότητες, δεδομένου ότι ο Α.Χ. της Ακρόπολης του Πανοπέα βρίσκεται σε απόσταση 2,7 χμ, ο Α.Χ. της Δαύλειας βρίσκεται σε απόσταση 8 χμ, με την οχύρωση σε άμεση οπτική επαφή, η Χαιρώνεια βρίσκεται σε απόσταση 3 χμ και το εγγύτερο όριο της περιοχής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Χαιρώνειας βρίσκεται στα 830 μ. αλλά ούτως ή άλλως δεν υπάρχει οπτική επαφή.
Από τις εμπεριστατωμένες τεχνικές απεικόνισης προκύπτει ότι η οπτική επαφή από τους αρχαιολογικούς χώρους προς τη μονάδα είναι εξαιρετικά ήπια - γεγονός που φαίνεται να αναγνώρισε η αρμόδια επιτροπή του ΚΑΣ που πραγματοποίησε την αυτοψία - ενώ η εγκατάσταση δεν προβάλλεται στον ορίζοντα.
Μέτρα ελαχιστοποίησης της οπτικής επαφής
Προκειμένου να μετριαστεί στο ελάχιστο ο όποιος οπτικός αντίκτυπος του έργου στον περιβάλλοντα χώρο και ανταποκρινόμενη στο πνεύμα των υποδείξεων της επιτροπής αυτοψίας του ΚΑΣ, η εταιρεία προχώρησε στην τροποποίηση των σχεδίων της εγκατάστασης εξαντλώντας κάθε τεχνική δυνατότητα. Στο πλαίσιο αυτό:
επανασχεδιάστηκαν οι εγκαταστάσεις της μονάδας ως προς την θέση των κτιρίων και τη μείωση των όγκων τους,
προβλέπεται φύτευση του περιβάλλοντος χώρου με υψίκορμα και αειθαλή δέντρα, φύτευση των ακάλυπτων χώρων της μονάδας και των δωμάτων των κτιρίων με χλοοτάπητα καθώς και δημιουργία δασυλλίου και οργανωμένου πάρκου κατά μήκος του οδικού άξονα,
η κεντρική είσοδος της μονάδας μεταφέρθηκε από τον κεντρικό οδικό άξονα στον κάθετο βόρειο πλάγιο δρόμο, οι ασφάλτινες διαδρομές εντός της μονάδος αντικαταστήθηκαν με πλακόστρωτα πρασίνων αποχρώσεων ενώ όλοι οι χώροι στάθμευσης θα στρωθούν με ειδικούς διάτρητους κυβόλιθους με δυνατότητα ανάπτυξης χλοοτάπητα και
προτείνονται λύσεις προς συζήτηση και έγκριση για την ηπιότερη χρωματολογική ένταξη της μονάδας στον περιβάλλοντα χώρο και την περιμετρική βλάστηση.
η επιλογή αερόψυκτης αντί υδρόψυκτης μονάδας, συντελεί στην μείωση του συνολικού όγκου της εγκατάστασης, και επίσης απαλλάσσει την περιοχή από υπερμεγέθεις πύργους ψύξης, τη συνεχή έκλυση ατμού, που αλλοιώνει την εικόνα του ορίζοντα και δημιουργεί εντυπώσεις διότι πολλοί τον συγχέουν με καυσαέριο.
Υποστήριξη του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην περιοχή
Η Enelco, υιοθετώντας την ίδια πάγια πολιτική της μητρικής εταιρείας ΕΝΕL, προτίθεται και διατίθεται να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία, ανάδειξη και προβολή των τοπικών αρχαιοτήτων, με την άμεση καθοδήγηση και συνεργασία των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών. Επίσης, έχει ήδη προταθεί η ανάληψη του κόστους για σειρά έργων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή.
Κι εγώ άκουσα στο debate του Star Lamias, μεταξύ Κου Παπαγγελή και Κου Αγνιαδη, ότι ζήτημα είναι αν απασχολήσει 15 εργαζομένους(... )και ότι η Ιταλική Ενελ προσέφερε στο Δήμαρχο Χαιρώνειας και στο Συμβούλιο του, δωρεάν ταξίδι στη Ιταλία να επισκεφτούν μία ίδια μονάδα, για να ξεναγηθούν και ενημερωθούν αντίστοιχα, αλλά αρνήθηκαν.. Προτίμησαν να επισκεφτούν στο ΒΙΠΕ Θεσ/κης κάτι αντίστοιχο,(15 εργαζομένων υψηλής κατάρτησης) με δικά τους έξοδα... Μα αυτό δεν είναι καταρχήν υδρόψυκτο??
Επίσης, μίλησε για αντισταθμιστικά χρηματικά οφέλη ύψους 1 εκατ ευρώ (!!) εφάπαξ και 400 χιλίαδες ευρώ κάθε χρόνο (!!) στο Δήμο. Συγνώμη αλλά αυτα θεωρουνται εξωπραγματικά ποσά ακόμα για μία εταιρεία τύπου Ενελ, και πόσο μάλλον για ένα Δήμο σαν της Χαιρώνειας.
Γι αυτό ρωτάω αν κάποιος γνωρίζει την επίσημη γραμμή της εταιρείας, ή αν έχουν κατατεθεί επισήμως και εγγράφως.
¨οσον αφορά την εταιρια Ενελ, πρόσφατα ταξίδεψα στη Ισπανία και μου έκανε εντύπωση το πόσα βαν επισκευων είδα στους δρόμους με το λογότυπο Εnel.. Που..(!!) στη Ισπανία.. Εχει κάνει όντως μεγάλα βήματα στις επενδύσεις, σκεπτόμενοι ότι άνηκε στο Ιταλικό Δημόσιο και ότι συνεχίζει νομίζω να έχει το 22-30% ως εγγυητής ακόμα..
(22χρονος)
Ότι πηγές και όσα γνωρίζω τα έχω βρεί με αρκετά μεγάλο κόπο. Αυτό ίσως είναι και το λάθος της Enel, δεν έχει μεριμνήσει δηλαδή στο να πλησιάσει τους Βοιωτούς με συνεντεύξεις και σωστή διαφήμηση του επιχειρηματικού πλάνου της, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η σύγχηση. Έλπιζω κάποια στιγμή συντομα να το κανει...
Αερόψυκτο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής; Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το δω!
Για τις εναλλακτικές αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής ανάφερα απλά ενδεικτικά ορισμένες. Δυστυχώς επαληθεύομαι στην εκτίμηση ότι δεν έχουμε τα φόντα να κάνουμε στη γειτονιά μας ότι καταφέρνουν να κάνουν καιρό τώρα ένα σωρό Ευρωπαίοι - δεν είναι του παρόντος να επεκταθώ.
Για τις «πολλαπλασιαστικές» επιπτώσεις στην απασχόληση, ένα τέτοιο εργοστάσιο δεν αρκεί να συντηρήσει άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα το εξυπηρετούν (για συντήρηση κλπ.) επομένως ούτε διάχυση τεχνολιγίας θα έχουμε ούτε νέες επιχειρήσεις, ούτε τίποτε. Η συντήρηση του εργοστασίου (και δεν μιλάμε για μερεμέτια και βαψίματα) θα γίνεται είτε από τους ειδικευμένους τεχνικούς του εργοστασίου είτε από τεχνικούς που θα έρχονται απ' έξω, έτσι γίνεται παντού στον κόσμο. Μην ξεγιελιέστε που στην Ισπανία υπάρχουν παντού φορτηγάκια Enel, εκεί η Enel έχει και το δίκτυο, είναι η εκεί ΔΕΗ δηλαδή.
Το ζήτημα των λεγομένων "αντισταθμιστικών" πάντως παραμένει θολό και κάποιοι θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν οριστικά, όπως επίσης και αυτό της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων.
Υ.Γ. Αντί για copy-paste η παράθεση ενός link είναι σαφώς προτιμότερη.
Προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων: Λέγοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να δω αερόψυκτο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής το εννοώ κυριολεκτικά, δεν υπαινίσσομαι ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο! Κι έτσι πάντως, πάλι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού.
Αγαπητε 22αχρονε,
Δεν θα σχολιασω την ουσία των όσων λες, αλλά θα σε συγχαρω γιατι αποδεικνυεις ότι οι νέοι της Βοιωτιας έχουν μυαλο και σκεύτονται
Mη τσιμπάτε, βοιωτέ και μέτοικε. Ούτε νέος 22 ετών (στο ιστολόγιο έχεις μήνυμα λέγεται geo και αξίζει να δείτε τι γράφει και κεί) υπάρχει,ούτε άλλοι τυχαίοι αναγνώστες.
Είναι οι ίδιοι πάνω -κάτω που υποδύονταν τους αγανακτισμένους ανέργους στο ΚΑΣ. Πληρωμένα σχόλια όπως πληρωμένα δημοσίευματα και στημένες έρευνες. Τα επιχειρήματα είναι καρμπόν.
Ας απαντήσω ένα απο το σωρό γιατί περίπου όλα είναι της αυτής σοβαρότητας:
- τα αρχικά χωραφια πουλήθηκαν το 2001, όταν μάλλον κανείς δεν ήξερε τι θα γίνει ή τι επιπτώσεις έχει αυτό που θα γίνει (βλέπετε δεν είναι όλοι τόσο ενήμεροι όσο ο "νέος 22 ετών")
- τα επόμενα αγοράστηκαν απο ενδιάμεσο καλοθελητή (που ήταν στο ΚΑΣ και είχε προσπαθήσει α στρατολογήσει και άλλους απο την περιοχή χωρίς επιτυχία)
- σε κάθε περίπτωση όπως λέει και ο μέτοικος εαν κάποιος πουλήσει το χωράφι του δεν προκύπτει απο πουθενά ότι αυτό νομιμοποιεί τη συνέχεια, ούτε ότι έχει δικαίωμα ο δήμαρχος ή οποιοσδήποτε άλλος να του πεί τι θα κάνει με την περιουσία του.
45άρη,
έχει δικαίωμα να γράφει ελεύθερα ο καθείς για την ηλικία του.
Εκείνα τα δεν ήξερε κανείς στη Χαιρώνεια, ο δήμαρχος, ο νομάρχης κ.λπ. είναι ψεύδη.
Η viotia στις 16 Ιουλίου 2007 αποκαλύπτει ότι το 2003 ο πρόεδρος της ΡΑΕ προτείνει τη Χαιρώνεια και τον Κοπελούζο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων.
Δες εδώ
http://viotia.blogspot.com/2007/07/h.html
Για τα υπόλοιπα θα επανέλθω.
Πραγματικά λυπάμαι πολύ για τον 45 ετών κύριο.. Λυπάμαι ...γιατί θεωρεί, ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι η επένδυση έχει πιο πολλά θετικά παρά αρνητικά, ότι όσοι νεοί μηχανικοί θέλουν να χαρούν την εμπειρια του χτισίματος ένος εργοστασιού τελευταίας τεχνολογίας ,ότι όσοι δεν θεωρούν την κάυση του φυσικού αερίου θανατηφόρα, ότι όσοι δεν πιστευουν στην αθώα συνείδηση του Κου Δημάρχου και του προαναφερθέντος υποψηφίου βουλευτή, πρέπει σώνει και καλά να πληρώνονται και να αναπαραγουν τα κίνητρα της εταίρειας έναντι ανταλλαγμάτων... Δηλαδη εν ολίγοις, ο 22χρονος Νεος τα 'παίρνει'!! Από την πολυεθνική κιόλας... Δηλάδη θεωρείται πιο λογικό να τα 'παιρνει' ο 22χρονος παρά οι πολιτευτές αυτού του τόπου... !!
Θα προτίμουσα Κυριοι να πείτε ..¨Δεν θέλω να βλέπω το εργοστάσιο ρε αδερφέ όταν περνάω από την Χαιρώνειά!!¨¨Μου χαλαεί την εικόνα!! Την Πρασινάδα!! Θέλω να βλέπω τα χωραφια!!''
ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ!!
Αλλά όχι αυτη την γελοία επιχειρηματολογία περι μολύνσεως, αγροτουρισμού , δεν το ξέραμε και τα λοιπά!!!!!..... Ειναι πραγματικά μειωτικό και υποβιβάζει κάθε νοήμον ΑΝΘΡΩΠΟ!!
Διαστρεβλώνει κάθε επιστήμη και απαξιώνει κάθε προσπάθεια διαλόγου, σύνθεσης και βελτίωσης ..
Βοιωτέ, πρέπει να είναι πολύ αφελής κάποιος αν νομίζει ότι οι αγοραπωλησίες εκτάσεων έπονται της χωροθέτησης, και δεν μου φαίνεσαι για αφελής. Αυτό που συνήθως γίνεται (ειδικά άμα σε λένε Κοπελούζο ή κάτι ανάλογο) είναι πρώτα να εξασφαλίσεις τη γη φτηνά και μετά να φροντίσεις να γίνει η χωροθέτηση στη γη σου. όπως λέει και ο φίλτατος 45ης ...μεσήλικας (!!!) οι πρώτες αγοραπωλησίες έγιναν το 2001, πολύ πριν ανακοινωθεί, δηλαδή, το οτιδήποτε.
Ανώνυμε, (1) οι μηχανικοί που θα χαρούν την κατασκευή του εργοστασίου δεν θα είναι και τόσο νέοι και μάλλον δεν θα είναι καν Βοιωτοί και (2) η καύση φυσικού αερίου είναι κι αυτή θανατηφόρα, απλά είναι λιγότερο θανατηφόρα από το κάρβουνο πχ.
μέτοικε, ευχαριστώ.
βοιωτέ, επειδή μάλλον είδες διαγώνια το σχόλιο μου (είδες καλοπιστία έτσι;) κατ'αρχήν δε μίλησα ούτε για δήμαρχο ούτε για νομάρχη και κατά δεύτερον ακόμη και νάξεραν πως να παρέμβουν;(άσε που μεσολάβησε και "μεσάζοντας").
anyway αν εσύ φαντάζεσαι ότι ο νέος που πήρε το πτυχίο απο τα 22 και είναι τόσο βαθύς γνώστης όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την ΕΝΕΛ κλπ καθώς και όλοι οι άλλοι που συνέχαιραν, είναι ειλικρινείς και προσήλθαν αυθορμήτως, δικαίωμα σου.
Ασφαλώς και ο καθείς γράφει ότι θέλει για την ηλικία του. Το ζήτημα είναι τι θέλει να εξυπηρετήσει με αυτά που γράφει.
Η ελληνική εμπειρία είναι πλούσια επάνω σε αυτό το ζήτημα.
Μάλιστα, δηλάδη με την λογική αυτή .. να ξηλωσουμε και τα καλώδια από το σπιτι μας, γιατί και ο ηλεκρισμός μπορει να αποβει ..θανατηφορός??
Δεν νομίζω... όπως δεν νομίζω ότι το μένος κατά αυτής της επένδυσης είναι τόσο αθώο.. όπως δεν θεωρώ ότι όλοι τα παίρνουν,... και όπως δεν θεωρώ ότι και οι 300 που θα συμμετασχουν στην κατασκευη του θα ειναι γέροι...και οχι βοιωτοι..
Η αλήθεια πάντα είναι κάπου στην μέση..
Ναι, μέτοικε, δεν υπήρχε πιο απλό πράγμα από το να αγοράσεις γη στη Βοιωτία πριν από 9 χρόνια. Αλλά κατόπιν οι παράγοντες ήξεραν για την Προμηθέας- Γκαζ και τον Κοπελούζο. Νομίζω χωρίς να είμαι σίγουρος ότι η ΡΑΕ το 2001 ενέκρινε την επένδυση Κοπελούζου στη Χαιρώνεια.
Και φυσικά όπως είπα τον Οκτώβριο 2003 ο Κάπρος δηλώνει στον υπουργό Ανάπτυξης Τσοχατζόπουλο ότι μπορεί ο Κοπελούζος να είναι έτοιμος μέχρι τους Ολυμπιακούς. Εδώ: http://viotia.blogspot.com/2007/07/h.html
Οσο για τον 22χρονο, εκ των προτέρων δεν μπορώ ούτε αυτόν ούτε άλλον να τον θεωρήσω οτιδήποτε.
Βλέπω κι εγώ ότι μιλάει με ζέση υπέρ της μονάδας αλλά δεν είμαι εγώ εκείνος που έχει την υποχρέωση να τον αντικρούσει.
45άρη,
δεν τίθεται ζήτημα καλοπιστίας.
Ο 22χρονος δεν κρίνεται εδώ στη viotia για τις προπαγανδιστικές(;) του προθέσεις αλλά για τις ίδιες του τις απόψεις.
Τώρα αν παριστάνει ή όχι τον μηχανικό δεν νομίζω ότι είναι σημαντικό.
Ασφαλώς κι εμένα δεν μου πάει το στιλάκι "είδα στα κανάλια κ.λπ." και "γιατί ρε παιδιά πολεμάνε την επένδυση" αλλά αν αυτός νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα πείσει το κοiνό της viotia δικαίωμά του.
Κι επειδή φαντάζομαι ότι οι ιθύνοντε της ENELCO θα διαβάσουν αυτά τα σχόλια να επαναλάβω ότι πρέπει να έχουν στον νου τους πάντοτε το εξής απλό: Με τη δύναμη του νόμου έρχονται στη Βοιωτία και αυτόν τον νόμο οφείλουν να τον σεβαστούν στο ακέραιο.
Και φυσικά εμείς ως viotia (φαντάζομαι όχι μόνοι μας) θα είμαστε μάρτυρες και στη Χαιρώνεια και στην Αθήνα της εφαρμογής του νομικού πλαισίου από την ENELCO.
Βοιωτέ, η ΡΑΕ άρχισε να λειτουργεί ουσιαστικά από την άνοιξη του 2002, άρα το 2001 δεν υπήρχε καν αίτηση προς τη ΡΑΕ.
Ανώνυμε, προσωπικά δεν είμαι κατά του εργοστασίου. Αλλά μάτια έχω και δεν τα βλέπω όλα ρόδινα - ούτε βεβαίως όλα μαύρα. Αυτό που περισσότερο με θλίβει είναι ότι το εργοστάσιο - και το κάθε εργοστάσιο - γίνεται μονόδρομος επειδή δεν είμαστε ικανοί ούτε καν να επιχειρήσουμε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο έξω από τις παραδοσιακές συνταγές.
(22χρονος) 50+ βολεμένος μηχανικός εργαζόμενος της Enelco δεν ξέρω και εγώ τι άλλο...
Δεν περίμενα οτι μετά απο 3 μέρες απουσίας θα έβρισκα όλα αυτά τα σχόλια μπροστά μου. Καταρχήν ευχαριστώ που ασχολείται τόσος κόσμος μαζί μου, χαχα και που επίσης πίσω απο την λέξη 22 χρονος φιμολογείται πως υπάρχει ένας έλληνας κρίσος με 8 γράμματα.Μακάρι αλλα δεν... Μία διόρθωση μόνο δεν έχω τελείωσει πολυτεχνείο αλλά οικονομικό τμήμα, αλλιώς στην καλύτερη περίπτωση θα ήμουν 23+ μιας και η σχολές των μηχανικών είναι πενταετής:-)
Τώρα για αυτά που θα σας πω άμα θέλετε τα πιστεύετε, δεν θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας. Στα σχόλια που απαντώ είναι (1,3,5,7,8 & 11). Επίσης πράγματι το ίδιο κείμενο (1) έστειλα στο blog exeis minima (http://exeisminima.gr/2009/01/12/xaironeia-epistole/). Πως άρχισε αυτή η ιστορία?
Αρχικά η αλήθεια είναι οτι έτυχε να είχα ήδη πριν το θέμα enelco συνάψει φιλικές σχέσεις
με κάποιους συμπατριώτες μας οι οποίοι είναι υπέρμαχοι κατασκευής της συγκεκριμένης μονάδας. Μου είπαν τις απόψεις τους και τα επιχειρήματα τους τα σύγκρινα με αυτά τις αντίθετης όχθης και έβγαλα και εγώ με την σειρά μου τα δικά μου συμπεράσματα. Σε καμία περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι στελέχοι ούτε θα έλεγα εύποροι, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον.
Βλέποντας λοιπόν συνεντέυξεις, εφημερίδες και το blog σας είδα, οτι ακόμη δεν είχε μιλήσει κάποιος ελεύθερα να υποστηρίξει την μονάδα ή τουλάχιστον όποιος βγήκε να το κάνει στα κανάλια και εφημερίδες σύγουρα ήταν άθλιος κατά την γνώμη μου αφού τα έκανε χειρότερα λόγω ανικανότητας λόγου-επιχειρημάτων και έλειψης ίσως εμπυστοσύνης και αξιοπιστίας απο το υπόλοιπο κοινό.
Στις 13-1-09 λοιπόν αποφασίζω αφού είχα κατασταλλάξει στις απόψεις μου να μπώ στο google να πατήσω σύνθετη αναζήτηση με την φράση enelco και να ψάξω για αποτελέσματα που γράφτηκαν την ίδια μέρα. Έβγαλε καμιά 10ρια απο τα οποία blogs μόνο το δικό σας και το έχεις μύνημα υπήρχαν, και άρχισα έτσι απλά να γράφω....Δεν ήμουν βέβαια παντογνώστης όλων των θεμάτων ρωτούσα, έψαχνα και μάθαινα.
Κύριε 45χρονε προφανώς δεν μπορώ να σας αλλάξω γνώμη όπως και εσείς εμένα με την συγκεκριμένη σας στάση, τουλάχιστον με τον μέτοικο και βοιωτό μπορούσε να γίνει διάλογος αν και αντίθετων απόψεων που στην σύνεχεια όμως κάποια πράγματα για τα οποία δεν γνώριζαν αναθεώρησαν.
Τώρα να αρχίσω και εγώ να σας λέω κομματόσκυλο όπως εσείς εμένα πληρωμένο σχολιαστή δεν θα μας βγάλει κάπου..ίσα ίσα και οι υπόλοιποι θα βαρεθούν και θα φύγουν που παρακολουθούν.
Επίσης που και που εσείς οι "μεγάλοι" θα πρέπει να κάνετε και καμιά αυτοκριτική για την κατάσταση που βρίκσεται η οικονομία μας και η κοινωνία μας σήμερα. Δεν νομίζω οι υθίνοντες για όλη αυτή την κατάσταση να είναι η νέα γενιά, αν και όπως φαίνεται η νέα γενιά είναι αυτοί που θα λουστεί τα δικά σας λάθοι. Εμείς απλά προβληματιζόμαστε για το μέλλον μας και προσπαθούμε να έχουμε άποψη, κάτι που όπως βλέπουμε οι κοματικές σας αντιπαραθέσεις μας εμποδίζουν και που δυστυχώς αυτό τον τρόπο σκέψης οι περισσότεροι τον μεταφέρετε στα παιδία σας...Για θυμηθείτε τα φοιτητικά σας χρόνια με τις παρατάξεις και θα καταλάβετε τι έννοω μιας και εγώ τα έχω πιο φρέσκα.
Τώρα αν πιστεύει κάποιος στην προκειμένη περίπτωση, οτι η Enelco έχει ανάγκη να πλήρωσει σχολιαστές για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη προς όφελος της το σύγουρο είναι πως αν βλέπουν τι γράφουμε θα έχουν σκάσει στα γέλια...Τέτοιοι μεγάλοι κολλοσοί σιγα μην περιμένουν την δικιά μας συγκατάθεση ή ενός δημάρχου μάζι με τους ούτε 30 φανατικούς υποστηρικτές του που είναι ενάντια στην επένδυση. Πριν με κατηγορήσετε για προπαγάνδα των "30 υποστηρικτών του χωριού" θα επανέλθω με την ακριβή ημερομηνία έκδοσης των "ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ", όπου δείχνει σε φωτογραφία πόσοι και ποιοί τρέχουν στις διαμαρτυρίες. Ακόμη και αυτούς τους υποστηρικτές όμως δεν θα τους κατηγορήσω για οικονομικά σύμφέροντα ή πληρωμένους διαδηλωτές!!!! Μπορώ να πώ όμως σύγουρα όπως γίνετε παντού, οτι απλοί άνθρωποι με χαμηλό επίπεδο παιδείας και γνώσεων όπως και απο την πλευρά της enelco ενδεχωμένος να έχουν άθελα τους χειραγωγηθεί. Εδώ είναι που έρχομαι στην γενιά των 45αρηδων και πιο μεγάλων γενιών που δεν κοιτάξαν ποτέ την παιδεία των χωριών και της επαρχίας. Ίσως είναι πιο εύκολο όμως να χειραγωγείς έτσι την μάζα για τα δικά σου κομματικά και οικονομικά συμφέροντα..
Αυτό που ήθελα να βγάλω απο το blog σας, τις απόψεις μου εκθέτοντας επιχειρήματα το πραγματοποίησα με επιτυχία, κατά την άποψη μου. Άρα δεν υπάρχει λόγος να επεκταθώ περαιτέρω...
Πάντως κ. 45χρονε μια συγνώμη για το ποιός είμαι και τι κάνω δεν θα έβλαπτε...αν έχετε εμπειρία απο blogs κάποιος άλλος στην θέση μου πιθανότερο να σας αράδειαζε στολισμένα επίθετα παρά να σας παράθεται όλα αυτά!!!
22χρονος)
Α τέλος για να μην υπάρξουν πάλι γκρίνιες σκοπιμότητας θα γράψω και στο "exeis minima" το συγκεκριμένο link για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα.
22χρονε,
υπάρχει μια αμερικάνικη παροιμία που λέει:
don't push your luck.
Στα ελληνικά λέγεται "μην τρίβεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη".
Εγώ επαναλαμβάνω ότι η ENELCO δίδει εξετάσεις...
Καταρχήν εγώ δεν είμαι ουτε 22χρονος 50χρονος και 45αρης.. Είμαι όμως συμπατριώτης και θα ήθελα να πώ το εξής, που πρόσφατα άκουσα να συξητιέται σε κάποια "ενεργειακά " πιγαδάκια.
Αρκετές εταιρίες όπως είναι γνωστό ενδιαφέρονται να κατασκευασουν τέτοιου τύπου εργοστάσια φυσικού αερίου.. και να μπουν στο σύστημα. Άκουσα ότι ο χρόνος εισόδου.. δηλ. το ποιος θα καταφέρει να μπει πρώτος, θα επηρεάσει την τιμή πώλησης της ενέργειας και συνεπώς όλοι Θέλουν να μπούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα... ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή.
Το γεγονός ότι στην περιοχή μας δραστηριοποιείται και άλλος γνωστός έλληνας επιχειρημάτιας, ο οποίος μάλιστα, χρησιμοποίησε γνωστή παραγωγική μονάδα μεταλλευματος με σκοπό να κατασκευασει και μετά να τροποποιήσει(!) την άδεια παραγωγής ρευματός του εργοστασίου του συν του γεγονότος προσφατα να προσπαυήσει να επεκτείνει την κι άλλο την δραστηριότητα του, κάνει μερικούς να σκέπτονται πιο πονηρά...
Διότι σκεφτείτε, δύο μεγάλους οικονομικούς παράγοντες να ανταγωνίζονται ποιός θα πρωτομπεί στο σύστημα!!
Αυτό κάνει πολλούς να πιστέυούν, και αυτό που συζητιέται τελευταία σε κύκλους, είναι ότι η αντίδραση στο εργοστασιο Ενελ δεν είναι αμιγώς οικολογικού περιεχόμενου ή αν θέλετε τακτική, πολιτικής εκμετάλλευσης , ΑΛΛΑ αποτέλεσμα, ενός ανταγωνισμού σε επιχειρημάτικό επιπεδο.
Αυτό σημαίνει ότι ίσως η αντίδραση που βλέπουμε στην κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου (και που εμάς τους νέους μας εκπλήσσει όντας πιο εξοικιομενοι με το τι σημαίνει φυσικό αέριο, τεχνολογία και φιλικό καύσιμο)δεν προέρχεται μόνο από τον ενδεχόμενο φόβο της τοπικής κοινωνίας, αλλά υποκείνειται συστηματικά κι από παράγοντες επιχειρημάτικους.
Κάτι τέτοιο δικαιολογεί πολυ πιο εύκολα την αντίδραση και τισ δηλώσεις κάποιων υποψήφιων και μη τοπικών πολιτευτών, που κανείς δεν μπορουσε μέχρι τώρα να φανταστεί ότι φέρουν τόσο βαριά οικολογική συνείδηση!!
Αν κάτι τέτοιο υφίσταται, τότε στις πλάτες μιας κοινωνίας με σοβαρά προβλήματα, παίζεται ένα ασχημο παιχνίδι, που έχει ως σκοπό να εξυπηρετήσει μόνο γνωστό επιχειρηματία και ήδη παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή μας, που δεν έχει δείξει ποτέ και ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους και στους κατοίκους.. Αντίθετα!!
Ας είμαστε λοιπόν προσεχτικοί με τους εκάστοτε πολιτικούς που στο κάτω κάτω είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν και τη χρηματοδότηση τους!!
Ευτυχώς που έχουμε κι εσένα και μας ανοίγεις τα μάτια ανώνυμε 3.01.
Ωστε υπάρχουν συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, ε;
Λοιπόν δεν το φανατζόμουν ποτέ.
Α, και μην συχνάζεις πολύ στα ενεργειακά πηγαδάκια. Ενας γνωστός μου είχε ζαλιστεί και έπεσε μέσα σε ένα πηγαδάκι τη στιγμή που συζητούσαν για το πόσο φιλικό καύσιμο είναι ο λιγνίτης.
Και να συμπληρώσω .. στον αγαπητό Βοιώτο ( γιατί η ανάρτηση του μπηκε λίγο πριν την δική μου), ότι το συστημα των εξετάσεων δυστυχώς είναι ολίγον διαβλητό, σκεφτόμενοι με πιο τρόπο, και κάτω από ποιες συνθήκες φτιάχτηκε το εργοστάσιο φυσικού αερίου στην παραλία Διστόμου που κατα την γνώμη μου πρόκειται για μία πανέμορφη περιοχή...
Επομένως,αντί να περιμένετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων και να ασχολείστε με την γκλίτσα του τσοπανη μέσα από συμβουλόγια ,... προσέχτε μην την πάθουμε σαν τον Λυκο με τα Πρόβατα, που στο τέλος,... και κανείς δεν πιστευε κανένα, και χωρίς κοπάδι έμειναν!!
Κάποιοι σχολιαστές μου φαίνεται είναι ...μέτοικοι στον Άρη για να μην γνωρίζουν ότι και οι δυο μονάδες (Enelco & Αλουμινίου) έχουν συναντήσει αντιδράσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα.
Υ.Γ. "Φιλικό" ή "οικολογικό" κάυσιμο δεν υπάρχει. Υπάρχει καύσιμο περισσότερο ή λιγότερο επιβλαβές. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η επιλογή καυσίμου είναι επιλογή του μικρότερου κακού είναι απλώς βλάκας.
Επομένως αγαπητέ Μετοικε να υποθέσω ότι υπήρξε η ίδια διαμαρτυρία στην αρχική κατασκευη στο εργοστασιο φυσικού αερίου του Μυτιλιναιου από τους ίδιους πολιτικούς????
Να υποθέσω επίσης ότι είστε υπέρμαχος μόνο της εναλλακτικής ενέργειας?? Προτιμάτε δηλ. τις δεκάδες ανεμογεννήτριες που έχουν σκοπό να γεμίσουν την Βοιωτία??
Να υποθέσω ότι θεωρείτε όποιαδηποτε καυση υλικού το ίδιο καταστροφική για το περιβαλλον?? Αν όχι το ίδιο.. τότε απλώς λιγότερο καταστροφική?? Γιατί αν ναι, καταρίπτετε όλη την επιστημονική βιβλιογραφία να εξομειώνετε την καυση του στερεού με το υγρό!! Τους στερεούς ρύπους του λιγνίτη με το διοξίδιο του ανθρακα που πίνεται και στην Coca- cola σας!!
Πιστεύω ότι μάλλον τα έχετε λίγο μπερδέψει πάνω στη ζέση σας...
Κανείς δεν λεεί ότι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον όλα αυτά..
Αλλά μήπως θα έπρεπε να επικέντρωθείτε για το πως μπορεί να γίνει ακόμα λιγότερο ρυπογόνο αυτό το εργοστάσιο?? Ήδη πετύχαμε από υδρόψυκτο να γίνει αεροψυκτο, γεγονός που επιστημονικά τεκμηριωμένα το κάνει ακόμη πιο καθαρό!! Έχετε αναλογιστεί ποσο έχει προχωρίσει η τεχνολογία στα φίλτρα??
Διαβάσατε τις επιστολές προς τους αρμόδιους των Δημάρχων?? Πιστευετε ότι αναπτύσουν σοβαρή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία??
Κύριε Μετοικε, με όλο το σεβασμό, νομίζω ότι κινείστε στα άκρα.. με αποτέλεσμα οι άλλοι να σας φαίνονται βλάκες..
και Αριανοί..
Ανώνυμε,
Αν παρακολουθούσατε το blog θα γνωρίζατε ποιοι και πώς αντιδρούσαν και αντιδρούν στα δυο εργοστάσια.
Είμαι υπέρ των ανεμογεννητριών, υπέρ των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και υπέρ της νομιμότητας και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και υπέρ του δικαιώματος μιας τοπικής κοινωνίας να αποφασίζει εκείνη για το αναπτυξιακό της μοντέλο.
Αν από τη φράση μου "η επιλογή καυσίμου είναι επιλογή του μικρότερου κακού" εσείς καταλαβαίνετε ότι εξομοιώνω στερεά, υγρά και αέρια καύσιμα, τότε το πρόβλημα είναι δικό σας.
Τέλος, ρωτήστε έναν σοβαρό μηχανολόγο να σας εξηγήσει για ποιο λόγο ένα υδρόψυκτο εργοστάσιο είναι λιγότερο ρυπογόνο από ένα αερόψυκτο.
Αγαπητέ Μέτοικε,
ασφαλώς αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχω τίποτε προσωπίκο μαζι σας. Και φυσικά δεν παρακολουθώ επισταμένως ότι γραφεται στα Blogs.
Επόμένως, να υποθέσω ότι υπέρμαχος ενός διαφορετικού τρόπου ζωής, που βασίζεται σε ένα δοαφορέτικο τελείως αναπτυξιακό μοντέλο..
Γιατί ξέρετε,.. περισσότερο από όλα τα επιχειρήματα, πιο πειστικό μου ακουγεται η επιλογή ενός διαφορετικού αναπτυξιακού μοντέλου,δηλαδη μία διαφορετική προσεγγιση με ιδεολογική βάση... παρα τα επιστημονικά επιχειρήματα περι τρομερής μολύσεως του φυσικού παριβάλλοντος .. και αυτό διότι λυπάμαι .. αλλά όσο κι αν αναζητήσω ''σοβαρό'' μηχανικό, δεν θα μπορέσω να βρώ έναν που να συμφωνεί μαζί σας.. Πιστέψε με.. έχω αναζήτησει.. Δεν έχω λόγο να σας πω ψεμματα..
Απλώς πιστεύω, ότι εκφράζετε περισσότερο ένα όραμα (αν βέβαια είστε ειλικρινηςς) παρά μια τρέχουσα πραγματικότητα...
.. συγχωρέστε αν κάνω λάθος.
Ανώνυμε,
Δεν πειράζει που δεν βρίσκετε σοβαρό μηχανικό, έτσι κι αλλιώς το είδος σπανίζει. Υπάρχει πληθώρα δήθεν σοβαρών μηχανικών που ποτέ δεν κατανόησαν τι σημαίνει θερμοδυναμικός βαθμός απόδοσης ας πούμε.
Έλλειψα αρκετές μέρες και ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα συνέχιζαν οι καλοθελητές της ΕΝΕΛΚΟ τα εντυπωσιακά επιχειρήματα του "νέου 22 ετών" κλπ
Μια και μοναδική παρατήρηση "νέε":
δεν παραλαμβάνω συλλογικές ευθύνες γενεών- υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε γενεά που είναι μαχητές και υπάρχουν "νέοι 22 ετών" που και στα 72 και νυν και αεί θα έχουν ένα και μοναδικό σύνθημα: "αμύνεσθε περί πάρτης"
Δημοσίευση σχολίου