Υπεύθυνοι για το οικολογικό έγκλημα στον Ασωπό η Νομαρχία Βοιωτίας και η Κεντρική Διοίκηση
Οι χειρότερες υποψίες των Βοιωτών περί του ποιοι ευθύνονται για την καταστροφή της παρασώπιας λεκάνης επιβεβαιώνονται σύμφωνα με την έκθεση, την οποία υπογράφει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής και που δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα. Η Νομαρχία Βοιωτίας, τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας και εγκληματίες-επιχειρηματίες φέρονται υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα που έχει διαπραχθεί ποτέ στην Ελλάδα. Το ρεπορτάζ από τον Ελεύθερο Τύπο, του Γιώργου Μανουσακάκη http://www.e-tipos.com/newsitem?id=29157. Θα επανέλθουμε εντός της σήμερον με μια αποκάλυψη...
Οι 14 από τις 19 βιομηχανίες που χύνουν τα απόβλητά στους στον Ασωπό λειτουργούν εντελώς παράνομα ενώ οι άλλες πέντε λειτουργούν κάτω από ένα καθεστώς περίεργης νομιμότητας. Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση-κόλαφο των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που χαρακτηρίζει οικολογικό έγκλημα την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Η έκθεση αυτή πιθανότατα θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη οικολογική δίκη στην Ελλάδα, καθώς ευθύνες για τη μόλυνση που προκλήθηκε στην περιοχή από το εξασθενές χρώμιο αποδίδονται στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Ανάπτυξης, στη Nομαρχία Βοιωτίας αλλά και σε επιχειρηματίες που εκμεταλλεύτηκαν σε υπερθετικό βαθμό το διάτρητο νομικό καθεστώς της χώρας, προκειμένου να μολύνουν τον Ασωπό.
Με την έκθεση που υπογράφει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής παραπέμπονται για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα περισσότεροι από είκοσι δημόσιοι υπάλληλοι, δύο υπάλληλοι της νομαρχίας στέλνονται κατευθείαν στον εισαγγελέα επειδή άφηναν να λειτουργούν βιομηχανίες με άδειες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ενώ χρειάζονται κανονικές άδειες λειτουργίας, ενώ ζητά και ποινικές ευθύνες από τις επιχειρήσεις για τον τρόπο που λειτουργούν.
Βασικές αιτίες που διαπράττεται το οικολογικό έγκλημα στον Ασωπό, σύμφωνα με την έκθεση, είναι οι διαφορετικές απόψεις που έχουν τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία στο θέμα της διάθεσης των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει ότι οι άδειες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων πρέπει να εκδίδονται με βάση το νόμο του 2006 και όχι του 1965 και κάθε προηγούμενη άδεια πρέπει να επανεξεταστεί.
Η Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος του υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι η νομοθεσία του 1965 ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της και επομένως η προβλεπόμενη από αυτήν άδεια διάθεσης χορηγείται από το νομάρχη ή από την αρμόδια πολεοδομία (για υπεδάφια διάθεση) ανεξάρτητα της λήψεως άλλων αδειών.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης συμφωνεί με τη θέση του υπουργείου Υγείας. Οι επιθεωρητές πάντως εκτιμούν ότι τη σωστή θέση την έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα από την επιτόπια έρευνα που έγινε στις βιομηχανίες η έκθεση είναι αποκαλυπτική καθώς όσοι είχαν άδειες βασίζονταν στη νομοθεσία του 1965:
- Πέντε από τις δεκαεννιά εταιρίες διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους στον Ασωπό ποταμό, κατόπιν εκδόσεως της προβλεπόμενης άδειας διάθεσης. Από τις πέντε αυτές εταιρίες οι δύο διέθεταν προσωρινή άδεια διάθεσης, εκδοθείσα από τη Νομαρχία Βοιωτίας, ενώ οι υπόλοιπες τρεις οριστική άδεια διάθεσης, εκδοθείσα επίσης από την ίδια νομαρχία.
- Οκτώ από τις δεκαεννιά εταιρίες διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους στο υπέδαφος με βόθρους, χωρίς να έχουν λάβει την άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων από τη Νομαρχία Βοιωτίας. Οι εν λόγω εταιρίες διαθέτουν μόνο αποφάσεις έγκρισης μελέτης επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών αποβλήτων τους από τη Δ/νση Υγείας της Νομαρχίας Βοιωτίας, αποφάσεις στις οποίες στηρίχτηκε η Δ/νση Ανάπτυξης της Ν.Α. Βοιωτίας, για να εκδώσει τις άδειες λειτουργίας τους. Ομως προαπαιτούμενο δικαιολογητικό για την έκδοση της άδειας λειτουργίας αποτελεί η άδεια διάθεσης από την Πολεοδομική Υπηρεσία και όχι η έγκριση μελέτης επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών αποβλήτων τους από τη Δ/νση Υγείας.
- Καμία από τις ελεγχθείσες βιομηχανίες που διαχειρίζεται/διαθέτει επικίνδυνα απόβλητα δεν κατείχε άδεια διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου