Το Εθνικό Χωροταξικό, οι λεπτομέρειες και η Βοιωτία
Το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης ή εν συντομία Εθνικό Χωροταξικό όταν δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από ένα μήνα προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ποικίλες αντιδράσεις. Εξίσου αναμενόμενες υπήρξαν οι αναλύσεις, οι προβλέψεις και οι προτάσεις για το προσφυώς λεγόμενο "σύνταγμα του ελληνικού χώρου" που επιχειρεί να διαμορφώσει γενικά -και σε άλλες περιπτώσεις εξειδικευμένα- τις κατευθύνσεις της ανάπτυξης της χώρας για τα επομένα 15 χρόνια.
Η Βοιωτία με βάση τις προβλέψεις του Εθνικού Χωροταξικού είναι αναμφισβήτητα από τους αδικημένους νομούς της χώρας, όπως θα δούμε αναλυτικά. Ομως τεχνοκράτες με πείρα και με εμπειρία επιμένουν προς τη viotia ότι η σχετικά δυσχερής θέση της περιοχής είναι προδιαγεγραμμένη: όλες οι περιοχές κοντά σε μητροπόλεις μετατρέπονται σε αργά ή γρήγορα σε βιομηχανικές ζώνες. "Δεν είναι μόνο η Βοιωτία που φιλοξενεί μεγάλες μεταποιητικές μονάδες αλλά και η Κορινθία, τα Μεσόγεια, το Θριάσιο Πεδίο. Ολα με κοινό χαρακτηριστικό την μικρή απόσταση από το πολιτικό και οικονομικό κέντρο της χώρας την Αθήνα. Το ίδιο συμβαίνει και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης", έλεγε προς τη viotia τεχνοκράτης με πολυετή θητεία στην Ευρώπη.
Τούτων δοθέντων ρεαλιστικά το ζήτημα πλέον μετατίθεται στο είδος της βιομηχανικής ανάπτυξης που θα επιδιώξουμε στη Βοιωτία και πιθανότατα προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες των φορέων.
Πριν όμως κατατεθούν οι προτάσεις ας δούμε τι αναφέρει το Εθνικό Χωροταξικό για τη Βοιωτία και ας επισημάνουμε μερικές λεπτομέρειες που έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Στη σελίδα 11 το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης αναφέρει.
8. Διαπιστώνεται ότι τα 2/3 της απασχόλησης στη μεταποιητική δραστηριότητα συγκεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (Αττική, Κεντρική Εύβοια, νότιο ήμισυ της Βοιωτίας, και στο ηπειρωτικό, κυρίως, τμήμα του Νομού Κορινθίας) και της Κεντρικής Μακεδονίας (Νομός Θεσσαλονίκης, βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Χαλκιδικής, Νομοί Κιλκίς και Ημαθίας), ενώ μικρότερες συγκεντρώσεις έχουν διαμορφωθεί κατά μήκος του παραδοσιακού άξονα ανάπτυξης της χώρας (Π.Α.Θ.Ε.), αλλά και στο βόρειο μέτωπο της χώρας. Τέλος, αρχίζει να αναδύεται ο δυτικός άξονας από τον Νομό Αχαΐας έως τον Νομό Ιωαννίνων ο οποίος προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά με τηνκατασκευή της Ιονίας οδού.
Επιβεβαιώνει δηλαδή αυτό που παραπάνω αναφέραμε για τη συγκέντρωση της μεταποιητικής δραστηριότητας -μάλιστα εξειδικεύει στη νότια Βοιωτία.
Στη σελίδα 13 αναφέρεται:
10. Ομοίως, από την πιο πάνω μελέτη, εκτιμάται ότι, στον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του παρόντος Πλαισίου, οι μεγαλύτερες ανάγκες χωρικής ρύθμισης της βιομηχανικής δραστηριότητας θα εξακολουθούν να εστιάζονται γύρω από τις δύο μητροπολιτικές περιοχές. Μικρότερες ανάγκες αναμένεται να υπάρξουν στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Βοιωτίας, στην ευρύτερη περιοχή του δίπολου Βόλου-Λάρισας, στο νοτιότερο τμήμα των Νομών Καβάλας - Δράμας - Ξάνθης, στο κεντρικότερο τμήμα του Νομού Ιωαννίνων και, σε περιορισμένη ζώνη, με επίκεντρο την Πάτρα.
Εδώ οι τεχνοκράτες του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρονται στη χωρική ρύθμιση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Για τη Βοιωτία δεν είναι σαφές: εντοπίζεται ανάγκη ρύθμισης στο νοτιοδυτικό τμήμα, δηλαδή στην περιοχή Ασπρων Σπιτιών ή/και της Θίσβης. Οπως είναι διατυπωμένο φαίνεται να αφορά τα Ασπρα Σπίτια, γεγονός που δημιουργεί εύλογες απορίες.
Στη σελίδα 42 η Βοιωτία αναφέρεται ως ζώνη της βιομηχανικής και χονδρεμπορικής περιοχής της Αττικής -όπως πράγματι είναι.
Σελ 42: Οι λιμένες της Κορίνθου και της Χαλκίδας (με τις διάσπαρτες λιμενικές εγκαταστάσεις τους), εφόσον ενισχυθούν, μπορεί να συμπληρώσουν τη θαλάσσια εμπορευματική υποδομή της ευρύτερης βιομηχανικής και χονδρεμπορικής περιοχής της Αττικής, η οποία εξαπλώνεται στη Βοιωτία και στην Κορινθία, ή να αποτελέσουν μέρος του ευρύτερου συστήματος των λιμένων της Αττικής.
Η Βοιωτία είναι μεταξύ των περιοχών που θα συνεχιστεί η εξορυκτική δραστηριότητα, όπως αναφέρεται στη σελίδα 51:
Σελ 51: Διατήρηση της εξορυκτικής δραστηριότητας στις υφιστάμενες περιοχές εκμετάλλευσης και διασφάλιση της δυνατότητας επέκτασης σε περιοχές, όπου εντοπίζονται νέα κοιτάσματα ή νέα ορυκτά, με τήρηση των όρων προστασίας του περιβάλλοντος και των προϋποθέσεων λειτουργίας των γειτονικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται, κυρίως, για ορυκτούς πόρους που καλύπτουν εγχώριες ανάγκες ή απευθύνονται σε διεθνείς αγορές, όπως: ο λιγνίτης στην Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, ο βωξίτης στην Φωκίδα, Βοιωτία και Φθιώτιδα, τα σιδηρονικελιούχα μεταλλεύματα στη Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, το αργό πετρέλαιο στο νομό Καβάλας κ.λπ.
Στη σελίδα 53 μαθαίνουμε ότι η Βοιωτία είναι από τις περιοχές όπου ευνοείται η εξόρυξη μαρμάρων. Θεωρούμε ότι ο Ελικώνας έχει ακόμη να υποφέρει πολλά...
Σελ 53: Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μάρμαρα αποτελούν μία σημαντική κατηγορία ορυκτών πόρων με πολιτισμική και εμπορική σημασία που απαντώνται σε διάφορες θέσεις με ποικιλία μορφών και ιδιοτήτων. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εντοπίζονται στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Αττικής, Βοιωτίας, Αργολίδος, Αρκαδίας και νήσων όπως η Νάξος».
Στο τμήμα που εξετάζει την Πολιτιστική Κληρονομιά (62 σελ.) το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης περιλαμβάνει τη Βοιωτία μόνο όσον αφορά τον Οσιο Λουκά, που θεωρείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως τόπος που προβάλλει την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας έχοντας διεθνή εμβέλεια -σε συνδυασμό με τους Δελφούς:
ΣΕλ: 62: Ως διεθνούς εμβέλειας: η Αθήνα και η ευρύτερη της περιοχή, έως το Λαύριο ανατολικά και το Δαφνί δυτικά (κλασσικά και βυζαντινά κατάλοιπα) στην Αττική, οι Δελφοί και το σύνολο του Όσιου Λουκά (κλασσικά και βυζαντινά κατάλοιπα) στη Φωκίδα και τη Βοιωτία, η Επίδαυρος, η Τίρυνθα, οι Μυκήνες, το Άργος και το Ναύπλιο (προϊστορικά, κλασσικά και ενετικά κατάλοιπα) στην Αργολίδα, η Ολυμπία (κλασσικά κατάλοιπα) και ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες στην Ηλεία, η αρχαία Κόρινθος (κλασσικά κατάλοιπα) στην Κορινθία, ο Μυστράς στη Λακωνία, τα Μετέωρα στη Θεσσαλία, το Δίον, η Βεργίνα κ.λπ.
Εδώ η υποτίμηση της Βοιωτίας είναι αναμφίλεκτη: ούτε Ορχομενός-Σκριπού ούτε Γλας ούτε Κορώνεια, Ασκρη ή Τανάγρα ούτε η επτάπυλη Θήβα δεν περιλαμβάνονται στα διεθνούς ή εθνικής εμβέλειας πολιτιστικά κέντρα. Και είναι αξιομνημόνευτο ότι ο Θεσσαλός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς περιλαμβάνει στα εθνικής εμβέλειας κέντρα πολιτισμού τις Φθιώτιδες Θήβες στη Μαγνησία αλλά όχι τη Θήβα του Κάδμου και του Ηρακλή, της Αντιγόνης και του Πινδάρου, του Επαμεινώνδα και του Πελοπίδα!!! Προς δόξαν αναμφιβόλως του εθνικού (και καθόλου πελατειακού/τοπικιστικού) σχεδιασμού.
σελ 63:Ως εθνικής εμβέλειας: ....οι οικισμοί του Πηλίου (νεώτερα κατάλοιπα), το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, οι προϊστορικοί οικισμοί Σέσκλου και Διμηνιού και το Αρχαίο Θέατρο Φθιώτιδων Θηβών στη Μαγνησία, η Δωδώνη και τα Ιωάννινα (κλασσικά και νεώτερα κατάλοιπα), η Άρτα (βυζαντινά και κλασσικά κατάλοιπα) και τα Ζαγοροχώρια (νεώτερα κατάλοιπα) στην Ήπειρο...
Ομως θα συνεχίσουμε με τα... Βοιωτικά του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου. Προς το παρόν ας υπενθυμίσουμε ότι ορισμένα πράγματα δεν καθορίζονται με διοικητικές αποφάσεις:
Η Θήβα είναι διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικό κέντρο. Το ίδιο και ο Ορχομενός.
7 σχόλια:
Θα έλεγα ότι το Χωροταξικό "Σχέδιο" απλώς διαπιστώνει τον υδροκεφαλισμό της Αττικής και κάνει ό,τι μπορεί για να τον εντείνει.
Ο τεχνοκράτης ή δεν τα ξέρει καλά ή δεν τα είπε καλά, Βοιωτέ. Στα όρια των μητροπόλεων αναπτύσσονται κυρίως υποστηρικτικές δραστηριότητες του εμπορίου (logistics κλπ.) Υπάρχουν και βιομηχανίες αλλά σε καμμία περίπτωση αυτές δεν συγκεντρώνονται γύρω από τις μητροπόλεις όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι με τα δικά τους Χωροταξικά Σχέδια έχουν αποκεντρώσει τη βιομηχανική παραγωγή που η νεοελληνική μιζέρια κρατά πεισματικά κοντά στην κατ' εξοχήν αγορά της χώρας.
Θήβα, ποια Θήβα, το μόνο που θα ξέρει ο Σαρακατσάνος Υπεχωδές για την πόλη θα είναι ότι εκεί κάποτε έζησε ένας πατροκτόνος motherfucker - κι αυτό με επιφύλαξη.
Σε δεύτερο στάδιο και όχι παντού μέτοικε. Πάντα για χώρες του πληθυσνιακού επιπέδου της Ελλάδας. Για την Ευρώπη λέω και θα επανέλθω στο θέμα.
Για τη Θήβα τι να πω; Μεγάλη αδικία, όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για το γόητρο. Το ίδιο ισχύει και για τον Ορχομενό: Σπουδαίο κέντρο προϊστορικό, κλασικό και χριστιανικό. Οι ωραιοτέροι μύθοι μαζί με τον Θηβαϊκό κύκλο.
Θεωρώ ότι πρέπει να αρθεί η αδικία, επαναλαμβάνω όχι τόσο για τους τουρίστες όσο για την αποκατάσταση του βάρους που κάθε περιοχή προσθέτει στην ιστορία του τόπου.
Ο καταχωρισμός των ευθυνών για την απαξίωση της Βοιωτίας σε κάποιους γραφειοκράτες του ΥΠΕΧΩΔΕ μεταφέρει ίσως τις ευθύνες σε άλλους, στην ουσία όμως δεν απαλλάσσει τους εκ των πραγμάτων υπεύθυνους, τους ίδιους τους Θηβαίους.
Χρόνια τώρα έχουν περάσει μα δύσκολα θα ξεχάσω μια τυχαία συζήτηση με κάποιους συνταξιούχους, θαμώνες των καφενείων της Επαμεινώνδα, απέναντι από το πρώην ξενοδοχείο Αβέρωφ. Την προσοχή μου ως επισκέπτη είχε κινήσει η οικοδομική δραστηριότητα μέσα στο οικόπεδο του κατεδαφισμένου πλέον ιστορικού ξενοδοχείου, ενώ εμφανή ήταν τα στοιχεία σημαντικών αρχαιοτήτων από την εποχή της Μυκηναϊκής Καδμείας μέχρι και των Βυζαντινών χρόνων. «Πως ήταν δυνατόν να ρίχνουνε τσιμέντο πάνω στα αρχαία;» τους ρώτησα.
Στη συζήτηση που επακολούθησε είχα μια κατατοπιστική για εμένα ιστορική αναδρομή στο θέμα της διάσωσης της πολιτισμικής κληρονομιάς. Ούτε λίγο ούτε πολύ έμαθα μεταξύ άλλων πως την περίοδο της χούντας, ο ίδιος ο Πατακός επισκέφτηκε την πόλη, και έθεσε θέμα απαλλοτριώσεων για την προστασία της Καδμείας και την τουριστική ανάπτυξη της Θήβας. Η όλη υπόθεση όμως σύντομα κουκουλώθηκε και ξεχάστηκε, γιατί προσέκρουσε σε σφοδρή αντίδραση από τοπικούς παράγοντες!
Τα τελευταία χρόνια ήμασταν όλοι μάρτυρες της καταστροφής του βόρειου τμήματος της Καδμείας για την επέκταση του Μουσείου, του μόνου τμήματος της αρχαίας ακρόπολης, απέναντι από τον λόφο του Αμφείου, που προσεφέρετο για αναστήλωση και τουριστική προβολή. Μια ανακατασκευή των Βορραίων Πυλών και ανάδειξη των εκεί Πρωτοελληνικών και Μυκηναϊκών αρχαιοτήτων θα προσέδιδε στην πόλη μια επικοινωνιακή εικόνα, ένα «σήμα κατατεθέν» ανεκτίμητης αξίας από πλευράς τουριστικής εκμετάλλευσης. Και όλα αυτά όταν το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Μιχαηλίδη προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία για την δημιουργία ενός εντυπωσιακού μουσείου ανάλογου με την αρχαιολογική σημασία της πόλης.
Θα μπορούσα να συνεχίσω με την ανέγερση παράνομης επταόροφης πολυκατοικίας πάνω στις Προιτίδες Πύλες στη συμβολή Ιοκάστης και Βουρδουμπά, και άλλα πολλά,
ad infinitum και ad nauseum όπως έλεγαν οι Λατίνοι, αλλά δεν θέλω να μακρηγορήσω.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα πολιτιστικά (και σε τελευταία ανάλυση οικονομικά) αυτά εγκλήματα έγιναν με την συναίνεση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, ακόμα και της Αρχαιολογίας, (και ο νοών νοήτο).
Ας αφήσουμε λοιπόν τις υποκρισίες και τους πετροβολισμούς στον Καρακατσάνο και το Τσαντίρι του, και ας καταμερίσουμε τις ευθύνες σ’ αυτούς που αξιωματικά τους ανήκουν, στους ίδιους τους Θηβαίους.
jk,
καλώς ήρθες.
Συμφωνώ απολύτως με όσα λέγεις. Παρ' όλα αυτά είναι της γνώμης να περισώσουμε ό,τι μπορούμε από τη λαίλαπα.
Κι εμάς θα μας δικάσουν οι αγέννητοι και οι νεκροί. Οχι μόνο τους φταίχτες.
fdghgfhfh
jk,
Έχετε απόλυτο δίκιο που τα βάζετε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που στη χώρα μας δυστυχώς εκφράζει τις πλέον συντηρητικές και σκοταδιστικές κοινωνικές δυνάμεις που ταυτίζουν το "γενικό καλό" με το στενά προσωπικό συμφέρον. Όμως, ένα Χωροταξικό Σχέδιο υποτίθεται ότι χαράζει αναπτυξιακές κατευθύνσεις πέρα κι έξω από τα στενά ατομικά ή τοπικιστικά συμφέροντα, είτε καλώς είτε κακώς νοούμενα. Ειδ' άλλως δεν χρειαζόμαστε ούτε αναπτυξιακή πολιτική ούτε χωροταξικά σχέδια, παρά να αφήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση και τα τοπικά μικροσυμφέροντα να τα κάνουν όλα ρημαδιό.
Σχετικά με το σχόλιο του μέτοικου
Η παρουσία της Τ.Α. στα κοινά συνδέεται με τις γενικότερες πολιτικές της πολιτείας για αποκέντρωση και τη μεταφορά των διοικητικών αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια.
Αυτά απορρέουν από Ευρωπαϊκά πρότυπα, άσχετα με την νεο-Ελληνική πραγματικότητα. Καταθέτω εδώ ένα προ διετίας έγγραφο της ΤΕΔΚ του Νομού Βοιωτίας σχετικά με το κυοφορούμενο τότε σχέδιο του « Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό» του ΥΠΕΧΩΔΕ . Σκοπός είναι να γίνει κατανοητή η διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Βοιωτία αδυνατεί να προσαρμοσθεί στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως φαίνεται στο παρακάτω έγγραφο, έχει πληροφορηθεί από την Περιφέρεια για τις απόψεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και διαμαρτύρεται. Έχοντας επιλέξει, παρ’ όλες τις παροτρύνσεις και πιέσεις, να απουσιάσει ενεργά από όλες τις διαδικασίες διαμόρφωσης των απόψεων αυτών εν τη γενέση τους , η ΤΕΔΚ με το έγγραφο αυτό κατηγορεί το κέντρο για ολιγωρία.
Και οι προτάσεις που αντιπαραθέτει μάλλον ενισχύουν την έλλειψη αξιοπιστίας:
http://www.tedkviotias.gr/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=1
Προτάσεις της ολομέλειας των Δημάρχων της ΤΕΔΚ Νομού Βοιωτίας
21.06.07
Η ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας συγκάλεσε σε συνεδρίαση την ολομέλεια των Δημάρχων - Προέδρων Κοινοτήτων των ΟΤΑ του Ν. Βοιωτίας, προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, I) επί του Σχεδίου του « Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό» και II) επί του Σχεδίου του «Ειδικού πλαισίου Χωροταξικού σχεδιασμού για την Βιομηχανία». Η Ολομέλεια των Δημάρχων - Προέδρων, ομόφωνα κατέληξε στις παρακάτω προτάσεις, χωρίς την υιοθέτηση των οποίων η Τ.Α. της Βοιωτίας στέκεται αρνητικά στα υπό διαβούλευση χωροταξικά πλαίσια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Τουρισμό και την Βιομηχανία.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ:
Εκτιμήθηκε αρνητικά η συνολική υποβάθμιση των τουριστικών δυνατοτήτων της Βοιωτίας, αφού αποκλείεται σχεδόν συνολικά ο Νομός από το Χωροταξικό Σχεδιασμό για τον Τουρισμό.
Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τα αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, οι ορεινοί όγκοι του Ελικώνα, του Κιθαιρώνα και της Πάρνηθας, οι παραλίες του Κορινθιακού Κόλπου (από κόλπο Δομβραίνας μέχρι κόλπο Αντίκυρας) και του Ευβοϊκού κόλπου (Δήλεσι, Σκορπονέρια) διαγράφονται από την τουριστική πολιτική της χώρας μας.
Γι` αυτό λοιπόν οι Δήμαρχοι - Πρόεδροι Κοινοτήτων της Βοιωτίας, ομόφωνα, ζητούν να συμπεριληφθούν στο Χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό, οι παρακάτω προτάσεις:
1. Να προσδιοριστούν ρητά ο Ελικώνας, ο Κιθαιρώνας, η Πάρνηθα και η ανατολική πλευρά του Παρνασσού (περιοχή Δαύλειας), μεταξύ των ορεινών όγκων της Στερεάς Ελλάδας (κατηγ. Β 2.7) για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (προπονητικό κέντρο στον Ελικώνα, αιωροπτερισμός στον Κιθαιρώνα και στην περιοχή Τανάγρας, ήπιες μορφές τουριστικής δράσης κ.λ.π.).
2. Να αναφερθεί στις θεματικές μορφές τουρισμού ο θρησκευτικός τουρισμός στη Βοιωτία (Παναγία Σκριπού , Ι.Μ. Σαγματά, Ευαγγελίστριας, Λυκούρεσι Ιερουσαλήμ, Όσιος Σεραφείμ, Μακαριώτισα, Μονή Ταξιαρχών κ.λ.π.) με κεντρικό σημείο τον Όσιο Λουκά, ως μοναδικό Βυζαντινό Μνημείο στον Ελληνικό χώρο.
3. Να αποτελέσει σημείο αναφοράς στις θεματικές μορφές τουρισμού, ο αρχαιολογικός / ιστορικός τουρισμός στη Βοιωτία, σε συνδυασμό με τα νεότερα Μνημεία (Κήποι Αλιάρτου, κ.λ.π.). Συγκεκριμένα προτείνεται η δημιουργία θεματικών πάρκων, με βάση τα πολυάριθμα και σημαντικά μνημεία του Νομού σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι δράσεις που ήδη υλοποιούνται (χώρος εικονικής πραγματικότητας από το Δήμο Χαιρώνειας, ψηφιοποίηση πολιτιστικού αποθέματος της Βοιωτίας από τη Νομαρχία, δράση RISE στον Ορχομενό), αποτελούν πρόσφορο έδαφος για καινοτομική δικτύωση των χώρων και των μνημείων του Νομού, με καινοτομική προσέγγιση, η οποία θα παράγει υψηλή προστιθέμενη αξία.
4. Στα περιεχόμενα του αθλητικού τουρισμού να υπάρχει ρητή αναφορά για το Αυτοκινητοδρόμιο, με πίστα τύπου Formula 1 στον Ορχομενό. Οι σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις που πρόκειται να κατασκευαστούν άμεσα στα σύνορα Βοιωτίας - Φθιώτιδας, αποτελούν σημαντική υποδομή στην κατεύθυνση της δημιουργίας Αυτοκινητοδρομίου
5. Να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις για την οργάνωση του παράκτιου χώρου, όλες οι παραλίες της Βοιωτίας, που βρίσκονται στον Κορινθιακό και στον Ευβοϊκό κόλπο (Δήλεσι, κ.λ.π.). Θεωρείται μείζον θέμα η μη αναφορά στον κόλπο της Αντίκυρας (Αντίκυρα και παραλία Διστόμου, που αποτελεί σημαντικό θέρετρο του Νομού, με δυνατότητες ανάδειξης τουριστικού λιμένα του Κορινθιακού κόλπου.
6. Να συμπεριληφθεί στις περιοχές ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού η υδρογεωλογική λεκάνη του ποταμού Κηφισσού, γιατί μεταξύ των δράσεων που προβλέπονται από το Κοινοπρακτικό σχήμα των 15 ΟΤΑ της Στερεάς Ελλάδας, είναι και η ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
7. Να συμπεριληφθεί στον θεματικό τουρισμό η ανάδειξη δράσεων βιομηχανικού τουρισμού (περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου, ευρύτερη περιοχή Θήβας, κ.λ.π.)
8. Να προβλεφθεί η ανάπτυξη στη Βοιωτία ήπιας μορφής Συνεδριακού τουρισμού, σε συσχετισμό με τις παραπάνω προτεινόμενες δράσεις
Δημοσίευση σχολίου